EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αυτό δεν είναι κοινοβούλιο. Είναι…μαρμαρένια αλώνια!

Όλα σήμερα τελειώνουν. Τόσο καιρό αναλύαμε την αυλαία, μιλούσαμε για το τι θα προηγηθεί του πεσίματός της, θεωρητικολογούσαμε για το τι θα ακολουθήσει στην πρώτη πράξη της αποκαλούμενης “νέας μεταπολίτευσης”.
Και τώρα η αυλαία πέφτει με ορμή επάνω στα κεφάλια μας. Η νέα μεταπολίτευση συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, με όλες τις ωδίνες του θανάτου του παλιού και του τοκετού του νέου
Μετά την σημερινή ψήφιση των μέτρων, όλα όσα για τα αναλύαμε και συζητούσαμε τόσον καιρό - μεταπολιτεύσεις, διαπλοκές, διορισμοί, ιδεολογίες, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Αριστερά- θα αποτελούν παρελθόν –  αντικείμενο της (πολιτικής) ιστορίας και όχι της πολιτικής ανάλυσης καθ’ εαυτής. Καμβάς πάνω στον οποίον μπορούν να ζωγραφιστούν τα καλύτερα ή τα χειρότερα, αλλά πάντως καμβάς κενός ακόμα.
Αν τα μέτρα ψηφιστούν και περάσουν, από την επόμενη κιόλας μέρα κάθε δικαιολογία, κάθε κενό πολιτικό σχήμα, κάθε «δεν ήξερα» και κάθε «πάμε όπως άλλοτε», θα συναντά τοίχο. Πολιτικά, θα είναι σαν να βγαίνει η Ελλάδα από πολεμική σύρραξη – σε χρόνο ασύλληπτα συμπυκνωμένο, θα πρέπει να χτιστούν όλα από την αρχή. Η  κατάσταση δεν θα καλεί πλέον σε μια απλή οικονομική διαχείριση, αλλά σε πλήρη ανασχεδιασμό εκ του μηδενός, σε μια νέα ανακάλυψη της πολιτικής σε ένα νέο επαναπροσδιορισμό της.
Κάποιοι θα προσπαθήσουν φυσικά να αναβιώσουν το παλιό, να διατηρήσουν προνόμια και ισορροπίες, να αλλάξουν απλώς τα ρούχα του Μανωλιού. Θα εισπράξουν φυσικά την χυλόπιτα της Ιστορίας.
Κάποιοι άλλοι, θα προσπαθήσουν να αυτοπροβληθούν ως το καινούργιο, αλλά θα αποδειχθούν ανεπαρκείς ακόμα και για την επαγγελία.
Και κάποιοι άλλοι θα καταφέρουν να αρθρώσουν συγκεκριμένη πρόταση για μιαν άλλη Ελλάδα – σε αυτούς θα δοθεί εν τέλει η δυνατότητα διαχείρισης, και αυτοί θα δοκιμαστούν. Και θα είναι συνάρτηση καθαρής συνείδησης το με ποιό πρόταγμα θα συνταχθεί τότε ο καθένας μας , χωρίς συναισθηματισμούς και με καθαρή κρίση.
Αν τα μέτρα δεν ψηφιστούν και το «πακέτο» απορριφθεί, το μονοπάτι είναι ένα και συγκεκριμένο: το απόλυτο χάος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, είτε ως απότοκο είτε ως αιτία ασυνάρτητων πολιτικών εξελίξεων. Δεν προσπαθούμε να εκφοβίσουμε –η καρδιά μας το ξέρει-, αλλά να εκφράσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τους δικούς μας φόβους, τους οποίους θεωρούμε απόλυτα ρεαλιστικούς. Η απόγνωση, η απελπισία του πολίτη ίσως του δημιουργεί την αίσθηση ότι οποιαδήποτε εναλλακτική στην παρούσα φρίκη που βιώνει θα είναι καλύτερη – ακόμα και η άτακτη χρεωκοπία, το κόψιμο της διασωλήνωσης στην ευρωπαϊκή εντατική μας. Όμως, ας μην εύχεται να πατηθεί η σκανδάλη – γιατί το πιστόλι είναι στους κροτάφους του. Αν η ψήφιση των μέτρων διανοίγει άπειρη ποικιλία ενδεχομένων για την επόμενη μέρα, από τα ενθουσιωδώς καλύτερα μέχρι τα εφιαλτικά χειρότερα, η καταψήφισή τους διανοίγει μόνο το ενδεχόμενο της Πτώσης, την Οδό της Απωλείας.



Θυμίζουμε ξανά ότι άλλοι άφησαν πίσω τους τον τσουχτερό λογαριασμό. Και αυτός που προθυμοποιήθηκε να τον σηκώσει, ο Αντώνης Σαμαράς, μέχρι στιγμής σ’ αυτούς τους τέσσερις μήνες έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, σιδεροδέσμιος στην αντίστροφη μέτρηση ή της υπερψήφισης του πακέτου, ή της ανεξέλεγκτης χρεωκοπίας. Η δυναμική επανεγκατάσταση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μια «προίκα» για την επόμενη μέρα μεγαλύτερη απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε, αν δούμε τους σωστούς (και πρωτοφανείς) χειρισμούς που οφείλουμε να αναμένουμε – φτάνει να επιτρέψουμε να υπάρξει επόμενη μέρα. Και όποιος πιστεύει ότι θα βρει την λύση ανεξάρτητα και ερήμην της Ευρώπης ή της διεθνούς κοινότητας, μάλλον νοιάζεται λιγότερο για την μοίρα του ελληνικού λαού απ’ όσο ισχυρίζεται.
Γιατί για εμάς το να κρατηθεί στιβαρά το πηδάλιο δεν είναι ανθυπολεπτομέρεια, αλλά βασική προϋπόθεση και πολύ ψηλά στην ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Και αυτό σήμερα το εγγυάται μόνον ο Αντώνης Σαμαράς.
Σε αυτήν την μάχη λοιπόν του Σαμαρά στα «μαρμαρένια αλώνια», τον στηρίζουμε πλήρως, φέρνοντας μαζί μας και όλη μας την αποστροφή προς το κοινωνικά άδικο Μνημόνιο. Ειδικά τώρα που ο… Χάρος έχει φορέσει «πατριωτικά» και «επαναστατικά» κουρέλια. Η στήριξή μας δεν είναι καθόλου αυτονόητη ή δεδομένη, όπως αποδεικνύουμε στο Antinews καθημερινά με τα άρθρα μας – το αντίθετο μάλιστα.
Τώρα όμως, και πέρα από τις υλακές που καλούν σε νταηλίκι δήθεν ζείδωρο ή την ακρισία που απλώς ξορκίζει ό,τι δικαίως δεν της αρέσει χωρίς όμως προσφορά εναλλακτικής, υπάρχει μία και μόνο μία επιλογή για όσους έχουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του τόπου.
Και μην έχει κανείς ουδεμία αμφιβολία ότι μετά την υπερψήφιση του πακέτου «έχουμε να συζητήσουμε δυο λογάκια», όλοι με όλους…
Antinews

Π. Καμμένος: "Κούρεμα" του χρέους έναντι της ΕΚΤ και των τραπεζιτών τοκογλύφων


 

Την πρόταση για μονομερή διαγραφή του χρέους επανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας απόψε στη Βουλή. «Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς τη διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Να κάνουμε "κούρεμα" του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους τραπεζίτες τοκογλύφους της Ευρώπης, που εκμεταλλεύτηκαν την Ελλάδα και ανέβαζαν το επιτόκιο πέντε και έξι τοις εκατό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

«Το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο; Εάν «ναι» έχετε υποχρέωση να το πείτε τώρα», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να απαντήσει «εάν έχει δίκιο η Μέρκελ και η πολιτική που επιβάλλουν στην κυβέρνηση οι τραπεζίτες ή ο κ. Ομπάμα και η κ. Λαγκάρντ που λένε ότι δεν είναι διαχειρίσιμο». «Αν το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, βάζετε τον ελληνικό λαό να πετάξει χρήματα σε μια μαύρη τρύπα» ανέφερε ο κ. Καμμένος και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «αν η επιμήκυνση είναι το δώρο των 10 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την επαναγορά ομολόγων που έχουν λήξει».

Μιλάμε για Ευρώπη, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διερωτώμενος: «αλλά για ποια Ευρώπη μιλάμε; Την Ευρώπη στην οποία έβαλε την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής των κρατών-μελών ή την Ευρώπη ομοσπονδία στην οποία θα παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία;».

Παράλληλα, κ. Καμμένος προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τη δόση στις 16 Νοεμβρίου.

Κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν προωθείται λύση στο Σκοπιανό με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία και να εξηγήσει αν δρομολογείται η εξαγορά της πτωχευμένης Θράκης.

Ξαναστέλνει τη «λίστα Λαγκάρντ» η Γαλλία


Ξαναστέλνει τη «λίστα Λαγκάρντ» η Γαλλία 

Το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας πρόκειται να αποστείλει για δεύτερη φορά στην Αθήνα τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα των Ελλήνων φοροφυγάδων που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

«Από τη στιγμή που ο κατάλογος περιλαμβάνει πληροφορίες για τους φορολογουμένους που είναι κάτοικοι άλλων κρατών-μελών, με τα οποία η Γαλλία έχει υπογράψει δημοσιονομική σύμβαση, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τις πληροφορίες αυτές, δεν έχουμε άλλη επιλογή εφόσον το επιτάσσει η σύμβαση», υποστήριξε πηγή του γαλλικού υπουργείου.

Πρόκειται για μία «έκτακτη διαδικασία», καθώς «ποτέ ένα αίτημα διοικητικής συνδρομής δεν έχει λάβει τέτοια δημοσιότητα, όσο αυτή που κατέθεσε η Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ διευκρίνισε ότι «έχει σταλεί δια της διοικητικής οδού και δεν είναι μία αβρότητα που κάνουμε προς την ελληνική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει πως «ζήτησε ξανά» από τη γαλλική κυβέρνηση να του στείλει τη «λίστα Λαγκάρντ», που είχε χορηγηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2010.

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε λάβει στα χέρια της τον κατάλογο με τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων λογαριασμών στις 20 Ιανουαρίου 2009, που είχαν δοθεί στις γαλλικές αρχές από πρώην εργαζόμενο στην ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC με τη μορφή κωδικοποιημένων πληροφοριακών αρχείων.

Αργεντινή: Πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων Chevron


Αργεντινή: Πάγωμα" περιουσιακών στοιχείων Chevron 

Δικαστήριο της Αργεντινής αποφάσισε το "πάγωμα" στοιχείων ενεργητικού της Chevron αξίας $19 δισ. στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά από μήνυση για περιβαλλοντική καταστροφή στο Εκουαδόρ, μεταδίδει τo Reuters.

Αυτόχθονες φυλές και αγρότες στην περιοχή του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ είχαν υποβάλλει μήνυση στον πετρελαϊκό κολοσσό στην Αργεντινή και την Κολομβία.

Απόφαση δικαστηρίου του Εκουαδόρ το 2011 επέβαλε στην Chevron να πληρώσει το ποσό, με την κατηγορία της μόλυνσης υδάτων και ακατάλληλης διαχείρισης αποβλήτων για περισσότερο από 30 χρόνια.

Ωστόσο, επειδή τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron στο Εκουαδόρ δεν επαρκούν για την αποζημίωση, οι ενάγοντας προσπάθησαν την επιβολή της απόφασης σε άλλες χώρες.

Η Chevron χαρακτήρισε την απόφαση αβάσιμη και ανεφάρμοστη.

"Οι δικηγόροι των ενάγοντων δεν έχουν το νομικό δικαίωμα να επιβάλουν εμπάργκο σε στοιχεία ενεργητικού στην Αργεντινή" ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οχι στα μέτρα από 100.000 διαδηλωτές - Επεισόδια και συλλήψεις στο Σύνταγμα


Οχι στα μέτρα από 100.000 διαδηλωτές - Επεισόδια και συλλήψεις στο Σύνταγμα 

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, τόσο μέσα στην πλατεία, όσο και τους γύρω δρόμους που οδηγούν σε αυτήν, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδες νεαρών στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας. Κατά τα επεισόδια, τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί. Η αστυνομία προχώρησε σε 103 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις ταραξιών.



Από την ογκώδη διαδήλωση -οι κατά τεκμήριο συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ μιλούσαν για 60.000 κόσμο, το Reuters τους εκτιμά στους 100.000- δεν έλειψαν τα επεισόδια.

Ξεκίνησαν λίγο μετά τις επτά το βράδυ όταν ομάδες κουκουλοφόρων άρχισαν να πετάνε βόμβες μολότοφ στα υδροφόρα οχήματα της ΕΛΑΣ.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ τα υδροφόρα οχήματα έκαναν βολές νερού προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 50 προσαγωγές.

5.10: Η πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια κατευθύνεται μέσω της οδού Ερμού προς το Σύνταγμα.

5.30: Η πλατεία Συντάγματος είχε αρκετό κόσμο κυρίως από εκπαιδευτικούς και συνδικάτα. Η προσέλευση του κόσμου είναι συνεχής δίνοντας ενδείξεις για μεγάλη συγκέντρωση.

- Στα Προπύλαια είναι συγκεντρωμένοι αντιεξουσιαστές.



5.40: Ενα μπλοκ από συνέλευεση γειτονιάς ανέβηκε στο Σύνταγμα και διμοιρίες των ΜΑΤ έκελισαν το δρόμο στο ύψος της Σίνα. Απειλήθηκε ένταση αλλά η παρουσάι πολλών ηλικιωμένων και γυναικών βοήθησε στην εκτόνωσή της.

6.00: Μέχρι και λίγο πριν από τις έξι, η πορεία εξελίσσονταν στο... μισοσκόταδο καθώς ο δημοτικός φωτισμός δεν είχε ανάψει.

6.05: Η ροή των οργανωμένων μπλοκ του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Ομόνοια, σταδιακά ολοκληρώνεται και συγκεντρώνεται στην πλατεία Συντάγματος.

6.06: Πέρα από το Σύνταγμα σημαντική είναι η διασπορά των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή των Εξαρχείων.



6.11: Το αδιαχώρητο στο Σύνταγμα. Το μπλοκ του ΠΑΜΕ έχει παραταχθεί και στην οδό Φιλελλήνων.

6.20: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν από τη Βουλή και ανήρτησαν πανό επάνω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

6.30: Η πορεία το ΠΑΜΕ έφτασε στην οδό Φιλελλήλων.

6.35: Υπό βροχή το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

6.55: Σε δέκα προληπτικές προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ από το κέντρο της Αθήνας.

7.15: Ομάδες διαδηλωτών έχουν παραταχθεί απέναντι από τον μεταλλικό φράκτη της ΕΛΑ, στα λουλουδάδικα.



7.20: Διαδηλωτές εκτόξευσαν μολότοφ σε υδροφόρο όχημα της ΕΛΑΣ, στη Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου, με συνέπεια οι αστυνομικοί - χειριστές των ειδικών οχημάτων, να κάνουν βολές ύδατος. Επίσης, έκαναν χρήση χημικών στην οδό Βασ. Γεωργίου.

7.35: Κουκουλοφόροι εκτοξεούν μολότοφ,πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας και στη διασταύρωση της Βασ. Σοφίας με την Πανεπιστημίου.

7.53: Βόμβες μολότοφ και χημικά στις οδούς Νίκης και Ερμού, όπου έχουν καταφύγει ομάδες κουκουλοφόρων.



8.00: Η πλατεία Συντάγματος άδειασε, αφού ο κόσμος αποχώρησε μετά τα επεισόδια από τους κουκουλοφόρους.

8.15: Μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Οθωνος, εναντίον της οποίας πέταξε βόμβες μολότοφ.

8.47: Φωτιά σε σταθμαρχείο στην οδό Όθωνος 10. Ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται, αφού οι κουκουλοφόροι βγαίνουν ξαφνικά και εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ κατά την αστυνομικών.

8.55: Επεισόδια σε διάφορα σημεία των δρόμων έως την περιοχή της Ομόνοιας.

9.00: Καταρρακτώδης βροχή πέφτει στο κέντρο της Αθήνας, με συνέπεια πολλοί διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Νέο συλλατήριο από την ΓΣΕΕ την Κυριακή λόγω προϋπολογισμού

 
Νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα διοργανώνει η ΓΣΕΕ στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ημέρα που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ο προϋπολογισμός.
Όσον αφορά τη σημερινή συγκέντρωση, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν δυναμικά και ενωτικά για το νόμιμο και ηθικό δικαίωμά τους να διασφαλίσουν τα βασικά και θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
 
Τέλος, η ΓΣΕΕ ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας 12.00-15.00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

ΟΤΕ: Και κίνητρα παραίτησης - Για όσους δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια


ΟΤΕ: Και κίνητρα παραίτησης - Για όσους δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια

Δυνατότητα κινήτρων παραίτησης σε όσους εργαζομένους έχουν πάνω από 15 έτη εργασίας στον Οργανισμό, εκτός πό την εθελούσια έξοδο. Οι δύο κινήσεις, σε συνδυασμό με το μέτρο της μεταφοράς προσωπικού, που επίσης δρομολογεί ο ΟΤΕ, εκτιμάται ότι θα φέρουν στον όμιλο το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού. Οι συγκεκριμένες κινήσεις αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε νέα συνάντηση, που θα έχει η Ομοσπονδία των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη.


Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, στη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση αναμένεται να κατατεθεί η τελική πρόταση για τα κίνητρα τα οποία θα πάρουν όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης μέχρι και το 2015 και αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ. Στην αυριανή συζήτηση οι εργαζόμενοι αναμένουν να αποσαφηνιστεί περαιτέρω και η πρόθεση του ΟΤΕ να χορηγήσει κίνητρα παραίτησης σε όσους έχουν προϋπηρεσία 15 ετών και άνω στον Οργανισμό.
Η διοίκηση του ΟΤΕ, διά στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, έκανε γνωστή την πρόθεση του Οργανισμού να «τρέξει» νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα αφορά έως και 1.700 εργαζομένους, που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την τριετία 2013-2015.
Στο πρόγραμμα της νέας εθελουσίας, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση διοίκησης και ΟΜΕ-ΟΤΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβάνονται και όσοι αποκτούν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης (35ετία) με την εξαγορά του στρατού (ηλικία 58 ετών - 31/12/2015).
Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και οι εργαζόμενοι θα λάβουν ένα ποσό που θα αθροίζεται από τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, το ποσό της αυτασφάλισης (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών), ένα ποσοστό (το οποίο ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί) αναπλήρωσης των καθαρών αποδοχών, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τις τακτικές αποδοχές κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Τόσο για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου όσο και όσους συμφωνήσουν απόλυση μετά την 15ετια, η ημερομηνία αποχώρησης είναι η 31-12-2012.
Το πρόγραμμα, το κόστος του οποίου εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη τρέχοντος έτους, ενώ, όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις ο ΟΤΕ, το συνολικό «βάρος» του προγράμματος θα σηκώσει ο όμιλος και δεν θα επιβαρυνθούν επ’ ουδενί τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιδίωξη της διοίκησης είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εργαζομένων από τον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας.

«Δόση» και ανακεφαλαιοποίηση κρίνουν τα θαλασσοδάνεια


«Δόση» και ανακεφαλαιοποίηση κρίνουν τα θαλασσοδάνεια

Τη «δόση» και την ανακεφαιοποίησή τους, αναμένουν για να «καλύψουν» τρύπες από ναυτιλιακά δάνεια οι ελληνικές τράπεζες, ειδικά η Εθνική, Πειραιώς και Άλφα (η Credit διατήρησε το μεγαλύτερο τμήμα των ναυτιλιακών δανείων της  Εμπορικής).
Σε επόμενο βήμα αναμένεται να αξιολογήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να διαμορφώσουν την σχετική πολιτική, που θα οδηγήσει και στο αντίστοιχο «ξεκαθάρισμα» στο χώρο, τόσο της ποντοπόρου όσο και της ακτοπλοΐας.
 
Ο φόβος για επισφάλειες, που μπορεί στο τέλος του 2013, λόγω πτώσης στα ναύλα και στις τιμές των πλοίων, να φτάσουν στο 30%, έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στα τραπεζικά επιτελεία, έχοντας «παγώσει», βέβαια, και κάθε χρηματοδότηση δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι ο ελληνικός εφοπλισμός, σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, το 2011 έχει δανεισμό 67,694 δισ. δολ. (σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Research), με τις ελληνικές δανειοδοτήσεις να φτάνουν στα 14,517 δισ. δολ. σημαίνει, με μια μικρή στατιστική προβολή, ενδεχόμενη τρύπα σχεδόν 4δισ. ευρώ στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το δανεισμό στην ακτοπλοϊα που ανέρχεται στο 1 δις περίπου, με την πλειονότητα των δανείων να είναι σε ελληνικές τράπεζες.
 
Στο πλαίσιο αυτό εκπρόσωποι της ποντοπόρου όσο και των ακτοπλόων είναι σε συζητήσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν αλλαγές των όρων των δανείων και αναδιαρθρώσεις, ενώ εξετάζουν  πώληση πλοίων ώστε να ανακτήσουν την αναγκαία ρευστότητα.
 
«Στην ποντοπόρο, υπάρχει ελπίδα καθώς υγιείς επιχειρήσεις κρατούν γερά", αναφέρουν παράγοντες του εφοπλιστικού κόσμου, ενώ με τις διαλύσεις πλοίων ανακτάται ρευστότητα.  Μάλιστα, όσοι έχουν χαμηλό ή μηδενικό δανεισμό επωφελούνται της συγκυρίας κι αποκτούν τονάζ, είτε υπό κατασκευή είτε από δεύτερο χέρι σε πολύ ελκυστικές τιμές, ενώ κινούμενοι με προσοχή διασφαλίζουν κυριαρχία την επόμενη μέρα».
 
Αντίθετα στην ακτοπλοΐα τα πράγματα είναι οριακά. Παρατηρείται μια δυστοκία στις πωλήσεις πλοίων, καθώς οι τιμές έχουν κατακρημνιστεί. «Έχουμε ακριβά πλοία, που ήταν για μια άλλη εποχή, που αξίζουν πλέον κλάσμα της αξίας των δάνειων με τα οποία έχουν αποκτηθεί» σημειώνει στέλεχος μεγάλης ακτοπλοϊκής εταιρίας. Οι εκτιμήσεις, δε, για τα αποτελέσματα εννιαμήνου δεν προσφέρουν καμία νότα αισιοδοξίας στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τους «καλούς μήνες», από Ιούλιο σε Σεπτέμβριο η κίνηση ήταν μειωμένη σε επίπεδα 15% σε επιβάτες, 10% σε φορτηγά και 20% περίπου σε Ι.Χ., αφετέρου δε το κόστος καυσίμων, ύστερα από μία πτωτική πορεία προς τον Ιούνιο από τα πολύ υψηλά του περασμένου Μαρτίου, κινήθηκε και πάλι ανοδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όλοι, έτσι, πλέον, αναμένουν να «κατακάτσει» ο κουρνιαχτός στις τράπεζες, ώστε αντίστοιχα να υπάρξουν κινήσεις και στην ναυτιλία, που θα διαμορφώσουν το χάρτη της επόμενης μέρας

Δραστικές περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα


Δραστικές περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα 

Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων θα καταβάλλεται, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους (αντί των 65), μένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ και το οικογενειακό τα 8.640 ευρώ. Εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι 31.12.2012 θα κριθούν με βάση το όριο των 65 ετών.
Γερό ψαλίδι μπαίνει στα οικογενειακά επιδόματα τα οποία ενοποιούνται σε ένα που θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο με κλίμακα ισοδυναμίας το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας και εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ.
Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας. Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (Α) έως 6.000 ευρώ λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από 6.000,01 έως 12.000 ευρώ τα 2/3 του επιδόματος, Γ από 12.000,01 - έως 18.000 ευρώ λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων ως εξής: 40 ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, 130 ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και 18ο ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται επιπλέον μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ. Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.
ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ
Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων θα καταβάλλεται, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους (αντί των 65), μένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.320 ευρώ και το οικογενειακό τα 8.640 ευρώ. Εκκρεμείς αιτήσεις καθώς και αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι 31.12.2012 θα κριθούν με βάση το όριο των 65 ετών.
Καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανέργων που εισέπρατταν έως και το 70% του τελευταίου μισθού και θα λαμβάνουν από το νέο έτος το βασικό επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, θεσπίζεται από την 1/1/2014 επίδομα μακροχρονίως ανέργου (εφόσον δεν εχει εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ) ύψους 200 ευρώ που θα καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες.
Παράδειγμα
Οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ έχει κλίμακα ισοδυναμίας 10/6 δηλ. 1,66 και με βάση το εισόδημα κατατάσσεται στην κλίμακα από 6.000 - 12.000 ευρώ και δικαιούται τα 2/3 του επιδόματος δηλ. 53,33 ευρώ τον μήνα.

Από 5% έως 15% κάτω οι συντάξεις


Από 5% έως 15% κάτω οι συντάξεις 

Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων, που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, μειώνεται ως εξής: Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, ενώ από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15%
Ολοι οι συνταξιούχοι και όσοι εργαζόμενοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2013 θα σηκώσουν το βάρος των νέων μέτρων. Οι πρώτοι θα χάσουν επιπλέον των απωλειών που είχαν μέχρι σήμερα έως και 2 συντάξεις λόγω των νέων εισφορών και της κατάργησης των δώρων και οι δεύτεροι θα υποχρεωθούν να εργαστούν από 2 έως και 6 χρόνια παραπάνω (θα ισχύσουν από 1/1/2013 τα όρια του 2015 ν. Λοβέρδου και θα προστεθούν επιπλέον 2 χρόνια στα όρια ηλικίας με κατώτατο τα 62 για τα 40 έτη ασφάλισης και ανώτατο τα 67 για τα 15 έτη ασφάλισης).
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών καθώς και των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων, που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, μειώνεται ως εξής: Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, ενώ από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
Καταργείται από 1-1-2013 η χορήγηση στους συνταξιούχους δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.
Θεσπίζεται από 1-1-2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου στα 720 ευρώ και προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ ετησίως (αναγωγή σε ετήσια βάση του ποσού των 720 ευρώ). Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720 ευρώ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό. Η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων δεν εφαρμόζεται, σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν.
Ορίζεται ότι το όριο ηλικίας του 60ού έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος τηρουμένων των εισοδηματικών προϋποθέσεων.
ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
Στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας. Συγκεκριμένα: στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%, στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%, στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%, στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%, στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής -Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%, στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%, στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%, στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%, στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%, στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.
«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των Ταμείων πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το παραπάνω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%.
Καταργείται από 1-1-2013 η χορήγηση στους συνταξιούχους δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟ: Ασφαλισμένη μητέρα ανηλίκων με 25 έτη ασφάλισης συνταξιοδοτείται φέτος στα 55. Αν συμπληρώνει το 2013 την 25ετία θα έβγαινε στα 65 αλλά με την προσθήκη ακόμη 2 ετών, θα έχει δικαίωμα να λάβει τη σύνταξη στα 67 (αύξηση 12 ετών)
ΙΚΑ: Ασφαλισμένη που συμπληρώνει την 1/1/2013 τις 5.500 ημέρες ασφάλισης θα έχει ως όριο τα 67 (από τα 65) για πλήρη και τα 62 (από τα 60) για μειωμένη (+2 χρόνια).
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ: Αντί της 37ετίας και της ηλικίας των 60 ετών, την 1/1/2013 θα απαιτούνται 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 ετών

Κόβονται 15 εκατ. επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές


Κόβονται 15 εκατ. επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές 

Το συνολικό ποσό μείωσης θα αγγίξει τα προσεχή τρία χρόνια τα 18 εκατομμύρια ευρώ, με τα περισσότερα χρήματα -15 εκατ. ευρώ- να κόβονται το 2013

Κόβονται οι επιδοτήσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων για τις άγονες γραμμές σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις θαλάσσιες συγκοινωνίες των μικρών νησιών με την ηπειρωτική χώρα και καταδικάζοντάς τους σε απομόνωση, αφού θα βλέπουν με το κιάλι το βαπόρι της γραμμής.

Το συνολικό ποσό μείωσης θα αγγίξει τα προσεχή τρία χρόνια τα 18 εκατομμύρια ευρώ, με τα περισσότερα χρήματα -15 εκατ. ευρώ- να κόβονται το 2013.

Οι τροϊκανοί ζητούν αλλαγές στους διαγωνισμούς για την κάλυψη των άγονων γραμμών και τροποποίηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, ώστε να περιοριστούν οι κρατικές επιδοτήσεις στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Παραιτήθηκαν 40 στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος



Σαράντα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς είχαν μεν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά επίσπευσαν τις διαδικασίες λόγω του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και ορίζει ως ανώτερο μισθό τα 2.900 ευρώ αντί τα 5.000 μεικτά που ίσχυε προηγουμένως.


Μεταξύ αυτών και έξι διευθυντές από τις σημαντικότερες διευθύνσεις.

Οι διευθυντές που παραιτήθηκαν είναι:

- Ο διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος Γιάννης Γούσιος.

- Ο διευθυντής οικονομικών μελετών Ισαάκ Σαμπεθάι.

- Ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας Χαράλαμπος Βογιαντζής.

- Ο οικονομικός διευθυντής Χ. Παπακωνσταντίνου.

- Ο διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης Β. Κυπρής.

- Ο διευθυντής Ελέγχων της τράπεζας.

Οι νέοι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ -Τσεκούρι από 18% ως 45% σε μισθούς και εφημερίες


Οι νέοι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ -Τσεκούρι από 18% ως 45% σε μισθούς και εφημερίες 

Βαριές περικοπές περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα για τους νοσοκομειακούς γιατρούςΟι μειώσεις φτάνουν στον βασικό μισθό ως και το 23%, ενώ επιδόματα και αποζημιώσεις μειώνονται ως και 18%. Μεγάλο “τσεκούρι” πέφτει όμως και στις εφημερίες που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει ως και στο 45%
Αναλυτικά
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Συντονιστής διευθυντής από 2.055 σε 1.665 -19%
Διευθυντής από 2.054 σε 1.580 -23,1%
Επιμελητής Α από 1.759 σε 1.513 -14%
Επιμελητής Β από 1.468 σε 1.321 -10%
Ειδικευόμενος από 1.027 σε 1.007 -1,09%
ΕΠΙΔΟΜΑ ΝΟΣΟΚ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Συντονιστής – Διευθυντής από 291 σε 238
Επιμελητής Α από 251 σε 205
Επιμελητής Β από 211 σε 174
Ειδικευόμενος από 229 σε 190
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Συντονιστής – Διευθυντής από 274 σε 225
Επιμελητής Α από 237 σε 195
Επιμελητής Β από 199 σε 164
Ειδικευόμενος 149 σε 123
ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Συντονιστής – Διευθυντής από 12 σε 6,64/ώρα
Επιμελητής Α από 10,38 σε 6,35/ώρα
Επιμελητής Β από 8,66 σε 5,55/ώρα
Ειδικευόμενος από 6,06 σε 4,23/ώρα

Τερματίστηκε η κατάληψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Τερματίστηκε η κατάληψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 
Αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα μέλη του ΠΟΕ- ΟΤΑ, τα οποία λίγο πριν τις 12 κατέλαβαν το κτίριο.
Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο και τα πνεύματα ηρέμησαν, μόνο όταν ο κ. Μανιτάκης δέχτηκε να συναντήσει τον  πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, και τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Κώστα Τσικρικά, οι οποίοι παρέμειναν στο γραφείο του για περισσότερο από μισή ώρα.
Βασικό θέμα συζήτησης τέθηκε η τροπολογία για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Αν και ο κ. Μανιτάκης διαβεβαίωσε πως στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσε πως «Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Δεν εμπιστευόμαστε μια κυβέρνηση που τις φέρνουν γραμμένο ό,τι και αν κάνει»
Νωριτερα, οι εργαζόμενοι μαζί με συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν μπλοκάρει την είσοδο του υπουργείου. Τα ΜΑΤ κατάφεραν να κλείσουν την είσοδο με αποτέλεσμα να παραμείνουν εντός του κτιρίου κάποιοι από τους διαδηλωτές, ενώ αστυνομικοί της τροχαίας μάζευαν τα μηχανάκια των απεργών έξω από το υπουργείο.

Στις 5 το απόγευμα το συλλαλητήριο κατά των μέτρων στο Σύνταγμα


Στις 5 το απόγευμα το συλλαλητήριο κατά των μέτρων στο Σύνταγμα 

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά των μέτρων έχουν απευθύνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, εν όψει της ψήφισης τρίτου μνημόνιου στη Βουλή. Την ίδια ώρα διαδηλώνει στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ. Κλειστό για τα οχήματα μεγάλο μέρος του κέντρου. Επίσης, τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Κυριακή -ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού 2013- στις 17:00, ενώ την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Κεντρικό αίτημα της ΓΣΕΕ, είναι «να μην ψηφιστούν τα μέτρα και να αλλάξει η οικονομική πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη», ενώ με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ζητά ιδιαίτερα «την απόσυρση όλων των διατάξεων που αφορούν ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και όποια άλλη διάταξη αφορά εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά θέματα του δημοσίου τομέα».

Ξεκίνησε η μηχανοκίνητη πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ



 

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιδρούν στα μέτρα

Ξεκίνησε, με αφετηρία πλατεία Καραϊσκάκη, η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι οποίοι αντιδρούν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνουν στάση το υπουργείο Εσωτερικών, πριν καταλήξει η πορεία τους στο Σύνταγμα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και σωματεία εργαζομένων έχουν προχωρήσει από χτες σε καταλήψεις δημοτικών κτιρίων όλης της χώρας.

Οι μισθοί των Πανεπιστημιακών μετά τις περικοπές


Οι μισθοί των Πανεπιστημιακών μετά τις περικοπές 

Από 9% ως και 18,1% μειώνονται οι μισθοί και τα επιδόματα των πανεπιστημιακών όλων των βαθμίδωνΜετά τις μειώσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα ανά κατηγορία είναι:
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Καθηγητής από 1.775 σε 1.459 ευρώ
Αν. καθηγητής από 1.538 σε 1.331 ευρώ
Επ. καθηγητής από 1.301 σε 1.150 ευρώ
Λέκτορας από 1.183 σε 1.051 ευρώ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
Καθηγητής από 475 σε 390
Αν. καθηγητής από 427 σε 368
Επ. καθηγητής από 380 σε 335
Λέκτορας από 332 σε 300
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Καθηγητής από 332 σε 273
Αν. καθηγητής από 213 σε 184
Επ. καθηγητής από 142 σε 128
Λέκτορας από 142 σε 128
ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Καθηγητής από 275 σε 226
Αν. καθηγητής από 250 σε 215
Επ. καθηγητής από 227 σε 200
Λέκτορας από 204 σε 184

Ιδού ο εφιάλτης!


Την ώρα που η προπαγάνδα των ΜΜΕ ασχολείται με τις καντρίλιες του Κουβέλη, του Βενιζέλου και των βουλευτών του, ενώ στο παρασκήνιο τα κομματικά επιτελεία μαζεύουν τα «κουκιά» τους για να ψηφίσουν, με διαδικασίες-εξπρές ενός διήμερου το νέο εφιαλτικό «πακέτο», κανένας τους δεν ασχολείται με το ίδιο το «πακέτο».

Διαβάστε προσεκτικά τον παραπάνω πίνακα. Είναι από τον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και πέρασε ασχολίαστος. Μπορεί να μη γνωρίζουμε ακριβώς τα μέτρα, γνωρίζουμε όμως, πλέον, τους αριθμούς. Γνωρίζουμε τι καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός με τα νέα μέτρα.

Κι αυτοί είναι αριθμοί ακριβείς. Οταν λένε «τόσα θα κόψουμε από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα», υπολογίζουν ακριβώς. Δεν είναι σαν την ύφεση, που στις αρχές του χρόνου την υποβαθμίζουν κι ύστερα φουντώνει. Οπως κάνουν για παράδειγμα με την ύφεση του 2012, που μέσα στην ίδια την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού την υπολογίζουν πότε 7% και πότε 6,5% (τους ξέφυγε κάποιος πίνακας και δεν τον διόρθωσαν). ‘Η όπως κάνουν με την ύφεση του 2013, που πριν από δυο βδομάδες την υπολόγιζαν στο 3,8% και τώρα την πήγαν στο 4,5%, ενώ ξέρουμε πολύ καλά ότι θα είναι κατά πολύ βαθύτερη (όπως γίνεται κάθε χρόνο, άλλωστε).

Στα 9,37 δισ. ευρώ έφτασε τελικά το «πακέτο» για το 2013. Απ’ αυτά, 7,57 δισ. ευρώ, ποσοστό 81%, φορτώνεται κατευθείαν, άμεσα ή έμμεσα, στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Τα υπόλοιπα, βέβαια, δεν φορτώνονται στους καπιταλιστές. Αυτοί μένουν εντελώς στο απυρόβλητο. Υπάρχει μόνο μια εγγραφή με το αστείο ποσό των 80 εκατ. ευρώ που αφορά αλλαγή στη φορολογία των πλοίων. Το υπόλοιπο ποσό αφορά διάφορες λειτουργικές δαπάνες, μείωση του ειδικού μισθολόγιου μπάτσων και καραβανάδων (που δεν τους περιλάβαμε στους εργαζόμενους) και 306,3 εκατ. ευρώ περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες.

♦ Οι μισθοί (χωρίς να περιλαμβάνουμε μπάτσους και καραβανάδες) θα υποστούν συνολικές μειώσεις ύψους 1,02 δισ. ευρώ.

♦ Οι συντάξεις θα υποστούν πλήγματα (με διάφορους τρόπους) που συμποσούνται στα 4,55 δισ. ευρώ (σχεδόν το μισό «πακέτο»). Το πετσόκομμα στις συντάξεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο απ’ αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί, γιατί την τελευταία στιγμή απορρίφθηκε το μέτρο της εφαρμογής αναδρομικής κράτησης σε όσους έχουν πάρει το εφάπαξ (προφανώς φοβήθηκαν δικαστικές αποφάσεις).

♦ Επιδόματα ανεργίας και διάφορες κοινωνικές δαπάνες θα υποστούν πλήγματα 0,65 δισ.

♦ Η εκπαίδευση θα υποστεί πλήγματα ύψους 86,4 εκατ. (περισσότερα από το φόρο των εφοπλιστών).

♦ Οι αγρότες θα χάσουν από τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ 152,1 εκατ. ευρώ (τα διπλά από αυτά που θα πληρώσουν οι εφοπλιστές) και από τη μείωση της επιδότησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο 129,5 εκατ. ευρώ. Από τη μια κάνουν διακηρύξεις υπέρ της αγροτικής παραγωγής, που δήθεν είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, και από την άλλη χτυπάνε βάρβαρα την παραγωγική ικανότητα του αγρότη (του φτωχού αγρότη, κυρίως, ο οποίος με το ζόρι κρατιέται και δε θα μπορέσει ν’ αντέξει τη νέα αύξηση στο κόστος παραγωγής), ενώ την ίδια στιγμή δε θίγουν στο ελάχιστο το καθεστώς αφορολόγητου ή με σημαντικές εκπτώσεις στο φόρο πετρελαίου που απολαμβάνουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

♦ Αλλα 90 εκατ. θα πάρουν από τους αγρότες με την αύξηση των εισφορών υγείας.

♦ Μόνο από την κατάργηση της μείωσης φόρου τέκνων υπολογίζουν να μαζέψουν παραπάνω φόρους 379 εκατ. ευρώ, ενώ από την κατηγορία «Εξίσωση στο πλαφόν των αποδοχών προς υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών», που δεν προλάβαμε να βρούμε τι ακριβώς αφορά, υπολογίζουν να μαζέψουν 608,7 εκατ. ευρώ.

Ο πίνακας αυτός δίνει σε αριθμούς τον εφιάλτη που τις επόμενες μέρες θα δούμε ν’ αποτυπώνεται σε μέτρα που θα ψηφιστούν κατεπειγόντως στη Βουλή. Και βέβαια, τα μέτρα είναι οριζόντια, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που έχει καθιερωθεί από το Μνημόνιο και μετά. Οταν κόβεις τα 800 ευρώ (επιδόματα δώρων και άδειας) που είχαν απομείνει στους συνταξιούχους, τους πλήττεις όλους και περισσότερο πλήττεις τους χαμηλοσυνταξιούχους.



Πηγή:
Κόντρα

Μένει Ευρώπη ο Ολυμπιακός



Ο Ολυμπιακός θα παίζει στην Ευρώπη και την Άνοιξη, αφού «σκότωσε» τη Μονπελιέ (3-1), παίρνοντας το μάξιμουμ από τα ματς με τους Γάλλους, οι οποίοι έμειναν με ένα πόντο. Με έξι βαθμούς στον όμιλο ο Ολυμπιακός δικαιούται να ελπίζει ακόμη και για πρόκριση στους «16» του Ch.League,αν και το 2-2 μεταξύ Σάλκε και Άρσεναλ δεν ήταν επιθυμητό. Για να ελπίζει σε πρόκριση θέλει θετικό αποτέλεσμα στη Γερμανία απέναντι την πρωτοπόρο του ομίλου Σάλκε (8 πόντους), καθώς λογικά η Άρσεναλ (7 βαθμούς)θα κερδίσει την Μονπελιέ και θα πάει τους 10 πόντους. Για να περάσει ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί και νίκη επί της Άρσεναλ την τελευταία αγωνιστική, και να είναι καλύτερος στην ισοβαθμία. Δύσκολο σενάριο, αλλά ποτέ μη λες ποτέ…
Το σημερινό ματς: Οι απουσίες των Τζιμπούρ, Κοντρέρας, Ιμπαγάσα ήταν τα σοβαρά προβλήματα για τον Ζαρντίμ στην κατάρτιση της εντεκάδας. Επανέφερε στην άμυνα τον Σιόβα και χρησιμοποίησε στο βασικό σχήμα τον πρωταγωνιστή του ματς στη Γαλλία, Μήτρογλου. Κάτω από τα δοκάρια έπαιξε ο Κάρολ, δεξιά στην άμυνα ο Τοροσίδης, τα δύο στόπερ οι Μανωλάς και Σιόβας και αριστερά ο Χολέμπας. Οι Μανιάτης και Μοντέστο ήταν τα αμυντικά χαφ με τον Μασάντο να είναι πιο μπροστά τη μεσαία γραμμή και τους Γκρέκο και Αμπντούν στα άκρα της επίθεσης. Μοναδικός προωθημένος ο Μήτρογλου.
Το γρήγορο γκολ του Ολυμπιακού (Μασάντο στο 4΄σε φάση διαρκείας) δεν είχε συνέχεια, αφού έδωσε χώρο στους Γάλλους προσπαθώντας να κρατήσει το σκορ. Η ισοφάριση με πέναλτι στο 66΄, έκανε τον Ζαρντίμ να τα παίξει όλα για όλα, βάζοντας τον Φουστέρ στο ματς και παίζοντας με ένα αμυντικό χαφ.. Δικαιώθηκε καθώς η ομάδα ζωντάνεψε και με δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο «σκότωσε» την Μονπελιέ. Γκρέκο και Μήτρογλου οι σκόρερ, οι οποίοι δείχνουν να καθιερώνονται στην εντεκάδα του Ολυμπιακού.
Επεισόδια από τους Γάλλους οπαδούς πριν την έναρξη του ματς. Σημειώθηκε δεκάλεπτη συμπλοκή με την Αστυνομία.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες


Πολεμικό κλίμα στη Βουλή

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες
Με τις αγορεύσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μνημόνιο 3, η οποία θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία.

Πρώτος έλαβε το λόγο από τη Νέα Δημοκρατία ο Αδ.Γεωργιάδης.

Λίγο νωρίτερα, απορρίφθηκε -επίσης με ονομαστική ψηφοφορία- η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Μετά την ονομαστική ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκαν. Συνολικά ψήφισαν 217 βουλευτές, «ναι» ψήφισαν 47 και «όχι» 170.
 
«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσοι εγέρθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου.

«Θα μας κρίνει η ιστορία, θα μας κρίνουν οι πολίτες, όλοι όσοι παρακολουθούν με αγωνία» τόνισε ο Αλ.Τσίπρας.

«Μέσα σε λίγες ημέρες για δεύτερη φορά το προεδρείο παραβιάζει τον κανονισμό» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και απευθυνόμενος προς τον Ευ.Μεϊμαράκη τον κάλεσε να προστατεύσει το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία.

«Τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας όποιος επιθυμεί να τα θέσει στα δικαστήρια» είπε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Θάνος Παφίλης τόνισε ότι θα καταργήσει ο λαός στην πράξη τα μνημόνια και χαρακτήρισε καταδικαστέα την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση επί των ενστάσεων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι παραβιάζεται ευθέως το άρθρο του Συντάγματος «που ορίζει να προστατεύουμε το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο κ. Μανιτάκης θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο».
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, το πολυνομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα και την ιδιοκτησία και αυτό καταγράφεται και στη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για νέα επέλαση στους πιο αδύναμους, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, ενώ «καμία ενέργεια δεν έγινε για τη λίστα Λαγκάρντ και για τη φορολόγηση μεγάλων καταθέσεων».

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές μισθών στους δικαστικούς



Αντισυνταγματικές έκρινε ο Άρειος Πάγος της μειώσεις στις αποδοχές των Δικαστικών.

Τα “παιδιά του Σαμαρά” και τα … παπαγαλάκια των συγκροτημάτων

Φρύαξαν τα παπαγαλάκια των συγκροτημάτων, για μια υποτιθέμενη «χάρη» που έκανε ο Μανιτάκης στο Σαμαρά, εξαιρώντας από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου του Υπουργείου Πολιτισμού. Ως συνήθως ο δόλος συνοδεύεται  από ασχετοσύνη, και από ελλιπή διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων. Η πραγματικότητα λοιπόν έχει ως εξής :
Η διάταξη με την οποία ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων αορίστου χρόνου τίθενται σε διαθεσιμότητα, προβλέπει ουσιαστικά εξαίρεση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ στους οποίους οι κατηγορίες αυτές υπαλλήλων αποτελούν πάνω από το 30% της δυνάμεώς τους. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορείς και οι υπηρεσίες ουσιαστικά θα έκλειναν αυτόματα με την εφαρμογή του νόμου.
Η ιδιαίτερη αναφορά στο ΥΠΠΟ, έγινε για τον εξής λόγο : Οι υπάλληλοι των Μουσείων, είναι όλοι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ. Αν και ανήκουν όμως στη μεγάλη κατηγορία των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, υπηρετούν χωριστά σε διάφορα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη αναφορά στο ΥΠΠΟ, αν σε κάποιο Μουσείο των 5 π.χ. υπαλλήλων, υπάρχουν 3 των προς διαθεσιμότητα κατηγοριών (και ΥΠΑΡΧΟΥΝ), τότε οι 3 θα έφευγαν, έστω κι αν αυτό σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο του Μουσείου ή του Αρχαιολογικού Χώρου, καθώς η πρόνοια περί «30% του φορέα» δεν θα τους κάλυπτε.
Αυτή και μόνο είναι η αλήθεια.

Αλλαγές για κολλέγια, αναγνώριση σπουδών και επαγγλεματικών προσόντων, χαράτσι στα φωτοβολταικά, ενοικιαζόμενα "ταξί", τσιγάρα στα σούπερ μάρκετ, φορτηγά κλπ


Αλλαγές για κολλέγια, αναγνώριση σπουδών και επαγγλεματικών προσόντων, χαράτσι στα φωτοβολταικά, ενοικιαζόμενα "ταξί", τσιγάρα στα σούπερ μάρκετ, φορτηγά  κλπ

Αλλάζουν όλα σε ένα πλήθος επαγγελμάτων και δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρήσεων απο τις αλλαγές που περιέχει το τρίτο μνημόνιο.

Επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών κολλεγίων και αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα των πτυχιούχων εξωτερικού και αναγνωρισμένων σχολών.

Το βρεφικό γάλα και άλλα παρασκευάσματα για βρέφη θα μπορούν να πωλούνται εκτός απο τα φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία.

Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πουλάνε και τσιγάρα.

Δίνονται νέες δυνατότητες στις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να νοικιάζουν οχήματα με οδηγό (δηλαδή να λειοτυργούν περίπου ώς ταξι με σύμβαση αλλά όχι με κόμιστρο) και στα ξενοδοχεία να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα για μεταφορές των ενοίκων τους.

Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί για τους ορκωτούς ελεγκτές και τους εκτελωνιστές.

Απελευθερώνονται τα επαγγέλματα του φορτοεκφορτωτή, των επιχειρήσεων προσωρινής απασχόλησης και των γραφείων ευρέσεως εργασίας.

Καταργείται  η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος»  για λογιστές και φοροτεχνικούς και αντικαθίσταται από «επαγγελματική  ταυτότητα».

Καταργείται η ανανέωση της άδειας  κατ΄ οίκον διδασκαλίας ή σε φροντιστήρια, αλλά διατηρείται η εγγραφή σε επετηρίδα ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την οικεία περιφέρεια.

Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου θα χορηγείται πλέον όχι μόνον σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη.


Ελευθερώνεται η  μίσθωση φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους έως και 3,5 τόνων από επιχειρήσεις και ιδιώτες

Απελευθερώνεται η πώληση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Καταργούνται  οι ελάχιστες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών.

Επιβάλλεται  έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης  25%-35% στους παραγωγούς ηλεκτρικής  ενέργειας από φωτοβολταϊκούς  σταθμούς, επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014 και αφορά τους λειτουργούντες σταθμούς, καθώς και όσους σταθμούς τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιηθεί η σύνδεσή τους εφεξής.

Καθιερώνεται ειδικό τέλος για την καταχώριση και οποιαδήποτε  μεταβολή στο Γενικό Εμπορικό  Μητρώο (ΓΕΜΗ)  καθώς και για τη χορήγηση  αντιγράφων ή πιστοποιητικών. Το τέλος αποτελεί έσοδο της Κεντρικής Ένωσης  Επιμελητηρίων κατά ποσοστό  80% και έσοδο της οικείας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ. κατά ποσοστό 20%.

ΠΗΓΗ

Απελευθερώνεται ο κλάδος των εκτελωνιστών και φορτοεκφορτωτών

 
Στις… χιλιάδες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου υπάρχουν και ρυθμίσεις που απελευθερώνουν πλήρως τον κλάδο των εκτελωνιστών και φορτοεκφορτωτών.
Συγκεκριμένα, οι εκτελωνιστικές εργασίες μπορούν να διενεργούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να διαθέτουν ενεργό ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή αριθμό καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων EORI (εκτελωνιστικές εργασίες είναι οι κατά τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών προκειμένου για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων).
Για τους φορτοεκφορτωτές, που δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, η αμοιβή τους συμφωνείται ελευθέρως με τον φορτοπαραλήπτη. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας.

ΟΦΑΕ: Χαριστική βολή στους μεταφορείς οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου

Μετά τους βυτιοφορείς και τον ΠΣΧΕΜ και οι διεθνείς μεταφορείς (ΟΦΑΕ) εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις που εισάγονται στο πολυνομοσχέδιο, καλώντας τους αυτοκινητιστές σε εγρήγορση.
«Χωρίς καμία διαβούλευση και διάλογο με τους αυτοκινητιστές, εντελώς αιφνιδιαστικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων περιέλαβε στο γνωστό πολυνομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και τίθεται σε ψηφοφορία αύριο στη Βουλή, διατάξεις με τις οποίες επιτρέπεται η μίσθωση φορτηγών δημόσιας χρήσης χωρίς οδηγό από μη μεταφορικές επιχειρήσεις και η χρήση τους για μεταφορές των ιδίων ή τρίτων.
Οι ρυθμίσεις αυτές ολοκληρώνουν το έργο της δήθεν απελευθέρωσης του μεταφορικού επαγγέλματος που ξεκίνησε με το ν. 3887/2010, παραδίδουν τη μεταφορική δραστηριότητα στις πολυεθνικές εταιρίες και το κεφάλαιο και οδηγούν στον αφανισμό τον κλάδο των Ελλήνων μεταφορέων, που εδώ και χρόνια πλήττεται από την κρίση, την υπερχρέωση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των αυτοκινητιστών τρίτων χωρών.
Η Ο.Φ.Α.Ε. εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με τις διατάξεις αυτές, που αποτελούν την χαριστική βολή στην Ελληνική χερσαία εμπορευματική μεταφορά, απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις και τους βουλευτές όλων των κομμάτων να τις καταψηφίσουν και καλεί σε εγρήγορση τους αυτοκινητιστές για κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα», αναφέρει η ΟΦΑΕ.  

Αποφασίζεται η συνταγματικότητα των περικοπών στους δικαστικούς

Αποφασίζεται η συνταγματικότητα των περικοπών στους δικαστικούς 
Συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι συνταγματικές ή όχι οι νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συγκαλείται έπειτα από αίτημα αρεοπαγιτών, το οποίο έγινε δεκτό από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου.
Αύριο Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση- διαμαρτυρία των δικαστών και εισαγγελέων στην είσοδο του Πρωτοδικείου (πρώην Σχολής Ευελπίδων) στις 11 μ.μ., καθώς κατά την ημέρα συζήτησης των μέτρων (7.11.2012), τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων θα παρασταθούν στη συνεδρίαση της Βουλής.

Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα


Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα 

Οι διαδηλωτές ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία τους γύρω στις 3 μ.μ., ενώ την απογοήτευσή του για τη μικρή συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, παρά την καθολική, όπως ο ίδιος είπε, συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.
«Η απεργία στις συγκοινωνίες δεν επέτρεψε στον κόσμο να κατέβει να διαδηλώσει», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος, κάνοντας λόγο για «αποφάσεις που λαμβάνονται εν θερμώ».
Γύρω στις 10.30 το πρωί, μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και, αφού έμειναν αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή, αποχώρησαν λίγο πριν από τη 1 μ.μ.
Μισή ώρα αργότερα, στις 11 π.μ., από το Πεδίον του Αρεως και μέχρι τη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου είχε δοθεί το ραντεβού της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα.
Εκεί βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε «εκλογές για να μην καταστραφεί η χώρα». «Η τρικομματική κοινοπραξία του Μνημονίου, προκειμένου να γαντζωθεί στην εξουσία, παραδίδει τη χώρα ενέχυρο στους δανειστές. Παραδίδει την κοινωνία στην πυρά του τρίτου Μνημονίου», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παρέστη η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κάλεσε τον λαό «σε συστηματική και οργανωμένη απειθαρχία» και σε αντεπίθεση που θα καταλήξει, όπως είπε, στην κατάργηση των μονοπωλίων και στην απεμπλοκή από τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί εάν οι νέες μειώσεις των δικαστικών αποδοχών αντίκεινται ή όχι στο Σύνταγμα, αφού κυμαίνονται σε ποσοστό 20% μεσοσταθμικά και έχει ήδη προηγηθεί περικοπή κατά 38%. Τα νέα μέτρα καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους οι δικηγόροι.
Σύνταγμα
Κλοιός 6.000 αστυνομικών
Σε επιφυλακή βρίσκονται από χθες οι Αρχές για τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας. Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στην αστυνόμευση. Ο μεταλλικός φράxτης έχει ήδη στηθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο, ενώ «θέση» αναμένεται να λάβουν λίγο πριν από τα συλλαλητήρια και οι κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. στη Βασιλίσσης Σοφίας και αλλού.
Οι υπεύθυνοι δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να επαναληφθούν σκηνές του παρελθόντος στα σκαλιά δεξιά και αριστερά του μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη. Γι' αυτόν τον λόγο μπροστά από το μνημείο έχουν τοποθετηθεί σειρές από κιγκλιδώματα για να αποτρέψουν διαδηλωτές που θα θελήσουν να πλησιάσουν στη Βουλή. Επίσης, αξιωματικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Δέλτα θα πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες και ελέγχους. Και σε αυτήν την περίπτωση σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι αύρες νερού -ο Αίαντας και τα άλλα δύο οχήματα-, τα οποία θα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση σε περίπτωση που χρειαστεί.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΦΦΑ, εκπαιδευτικός
«Ανατροπή μόνο με απεργία διαρκείας»
«Υπό διάλυση είναι όλα. Οπως καταρρέει το σύστημα καταρρέουν και τα σχολεία αλλά και η εκπαίδευση. Μετά από 11 χρόνια δουλειάς ως καθηγήτρια, έφτασα να παίρνω 900 ευρώ και έπεται και συνέχεια περικοπών? Συν του ότι τίποτα δεν κινείται. Ούτε διορισμοί γίνονται ούτε κάτι που να μας βοηθήσει να αναθαρρήσουμε. Μόνο μια απεργία διαρκείας θα μπορούσε να ανατρέψει τα πράγματα? Τη θέλουμε όμως;».
Βασίλης Χαντζαράς, άνεργος
«Αν είμαστε όλοι μαζί, κάτι θα καταφέρουμε»
«Μια φωνή πρέπει να βγει από όλους μας. Οχι μία συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, άλλη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλη οι καταστηματάρχες. Αν είμαστε όλοι μαζί, ίσως κάτι καταφέρουμε. Ισως τότε η φωνή μας να περάσει αυτούς τους τοίχους και να μας ακούσουν. Ο λαός κάνει κουμάντο. Αν ο λαός το θελήσει πραγματικά, κανένα μέτρο δεν θα περάσει».
Μαρία Θηβαίου, υπάλληλος
«Εχουν καταστρέψει εμάς και τα παιδιά μας»
«Μας έχουν διαλύσει. Ξέρετε τι είναι ένα παιδί 8 χρονών να γνωρίζει καλύτερα από έναν μεγάλο τις συνέπειες της κρίσης; Να πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί σου σε αυτήν την ηλικία γιατί πρέπει να στερηθεί πράγματα που θεωρούνται απαραίτητα; Εχουν καταστρέψει εμάς αλλά και τα παιδιά μας, που αναγκαστικά μεγάλωσαν πρόωρα? Και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν στερημένα!».
  • Τι κυκλοφορεί σήμερα
  • Ακινητοποιημένα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς επίσης και οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα κινηθούν από τις 3 το μεσημέρι και μετά, ενώ το τραμ θα πραγματοποιήσει δρομολόγια από τη 1 το μεσημέρι και μετά.
Επτά οι συγκεντρώσεις
Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, επαγγελματίες, έμποροι, φοιτητές, μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων έδωσαν το «παρών» στις επτά (!) διαφορετικές συγκεντρώσεις και τέσσερις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Οι συγκεντρώσεις ήταν μαζικές, δυναμικές και ειρηνικές, παρόλο που η συμμετοχή ήταν μικρότερη από αυτές που προηγήθηκαν. Η κεντρική συγκέντρωση έγινε έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην παλιά αγορά.
Καλαμάτα
Συνέχιση των διαμαρτυριών
Συνθήματα κατά των νέων δυσβάσταχτων μέτρων, που πλήττουν μισθωτούς και συνταξιούχους, αντηχούσαν χθες στο κέντρο της Καλαμάτας, όπου πραγματοποίησαν απεργιακές κινητοποιήσεις το τοπικό Εργατικό Κέντρο με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα. Στις 10 το πρωί το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση κάτω από το Δημαρχείο της Καλαμάτας, ενώ στις 7.30 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και άλλοι εργατικοί φορείς θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία.
Κρήτη
Κατάληψη στην Περιφέρεια
Σε κατάληψη βρίσκονται από χθες τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, ενώ προηγήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας από τη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού. Ιδιαίτερα ογκώδης ήταν η συγκέντρωση στο Ηράκλειο. Στο τέλος της πορείας, συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της ΑΔΕΔΥ ανέβηκαν στο μπαλκόνι των γραφείων της Περιφέρειας και ανάρτησαν πανό με τη φράση «Αντιστεκόμαστε», ενώ στη συνέχεια προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου.

Ποιους εγκλωβίζει η αύξηση των ορίων ηλικίας


 Ποιους εγκλωβίζει η αύξηση των ορίων ηλικίας

Βίαιη «εκτίναξη» των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων επιφέρει το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης άμεσα από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Ουσιαστικά με τον συνδυασμό δύο διατάξεων του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή «εγκλωβίζει» - τουλάχιστον για δύο έτη - τους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012.
Οι δύο ρυθμίσεις είναι:Πρώτον, η αύξηση του ορίου κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης. Δεύτερον, η άμεση ισχύς από 1.1.2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας - έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1-1-2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3863/2010).
Με τον τρόπο αυτόν από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε στο 67ο έτος της ηλικίας τους με 15 έτη ασφάλισης.
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται:
1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.
3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς Εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν ως τις  31 Δεκεμβρίου 2012. Χαρακτηριστικά η νομοθετική διάταξη αναφέρει πως «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως την 31η Δεκεμβρίου 2012, λόγω της συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».
Ταυτοχρόνως όσοι κατοχυρώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τις κατ' έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις από τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις αυτές.       
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ διασώζονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς οποτεδήποτε.
Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται η άμεση υλοποίηση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Συγκεκριμένα η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης που ολοκληρωνόταν το 2015 θα «έλθει» δύο έτη νωρίτερα και χωρίς σταδιακή εφαρμογή. Δηλαδή, τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης του 2015 θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση όσων συνταξιοδοτούνται εφέτος  με 37 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 59 ή 60 ετών  - ανάλογα με το ταμείο -, ενώ από το 2013 θα απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας.
Σημειώνεται ότι από το 2013 παύουν να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Οσες ασφαλισμένες δεν θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012 θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. 
 


Οι συντάξεις μπαίνουν ξανά στη μέγγενη
Μείωση 5%-15% για όσους λαμβάνουν πάνω από €1.000

Βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους με τα μέτρα που έρχονται στη Βουλή αύριο, Δευτέρα. Νέο χαράτσι 5%-15% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). Πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και επιδόματος αδείας για όλες τις συντάξεις. Μειώσεις ως και 83% στο εφάπαξ βοήθημα. Περικοπή του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης των ανασφαλίστων. Πλαφόν στην αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.
Νέα μείωση στις συντάξεις. Το «μαχαίρι» στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2013 κλιμακώνεται ως εξής:       
- Οι συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) από 1.000 ως 1.500 ευρώ περικόπτονται κατά 5%. Το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την περικοπή δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ.
- Οι συντάξεις από 1.500 ως 2.000 ευρώ περικόπτονται κατά 10%. Η σύνταξη μετά την περικοπή δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425 ευρώ.
- Και οι συντάξεις από 2.000 ευρώ και άνω περικόπτονται  κατά 15%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περικοπή θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και όχι από το ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν που έχει τεθεί.
Αρχικά η κυβέρνηση είχε προβλέψει δύο επιπλέον κλίμακες με περικοπές 20% για ποσά συντάξεων από 3.000 έως 4.000 ευρώ και 25% για ποσά άνω των 4.000 ευρώ. Τελικώς, οι κλίμακες αυτές, που είχαν προταθεί από το υπουργείο Εργασίας απορρίφθηκαν.
Περικοπή δώρων - επιδομάτων. Καταργούνται πλήρως το δώρο Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα αδείας. Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων δεν θα λάβουν το 2013 τα 400 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και τα 200 ευρώ για το δώρο του Πάσχα.
Ειδικό επίδομα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Τίθεται ηλικιακό κριτήριο (65ο αντί του 60ού έτους) για τη χορήγηση του επιδόματος ΕΚΑΣ.
Μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα. Μειώνεται ως 83% το εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν υψηλότερες παροχές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει. Ταυτοχρόνως θα πραγματοποιηθεί μελέτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ που θα εφαρμοστεί από το 2014.
Αποζημίωση συνταξιοδότησης.  Στους ασφαλισμένους που λαμβάνουν αποζημίωση από τον εργοδότη τους λόγω συνταξιοδότησης τίθεται πλαφόν και το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Πτώση 38,6% για τις νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου

Κατά 38,6% μειώθηκαν οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Συνολικά, εκδόθηκαν 67.265 νέες άδειες κυκλοφορίας. Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε και ο αριθμός των νέων αδειών στις μοτοσικλέτες, αφού για το αντίστοιχο διάστημα, καταγράφηκε πτώση 29,8%.

Παναγιωτόπουλος: Μείωση κατά 7% μεσοσταθμικά στα μισθολόγια των Ένοπλων Δυνάμεων

 
Στα 517 εκατ ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές στις δαπάνες στον τομέα της άμυνας της χώρας, ενώ οι περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων θα αγγίξουν μεσοσταθμικά το 7%, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωση ο υπουργός Άμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο υπουργός Αμύνης διέτεινε πως η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε πως βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο οικονομικό πόλεμο.
Επίσης, ξεκαθάρισε πως οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες θα προέλθουν από το κλείσιμο 55 στρατοπέδων και 15-19 κέντρων νεοσύλλεκτων, την απόσυρση 47 αεροσκαφών, 11 πλοίων. Παράλληλα, θα αναβληθούν εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκατ. ευρώ, ενώ θα τεθούν υπό καθεστώς κουρέματος και τα εν εξέλιξη προγράμματα.

Διαμαρτύρονται και τα golden boys…



Ομαδική παραίτηση (σαν ομαδική αυτοκτονία μας ακούγεται) 40 κορυφαίων στελεχών, προκαλεί αναταραχή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα στελέχη που κάλυπταν κρίσιμες θέσεις στην κεντρική τράπεζα, διαμαρτύρονται διότι μειώθηκε ο ανώτατος μισθός τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ο ανώτατος μισθός των στελεχών των διοικήσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ δεν θα ξεπερνάει τα 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά). Μεταξύ των στελεχών που υπέβαλαν την παραίτηση τους είναι ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος Γιάννης Γούσιος τον οποίο θα αντικαταστήσει η Βασιλική Ζάκκα. Επίσης αποχωρούν ο διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο διευθυντής οικονομικών μελετών Ισαάκ Σαμπεθάι, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΤτΕ.
Προφανώς τα στελέχη αυτά πιστεύουν ότι σε μια κατεστραμμένη χώρα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν 3 και 4 χιλιάρικα καθαρά, συν τα μπόνους ή τις συμμετοχές σε επιτροπές και διοικητικά συμβούλια. Ίσως επίσης πιστεύουν ότι με 2.900 ευρώ καθαρά δε θα μπορούν να ζήσουν και θα γίνουν όπως αυτοί που παίρνουν 300 ευρώ. Με γειά τους με χαρά τους. Άλλωστε, τα προσόντα τα έχουν ας αναζητήσουν  δουλειές στον ιδιωτικό τομέα και ας πάψουν να είναι κρατικοδίαιτοι. Φανταζόμαστε, νέοι άνθρωποι με πτυχία και όρεξη για δουλειά θα υπάρχουν στην αγορά.
Αυτός που ακόμη μένει στη δουλειά του πάντως είναι ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος…