EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στ. Πιτσιόρλας: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων

Του Κωστή Πλάντζου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας. Όπως μάλιστα εκτίμησε μπορούν να εισπραχθούν το 2016 περί τα 2 δισ ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Ο κ. Πιτσιόρλας αποκάλυψε ότι εντός δεκαημέρου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας υπό την Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα όμως οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΠ θα πάρουν ακόμα μία εβδομάδα παράταση και θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 21 Δεκεμβρίου, από 15 Δεκεμβρίου που ήταν το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα αύριο ξεκινά και το Due Diligence για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ με δύο υποψήφιους επενδυτές και με προοπτική ολοκλήρωσης το α' τριμ. του 2016.

Σε ότι αφορά τον ΟΛΘ οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ως τις αρχές Απριλίου και αποκάλυψε ότι υπάρχουν 8 “μεγάλοι ενδιαφερόμενοι”.

Όπως επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας το χρονοδιάγραμμα των δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να παραταθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και το νέο, βελτιωμένο σχέδιο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ώστε να παρακαμφθεί το “μπλόκο” του ΣτΕ.

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επίσης σημείωσε πως ξεκινά άμεσα η διαδικασία για παράταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” για άλλα 20 χρόνια.
Παράλληλα εκτίμησε ότι μέσα στο α' τρίμηνο του 2016 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη βελτίωση των όρων προσφοράς για το Ελληνικό.

Εν τω μεταξύ ο κ. Πιτσιόρλας άφησε να εννοηθεί ότι κάποια ακίνητα της ΕΤΑΔ μπορούν να παραχωρηθούν σε Δήμους, τονίζοντας πως θα εξεταστούν τα “λογικά αιτήματα” τα οποία έχουν υποβληθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άρχισαν οι κατασχέσεις λογαριασμών για τους μεγαλοοφειλέτες των ταμείων

Οι «φεσατζήδες » κατ' επάγγελμα μεγαλοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) που άρχισε από σήμερα να αποστέλλει ηλεκτρονικά κατασχετήρια προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ οι τράπεζες θα εκτελούν κάθε μέρα ως 600 ηλεκτρονικά κατασχετήρια.

Η λίστα των οφειλετών περιλαμβάνει περίπου 110.000 επιχειρηματίες που οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και απαξιώνουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Από αυτούς περίπου 100 οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότεροι οφειλέτες με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ δεν έχουν ανταποκριθεί στα ενημερωτικά σημειώματα για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους η αν τις έχουν ρυθμίσει έχουν σταματήσει να πληρώνουν.

Οι αρρύθμιστες οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ελέγχουν τους λογαριασμούς των οφειλετών και ενημερώνουν το ΚΕΑΟ αν υπάρχει ποσό και το ύψος του ,το οποίο κατάσχεται. Υπενθυμίζουμε ότι αν πρόκειται για λογαριασμό μισθοδοσίας, το ακατάσχετο ανέρχεται σε 1250 ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να κατασχεθεί.

Μετά την απόδοση του κατασχεθέντος ποσού η καρτέλα του οφειλέτη, ανάλογα με το ύψος του ποσού, θα πιστώνεται αυτόματα από το σύστημα:

• με την εκτός ρύθμιση οφειλή κατά σειρά βεβαίωσης, εφόσον ο οφειλέτης, ή το αλληλέγγυα ευθυνόμενο φυσικό πρόσωπο, κατά του οποίου στρέφεται το κατασχετήριο, δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους πριν από την καταβολή του κατασχεθέντος ποσού.

• με την εκτός ρύθμιση οφειλή, με δυνατότητα πίστωσης τυχόν πλεονάζοντος ποσού με την τρέχουσα απαιτητή δόση, ακόμα και με επόμενες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης, ή το αλληλέγγυα ευθυνόμενο φυσικό πρόσωπο, κατά του οποίου στρέφεται το κατασχετήριο, έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους πριν από την καταβολή του κατασχεθέντος ποσού, αλλά έχουν προκύψει καταλογισμένες οφειλές εκτός ρύθμισης.

• με την τρέχουσα απαιτητή δόση, με δυνατότητα πίστωσης τυχόν πλεονάζοντος ποσού και με επόμενες δόσεις, εφόσον ο οφειλέτης, ή το αλληλέγγυα ευθυνόμενο φυσικό πρόσωπο, έχουν προβεί σε ρύθμιση οφειλής τους πριν από την καταβολή του κατασχεθέντος ποσού και δεν έχουν προκύψει καταλογισμένες οφειλές εκτός ρύθμισης.

Σε δεύτερη φάση στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ θα μπουν 80.000 οφειλέτες που δεν καταβάλλουν τις δόσεις της ρύθμισης. Οι κατασχέσεις είχαν παγώσει λόγω των capital controls και επανήλθαν από σήμερα δριμύτερες και μάλιστα ηλεκτρονικά χωρίς τη μεσολάβηση των δικαστικών επιμελητών.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σχέδιο μείωσης τελών κυκλοφορίας, αλλά με αύξηση της τιμής της βενζίνης, εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Σχέδιο μείωσης των τελών κυκλοφορίας, με ταυτόχρονη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο μελετά σχέδιο μείωσης έως και 50% στα τέλη κυκλοφορίας, με ταυτόχρονη μικρή αύξηση της τιμής της βενζίνης (1 – 2 λεπτών).

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Μελαχρινός, διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η κατάθεση και η ψήφιση του εν λόγω σχεδίου θα γίνει εντός του 2016.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περίπου 700.000 αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ το 20% των οχημάτων, περίπου 800.000, έχουν δηλωθεί για απόσυρση.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που αφορά στην οικειοθελή δήλωση καταθέσεων του εξωτερικού, ο κ. Μελαχρινός ανέφερε πως θα κατατεθεί μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεκατιανό παρέχεται σε 11.000 μαθητές δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων στην Αθήνα

Δεκατιανό παρέχεται καθημερινά σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 δημοτικών σχολείων και συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων στην Αθήνα, στο πλαίσιο προγράμματος που εφαρμόζεται με πρωτοβουλία των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, και σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βρίσκονται σε γειτονιές της Αθήνας που έχουν πληγεί περισσότερο από την ανθρωπιστική κρίση, και το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών τους.

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, αυτό είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του σχεδίου των δύο υπουργείων, να υπάρξει εντός του 2016 σίτιση όλων των μαθητών του Δημοτικού, εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλαγές διοικητών σε δημόσια νοσοκομεία

Στους 59 ανέρχονται οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων, (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) οι οποίοι παύονται από τα καθήκοντά τους, ενώ 12 (οκτώ διοικητές και τέσσερις αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους, μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της διαδικασίας αξιολόγησής τους από αρμόδια πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι ήδη εννέα διοικητές και αναπληρωτές διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων τόσο των διοικητών όσο και των αναπληρωτών διοικητών εισηγήθηκε -κατά πλειοψηφία- αρνητικά.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε παύση των καθηκόντων τους όσους είχαν αξιολογηθεί αρνητικά, ενώ σε ανακοίνωση του επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά -αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες- υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών.

«Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη. Για την πλειονότητα των διοικητών/ αν. διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους -παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας», αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, θα είναι η προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.

Τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά τα παρακάτω προσόντα:

• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος στη διοίκηση και στα οικονομικά.

• Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.

• Η επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν, καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.

• Η γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της Ε.Ε. που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.

• Οι σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.

• Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.

• Η προσωπικότητα και η εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.

• Η δοκιμασία αυτοαξιολόγησης. Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες. Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).

Με τις αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία, την αυξημένη χρηματοδότηση και την προώθηση των προσλήψεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ έτσι ώστε το 2016 να υπάρξει αισθητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας.







πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε επίσχεση εργασίας από αύριο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Σε επίσχεση εργασίας κατέρχονται από την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ και στη Μαγνησία, διεκδικώντας εκτός έδρας μετακινήσεις και δεδουλευμένες αποδοχές από το 2014 και το 2015 και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ στη συνεδρίασή της στις 4 Δεκεμβρίου.

Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «στις 24/11/2015 είχαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως την Πέμπτη 26/11/2015 θα έδινε απαντήσεις και λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που του θέσαμε. «Οπως καταλαβαίνετε καμία λύση ή πρόταση δεν δόθηκε από το υπουργείο αλλά αντίθετα προχώρησαν σε περικοπή από 1/1/ 2016 των Φύλλων Πορείας, της Δαπάνης Στολής και της Ασφάλισης λόγου της επικινδυνότητας του επαγγέλματος».



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποκρατικοποίησή της η εταιρεία.


Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η παραίτηση έχει γίνει αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι μέτοχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μεγάλη δικαστική νίκη του Pirate Bay

Προς όφελος του Pirate Bay ήταν η απόφαση που έλαβε σουηδικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ της χώρας δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να μπλοκάρουν την ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων, αλλά και ούτε να θεωρηθούν υπεύθυνοι για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες τους.

Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Στοκχόλμης απέρριψε την αγωγή που είχαν καταθέσει πέρυσι η σουηδική κινηματογραφική βιομηχανία, η Nordisk Film, η Universal Music, η Sony Music και η Warner Music, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Οι εταιρείες υποστηρίζουν στην αγωγή ότι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ της χώρας, η Bredbandsbolaget θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες της, εάν αρνηθεί να μπλοκάρει το Pirate Bay.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ομόφωνα, ορίζει ότι οι κινηματογραφικές και μουσικές εταιρείες που είχαν καταθέσει τη μήνυση θα πρέπει να πληρώσουν στην Bredbandsbolaget τα έξοδα που δαπάνησε για τη δικαστική διαμάχη.


Το Pirate Bay (TPB) ξεκίνησε από τη Σουηδία το 2003 ως μια ιστοσελίδα ανταλλαγής αρχείων μέσω peer-to-peer, χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο BitTorrent. Έξι χρόνια αργότερα, το 2009, οι ιδρυτές του TPB καταδικάστηκαν από σουηδικό δικαστήριο, κατηγορούμενοι για τη διευκόλυνση της παράνομης ανταλλαγής υλικού που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Σε ορισμένες χώρες οι πάροχοι υπηρεσιών Internet έχουν διαταχθεί να εμποδίσουν την πρόσβαση στην ιστοσελίδα, ωστόσο έχουν δημιουργηθεί διακομιστές μεσολάβησης, παρέχοντας πρόσβαση στο Pirate Bay.



πηγη









ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Φινλανδοί θα πληρώνονται επειδή είναι… Φινλανδοί – Σχέδιο για επίδομα 800 ευρώ σε όλους τους πολίτες της χώρας

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας σχεδιάζει να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ένα βασικό εισόδημα της τάξης των 800 ευρώ κάθε μήνα ενοποιώντας όλα τα επιδόματα που παρέχονται στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Φινλανδίας, το 69% των ερωτώμενων συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για την παροχή βασικού εισοδήματος για τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Juha Sipila υποστηρίζει την ιδέα τονίζοντας ότι «για μένα το βασικό μηνιαίο εισόδημα σημαίνει απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας».


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας 52,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και χαρακτηρίζει την ιδέα μη ρεαλιστική καθώς όπως τονίζει η χώρα είναι σε ύφεση από το 2012.



Παρόλα αυτά η Φινλανδία γράφει το Bloomberg, μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο, ακολουθώντας το πιλοτικό πρόγραμμα για βασικό εισόδημα που ξεκινάει στις αρχές του επόμενου χρόνου σε κάποιες πόλεις της Ολλανδίας.

Η βασική διαφωνία για το μέτρο και ο λόγος για τον οποίο η πρόταση υποστηρίχθηκε μόνο από το 69% των Φινλανδών είναι ότι δεν επιθυμούν οι φορολογούμενοι να πληρώνονται με ένα βασικό αφορολόγητο μισθό όλοι ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται ή όχι.

Στη Φινλανδία λέει το Bloomberg ο μέσος μισθός είναι στα 3000 ευρώ αλλά είναι και η χώρα που κάποιοι πληρώνουν έως και το 50% του εισοδήματός τους σε φόρους.



Πηγές: Bloomberg-Independent







ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλαγές στη φορολογία και για τα εισοδήματα του 2015

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυβέρνηση και μάλιστα κάποιες από αυτές θα αφορούν και τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» οι αλλαγές στη φορολογία για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2015 είναι:

1. Φορολογική κλίμακα. Σχεδιάζονται μικρές αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης των υψηλών εισοδηματικών τάξεων με στόχο, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, την άρση των στρεβλώσεων. Οι παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, είναι μικρής κλίμακας, επισημαίνοντας ότι το 2016 θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη φορολογία.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από τους θεσμούς το αφορολόγητο όριο θα είναι περιορισμένο.

3. Εισοδήματα από ενοίκια. Αύξηση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου η κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια να γίνει περισσότερο προοδευτική με περισσότερα κλιμάκια. Στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια και να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από τον φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ενοίκια.

4. Αγρότες. Θα ανακοινωθούν οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες με στόχο την είσπραξη, για τα εισοδήματα του 2015, περίπου 32 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων τους.

5. Αλλαγές θα ανακοινωθούν και για τις αποδείξεις. Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2015 δεν χρειάζεται οι φορολογούμενοι να συγκεντρώνουν αποδείξεις (όπως προκύπτει από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, άρθρο 72, παράγραφος 24). Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν απίθανο το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από τους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν αποδείξεις σε διάστημα μερικών ημερών μέχρι το τέλος του έτους.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Ελλάδα, από τις χώρες με τα πιο φθηνά αντικαρκινικά φάρμακα

Αποκλίσεις έως 388% στις τιμές παρουσιάζουν τα αντικαρκινικά φάρμακα μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Χαμηλότερο μέσο όρο τιμών παρουσιάζει η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες , όπως Ισπανία και Πορτογαλία) καθώς και η Βρετανία.

Στον αντίποδα, οι βορειοευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία) πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σαμπίνε Φόγκλερ του Κέντρου Τιμολόγησης Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Βιέννη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας “The Lancet Oncology”, μελέτησαν τις εργοστασιακές τιμές κυρίως των νέων πρωτότυπων φαρμάκων, που καλύπτονται με δικαιώματα πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η μεγαλύτερη τιμολογιακή διαφορά εντοπίσθηκε στο φάρμακο εμσιταβίνη (gemcitabine), που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη καρκίνου (μαστού, πνευμόνων, παγκρέατος, ωοθηκών) και το οποίο κοστίζει 209 ευρώ ανά φιαλίδιο στη Νέα Ζηλανδία και μόνο 43 ευρώ στη γειτονική Αυστραλία. Το ζολεδρονικό οξύ για τα οστά κοστίζει 330 ευρώ στη Νέα Ζηλανδία και 128 ευρώ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε 31 φάρμακα, κανένα αντικαρκινικό φάρμακο δεν κοστίζει λιγότερα από δέκα ευρώ. Το 13% (τέσσερα φάρμακα) έχουν τιμές μεταξύ 250 και 500 ευρώ, δύο φάρμακα (6%) έχουν τιμές 500 έως 1.000 ευρώ και επτά (23%) πάνω από 1.000 ευρώ ανά μονάδα. Για παράδειγμα, το φάρμακο πλεριξαφόρη (plerixafor) κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ανά έγχυση.

Ανάμεσα στις ακριβότερες και στις φθηνότερες χώρες, οι διαφορές στις τιμές των φαρμάκων κυμαίνονται από 50% έως 100% για τα μισά φάρμακα, από 28% έως 50% για το ένα τρίτο των φαρμάκων και από 100% έως 200% για το 10% των φαρμάκων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πραγματικές τιμές που καταβάλλονται, μπορεί να είναι διαφορετικές από τις επίσημες εργοστασιακές τιμές, λόγω εμπιστευτικών συμφωνιών για εκπτώσεις σε ορισμένες χώρες.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με ζημιές θα κλείσουν το 2015 οι Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας

Με έλλειμμα το οποίο εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς το 2015 απεδείχθη καταστροφικό για τα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) υπολογίζεται ότι θα κλείσει τη χρονιά με έλλειμμα κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα έχει καθαρή ζημία άνω των 70 εκατ. ευρώ.

Για τη ΣΤΑΣΥ αυτή η επίδοση αποτελεί πισωγύρισμα, καθώς ουσιαστικά χάνεται η οικονομική πρόοδος της περιόδου 2013-14, όταν η εταιρεία επί της διοίκησης του κ. Νίκου Παπαθανάση κατάφερε να ξεπεράσει τις ζημιές των 27 εκατ. ευρώ του 2012 και να καταστεί σταθερά κερδοφόρος (2,9 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,7 εκατ. ευρώ το 2014), χωρίς μάλιστα να λαμβάνει κρατική επιδότηση - κάτι μοναδικό ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βασικό ρόλο στα θετικά αποτελέσματα της εταιρείας διαδραμάτισε ο υπερτριπλασιασμός των ελέγχων που συγκράτησε τα έσοδα και συνδυαστικά με το καλύτερο οικονομικό κλίμα οδήγησε σε σημαντική βελτίωση με αύξηση εσόδων κατά 17%. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν εφαρμόστηκε η μείωση του εισιτηρίου, ο τζίρος έμεινε στάσιμος σε σχέση με το τελευταίο τετράμηνο του 2013.

Αντίστοιχα, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τζίρος ήταν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 λόγω της μείωσης των εισιτηρίων, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο η ΣΤΑΣΥ «μπαίνει μέσα» λόγω της απορρόφησης του ΦΠΑ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλο το φάσμα των συγκοινωνιών.

Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του 2015 υπολόγιζε για τη ΣΤΑΣΥ έσοδα ύψους 133 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αναθεώρηση των εκτιμήσεων της εταιρείας θα κλείσει την χρονιά με τζίρο περίπου 100 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μία «τρύπα» της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την ΟΣΥ, καθώς το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται ότι θα κλείσει σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ -αν όχι και περισσότερο- με αποτέλεσμα το συγκοινωνιακό σύστημα της Αθήνας να επιβαρύνει το 2016 τα κρατικά ταμεία με 185 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ η «τρύπα» και 85 εκατ. ευρώ η τακτική επιχορήγηση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΣΥ το 2014 είχε ζημίες 40 εκατ. ευρώ (έπειτα από επιδότηση 100 εκατ. ευρώ), ενώ το 2013 είχε ζημίες 7 εκατ. ευρώ (με επιδότηση 143 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, επί υπουργίας του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και διοίκησης του κ. Γιάννη Οικονόμου η εταιρεία υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία είχε αυξήσεις πάνω από το ενιαίο μισθολόγιο με αποτέλεσμα να έχει αυξημένο κόστος σε παροχές προς το προσωπικό ύψους 3 εκατ. ευρώ (από 109 εκατ. ευρώ το 2013 σε 112 εκατ. ευρώ το 2014).

Η δυσμενής σημερινή κατάσταση των συγκοινωνιακών φορέων προκύπτει και από τις οικονομικές καταστάσεις του ΟΑΣΑ για το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν ο τζίρος μειώθηκε από 132 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε 106 εκατ. ευρώ και ο όμιλος έγραψε ζημίες 16 εκατ. ευρώ, που θα ήταν άνω των 40 εκατ. ευρώ εάν δεν προέκυπτε αναβαλλόμενος φόρος 25 εκατ. ευρώ.

Στο β' εξάμηνο της χρονιάς τα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων εκτροχιάστηκαν, καθώς η δωρεάν μετακίνηση του Ιουλίου, η μεταφορά των ανέργων ατελώς και χαλάρωση της αντιμετώπισης του φαινομένου «δεν πληρώνω», σε συνδυασμό με την άρνηση των συναρμόδιων υπουργείων να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα κοινωνικά εισιτήρια, αλλά και με την απορρόφηση του ΦΠΑ, οδήγησαν τις αστικές συγκοινωνίες στη συσσώρευση ζημιών μήνα με τον μήνα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», οι συγκοινωνίες εκπέμπουν SOS και ζητούν έκτακτη χρηματική «ένεση» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) ύψους 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 20 εκατ. ευρώ από τα έκτακτα αποθεματικά του Δημοσίου, 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη του μειωμένου κομίστρου των φοιτητών και των μαθητών και 5 εκατ. ευρώ από το υπόλοιπο της κρατικής επιδότησης της ΟΣΥ.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των δανειστών επικρατεί εκνευρισμός για το υπουργείο Υποδομών, καθώς, παρ' όλο που ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης έφερε νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, ελάχιστα βήματα έχουν γίνει μετά την ψήφισή τους, πέραν της εξαγγελίας της αύξησης του εισιτηρίου στα 1,40 ευρώ από το νέος έτος.

Μάλιστα, καθώς είναι βέβαιο πια ότι θα απαιτηθεί νέα οικονομική ενίσχυση στις αστικές συγκοινωνίες το 2016, προεξοφλείται ότι η τρόικα θα ζητήσει νέες θυσίες, αφού από το 2014 έχει ανοίξει ξανά το ντοσιέ των δημόσιων μεταφορών της Αθήνας, το οποίο είχε κλείσει έναν χρόνο νωρίτερα, όταν είχε αποδεχθεί αθορύβως τη μη αύξηση των εισιτηρίων χάρις στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών.

Πηγή: Αχιλλέας Χεκίμογλου-Το Βήμα




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Έρχονται» πρόστιμα για τα μη ενεργειακά κτίρια από το 2016

Αντιμέτωποι με νέα χαράτσια και επιπλέον «τρέξιμο» θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Οι υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους, μεγαλώνουν και σε κάθε πώληση ή ενοικίαση θα πρέπει από την 1.1.2016 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλιώς έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα.

Όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά, οι κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, τον βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κ.λπ. είναι οι εξής:

1. Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει ΠΕΑ απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να βάλει μια καταχώριση για την πώληση ή ενοικίαση ενός κτιρίου θα πρέπει πρώτα να έχει απευθυνθεί σε ενεργειακό επιθεωρητή, να γίνει η κατάταξη του κτιρίου στις βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (Α έως Η, ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρο είναι το ακίνητο), να εκδοθεί το πιστοποιητικό και ο αριθμός αυτού να γραφτεί υποχρεωτικά στην αγγελία. Σκοπός είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ενοικιαστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταγεί σε ενεργειακή βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόσο ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για να ζεσταθεί ή να κρυώσει, επηρεάζεται και η τελική τιμή του. Ένα ενεργοβόρο κτίριο ασφαλώς αντιμετωπίζεται διαφορετικά, και σίγουρα αρνητικά από αυτόν που θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Αυτό σημαίνει ότι και οι μικρές γκαρσονιέρες πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ενεργειακή τους απόδοση. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση πιστοποητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτούταν σε όλα τα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ), ως εξής:

Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου.

Από 09.01.2011: σε κάθε πώληση-αγορά ενιαίου κτιρίου ή πώληση-αγορά τμήματος κτιρίου (π.χ. διαμέρισμα).

Από 09.01.2012 στην ενοικίαση τμήματος κτιρίου κατοικία (π.χ. διαμέρισμα) και επαγγελματικής στέγης.

Επίσης τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 9 Νοεμβρίου, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Τα νέα αυτά δεδομένα αφορούν πλέον όλους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν την περιουσία τους αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση. Σημειώνεται ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας υπολογίζεται σε 7 εκατ.

Κι αν για τα σχετικά καινούργια σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους η ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητική, για τα ακίνητα 40 ετών και πάνω υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Τα περισσότερα θεωρούνται «ενεργειακά σουρωτήρια», ειδικά οι πολυκατοικίες του κέντρου που έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί. Θεωρείται δεδομένο ότι η υποχρέωση ενεργειακής επιθεώρησης θα τα κατατάξει σε πολύ χαμηλές κατηγορίες ρίχνοντας ακόμη περισσότερο την αξία τους. Αλλωστε, αυτός είναι και ένας λόγος όπου διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται ακόμη και κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για την επιθεώρηση, αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τους εξειδικευμένους επιθεωρητές και κυμαίνονται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Σίγουρα, όμως, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν ότι θα πληρώσουν πάνω από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Βεβαίως, αν κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να αναβαθμίσει το ακίνητό του και να «ανέβει κατηγορία» θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε ιδιαίτερα κοστοβόρες εργασίες (αλλαγή κουφωμάτων και αλουμινίων, σκίαστρα, μονώσεις κ.λπ.).

Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτύρεται για την έκδοση των πιστοποιητικών τονίζοντας ότι εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται μόνο με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμισή τους, που απαιτούν σήμερα σοβαρότατες δαπάνες, οι οποίες πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος. «Το κράτος έχει καταργήσει κάθε φορολογική απαλλαγή, κάθε επιδότηση ή πρόγραμμα στήριξης της εξοικονόμησης ενέργειας, και αύξησε τον ΦΠΑ στις επισκευές κτιρίων από το 13% στο 23%. Αν αυτό δεν αλλάξει ριζικά, αν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο φόρο εισοδήματος, μειωμένος ΦΠΑ στα υλικά και εργασίες και συγκεκριμένα κίνητρα, κανένα ενεργειακό πιστοποιητικό δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση», τονίζουν οι ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως εκτιμάται, οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από τη φοροαπαλλαγή (υπολογίζονται σε 95 εκατ. με υπόθεση για αναβάθμιση 50.000 κατοικιών) υπερκαλύπτονται από τα επιπλέον έσοδα, ύψους 305 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η έκδοση αποδείξεων από τους επαγγελματίες της οικοδομής που θα κάνουν τις σχετικές εργασίες καθώς και από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων για την εκτέλεσή τους».

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)

Για ακίνητα πριν το 1983 (ανέγερση πριν από 14/3/1983)
• Αντίγραφα Αρχιτεκτονικών Σχεδίων (Κάτοψη/Σκαρίφημα ακινήτου) *
• Αντίγραφο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (εάν έχει γίνει δήλωση)
Διευκρίνιση: Για την διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης δεν απαιτείται δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
• Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος / Σκαρίφημα (προαιρετικό)
• Τίτλος Ιδιοκτησίας (προαιρετικό)
• Φύλλο Συντήρησης Λέβητα (προαιρετικό)
• Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων (π.χ. ΔΕΗ, Φυσικού Αερίου) (προαιρετικό)
* Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση Αρχιτεκτονικών Σχεδίων αναλαμβάνουμε την αποτύπωση του ακινήτου σας δωρεάν.
Για ακίνητα μετά το 1983 (ανέγερση μετά από 14/3/1983)
• Αντίγραφα Αρχιτεκτονικών Σχεδίων (Κάτοψη/Σκαρίφημα ακινήτου) *
• Αντίγραφο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (εάν έχει γίνει δήλωση)
Διευκρίνιση: Για τη διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης δεν απαιτείται δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
• Αντίγραφο Οικοδομικής Άδειας
• Αντίγραφο αίτησης ρύθμισης ημιυπαίθριων χώρων (εάν έχει πραγματοποιηθεί αίτηση)
• Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος / Σκαρίφημα (προαιρετικό)
• Τίτλος Ιδιοκτησίας (προαιρετικό)
• Φύλλο Συντήρησης Λέβητα (προαιρετικό)
• Μελέτη Θερμομόνωσης (προαιρετικό)
• Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων (π.χ. ΔΕΗ, Φυσικού Αερίου) (προαιρετικό)

* Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση Αρχιτεκτονικών Σχεδίων αναλαμβάνουμε την αποτύπωση του ακινήτου σας δωρεάν.






πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οn-line ταμειακές μηχανές, πλαστικό χρήμα, «e- πόθεν έσχες» και Περιουσιολόγιο από το 2016

Του Κωστή Πλάντζου

Πρωτοχρονιά γεννιέται ο "big brother" της εφορίας, με τρία νέα ηλεκτρονικά συστήματα που εγκαινιάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr:

1. Στα τέλη Δεκεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ανακοινώσει την εγκατάσταση του συστήματος διασύνδεσης όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxis. Από 1ης Ιανουαρίου, το σύστημα θα μπορεί να τεθεί με κάθε επισημότητα σε λειτουργία, ενώ θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τις ενέργειες που θα κάνουν οι επιχειρήσεις.

Η σύνδεση των ταμειακών θα ξεκινήσει πιλοτικά από συγκεκριμένες περιοχές και κλάδους της αγοράς, κυρίως από εκεί όπου διαπιστώνονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής (πχ ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης σε Μύκονο, Σαντορίνη κλπ) ενώ σταδιακά θα ενταχθούν όλες (ή οι περισσότερες) επιχειρήσεις της Ελλάδας.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τα μέτρα διάδοσης της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, από ένα ύψος και πάνω που θα συμφωνηθεί με τους "θεσμούς" μέσα στην εβδομάδα.

Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί online όλες τις εμπορικές συναλλαγές, ενώ το δημόσιο θα διακρατεί αυτομάτως τον ΦΠΑ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων, όπου θα πιστώνονται οι πληρωμές με "πλαστικό χρήμα" για τις πωλήσεις τους.

Έτσι θα «κτίζει» και ο καταναλωτής το αφορλόγητο όριό του. Δεν έχει αποφασιστεί όμως ακόμα το ύψος των μετρητών που θα μπορεί να χρησιμοποιεί ο πολίτης, ανάλογα και με την περιοχή που κατοικεί.

2. Μετά από 12 χρόνια εφαρμογής του, τον Δεκέμβριο φέτος τελειώνει το σύστημα υποβολής χειρόγραφων δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους. Ο έλεγχος στο «χαρτοβασίλειο» των δηλώσεων αυτών ήταν δυσχερής αλλά, πλέον, η καταγραφή, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης (και των μεταβολή της) για κάθε υπόχρεο θα γίνεται άμεσα και ηλεκτρονικά, μέσω της βάσεως δεδομένων που θα δημιουργηθεί.

Από 1.1.2016 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ή θα συμπληρώνονται αυτόματα, μέσωTaxisnet, όπως περίπου συμβαίνει στις δηλώσεις ακινήτων Ε9 ή τις βεβαιώσεις αποδοχών που δηλώνονται με την υποβολή του Ε1 για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Πρακτικά οι δηλώσεις αυτές θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Φεβρουάριο του 2016 και μετά, αφού υποβληθούν πρώτα οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος του 2015.

3. Άμεσα ετοιμάζεται να λειτουργήσει και το νέο Περιουσιολόγιο. Αν και πιο light σε σχέση, οι βάσεις όπου θα στηριχθεί θα είναι το νέο σύστημα για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, αλλά και η διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και εισοδημάτων περασμένων ετών.

Αρχικά θα δηλωθούν στα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων σε υποβολή «πόθεν έσχες» και όσων σπεύσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση εθελοντικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων, πριν επεκταθεί στους υπολοίπους.

Έτσι θα δηλώνονται εκεί μετρητά, μετοχές, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος, θυρίδες, αντικείμενα αξίας και κοσμήματα που έχουν ασφαλιστεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει βάλει στόχο για ταχεία διάδοση των ηλεκτρικών υπηρεσιών μέσα στο 2016 και σε άλλους τομείς, όπως την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να απαιτείται η μετάβαση στις εφορίες, αλλά και την ηλεκτρονική επίδοση πράξεων και εγγράφων της διοίκησης, κάτι που θα σημάνει και ταχύτερες διαδικασίες στην διενέργεια ελέγχων, στην επιβολή ποινών και στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους «παραπτωματίες» φορολογούμενους.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!