EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επίθεση των anonymous on air σε τηλεοπτικό σταθμό! (video)


Και ενώ το δελτίο ειδήσεων βρισκόταν σε εξέλιξη και ο παρουσιαστής του SuperB Γιάννης Πομώνης προλόγιζε το επόμενο θέμα - που αφορούσε στον Γιώργο Παπανδρέου ως βουλευτή Αχαΐας - στο στούντιο έκαναν έφοδο τουλάχιστον 6 άτομα ντυμένα στα μαύρα και με τις γνωστές ανα τον κόσμο προσωπίδες των anonymous.
Ηταν τέτοια η ταχύτητα με την οποία εισέβαλαν στο στούντιο που σχεδόν παρέσυραν και τον παρουσιαστή. Οι anonymous έστειλαν το μήνυμά τους το οποίο παραδόξως δεν ήταν απειλητικό..
Δείτε το βίντεο από τον τηλεοπτικό σταθμό SuperB της Πάτρας
Μάλιστα η έφοδος στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού έγινε αντιληπτή και από άνδρες της ασφάλειας Πατρών που επικοινώνησαν με τους υπεύθυνους του καναλιού για να ρωτήσουν τι συμβαίνει κι αν έπρεπε να επέμβουν. 
Τελικά επρόκειτο για καρναβαλικό πλήρωμα το οποίο ωστόσο δεν θέλησε να κάνει απαραίτητα διαφήμιση στον "εαυτό" του, απλά πέρασε ένα μήνυμα για καλό καρναβάλι της Πάτρας με αφορμή και την έναρξη του Πατρινού Καρνβαλιού 2013.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι οι anonymous που έσπευσαν προς τον τηλεοπτικό σταθμό ήταν πολύ περισσότεροι και από αυτούς που εισέβαλλαν στο στούντιο ωστόσο στην προσπάθειά τους να ανέβουν με το ασανσέρ στον 6ο όροφο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δελτίο ειδήσεων... κόλησαν στον ανελκυστήρα - καθώς μπήκαν περισσοτεροι απ όσους μπορούσε να μεταφέρει - και μάλιστα χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να τους απεγκλωβίσει!!!

Έκρηξη βόμβας στο Mall - Δύο τραυματίες


 
Εκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 10.40 πρωί στον πρώτο όροφο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall στο Μαρούσι.
Είχαν προηγηθεί δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις 09.55 στην Ελευθεροτυπία και στις 9.58 στην ιστοσελίδα zougla.gr όπου άγνωστος έλεγε πως θα εκραγεί βόμβα σε 50 λεπτά.
Ο άγνωστος δεν ανέφερε οργάνωση, αλλά είπε ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης. Ενημερώθηκε η αστυνομία και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου εκκένωσαν το χώρο.
Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άντρες της εταιρίας security οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και αποχώρησαν μία ώρα αργότερα αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ο πρώτος άνδρας της εταιρίας security έχει τραυματιστεί στο πίσω μέρος του ποδιού ενώ ο δεύτερος στην πλάτη αλλά από τα τζάμια των καταστημάτων.
Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο εμπορικό κέντρο. Εκλεισε ο σταθμός «Νερατζιώτισσα» με εντολή της Αστυνομίας. Κλειστό και το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις, στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί ενώ στο σημείο βρίσκονται άλλα δύο ασθενοφόρα.
Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες_περίπου 200 άτομα_ είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί γι' αυτό και υπήρξαν ελαφροί τραυματισμοί. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθρεί δίπλα σε κυλιόμενη σκάλα κοντά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο 1ο επίπεδο του εμπορικού κέντρου.
Οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας συλλέγεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για την περίπτωση που οι κινήσεις των δραστών έχουν καταγραφεί από αυτές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μάλλον πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό τα υπολείμματα του οποίου εξετάζονται αυτή τη στιγμή από την ομάδα πυροτεχνουργών.
Να σημειωθεί ότι τα εμπορικά καταστήματα του εμπορικού κέντρου είναι κλειστά τις Κυριακές, λειτουργούν όμως οι χώροι αναψυχής (καφετέριες, εστιατόρια και κινηματογράφοι).Σε κάποια από τα εμπορικά καταστήματα βρίσκονταν υπάλληλοι προκειμένου να κάνουν απογραφή.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Ν. Δένδιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Κατεχάκη, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση του πρωθυπουργού.
Ανησυχίες στην κυβέρνηση
Εντονες ανησυχίες για το τυφλό τρομοκρατικό κτύπημα σε οικονομικό στόχο υπάρχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς φοβούνται επιπτώσεις στον τουρισμό, τη στιγμή μάλιστα που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 θα είναι κατά πολύ αυξημένος. Τρομοκρατικές ενέργειες κατά οικονομικών στόχων στο παρελθόν είχαν πολύ σοβαρές επιδράσεις στο τουριστικό κύμα προς τη χώρα μας με τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Κανονικά τα δρομολόγια ΗΣΑΠ και Προαστιακού αλλά χωρίς στάση στη Νερατζιώτισσα


Κανονικά τα δρομολόγια ΗΣΑΠ και Προαστιακού αλλά χωρίς στάση στη Νερατζιώτισσα 
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κανονικά διεξάγονται πλέον τα δρομολόγια του προαστιακού από το σταθμό του Κιάτου έως το Αεροδρόμιο και αντίστοιχα. Δεν πραγματοιείται όμως στάση στο σταθμό Νερατζιώτισσα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κανονικά εκτελούνται εδώ και λίγη ώρα και τα δρομολόγια τουυ Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου,από τον Περαιά πρός την Κηφισιά και αντίστροφα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία ήρε την απαγόρευση, λόγω της βομβιστικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Mall. Ωστόσο, οι συρμοί δεν σταματούν στο σταθμό Νερατζιώτισσα και επιτρέπεται μόνο η δέλευσή τους.

1 δις ευρώ από την COSCO για το 60% του λιμανιού του Πειραιά;


1 δις ευρώ από την COSCO για το 60% του λιμανιού του Πειραιά; 
Το 60% του λιμανιού του Πειραιά σχεδιάζει να αποκτήσει ο μεγαλύτερος κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος Cosco, σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το ποσό της επένδυσής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η Cosco θα καταθέσει την επενδυτική της πρόταση μόλις η Αθήνα ανακοινώσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας. Ο κινεζικός όμιλος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα πως η Cosco «έχει δείξει ενδιαφέρον» στο να αυξήσει το ποσοστό της στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς, ωστόσο, να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι η Cosco διαθέτει ήδη παρουσία στον Πειραιά από το 2010, μετά την επένδυση των 4,3 δις. ευρώ για την 35ετή μίσθωση των προβλητών 2 και 3. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει επίσης επενδυτικό σχέδιο για την βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, το χτίσιμο μιας νέας προβλήτας και τον τριπλασιασμό του όγκου των φορτίων που διέρχονται από το λιμάνι.


Πηγή:www.capital.gr

Νέα επώδυνα μέτρα 4,6 δις. ευρώ, στοχευμένες απολύσεις μέσα στο 2013


 
ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΠΕΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ !

Νέα επώδυνα μέτρα 4,6 δις. ευρώ, στοχευμένες απολύσεις μέσα στο 2013 και συνοπτικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, που ενδεχομένως να τις τρέξουν και ξένοι επίτροποι, προαναγγέλλει το ΔΝΤ, το οποίο παρότι έως τώρα επιμένει σε προβλέψεις που αποδεικνύονται υπεραισιόδοξες, βλέπει ανεργία πάνω από το επίπεδο του 20% έως το …2007! Μάλιστα, κάνει λόγο και για καινούργια χρηματοδοτικά προγράμματα με πρόσθετο κούρεμα 24% στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας, ώστε να καταστεί βιώσιμο, ενώ η χώρα δεν προβλέπεται να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018.

Στη 260 σελίδων έκθεση για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει εύσημα στις μνημονιακές κυβερνήσεις μόνο για τη μείωση των μισθών κατά περίπου 20% ενώ προβλέπει και νέα συρρίκνωση κατά 6,6% εφέτος. Αντίθετα καταλογίζει πενιχρά αποτελέσματα στα μέτωπα των τιμών που παραμένουν υψηλές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο πριν από την κρίση.

Στην έκθεση αναφέρεται πως μέτρα 4,6 δις. ευρώ θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί έως το φθινόπωρο και πάντως πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθεί η κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού περί τα 9,5 δις. ευρώ για τη διετία 2017 και 2018, οπότε η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει σύμφωνα με το ΔΝΤ να είναι εξαρτημένη από τους δανειστές της.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 τελειώνει το δανειακό πρόγραμμα που συνομολόγησαν Ελλάδα και τρόικα και ως εκ τούτου παραμένει από την αποδέσμευση και της τελευταίας δόσης έως την επιστροφή στις διεθνείς αγορές για άντληση κεφαλαίων που θα χρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό (οι υποχρεώσεις που θα μείνουν ακάλυπτες μετά τον εσωτερικό – βραχυχρόνιο- δανεισμό με έντοκα γραμμάτια που αγοράζουν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το οποίο τυχόν πρωτογενές πλεόνασμα που ευελπιστούν κυβέρνηση και τροικανοί πως θα σχηματιστεί).

Μεταξύ των μέτρων που θα αποφασιστούν τους προσεχείς μήνες θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και η επέκταση του κεφαλικού φόρου και μετά το 2014, προκειμένου να βρεθούν τα 4,63 δις. ευρώ από τα απροσδιόριστα μέτρα του μεσοπρόθεσμου (2013-2016).Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι υπήρξαν <<διαρροές>> για διατήρηση του απαχθούς αυτού χαρατσιού έως το 2018.

Παρότι η διπλωματική γλώσσα του ΔΝΤ αναφέρει πρόοδο στην κατεύθυνση υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, εν τούτοις η έκθεση επικρίνει την Ελλάδα για το γεγονός ότι έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στους στόχους που έχουν τεθεί για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι έως τώρα έχει πέσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος στις περικοπές μισθών και στην αύξηση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Υπολογίζει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκρύπτουν εισοδήματα άνω των 12 δις. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να ζημιώνεται με διαφυγόντες φόρους μεταξύ 3 και 6 δις. ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα το ΔΝΤ στέλνει σαφές μήνυμα στην Αθήνα <<Ή μαζέψτε έσοδα από την φοροδιαφυγή ή κόψτε και άλλο τους μισθούς και συντάξεις>>.

Υπολογίζει την παραοικονομία στο 25% του ΑΕΠ ενώ η φοροδιαφυγή στους κόλπους των ελευθέρων επαγγελματιών –γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και λογιστές- είναι τόσο εκτεταμένη ώστε υπολογίζεται πως οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες έχουν πραγματικά εισοδήματα τα οποία υπερβαίνουν κατά 1,25 έως και 2,5 φορές τα δηλωθέντα εισοδήματα. Έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα φτάνουν το 6% του ΑΕΠ (εκτιμάται στα 183 δις ευρώ) και η φοροδιαφυγή από αυτήν την παραβατική συμπεριφορά αγγίζει το 1% έως 1,75% του ΑΕΠ το 2012.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές παρά τη σημαντική υποχώρηση των μισθών, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό.

Αναφορικά με το χρέος προβλέπεται να ανέλθει από το 157,5% εφέτος με σταδιακή υποχώρηση στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,2% εφέτος (από 6% το 2012) και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014.Παραδέχεται εν τούτοις ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του και τώρα αναμένει ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως, ενώ κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης.

Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6 από το 24,4 % το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017 ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%. Προβλέπει ακόμη νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%.

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημειώνει ότι βρίσκεται πίσω σε σχέση με τους στόχους. Έως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να εντάξει σε αυτό 21 σχέδια διαφορετικά θα καρατομηθεί η υφιστάμενη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και θα αναλάβουν ξένοι επίτροποι. Το ΔΝΤ προτείνει επίσης την κατάργηση του νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει ότι όλες οι μεγάλες συμφωνίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση της Βουλής.

Εκτός από τα 3.150 ακίνητα που θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο πιέζει για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 10.000 ακινήτων και εκτιμώμενης αξίας 8 δις. ευρώ που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μεταγενέστερες πωλήσεις. Κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας τον Ιούλιο η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξει το πώς βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις.

Εισέπραττε 13 χρόνια «μαϊμού»- σύνταξη


Εισέπραττε 13 χρόνια «μαϊμού»- σύνταξη 
Το ποσό των 20.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει πρώην υπάλληλος του ΤΕΒΕ για να μην οδηγηθεί στην φυλακή μετά την καταδίκη της και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Επί δεκατρία χρόνια η κατηγορούμενη εισέπραττε με τη χρήση πλαστών εγγράφων και ψευδών βεβαιώσεων την σύνταξη ανύπαρκτης χήρας.

Συνολικά έβαλε στην τσέπη το ποσό των 48.500 ευρώ. Η κατηγορούμενη, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας καταδικάστηκε από από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου σε ποινή κάθειρξης έξι ετών ενώ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 11 ετών (κατά συγχώνευση).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πατρίς το Πενταμελές Εφετείο αναγνώρισε στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας αλλά και το γεγονός ότι έχει δηλώσει ότι εκχωρεί το εφάπαξ της (όταν έρθει η ώρα) για να αποκαταστήσει την οικονομική ζημία που προκάλεσε με τις πράξεις της.

Το ζητούμενο είναι ότι στην φάση αυτή η πρώην υπάλληλος οδηγήθηκε στα κρατητήρια καθώς η ποινή που της επιβλήθηκε είναι εξαγοράσιμη και αυτό σημαίνει ότι αν δεν καταβάλει τα χρήματα, περίπου 20.000 ευρώ, θα οδηγηθεί στην φυλακή.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η εντολέας του δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει εφάπαξ το ποσό της εξαγοράς της ποινής και έτσι θα πρέπει να κάνει ρύθμιση για δοσοποίηση. Θα πρέπει λοιπόν να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών και στην συνέχεια θα αποφανθεί επί του αιτήματος σε επόμενη δικάσιμο το Πενταμελές Εφετείο.

Πηγή: prismanews.gr

Έλληνα ακόμα -πώς- ζεις


Έλληνα ακόμα -πώς- ζεις 
Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν όλοι οι δείκτες κοινωνικής προστασίας τρία χρόνια μετά την εφαρμογή των Μνημονίων. Η μαζική ανεργία, οι αλλεπάλληλες μειώσεις των μισθών, η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η άγρια περιστολή των κοινωνικών παροχών οδηγούν μεγάλα στρώματα στην εξαθλίωση.

Η καθημερινή ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων μοιάζει με ατελείωτο εφιάλτη ενώ η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα έχει τραγικές συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σε έρευνά της η ζωή γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, τάση που καθρεφτίζεται στη μείωση των γάμων (-2,7% ετησίως την τελευταία τετραετία έναντι αύξησης 0,8% αντίστοιχα την περίοδο 2001-2007) και στην αύξηση των διαζυγίων (2,3% ετησίως έναντι 2% αντίστοιχα).

Επίσης δρομολογείται μια «λύση θανάτου» για τη διάσωση του εγχώριου ασφαλιστικού συστήματος. Το σύνολο των θανάτων στη χώρα όχι μόνο αυξήθηκε σε απόλυτους αριθμούς μετά την έναρξη της κρίσης το 2008, αλλά επιταχύνθηκε και η αύξησή τους από 0,7% ετησίως την περίοδο 2001-2008 σε 1% το 2008-2012.

Ο δε δείκτης θνησιμότητας αυξήθηκε από 9,5% το 2006 σε 9,9% το 2012. Ακόμη χειρότερα, ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας που την περίοδο 2001-2008 μειωνόταν 8,7% ετησίως, την τελευταία τετραετία αυξάνεται 14% αντίστοιχα.
Τέτοια αύξηση καταγράφεται πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Ελλάδα και οι ειδικοί προβλέπουν ότι η επίπτωσή της θα είναι η μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2-3 χρόνια.

Επίσης,την τριετία 2009-2012 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 56%, από 5,1 δισ. σε 2,2 δισ. ετησίως.

Εκτιμάται επίσης σύμφωνα με διεθνείς μελέτες ότι αν η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη για τους Έλληνες περιοριστεί σε 23 ευρώ μηνιαίως, τότε εκτιμάται πως το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα θα πέσει κατά πέντε χρόνια.

Όσο για την εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μιας χώρας η μακροχρόνια τάση της ανθρωπότητας είναι να αυξάνει το μέσο χρόνο ζωής παράλληλα με την αύξησης της μέσης οικονομικής δραστηριότητας (δηλαδή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ), υπάρχουν όμως και ορισμένες σκοτεινές περίοδοι στη διάρκεια των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μαζί με το προσδόκιμο επιβίωσης υποχωρούν (βλ. περιπτώσεις μεγάλων οικονομικών κρίσεων, λιμών, πολέμων κ.λπ.).

Ενδεικτικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ενώ από το 2004 μέχρι το 2008 εμφάνιζε αύξηση το 2012 υποχώρησε σε 12.653,44 (σε δολάρια ΗΠΑ, σταθερές τιμές) από 12.887,77 που ήταν το 2004.

Κι όλα αυτά ενώ η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 2013 το 30%. Η ΓΣΕΕ προβλέπει 35% ανεργία και τονίζει το γεγονός ότι από το 2010 έως και το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, ενώ στο τέλος του έτους 3.900.000 άτομα θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σοβαρότατη καταγγελία κατά του ΓΑΠ από κορυφαίο υπουργό του: "Μας έβαλε με το ζόρι στο ΔΝΤ"


Πρώην κορυφαίος υπουργός  των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί  Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη ήταν οι υπαίτιοι που η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ.
Ο λόγος για τον
Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος κατήγγειλε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη,  ότι υπήρχε σχέδιο του κ. Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να εισέλθει με το ζόρι στο πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Επιπλέον υποστήριξε ότι στο σχέδιο αυτό αντέδρασε τόσο ο ίδιος όσο και οι πρών υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Διαμαντοπούλου.

Χωρίς μετρό και σήμερα η Αθήνα


Χωρίς μετρό και σήμερα η Αθήνα 
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις συγκοινωνίες, με τους εργαζόμενους στα λεγόμενα μέσα σταθερής τροχιάς δηλαδή στον Ηλεκτρικό, το Μετρό και το Τραμ να κάνουν στάσεις εργασίας τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ το Μετρό δεν θα κινηθεί καθόλου σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ):

Τη Δευτέρα, 21/1/2013, ηλεκτρικός, μετρό και τραμ θα λειτουργήσουν από τις 08:00 π.μ. έως τις 16:00.
Την Τρίτη 22/1/2013, στάση εργασίας σε ηλεκτρικό, μετρό και τραμ από τις 12:00 έως τις 16:00.

Παράλληλα, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου κοινή σύσκεψη όλων των Σωματείων των εργαζομένων στις Συγκοινωνίες, προκειμένου να αποφασίσουν το συντονισμό της δράσης τους.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ αντιδρούν στην υπαγωγή τους στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι «η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων, ωστόσο ο νόμος ισχύει για όλους και υπάρχουν όρια».

Έξι μαθήματα πολιτικής οικονομίας σε πρώτο πρόσωπο

 
Γράφει ο Κώστας Λαπαβίτσας

Μάθημα 1ο: Οι “θεωρητικοί του ευρώ” και οι "γενικοί θεωρητικοί"
Θυμάμαι καλά τις αρχές του 2010. Τότε που ανέβαιναν τα σπρεντ, πύκνωναν τα σύννεφα για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και ο κ. Παπακωνσταντίνου, με το σακίδιο στην πλάτη, περιφερόταν από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα παριστάνοντας τον σωτήρα της διεφθαρμένης χώρας του.
Με ανησυχία παρακολουθούσε τις διαδρομές του η ελληνική κοινωνία, χωρίς όμως να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συμβαίνει.
Και πως να αντιληφθεί, αν θυμηθεί κανείς τι της έλεγαν οι ταγοί της και οι πνευματικοί της φορείς.
Από τη μια είχαμε αυτούς που μπορούμε να τους ονομάσουμε οι “θεωρητικοί του ευρώ”.
Δεν ήταν βέβαια ακριβώς αυτό τότε, ήταν μάλλον οι θεωρητικοί της υποτιθέμενης ελληνικής διαφθοράς και διπροσωπίας.
Η κρίση ήταν ελληνική υπόθεση γιατί το στραβό ελληνικό δημόσιο είχε καταστρέψει τον υγιή ιδιωτικό τομέα και προκάλεσε αναταραχή εκ του μη όντος στην ΟΝΕ. Χρειαζόταν τιμωρία, εξυγίανση και πειθαρχία. Αυτά έλεγαν οι Γερμανοί προκαθήμενοι της ΟΝΕ και υπερθεμάτιζε ο κ. Παπανδρέου με την κυβέρνησή του. Πλήθος οι πανεπιστημιακοί, πνευματικοί άνθρωποι, δημοσιογράφοι, ο ανθός της ελληνικής πνευματικής ζωής, που επικροτούσαν.
Η ΟΝΕ ήταν το απάνεμο λιμάνι, η ασφαλής προστασία για τη χώρα μας κι έπρεπε να ντρεπόμαστε που της δημιουργήσαμε τέτοια κρίση. Θα αφήσω κατά μέρος την προπέτεια να κουνάνε το δάχτυλο στον ελληνικό λαό άνθρωποι όπως ο κ. Παπακωνσταντίνου. Σημασία έχει ότι η συνομοταξία του γρήγορα μετατράπηκε στην “παράταξη του ευρώ”, χωρίς όμως να χάσει τον αρχικό πυρήνα των ιδεών της, ότι δηλαδή φταίει ο ελληνικός λαός και κυρίως ο δημόσιος τομέας της οικονομίας του.
Από την άλλη είχαμε τους “θεωρητικούς γενικώς”. Αυτοί προέρχονταν κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς και άρα παρακολουθούσαν την κρίση από την σχετικά ασφαλή απόσταση όσων δεν έχουν αποφάσεις ευθύνης να λάβουν. Γενική κουβέντα περί καπιταλιστικών κρίσεων από το ΚΚΕ, με κεραυνούς μάλιστα εναντίον όσων τόνιζαν τη σημασία του χρέους κι επέμεναν ότι ούτε πρέπει, ούτε γίνεται να πληρωθεί. Οι προλετάριοι δεν είναι μπαταχτσήδες. Απόλυτο κομφούζιο στον ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά έλεγε ότι δεν υπάρχει κρίση κι ότι δεν κινδυνεύουμε με πτώχευση, μέχρι που οι οικονομικοί του εγκέφαλοι ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε τέσσερις κρίσεις που συνέβαιναν ταυτοχρόνως, αλλά η χώρα μπορούσε να επιλέξει ποιαν από όλες θα αντιμετώπιζε. Απεραντολογία περί κρίσεων σε άλλα κομμάτια της Αριστεράς. Καμία συναίσθηση της απειλής που μόλις είχε σηκώσει κεφάλι.
Υπήρχαν βέβαια, οικονομολόγοι στις ΗΠΑ και αλλού που έλεγαν ότι τα πράγματα στην ΟΝΕ είναι πολύ πιο μπλεγμένα. Υπήρχαν και μεμονωμένες φωνές θαρραλέων ανθρώπων στην Ελλάδα, όχι απαραίτητα οικονομολόγων, που πολύ σωστά έλεγαν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, αλλά αυτές κι αν ήταν περιθωριακές.

Μάθημα 2ο: Οι μελέτες του RMF και τα βαθύτερα αίτια της ελληνικής κρίσης
Τον Μάρτιο του 2010 δημοσίευσα στο Λονδίνο, από κοινού με τους συνεργάτες μου στο RMF, μία μελέτη για την κρίση που είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Ακολούθησαν άλλες δύο τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες.
Οι μελέτες αυτές έδειχναν και θεμελίωναν εμπειρικά ότι άλλα είναι τα αίτια της ελληνικής κρίσης. Συγκεκριμένα, ότι πρόκειται για κρίση ολόκληρης της Ευρωζώνης και όχι μόνο της Ελλάδας. Η περιφέρεια, δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν θα αργούσαν να ακολουθήσουν. Ο λόγος ήταν το άνοιγμα της ψαλίδας ανταγωνιστικότητας με το κέντρο, κυρίως με τη Γερμανία, γεγονός που έφερνε τεράστια ελλείμματα στις διεθνείς συναλλαγές της περιφέρειας και άρα πλεονάσματα για τη Γερμανία. Τα ελλείματα απαιτούσαν δανεισμό για να χρηματοδοτηθούν και άρα η περιφέρεια βούλιαζε στα χρέη, δημόσια και ιδωτικά. Γιατί όμως είχε ανοίξει η ψαλίδα; Διότι οι ονομαστικοί γερμανικοί μισθοί είχαν παγώσει, ενώ αυτοί της περιφέρειας συνέχισαν να αυξάνονται, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς. Μέσα στα δέκα χρόνια της ΟΝΕ η διαφορά είχε γίνει δυσθεώρητη. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν πλέον εθνικά νομίσματα, ώστε να πέσει η αξία τους και να εξισορροπηθεί η κατάσταση, οι χώρες της περιφέρειας είχαν πιαστεί στη γερμανική παγίδα.
Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, συνεπώς, είναι ταξικά και εθνικά. Η ΟΝΕ έχει άνισο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα που εξυπηρετεί πάνω απ΄ όλα, τα συμφέροντα του μεγάλου γερμανικού εξαγωγικού κεφαλαίου και των μεγάλων τραπεζών. Μετατρέπεται δε σε όχημα γερμανικής κυριαρχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάθημα 3ο: Οι εκδοχές επίλυσης
Στο πλαίσιο αυτό τρεις ήταν οι εκδοχές για την επίλυση της κρίσης που καταδείκνυαν οι μελέτες του RMF. Η πρώτη ήταν να επιβληθεί σκληρή λιτότητα με ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών. Η δεύτερη ήταν να γίνει μετάλλαξη της ΟΝΕ δημιουργώντας ένα “καλό ευρώ” υπέρ των εργαζομένων και των περιφερειακών χωρών. Η τρίτη ήταν η έξοδος από την ΟΝΕ με αθέτηση πληρωμών στο χρέος και αναδόμηση της εθνικής οικονομίας.
Ποιά ήταν η πιθανότερη; Δεν υπάρχουν “προφητείες” και “μαντεψιές”, Κασσάνδρες και άλλα μυθικά πρόσωπα στην πολιτική οικονομία. Μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν, όπως σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Τι έλεγαν λοιπόν οι καταγεγραμμένες εκτιμήσεις του RMF; Ότι το πιθανότερο είναι να επιλεγεί η εκδοχή της σκληρής λιτότητας, μαζί με την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα έχουν τραγικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες. Η οποία επιλογή μάλιστα θα είναι και αντιφατική διότι δεν θα λύσει το κεντρικό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, παρά το εξαιρετικά υψηλό κοινωνικό κόστος, κι έτσι θα υποσκάψει κι άλλο το ευρώ. Ακόμη, οι εκτιμήσεις του RMF συνηγορούσαν στο ότι οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ένα “καλό ευρώ” ήταν περίπου τόσες όσες να χιονίσει στην Αθήνα τον Αύγουστο. Τέλος, ότι η εκδοχή της εξόδου σαφώς υφίσταται και θα γίνει πιθανότερη μέσω της λιτότητας, αλλά μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε προοδευτική.

Μάθημα 4ο: Η συντηρητική έξοδος και η προοδευτική έξοδος
Η προοδευτική έξοδος ήταν η δική μου πρόταση. Και το σκεπτικό ήταν απλό. Από τη μια, η λιτότητα διαφαινόταν ότι θα είχε τραγικό κόστος και θα αποδεικνυόταν τελικά αδιέξοδη. Από την άλλη, η παύση πληρωμών στο χρέος παράλληλα με την έξοδο θα ήταν ένα μεγάλο σοκ για την ελληνική κοινωνία. Κρίνοντας όμως από παρόμοιες περιπτώσεις, όπως της Αργεντινής, το κόστος θα ήταν μικρότερο και η ανάκαμψη ταχύτερη και δυναμικότερη από την εκδοχή της λιτότητας. Το πιο σημαντικό από όλα όμως, ήταν ότι η λύση αυτή άνοιγε την προοπτική της κοινωνικής αλλαγής. Διότι, αντίθετα από ότι συνήθως πιστεύουν οι γενικώς θεωρητικολογούντες, η αλλαγή του νομίσματος μπορεί να έχει βαθύτατες επιπτώσεις στην κοινωνία.
Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να γυρίσει στη δραχμή χωρίς εσωτερική κοινωνική σύγκρουση, χωρίς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, χωρίς εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς δημόσια παρέμβαση κατά μήκος και πλάτος της κοινωνίας. Άνοιγε έτσι το πεδίο, για να απαλλαγεί η χώρα από τον εσμό των διεφθαρμένων και διαπλεκόμενων στρωμάτων που την είχαν φέρει στην καταστροφή. Τα οποία στρώματα, αν επικρατούσε η πολιτική της λιτότητας, σίγουρα θα διατηρούσαν τον έλεγχο και άρα θα την χρησιμοποιούσαν υπέρ εαυτών. Με την έξοδο, θα μπορούσε να γίνει πράξη ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που θα άλλαζε τα πράγματα δραστικά υπέρ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Ούτε φυσικά θα μπορούσε η Ελλάδα να γυρίσει στην δραχμή χωρίς σύγκρουση με τους δανειστές της, πάνω απ΄όλα, την κυρίαρχη Γερμανία. Θα μπορούσαν έτσι να προστατευτούν τα κυριαρχικά, αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα του ελληνικού λαού. Το προαπαιτούμενο για όλα αυτά ήταν βέβαια η μετωπική λαϊκή συσπείρωση υπό την ηγεσία της Αριστεράς. Αυτό ακριβώς αποδείχτηκε η μεγαλύτερη δυσκολία, εν μέρει γιατί η Αριστερά άργησε τραγικά να κατανοήσει την σημασία του ευρώ στην κρίση.

Μάθημα 5ο: Ποιος κατάλαβε πρώτος και τι
Οι υπάρχοντες μηχανισμοί εξουσίας το κατανόησαν πολύ γρηγορότερα και προχώρησαν στη διαμόρφωση της “παράταξης του ευρώ”. Μέσα στο 2010 η κρίση χτύπησε την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δείχνοντας ότι το πρόβλημα ήταν όντως η δομή της Ευρωζώνης και όχι η υποτιθέμενη ελληνική διαφθορά. Οι χώρες του κέντρου της Ευρωζώνης έθεσαν την ελληνική άρχουσα τάξη και τις αντίστοιχες της περιφέρειας προ ενός εκβιαστικού διλήμματος: ή παίρνετε όλο και σκληρότερα μέτρα λιτότητας, ή βγαίνετε από την ΟΝΕ. Αντιμέτωπο με αυτόν τον εκβιασμό, το ελληνικό μπλοκ εξουσίας τάχιστα αντιλήφθηκε τους κοινωνικούς κινδύνους της εξόδου. Σε κλειστούς κύκλους διαβούλευσης ακούστηκε ακόμη και ότι θα έμπαινε σε αμφισβήτηση το κοινωνικό καθεστώς που επικράτησε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο! Επιπλέον, η έξοδος κινδύνευε να αποκόψει την ελληνική άρχουσα τάξη από τους προστάτες της στη Δυτική Ευρώπη. Δεν υπήρχε επιλογή. Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στο ευρώ υπό οποιοδήποτε κόστος. Συνεπώς, γην και ύδωρ στη Γερμανία, με την προϋπόθεση ότι θα κρατούσε την Ελλάδα μέσα στην ΟΝΕ. Ταυτόχρονα, επιβολή βάρβαρης λιτότητας στο εσωτερικό και καθεστώς Άγριας Δύσης στην αγορά εργασίας.
Η παράταξη του ευρώ ουσιαστικά διαμορφώθηκε το 2011 με την αμέριστη συμπαράσταση των “θεωρητικών του ευρώ”, πανεπιστημιακών και άλλων, που συχνά ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που οδήγησαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ και έπαιξαν καίριο ρόλο κατά τη διεφθαρμένη δεκαετία του 2000. Δύο παράγοντες έδρασαν καταλυτικά στη διαμόρφωσή της. Απο τη μιά, η συστηματική κατατρομοκράτηση του λαού και κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων για τις επιπτώσεις της εξόδου και κυρίως για την αξία των αποταμιεύσεων. Από την άλλη, ο ποταμός αοριστολογιών για «μεταρρυθμίσεις» που θα έβαζαν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε άλλη βάση, κάνοντας την Ελλάδα παραγωγική και πλούσια. Η μεγαλύτερη ιδεολογική επιτυχία της “παράταξης του ευρώ” ήταν η απήχηση του επιχειρήματος: φανταστείτε τι θα γίνει αν φύγουμε. Όσο πιο τραγικά γίνονταν τα κοινωνικά πράγματα το 2011-12, όσο πιο απίστευτη η φτώχεια και η ανεργία, τόσο πιο πολύ χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα αυτό οι “θεωρητικοί του ευρώ”. Αβάσιμο, αναπόδεικτο και αναμφίβολα γελοίο, αλλά δυστυχώς αποτελεσματικό.
Οι “γενικοί θεωρητικοί” κατάλαβαν τι συνέβαινε αργοτερα από τους “θεωρητικούς του ευρώ” και μόνο αφού το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας άρχισε στην πράξη να εκβιάζει τον ελληνικό λαό με το επιχείρημα “μέτρα ή δραχμή”. Μέχρι τότε, οι κυρίαρχες φωνές της Αριστεράς διατείνονταν ότι «το νόμισμα» δεν είναι παρά ένα επιφαινόμενο της κρίσης. Πως είναι δυνατόν οι μαρξιστές να του δίνουν σημασία; Και πως μπορεί η προοπτική της εξόδου να αποτελέσει αριστερή πρόταση; Οι πολέμιοί της ήταν δύο ειδών.
Από τη μια, υπήρχαν καθαρόαιμοι ευρωπαϊστές, οι γεννήτορες του είδους στη χώρα μας, που δεν μπορούσαν να φανταστούν οποιαδήποτε ρήξη με την “Ευρώπη”. Τους πλαισίωναν νεόκοποι ευρωπαϊστές, που ειδικεύονταν σε επαναστατικές ρητορείες περί διεθνισμού και παγκόσμιων εργατικών συμφερόντων, αλλά στην ουσία ήταν πειθήνιοι σοσιαλδημοκράτες. Τρόμαζαν και μόνο στην ιδέα της κοινωνικής αναταραχής που πραγματικά θα έθετε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα.
Από την άλλη, υπήρχαν παραδοσιακοί αντιευρωπαϊστές που είχαν από νωρίς διαβλέψει την αντιφατικότητα του Μάαστριχτ. Όταν όμως έφτασε η ώρα της κρίσης, υποτίμησαν συστηματικά την σημασία και του χρέους και του ευρώ. Μόλις δε κατάλαβαν πόσο σοβαρά ήταν τα πράγματα για τις ελληνικές δομές εξουσίας, δεν τρόμαξαν λιγότερο από τους ευρωπαϊστές. Φρόντισαν κι αυτοί να κρυφτούν πίσω από προπέτασμα καπνού αφηρημένης επαναστατικότητας.

Μάθημα 6ο: Το κρίσιμο 2011 – 12
Το 2011-12 έγινε ξεκάθαρο ότι η κοινωνία έπρεπε να διαλέξει ή τα μέτρα λιτότητας που θα κρατούσαν την χώρα στην ΟΝΕ, ή την απόρριψή τους με έξοδο και ότι αυτό συνεπάγονταν. Η άρχουσα τάξη έθεσε το ζήτημα πεντακάθαρα, ωμά και εκβιαστικά. Η απάντηση της Αριστεράς ήταν ανεπαρκέστατη. Ένα κομμάτι των ευρωπαϊστών, η ΔΗΜΑΡ, έκανε την επιλογή του και πήγε με την άρχουσα τάξη και την παράταξη του ευρώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε την επίσημη γραμμή του, την ιδέα δηλαδή ότι το εκβιαστικό δίλημμα είναι πλαστό. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα στηρίζεται στο λαϊκό κίνημα και θα έχει γενικότερη ευρωπαϊκή στήριξη, θα μπορέσει να προχωρήσει σε ακύρωση των Μνημονίων αναιρώντας την λιτότητα, καθώς και σε επιθετική αναδιαπραγμάτευση που θα διαγράψει το χρέος, κρατώντας παράλληλα τη χώρα μέσα στην ΟΝΕ. Τέλος, το ΚΚΕ φρόντισε επανειλημμένως να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό και στην άρχουσα τάξη του, ότι είναι μεν υπέρ της λαϊκής εξουσίας, της απαλλοτρίωσης των καπιταλιστών και της εξόδου από την ΕΕ, αλλα όχι υπέρ της εξόδου από την ΟΝΕ. Μόνο όταν λυθεί συνολικά το κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό πρόβλημα της χώρας, θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να φύγει η Ελλάδα από την νομισματική ένωση που την πνίγει.
Η παράταξη του ευρώ κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε την αμείλικτη πολιτική της λιτότητας. Ο πραγματικός νικητής ήταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό γιατί ήταν το μόνο κομμάτι της Αριστεράς που φάνηκε έτοιμο να αναλάβει την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα άλλαζε δραστικά τα πράγματα χωρίς να βγάλει τη χώρα από την ΟΝΕ. Η υπόσχεση αυτή, για τους λόγους που ήδη ανέφερα, είναι αδύνατον να κρατηθεί στην πράξη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα το διαπιστώσει πηγαίνοντας προς τις επόμενες εκλογές, καθώς θα πιέζεται να πάρει όλο και πιο συντηρητικές θέσεις που θα τη φέρνουν πιο κοντά στην παράταξη του ευρώ, όπως ίσως γίνει με αναδίπλωση στο θέμα της ακύρωσης των Μνημονίων. Αν δε αναλάβει την κυβέρνηση, τότε θα βρεθεί όντως αντιμέτωπη με την αδήριτη πραγματικότητα της γερμανικής ΟΝΕ και θα διαπιστώσει με τα ίδια της τα μάτια τα πραγματικά περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Ο επίλογος δεν έχει γραφτεί ακόμα…

Η πρόταση της εξόδου από την ΟΝΕ δεν κατάφερε να κυριαρχήσει πολιτικά την τριετία που πέρασε. Είναι όμως βέβαιο ότι λειτούργησε ως ο άλλος πόλος που ξεκαθάρισε το πρόβλημα και ανάγκασε την παράταξη του ευρώ και τους ευρωπαϊστές να διαμορφώσουν τις θέσεις τους. Είναι επίσης βέβαιο ότι έπεισε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος, ίσως 20%-30%, παρά την συστηματική εκστρατεία κατατρομοκράτησης από πλευράς άρχουσας τάξης και παρά την αδυναμία διαμόρφωσης πολιτικού φορέα που θα την εκφράζει αξιόπιστα. Το ποσοστό αυτό αυτό περιλαμβάνει τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής ζωής. Είναι αυτοί που καταλαβαίνουν ότι η έξοδος είναι όρος για να λυθεί η κρίση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αλλά και για να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα για πρώτη φορά στον Μεταπόλεμο. Χωρίς έξοδο από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γύρει η πλάστιγγα υπέρ του κόσμου της εργασίας, να εκδιωχθεί η διαφθορά που νέμεται την κοινωνική και πολιτική εξουσία στη χώρα, να αναζωογονηθεί η κοινωνία από τα κάτω.
Κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει οι δυνάμεις που είναι έτοιμες να αγωνιστούν για την ριζοσπαστική κοινωνική αλλαγή σε αυτήν τη βάση. Βρίσκονται κατεσπαρμένες κατά μήκος του πολιτικού φάσματος, αλλά και ανάμεσα σε πλατιά στρώματα που έχουν απογοητευτεί από τα πολιτικά κόμματα και την πολιτική ζωή. Η νεολαία ιδίως που φέρει τεράστιο το βάρος της ανεργίας είναι έτοιμη να ακούσει νέες ιδέες για πραγματική ριζοσπαστική αλλαγή. Ο κύριος οργανωμένος όγκος των δυνάμεων αυτών βρίσκεται όμως εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί θα δοθεί η πολιτική μάχη που θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδας και της κοινωνίας της τα επόμενα χρόνια. Όσο η “παράταξη του ευρώ” επιτείνει τον κοινωνικό όλεθρο, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η σημασία αυτής της σύγκρουσης.
Είναι απολύτως απαραίτητο να συμπαραταχθούν όσοι δεν φοβούνται την έξοδο από την ΟΝΕ και επιζητούν την ριζοσπαστική αλλαγή της χώρας. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν τέτοια γενική κατεύθυνση, είτε είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, αλλά και όλων των κοινωνικών δυνάμεων που επιζητούν την απαλλαγή της χώρας από το άγος που την βαραίνει. Μόνο έτσι θα μπορέσουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα να κερδίσουν τον ταξικό πόλεμο που ξέσπασε το 2010.

Πειραιάς: Πακέτο υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ και υπογειοποίηση της Ομηρίδου Σκυλίτση


Πειραιάς: Πακέτο υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ και υπογειοποίηση της Ομηρίδου Σκυλίτση 

Εξαιρετική σημασίας αποδείχθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Πειραιά με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών κο Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό κο Καλογιάννη. Από αυτή τη συνάντηση βγήκε και ένα μεγάλο νέο που αφορά τόσο την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ από το Φάληρο έως τον τερματικό σταθμό στο Λιμάνι του Πειραιά, όσο και την υπογειοποίηση της Ομηρίδου Σκυλίτση!

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νίκος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Χρήστος Τσίτουρας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο Κωστής Χατζηδάκης υπήρξε συμφωνία με τον Δήμαρχο Πειραιά κο Μιχαλολιάκο για μία συνολική μελέτη που θα περιλαμβάνει το ζήτημα της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, σε συνδυασμό με την τύχη της Ομηρίδου- Σκυλίτση.

Από την πλευρά του ο κος Καλογιάννης ανέφερε πως για την υπογειοποίηση της Ομηρίδου – Σκυλίτση έχει ήδη εγκριθεί η αναγκαία πίστωση από το υπουργείο. Βγαίνει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατό, τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε όλα τα τεχνικά στοιχεία και την προεκτίμηση του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο έργο.

Πιο ενθουσιώδης ο Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε «Ξέρετε τι μεγάλο έργο είναι η υπογειοποίηση της Ομηρίδου – Σκυλίτση; Ούτε ο πιο τολμηρός και αισιόδοξος δεν τολμούσε να το ονειρευτεί. Το έθεσα πρώτος εγώ στην προεκλογική περίοδο και το αντιμετώπισαν με ειρωνεία οι κατ’ εξακολούθηση απαισιόδοξοι. Για το παραλιακό μέτωπο, η πίεση θα είναι καθημερινή και η συνεργασία μας καθημερινή. Πολύ γρήγορα ελπίζω και αυτή είναι η θέση μας».

Αυτό που δεν αποσαφηνίστηκε από την συνάντηση είναι τι θα γίνει με την υπάρχουσα μελέτη για την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ που έχει ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Θα συνεχίσει να υφίσταται η θα αντικατασταθεί από την νέα μελέτη που συμπεριλαμβάνει και την υπογειοποίηση του δρόμου της Ομηρίδου-Σκυλίτση;

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Αναφορικά με τις μονοδρομήσεις των κεντρικών δρόμων του Πειραιά που συζητούνται εδώ και τουλάχιστον 6 χρόνια αλλά ποτέ δεν έχουν εφαρμοστεί συμφωνήθηκε να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις που θα γίνουν παράλληλα με το έργο του Τραμ για να μην υπάρξουν συγκοινωνιακά προβλήματα στον Πειραιά.

Επίσης, θα υπάρξει αμέσως μια συνεργασία του γενικού γραμματέα του Δήμου με τo γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης. Τόσο σε σχέση με το δίκτυο πλοίων όσο και με την αισθητική της ευρύτερης περιοχής

Τα δάνεια της ΑΕΓΕΚ και οι Επίτροποι

Κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα προκαλεί η πτώχευση της ΑΕΓΕΚ. 

Τα δάνεια της εταιρίας ξεπερνούν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις εγγυητικές και είναι φυσικό οι νέοι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες να ζητήσουν ευθύνες γι αυτούς που τα έχουν υπογράψει...

Στη δικαιοσύνη κατά του ΔΟΛ προσφεύγουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες


 
Προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) προαναγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου παρουσιάζεται διάλογος τον οποίο φέρεται να είχε ο κ. Καμμένος με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Προεδρούκο μου, βάλε μου ένα ουίσκι» είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του τσίμπησε το... μάγουλο. Ο κ. Μεϊμαράκης του απάντησε: «Πάνο, σοβαρέψου. Δεν είμαστε στα μπουζούκια».

Εκείνος, όμως, φαίνεται πως επέμεινε: «Έλα, μωρέ, τώρα. Καλά, θα το πω στη Βούλα» (τη γραμματέα του προέδρου της Βουλής).

Η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, με αφορμή τα δημοσιεύματα λάσπης σε βάρος τους. Οι συκοφαντικές επιθέσεις δεν πρόκειται να μας φιμώσουν. Στο παρελθόν, μετά από την παράκληση του κ. Ψυχάρη, δεν εκτελέσαμε δικαστική απόφαση εναντίον τους. Τα ψέματα τελείωσαν, όλα έχουν όριο».

Επεισόδια με περισσότερες από 20 προσαγωγές στα Εξάρχεια

Ένταση επικράτησε τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, 19 Ιανουαρίου, στην περιοχή των Εξαρχείων, κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν αστυνομικοί γύρω απο την πλατεία Εξαρχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε περισσότερες απο 20 προσαγωγές.
Στην περιοχή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, ωστόσο αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία.

Πηγή: skai.gr