EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Το τελευταίο τρένο της Δημοκρατίας

“ Σε μια εποχή που τα πάντα ισοπεδώνονται από ατομικές ελευθερίες μέχρι την εθνική κυριαρχία και με τον κίνδυνο του φασισμού να χτυπάει την πόρτα δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου ”
 
Του Κώστα Καπνίση 
 
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν σε τούτο τον πολύπαθο τόπο. Τον τελευταίο καιρό όμως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ή προσπαθούν με ιδιαίτερη αγωνία να προβλέψουν για το που μπορεί να οδηγηθεί αυτή η κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως αν συνεχίσει λίγο ακόμα το μαύρο σκοτάδι που έχει απλωθεί στη χώρα, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα είναι τραγικά.

Μια εθνική καταστροφή πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Ανεξάρτητα από την όποια πολιτική – ιδεολογική ταυτότητα ή δήλωση του καθενός αυτό που βγαίνει ως αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα βαδίζει σε εμφυλιακά μονοπάτια βγαλμένα από άλλες σκοτεινές και μαύρες εποχές του παρελθόντος. Ένα καταρρέον πολιτικό σύστημα που πρωταγωνίστησε τις δύο τελευταίες δεκαετίες πασχίζει με νύχια και δόντια να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε τρόπο. Κανείς μα κανείς δε μπορεί πια να ισχυριστεί ότι δε γνωρίζει για το τι έγινε αλλά και για το τι εξακολουθεί να γίνεται. Όλο αυτό το συρφετό μαζί με την διεφθαρμένη μιντιοκρατία και την «επιχειρηματική ελίτ» του τόπου έχει βάλει μπροστά το τερατόμορφο δημιούργημά του που δεν είναι άλλο από τη Χρυσή Αυγή.

Μια προσεκτικότερη ματιά στον ευρωπαϊκό χώρο είναι ικανή να πείσει ότι τούτο το αποτρόπαιο του πράγματος δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Η χώρα τούτη άλλωστε συνηθίζει να υιοθετεί ότι πιο σάπιο και δυσώδες με σχετική καθυστέρηση. Η άνοδος του ακροδεξιού μορφώματος σε ολόκληρη των ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τουλάχιστον.

Τούτου δοθέντος καλό είναι να φέρει κάποιος στο μυαλό του ότι κάθε φορά που υπήρξε κρίση (εντός ή εκτός εισαγωγικών) στην Ευρώπη, ο φασισμός πάντοτε έκανε την εμφάνισή του ως συνεπακόλουθο. Αυτό βέβαια δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την έγκριση ή έστω τη συναίνεση της καθεστηκυίας τάξης. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Οι φασίστες ούτως ή άλλως ήταν και είναι πάντοτε πελάτες και συνάμα μαντρόσκυλα του καπιταλισμού. Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά και τώρα που υπάρχει ένα παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα σε κρίση.

Έχει ειπωθεί και έχει γραφτεί ακόμα περισσότερες φορές ότι η κρίση αυτή είναι καθαρά τεχνητή. Είναι προφανώς η απάντηση του σάπιου, διεφθαρμένου και ασθμαίνοντος καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στα αδιέξοδα που το ίδιο δημιούργησε. Δεν είναι δα και κανένα μεγάλο μυστικό ότι η φτωχοποίηση που επιχειρούν σε πολλά μέρη του πλανήτη και όχι μόνο στην Ευρώπη συντελείται προκειμένου να καλύψουν τις «ζημιές» τους οι πολυεθνικοί κολοσσοί και οι τράπεζες. Ως εταιρείες και όχι ως κεφάλαιο έχουν χρεοκοπήσει. Για την ακρίβεια οι ίδιοι φρόντισαν να χρεοκοπήσουν αφού πρώτα καταχώνιασαν τα κέρδη δεκαετιών σε φορολογικούς παραδείσους που «υποχρέωσαν» τις κυβερνήσεις κρατών και εθνικών κοινοβουλίων να ψηφίσουν ώστε όλα να είναι «νόμιμα» και «ηθικά».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ιστορικά πάντα, η Αριστερά ήταν αυτή που φρόντιζε ακόμα και με το ίδιο της το αίμα να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά και να καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία. Αυτό ήταν και είναι το έμφυτο και όχι επίκτητο ιερό της καθήκον. Παρόλο που δεν ευθυνόταν η ίδια για αυτή την κατάσταση, έμπαινε μπροστά και έδινε τη μάχη κατά του φασισμού και των παραγώγων του. Πάντοτε τα κατάφερνε χωρίς καμιά εξαίρεση. Κάθε φορά όμως που το πετύχαινε αποσυρόταν από το προσκήνιο και χανόταν μέσα σε ατελείωτες θεωρητικές συζητήσεις και έριδες που οδηγούσαν σε πολυδιασπάσεις και κατακερματισμό των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Ο λαός που πάντα έμπαινε στις τάξεις της Αριστεράς ακούγοντας το κάλεσμά της για τον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα μετά την τελική νίκη έμενε αποσβολωμένος από την εμφανή αδυναμία της να πάρει αυτό που της ανήκε και να οδηγήσει τον λαό σε σοσιαλιστικά μονοπάτια ελευθερίας. Αυτό ήταν η ευθύνη ανάληψης της κυβέρνησης του τόπου. Μόνο μέσα από αυτόν τον δρόμο μπορεί κάποιος να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και να οδηγήσει το σύνολο των πολιτών μιας χώρας στην ειρήνη και την ευημερία. Απορίας άξιο πως μια Αριστερά που θριάμβευε στα πεδία των μαχών κατά του φασισμού και του πάσης φύσεως ολοκληρωτισμού φοβόταν να δρέψει τους καρπούς της νίκης μαζί με τον λαό και για τον λαό. Αποτέλεσμα αυτής της άρνησής της ήταν μετά από λίγο καιρό τα πράγματα να οδηγούνται και πάλι σε αδιέξοδο αφού αυτοί που οδηγούσαν τις κοινωνίες στην κρίση αναλάμβαναν και πάλι τα ηνία. Πολιτικό κενό άλλωστε είναι γνωστό ότι δε μπορεί να υπάρξει.

Τούτες τις μέρες, η ανάγκη αυτή μοιάζει πιο κρίσιμη παρά ποτέ. Σε μια χώρα που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει χάσει τον βηματισμό της ο κόσμος περιμένει πολλά από την Αριστερά. Μικρή σημασία έχει αν ο λαός έχει κάνει τα λάθη του, έχει ανεχτεί περίεργες καταστάσεις ή ακόμα και αν έχει γίνει ένα μέρος του συμμέτοχο τέτοιων καταστάσεων. Στις εκλογές του Μάη και του Ιούνη του 2012 τόλμησε και έκανε ένα βήμα που πριν από έναν περίπου χρόνο θα φάνταζε από δύσκολο ως απίθανο. Συσπειρώθηκε γύρω από την Αριστερά. Δε ζήτησε κάτι. Δε ζήτησε ανταλλάγματα. Έκανε κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν. Έδειξε στην Αριστερά πως είναι έτοιμος να αλλάξει μια και για πάντα νοοτροπίες και αντιλήψεις χρόνων. Κατανόηση και ελπίδα ζήτησε. Μόνο αυτό και τίποτε άλλο. Μια ζωή καλύτερη για αυτόν, τα παιδιά του και τις επόμενες γενιές ζήτησε. Αυτό καλείται να αφουγκραστεί η Αριστερά και να μη φοβηθεί, να μη λυγίσει αλλά να ανοίξει τις φτερούγες της και να πάρει υπό τη σκέπη της έναν ολόκληρο λαό. Σε μια εποχή που τα πάντα ισοπεδώνονται από ατομικές ελευθερίες μέχρι την εθνική κυριαρχία και με τον κίνδυνο του φασισμού να χτυπάει την πόρτα δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου. Ήδη έχει χαθεί αρκετός. Η Αριστερά καλείται να μετασχηματιστεί εδώ και τώρα σε Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Καλείται να φύγει από το ψευδεπίγραφο δίλημμα Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο και να συσπειρώσει γύρω της όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Καλείται να αντιπροτείνει μπροστά στις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις του σκότους τον δικό της τρόπο αντίληψης των πραγμάτων που δεν είναι άλλος από το Ειρήνη, Δημοκρατία, Δουλειά, Παιδεία, Υγεία, Αξιοπρέπεια, Υπερηφάνεια για όλους. Με λίγα λόγια, ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του πάνω από όλα. Δεν είναι σύνθημα αλλά λαϊκή απαίτηση. Η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη της Αριστεράς είναι το τελευταίο τρένο της Δημοκρατίας. Η ώρα που θα μπει στις ράγες και η ώρα που περνά είναι τώρα. Αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι προσπαθούν (από όπου κι αν προέρχονται) να το εμποδίσουν από τη νικηφόρα πορεία του. Οι πάντες και τα πάντα κρίνονται και η Ιστορία δε θα τους συγχωρήσει τη μικροψυχία, το κόμπλεξ, το προσωπικό συμφέρον και τη δειλία μπροστά στην αδάμαστη θέληση του λαού για λευτεριά. Το τρένο σφυρίζει και προσκαλεί προς επιβίβαση. Προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας…

ΠΗΓΗ
 

Η μάχη των 2 δισ. για τα απορρίμματα

Κονταροχτυπιούνται οι εργολάβοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτη τη ΔΕΗ, ενώ θα αρχίσουν από τις μονάδες στην Κοζάνη και το Γραμματικό λόγω της ωριμότητας των έργων.

Η διαχείριση των εργοστασίων θα ξεπερνά τα 25 χρόνια, ενώ προβλέπεται ότι θα μοιραστούν 2 δισ. ευρώ στους εργολάβους τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθούν οι προσφορές για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία, στην οποία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι όμιλοι Ελλάκτωρ-Ηλέκτωρ, J&P Άβαξ- Μεσόγειος - Polyeco και η Τέρνα.

Ενστάσεις και προδικαστικές προσφυγές στον Σύνδεσμο Απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) επισκιάζουν τον διαγωνισμό και βάζουν στο στόχαστρο τη σύμπραξη της Τέρνα με τη ΔΕΗ για τα έργα της Αττικής.

Κατά της συμμαχίας που διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων (π.χ ενεργειακή αξιοποίηση, καύση στις λιγνιτικές μονάδες του RDF) και προκαλεί αλυσωτές αντιδράσεις στην αγορά έχουν στραφεί με ξεχωριστές προσφυγές τους η J&P Άβαξ συμφερόντων Ιωάννου - Παρασκευαίδη, η Άκτωρ - Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ελληνο - ολλανδικών συμφερόντων Αρχιρόδον, η Ερέτβο του κ. Γιώργου Ρωμοσιού και η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου.

Νομικό πάτημα βρίσκουν λέγοντας πως η ΔΕΗ ΔΕΗ αποτελεί αναθέτουσα αρχή, η οποία οφείλει να τηρήσει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και όχι να συμβάλλεται με ιδιωτικό φορέα χωρίς να διενεργεί διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ η κάθοδός της στο διαγωνισμό με την Τέρνα υπονομεύει την ίση μεταχείριση, τη διαφάνεια και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή.

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι η συμμετοχή της Επιχείρησης παραβαίνει ευθέως την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της προνομιακής της θέσης.

Με προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλούν οι εταιρείες υπενθυμίζοντας ότι η Τέρνα είναι ο βασικός προμηθευτής της Επιχείρησης για την κατασκευή της νέα μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα συνολικής αξίας 1,4 δισ. δολαρίων.
Κατά της έγκρισης του φακέλου της Τέρνα Ενεργειακή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού τάχθηκε ο δήμαρχος Γρεβενών κ Δημοσθένης Κουπτσίδης, συντασσόμενος με τα σημεία των προσφυγών των εταιρειών Άκτωρ και J&P Άβαξ που αναφέρονται στα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις της εταιρείας.

Την Τέρνα Ενεργειακή είχε κόψει η Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού. Την πέρασε όμως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυρού ανταγωνισμού από έμπειρες και φερέγγυες εταιρείες και τη διασφάλιση των συμφερόντων της διαδημοτικής επιχείρησης και των πολιτών.

Από τα ωριμότερα ΣΔΙΤ είναι το έργο της Δυτικής Μακεδονίας, με την συνολική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου -που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- να υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την 25ετή περίοδο εκμετάλλευσης προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ.

κατασκευαστεί μονάδα δυναμικότητας 120.000 τόνων αστικών απορριμμάτων ετησίως και θα εξυπηρετεί περίπου 300.000 κατοίκους των νομών Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

Στην Αττική, σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι ο διαγωνισμός για το Γραμματικό, ο οποίος ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προεπιλογής ώστε να προχωρήσει στην επόμενη φάση που είναι το στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σημειώνεται ότι στους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν στις αρχές του χρόνου για τα εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική ( Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή, Άνω Λιόσια) συμμετέχουν τα παρακάτω σχήματα: Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE, J & P ΑΒΑΞ –Μεσόγειος,ι Novaera Hellas και Ερέτβο –Δομοσπόρτ – Έγνων ΑΤΕ.

ΠΗΓΗ

«Απογειώνεται» ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια

Στενεύουν τα περιθώρια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που σκοπεύουν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, καθώς λήγει στις 31 Μαΐου η νέα προθεσμία που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Λόγω της σημαντικότητας του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στους ενδιαφερόμενους προθεσμία, έως αύριο, προκειμένου να υποβάλλουν ερωτήματά τους.

Μέχρι τώρα τα Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει χρειαστεί να παράσχει στους ενδιαφερόμενους σειρά διευκρινίσεων επί του διαγωνισμού και της διαδικασίας.

Επιτυχής αναμένεται ο διαγωνισμός, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

Ποιοι διεκδικούν τα αεροδρόμια

Ανάμεσα στους επενδυτές που αναμένεται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων βρίσκεται ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci, που πρόσφατα πλειοδότησε στον αντίστοιχο διαγωνισμό που διεξήγαγε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναλαμβάνοντας την διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας, η γερμανική εταιρεία Fraport, που είναι η διαχειρίστρια του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης, αλλά και η Corporation America, η οποία, με έδρα την Αργεντινή, διαχειρίζεται ένα σύνολο 49 αεροδρόμιων σε Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον του έχει εκδηλώσει επίσης και ο Αερολιμένας Αθηνών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σε δυο σχήματα αναμένεται να γίνει η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, όπου, ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα ενταχθούν από 7 έως 10 αεροδρόμια.

Συγκεκριμένα, η Ομάδα Α περιλαμβάνει βασικά τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον ο ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να εντάξει στην συγκεκριμένη ομάδα και όποιο από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου.

Η Ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια: Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον προσθήκες από τα εξής: Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου. Η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης είναι για 30 + 10 έτη.

Τα βλέμματα των επενδυτών επικεντρώνονται κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία διακινούν και τον κύριο όγκο της επιβατικής κίνησης. Πρόκειται για τους αερολιμένες Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας και Χανίων που υπολογίζεται ότι την τρέχουσα χρονιά θα εξυπηρετήσουν πάνω από το 70% της επιβατικής κίνησης που θα εξυπηρετήσουν όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, δηλαδή όλοι οι αερολιμένες της χώρας εκτός του αεροδρομίου της Αθήνας και του Ηρακλείου.

Δεν είναι λίγες και οι αντιδράσεις ωστόσο, καθώς εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις αφού πολλά αεροδρόμια θα περάσουν στα χέρια του ίδιου επενδυτή.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι η διαδικασία προβλέπει δικλείδες ασφάλειας πως τα τέλη των αεροδρομίων δεν θα εκτοξευθούν σε υψηλά επίπεδα πλήττοντας τον ελληνικό τουρισμό.

Με το βλέμμα στο Καστέλι οι Κινέζοι

Εκτός των δυο Ομάδων είναι το νέο του Ηρακλείου στο Καστέλι, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία, καθώς προκρίθηκε η επιλογή το έργο να προχωρήσει με ξεχωριστή σύμβαση παραχώρησης.

Ήδη η κινεζική εταιρεία επενδύσεων Fosun έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την ανάληψη του έργου και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι η μόνη.

ΠΗΓΗ

Επικοινωνιακή επιδότηση της…. ανεργίας

Το φιάσκο του… μεγαλόπνοου προγράμματος που θα έδινε εργασία σε 400.000 ανέργους οι οποίοι ζουν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο ήγειρε τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που πλέον μιλά για προγράμματα που θα δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε 45.000 ανέργους το 2013 και σε 75.000 ανέργους το 2014…

Ωστόσο, στελέχη που γνωρίζουν άριστα την αγορά εργασίας ήδη μιλούν για προγράμματα-φιάσκο που στο μόνο που θα στοχεύσουν είναι να μειώσουν στατιστικά τον δείκτη ανεργίας, χωρίς επί της ουσίας να προσφέρουν τίποτε στην αύξηση και κυρίως διατήρηση θέσεων εργασίας.

Θέσεις στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα

Στις στοχεύσεις του υπουργείου είναι για το 2014 να αυξηθούν από 10.000 σε 15.000 οι επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό και άλλες 10.000 θέσεις να διατεθούν στον τομέα που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική αυτή την περίοδο, δηλαδή στον πρωτογενή και αγροτοδιατροφικό τομέα. Σ’ αυτές βέβαια ρέπει να προστεθούν οι φετινές δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας που ευελπιστούν να δώσουν επιδοτούμενη εργασία σε 45.000 νέους ανέργους.
Στην πράξη, βέβαια, πρόκειται για προγράμματα που δίνουν πρόσκαιρη εργασία 4-6 μηνών σε νέους ανέργους έως 29 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στα προγράμματα χωρίς ασφάλιση και ουσιαστικά είναι υποαμειβόμενοι, αφού ουσιαστικά λαμβάνουν από 400 έως 480 ευρώ για κάθε μήνα (δηλαδή από 16 έως 19 ευρώ την ημέρα).

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι σήμερα αυτά τα προγράμματα δεν δίνουν τίποτα στη χειμαζόμενη αγορά εργασίας, αφού δεν παράγουν θέσεις απασχόλησης, αλλά απλώς συντελούν, ανακυκλώνοντας ανέργους, στη στατιστική και μόνο συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας.

Από τα προγράμματα αυτά τα οποία έχουν κοινό προγραμματισμό (κατάρτιση, πρόσκαιρη απασχόληση-εργασιακή εμπειρία) δεν ενισχύεται ουσιαστικά η αγορά εργασίας, αφού το πρόβλημα της αγοράς εργασίας δεν έγκειται στην έλλειψη προσόντων ή δεξιοτήτων, αλλά στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

Ωστόσο, και προκειμένου να πετύχει μόνο τη στατιστική συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας, η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία και μια παγίδα για τους ανέργους που θα ενταχθούν στα προγράμματα αφού θα χάσουν την ιδιότητα του ανέργου, με αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βρεθούν ξανά χωρίς θέση απασχόλησης, αλλά θα χάσουν και το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!!!

Κέρδος 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας

Με τα προγράμματα αυτά λοιπόν στα οποία θα «απασχοληθούν» 120.000 άνεργοι το 2013 και το 2014 η τρικομματική κυβέρνηση θα «κρύψει» 2,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας, φτάνοντας στο σημείο να… επιδοτήσει την επιβίωσή της με επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες μεσομακροπρόθεσμες αρνητικές τάσεις στην αγορά εργασίας, αφού πολύτιμοι πόροι κατευθύνονται χωρίς αντίκρισμα σε θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται για μέτρα που βολεύουν μόνο τις επικοινωνιακές στρατηγικές.

…………………………………………………..

ΤΟ «ΚΟΛΠΟ»

Πρόκειται για προγράμματα που δίνουν πρόσκαιρη εργασία 4-6 μηνών σε νέους ανέργους έως 29 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στα προγράμματα χωρίς ασφάλιση και ουσιαστικά είναι υποαμειβόμενοι, αφού λαμβάνουν από 400 έως 480 ευρώ για κάθε μήνα. Δεν παράγουν
θέσεις απασχόλησης, αλλά ανακυκλώνοντας ανέργους συντελούν στη στατιστική συγκράτηση της
ανεργίας

……………………………………………….

Η ΠΑΓΙΔΑ

Προκειμένου να πετύχει μόνο τη στατιστική συγκράτηση της ανεργίας, η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία και μια παγίδα για τους ανέργους που θα ενταχθούν στα προγράμματα αφού θα χάσουν την ιδιότητα του ανέργου, με αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βρεθούν ξανά χωρίς θέση απασχόλησης, αλλά θα χάσουν και το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!!!

ΠΩΣ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Οι ηλεκτρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που φωτίζουν όπως οι φορητοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

Το τεχνητό φως διαταράσσει το φυσικό ρυθμό του σώματος, επηρεάζει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και προκαλεί διέγερση, όπως η καφεΐνη, σύμφωνα με τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή του Χάρβαρντ Charles Czeisler.

Η κλινική ύπνου Harvard Medical School αναζητά ήδη τρόπους εξουδετέρωσης των συνεπειών του τεχνητού φωτός, αφού η μείωση των ωρών ύπνου επηρεάζει τη δημόσια υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ενήλικες προκαλώντας επίσης προβλήματα συγκέντρωσης στα παιδιά.

Όπως αναφέρει ο Charles Czeisler, "υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν κοιμούνται επαρκώς στη σημερινή κοινωνία, από το πρωινό ξύπνημα για τη δουλειά και το σχολείο, μέχρι την υψηλή δόση καφεΐνης που λαμβάνουν από ποτά και φαγητά. Ωστόσο λίγοι συμπεριλαμβάνουν σε αυτούς και το τεχνητό φως το οποίο επηρεάζει τους καρδιακούς ρυθμούς πολύ πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.

"Από το 1950 μέχρι το 2000, οι πηγές τεχνητού φωτός αυξήθηκαν κατά τέσσερις φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παράλληλα αυξήθηκε η έλλειψη ύπνου της έλλειψης ύπνου",
αναφέρει ο καθηγητής Czeisler. Και αυτό επειδή το τεχνητό φως αναστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο ενώ ενεργοποιεί τους νευρώνες που μας κρατούν σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 30% όλων των ενηλίκων εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 44% των εργαζομένων τη νύχτα, αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ. Αντίθετα πενήντα χρόνια πριν, λιγότερο από το 3% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ κοιμόταν τόσο λίγο ενώ τα παιδιά κοιμούνται 1,2 ώρες λιγότερο από ό,τι πριν από έναν αιώνα.

Πηγή iefimerida.gr

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ! ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ.

Υποχρεώνει τους υπαλλήλους να υπογράψουν δήλωση στην οποία εμπεριέχεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία της υπηρεσίας ενώπιον των δικαστικών αρχών! Οι υπάλληλοι όχι μόνο δεν είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν το έγγραφο, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομο! Οι λοιποί όροι καλύπτονται από την κείμενη νομοθεσία που διέπει τις σχέσεις εργασίας των εργαζομένων του δημοσίου.

Η επισυναπτόμενη υπεύθυνη δήλωση έχει διανεμηθεί σε όλο το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, με διαταγή να το υπογράψει. Περιέχουν δήθεν διατάξεις για την προστασία του στατιστικού απορρήτου.

Φυσικά στόχος του κ. Γεωργίου ΔΕΝ είναι η προστασία του απορρήτου, πράγμα για το οποίο δεν έχει κανείς αντίρρηση αλλά η προσωπική του προστασία. Δείτε ότι στην παράγραφο 7 (σε συνδυασμό με τις παρ. 8 και 9) ζητάει μεταξύ άλλων να υπογράψει το προσωπικό ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα απόρρητα η/και εμπιστευτικά στοιχεία “σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον …….δικαστικών !!!!!…..ή άλλων δοικητικών αρχών.

Σκοπός είναι να φιμωθούν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι μάρτυρες κατηγορίας και θα καταθέσουν στη δίκη που είναι κατηγορούμενος για όσα συνέβησαν στο έλλειμμα 2009. 

πηγη

 

Πόσο στοίχισαν στο κράτος οι δημόσιοι υπάλληλοι

Το ύψος των αμοιβών μισθοδοσίας και πρόσθετων παροχών των υπαλλήλων που πληρώνονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (υπουργεία, περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων, περιφερειακές
διοικήσεις, περιφέρειες, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κλπ) για τα έτη 2005- 2012, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα ποσά της μισθοδοσίας διαμορφώθηκαν ως εξής:

Το 2005 το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 13,9 δισ. ευρώ.

Το 2006 το ποσό διαμορφώθηκε στα 14,6 δισ. ευρώ.

Το 2007 στα 15,5 δισ. ευρώ.

Το 2008 στα 16,6 δισ. ευρώ.

Το 2009 στα 18,5 δισ. ευρώ.

Το 2010 στα 16,4 δισ. ευρώ.

Το 2011 στα 15,1 δισ. ευρώ.

Το 2012 (προσωρινά στοιχεία) στα 13,7 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν στην 24η Διεύθυνση Λογαριασμών Δημοσίου διαθέσιμα στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων υπαλλήλων, ούτε για το ύψος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του λοιπού ευρύτερου δημόσιου τομέα.

πηγη

Κατασκευή άποψης υπό (τεχνητήν) σκιάν

Όσοι νομίζουν πως βομβαρδισμοί διεξάγονται μόνο στη Συρία είναι γελασμένοι.
Δεχόμαστε κι εμείς ανελέητο βομβαρδισμό.
Προχθές μιλούσαμε για τις "βόμβες αισιοδοξίας".
Είναι τόσες, ώστε έχει καλυφθεί ο ουρανός απ' αυτές, σαν τα βέλη του Ξέρξη.
"Δεν πειράζει, θα πολεμήσουμε υπό σκιάν" ήταν η τότε απάντηση σ' εκεινον τον βομβαρδιμό.
Τώρα, μάλλον βρήκαμε ευκαιρία λόγω σκιάς και απλώς απολαμβάνουμε την τεχνητή δροσούλα.
Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό το αστείο, αλλά η αλήθεια είναι πως μάλλον το είχαμε ανάγκη μετά από τρία χρόνια μαυρίλας.
"Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε" που 'λεγε και η διαφήμιση.

Δεν μείναμε όμως μόνο στον βομβαρδισμό αισιοδοξίας.
Άρχισαν να πέφτουν και "βόμβες άποψης".
Τι 'ν' τούτο;
Άρχισαν να βγαίνουν πάλι απίστευτες δημοσκοπήσεις.
Γιατί βέβαια αυτές χρειάζονται για να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης επίθεσης.
"Αφού αισιοδοξούμε, δε θα αλλάζαμε και άποψη;"
Λογικό...

Σκάσανε μύτη λοιπόν δημοσκοπήσεις από όλη τη λέρα.
Η Ζούγκλα του Μάκη, η χρυσαυγοφυλλάδα του Θέμου και ο κακέκΤυπος της Κυριακής, πέρα απ' το ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε ευχαριστημένοι από τη ΝΔ και πως την ψηφίζουμε με χέρια και πόδια, ενώ οι άλλοι που "εμμένουν στα στείρα όχι" καταποντίζονται, βγάζουν και άλλα... αντικειμενικά πορίσματα.
Βγήκε λοιπόν ότι το 51% των ερωτηθέντων συμφωνεί με το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές.
Προσωπικά, με όσους έχω μιλήσει, είτε καταστηματάρχες είτε απλούς πελάτες, δεν έχω βρει ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ να συμφωνεί με αυτό το μέτρο.
Και σας παρακαλώ να αναζητήσετε στον φιλικό και επαγγελματικό σας κύκλο έστω κι έναν που να συμφωνεί.
Ο ευρών αμειφθήσεται...



Αυτό το αστείο και κατευθυνόμενο εύρημα της δημοσκόπησης αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά την απάτη, την οποία αποτελεί ένας ολόκληρος κλάδος.
Και αυτή μου η γενίκευση νομίζω πως είναι απολύτως δίκαιη.
Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι κοινοί απατεώνες που κοροϊδεύουν τον κόσμο και λειτουργούν -όχι ως αποτυπωτές αλλά- ως διαμορφωτές κλίματος από την εξουσία.
Κατά παραγγελία οι έρευνες, κατά παραγγελία και τα αποτελέσματα.

Διότι όταν κάποιος θέλει να σε πείσει ότι πρέπει να αποδεχθείς κάτι και ότι είναι το σωστό, τότε το πρώτο για το οποίο πρέπει να σε πείσει είναι πως το θέλουν και οι περισσότεροι.
Έτσι, επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι:

  • Από εσωτερική ανάγκη για να είμαστε με τους πολλούς, αλλάζουμε σιγά-σιγά γνώμη.
  • Η άλλη άποψη δε μας σοκάρει και δε μας φαίνεται αδιανόητη, αφού πρόκειται για την κοινή γνώμη.
  • Τελικα αρχίζουμε να αναμασούμε σαν δικές μας απόψεις τα δημοσκοπικά ευρήματα.
  • Ακόμη κι αν επιμείνουμε στην άποψή μας, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε σε κάτι στο οποίο οι πολλοί συμφωνούν.
πηγη

Νέα ελληνική πρωτιά! «Πρωταθλητές» στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ!

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ σημείωσαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Κύπρο (21%) και στην Ελλάδα (15%) το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ σε
τιμές αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα έχει το δεύτερο ακριβότερο φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 6,6%, έναντι 15% στην Ελλάδα, ενώ το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 10,3% για τα νοικοκυριά στην ΕΕ, (δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για την Ελλάδα).

ΠΡΟΣ πρόωρες ΕΚΛΟΓΕΣ;

Συνεχίζεται η παράσταση με το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, με «εντάσεις», «διαφωνίες» και «συγκρούσεις»…
Αυτό το θέατρο, μάλλον, ετοιμάζει το πολιτικό σκηνικό μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αιχμή, για τις δυνάμεις, κυρίως, που απειλούνται με εξαφανισμό (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), το δόλιο τέχνασμα της υπεράσπισης του «αντιφασιστικού τόξου»: Τη μεγάλη αυτή ΑΠΑΤΗ…


Αυτό το δόλιο προεκλογικό εύρημα βολεύει μια χαρά και τη ΝΔ γιατί θα συσπειρώσει, στο όνομα της παράστασης που δίνει κατά του «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου, τις ευρύτερες δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς.

Τη βολεύει διπλά διότι με την παράσταση αυτή για τις δήθεν διαφωνίες πάνω στο νομοσχέδιο ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ και το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Τις παρουσιάζει στα μάτια του εκλογικού σώματος να συγκροτούν το «μαύρο μέτωπο» ΥΠΕΡ της λαθρομετανάστευσης και της δίνει έτσι τη δυνατότητα να κερδοσκοπεί πάνω στην παλλαϊκή αγανάκτηση που έχει προκαλέσει το λαθρομεταναστευτικό, ιδιαίτερα οξυμένη και από την καταστροφή που υφίσταται ο ελληνικός λαός από την κακουργία της κατοχικής κυβέρνησης.

Τη βολεύει επίσης διότι έτσι θα σταματήσει και την αιμορραγία της προς τη Χρυσή Αυγή, για να μην πούμε ότι θα αποσπάσει και δυνάμεις από αυτήν…

Εύστοχη, πιστεύουμε είναι η εκτίμηση της «Κλασσικοπερίπτωσης»:

«Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όλος ο περί αυτού ντόρος, ήταν ένα καλοστημένο θέατρο ή ακριβέστερα μια αληθοφανής πρόφαση, προκειμένου να πάμε σε πρόωρες εκλογές, πράγμα που εξυπηρετεί και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης…» 


Φαίνεται ότι το δωσίλογο κυβερνητικό καθεστώς βρίσκεται σε οικτρό αδιέξοδο και τα μεγάλα αφεντικά (της ευρω-χούντας) θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες δυνατότητες να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό με εκλογές. Στήνουν έτσι και το ανάλογο σκηνικό με το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο…

Φαίνεται, ακόμα, ότι και το άλλο γεράκι του διεθνούς φασισμού, οι ΗΠΑ (οι αυτοκράτορες της πλανητικής κακουργίας) γνωρίζουν ότι η ευρω-χούντα προετοιμάζει σκηνικό εκλογικό για την εδραίωση της Ν.Δ.

Γι αυτό κινητοποιεί και την παρακρατική συμμορία της Χρυσής Αυγής προς ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.


Οι νέες τελετουργικές παραστάσεις αυτής της παρακρατικής συμμορίας εναντίον του Τσίπρα προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν: «Τσίπρα κουφάλα γαμώ τον Τσε Γκεβάρα».

Ο στείρος, υστερικός, άσφαιρος και ηλίθιος (δίχως κανένα σήμερα αντίκρισμα) αντικομουνισμός της Χρυσής Αυγής, λειτουργεί προς όφελος των χρεοκοπημένων «αριστερών» κομμάτων: Καθαρά διατεταγμένος, διότι μόνο παντελώς ανεγκέφαλοι μπορεί να θέλουν να εμφανίζονται, σήμερα, σαν «σκιάχτρο» αντικομουνιστικό…

Το να ταυτίζει, τέλος, τον Τσίπρα με τον Τσε δίνεις εύσημα στον Τσίπρα. Αυτό ΜΟΝΟ, αν εκτελείς διατεταγμένη υπηρεσία, μπορεί να το κάνεις…

Τώρα φωτίζεται παραπέρα και η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία πρόβαλε και διαμονοποιούσε τη Χρυσή Αυγή: Εντάσσεται και αυτή μέσα σ’ αυτό το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται. 


πηγη



 

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΒΡΑΔΥΝΗΣ ψάχνουν τον άφαντο εκδότη που συνεχίζει...το βιολί του !

Συνεχίζονται οι επαναλαμβανόμενες απεργίες στην εφημερίδα του...ξενοδόχου Κώστα Μήτση, που αδυνατεί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις του. 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων και των τεχνικών στην ΕΥΡΩΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η εργοδοσία, κηρύσσουν νέα απεργία από τις 3 το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα, 27 Μαΐου, έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, 28 Μαΐου 2013 για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΒΡΑΔΥΝΗ» και «ΕΥΡΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί τύπου στην εφημερίδα «ΒΡΑΔΥΝΗ» δεν έχουν πληρωθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, τον Απρίλιο, τα κυριακάτικα, καθώς και αναδρομικά από αυξήσεις αποδοχών από το 2008. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει από τις 23 Μαΐου 2013 συνεχόμενες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Παρ’ όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και τις εκκλήσεις για διάλογο ο εκδότης Κ. Μήτσης, παραμένει άφαντος και αρνείται να αποκαλύψει τα μελλοντικά του σχέδια.

Καταργήσεις Οργανισμών: Νέο «Καπέλο» Μαξίμου στο Μανιτάκη

Εκτός διαδικασίας της κατάρτισης της λίστας με τους υπό κατάργηση – συγχώνευση οργανισμούς (ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ) του δημοσίου έχει θέσει, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τη λίστα καταρτίζουν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό Δημήτρης Βαρτζόπουλος και από του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης, αν και τυπικά δεν έχει την αρμοδιότητα.

Το «παράρτημα» που «εξαφανίστηκε»

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης είχε ανακοινώσει ότι στο υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», στο οποίo καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι τρόποι κατάργησης ή συγχώνευσης ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα περιλαμβανόταν παράρτημα με τους συγκεκριμένους Οργανισμούς, τελικώς αυτό δεν θα γίνει.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί χωρίς το προαναγγελθέν παράρτημα και η λίστα με τα υπό κατάργηση και συγχώνευση ΝΠΔΔ, ΝΠΔΔ θα συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και ο υφυπουργός Μ. Βολουδάκης στα πρότυπα του αντίστοιχους νομοσχεδίου του Θ. Πάγκαλου.

Βεβαίως, γνωρίζοντας πως η θέση του στην κυβέρνηση είναι επισφαλής, προς το παρόν ο Α. Μανιτάκης δεν έχει αντιδράσει στο νέο «καπέλο», ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό δεν θα γίνει το επόμενο διάστημα.
http://www.aftodioikisi.gr

ΑΕΚ - Θα του πουν και «ευχαριστώ»

Του Τάσου Τσατάλη

Η κατάντια στην οποία οδήγησε την ΑΕΚ η μετοχική ομάδα του 2004 είναι γνωστή στο πανελλήνιο… Και η δική τους κατάντια όμως ως προς τον τρόπο που στέκονται απέναντι στην… εισβολή σε στιλ «Blitzkrieg» του Δημήτρη Μελισσανίδη στην ομάδα που για εννιά χρόνια είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον έλεγχό τους δεν είναι λίγη…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη το Σάββατο το πρωί. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, χωρίς ακόμη να έχει μιλήσει καν με τον Νίκο Νοτιά, έχει στείλει συνεργεία στα Σπάτα. Η εντολή είναι να… ξηλώσουν τον χλοοτάπητα και στα δύο γήπεδα, που ήταν -θεωρητικά- ενεργά, για να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες για τοποθέτηση καινούργιων. Παράλληλα ήδη δέχεται προσφορές για τον τεχνητό χλοοτάπητα που θα τοποθετηθεί στο τρίτο γήπεδο για τις ακαδημίες.

Επιτηρητής των έργων το Σάββατο το πρωί, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οπότε αυτόν πλησίασε ο Βασίλης Σίμος, εκπρόσωπος του Νοτιά στο Δ.Σ. της ΠΑΕ, για να ρωτήσει τι συμβαίνει. «Συγγνώμη κύριε Μπάγεβιτς, αλλά πώς έχετε ξεκινήσει έργα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κύριος Νοτιάς;» ήταν το ερώτημά του. Ο Ντούσκο τον παρέπεμψε στον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον πήρε επί τόπου τηλέφωνο.

Επειτα από μια συνομιλία που δεν κράτησε παρά δύο με τρία λεπτά, ο Σίμος έκλεισε το τηλέφωνο, χαιρέτησε ευγενικά τον Μπάγεβιτς κι έφυγε από τα Σπάτα…

Τι άκουσε; Οτι δεν φτάνει που έριξαν την ΑΕΚ, θέλουν να κάνουν κι έλεγχο… Επίσης ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης έρχεται να πληρώσει για να γίνουν όσα είχε υποσχεθεί ο Νοτιάς για το προπονητήριο και δεν έγιναν. Συμπέρασμα; Μάλλον στο τέλος ο Σίμος πρέπει να του είπε και «ευχαριστώ».

Το σίγουρο είναι πως ο Μελισσανίδης δεν έχει καμιά διάθεση να πληρώσει ενοίκιο για τα Σπάτα και θεωρεί ότι κάνει χάρη με το να αναλάβει την αναμόρφωση και τη συντήρηση του χώρου με δικά του έξοδα. Η αλήθεια είναι πως τουλάχιστον από πλευράς αγωνιστικών χώρων μέσα στη σεζόν τα Σπάτα δεν είχαν και μεγάλη διαφορά από τους Θρακομακεδόνες…

«Ας ανεβεί η ομάδα στη Σούπερ Λίγκα, ας δούμε αν μας καλύπτει τότε και συζητάμε για νέες συμφωνίες» είναι η γραμμή του Μελισσανίδη. Οσο για τον Νοτιά; Δεν αποκλείεται στο τέλος όντως να πει κι εκείνος «ευχαριστώ» και να δεχτεί φυσικά την πρόταση…

Κι ο Νικολαΐδης όμως μεγάλο άγχος το έχει μη τυχόν και φτάσει τίποτα αρνητικό στα αυτιά του «Τίγρη». Ειδικά με όσα ειπώθηκαν γύρω από την υπόθεση Ψωμιάδη από την πλευρά του Χάρη Οικονομόπουλου, για πολλοστή φορά μέσα στον τελευταίο μήνα έσπευσε να διαβεβαιώσει προσωπικά τον Μελισσανίδη ότι εκείνος δεν έχει καμιά σχέση. Πάντως ο τελευταίος φαίνεται εδώ και κάποιο διάστημα να μην… καίγεται πλέον και πάρα πολύ για να έχει ο Ντέμης κάποια συμμετοχή στην «ενωτική προσπάθεια».

Υπάρχει και ο Δημητρέλος, που έχει… επιφορτιστεί με την εκκαθάριση της ΠΑΕ. Φαίνεται λοιπόν πως επειδή φυσικά δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του τις προσωπικές του περιπέτειες με την πτώχευση, τελευταία έψαχνε τρόπο να τραβήξει τη διαδικασία της εκκαθάρισης πέρα από το τρίμηνο που ορίζει η τελευταία τροπολογία.

Αποτέλεσμα; Να πάρει για μια ακόμη φορά το μήνυμα με… χαρακτηριστικό τρόπο και χθες να δηλώσει δημόσια πως σε κάθε περίπτωση η εκκαθάριση θα έχει ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου.

*Τους πρώτους δύο από τους στόχους που έχει θέσει προσωπικά ο Μελισσανίδης για παραμονή από το φετινό ρόστερ πέτυχε χθες η ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Ανάκογλου και ο Τάσος Τσουμάγκας
συμφώνησαν με τον Νίκο Λυμπερόπουλο και θα μείνουν στην ομάδα για άλλα τέσσερα χρόνια.

ΠΗΓΗ

Ποιος θα «κόψει» το εισιτήριο;

Κόκκαλης, Περιστέρης και Μπόμπολας στη μάχη για το «Ηλεκτρονικό Εισιτήριο» των 100 εκ. ευρώ
Κόκκαλης και Περιστέρης μετά το διαγωνισμό για την Τηλεματική που έληξε με την επικράτηση του πρώτου, δίνουν ραντεβού για το δεύτερο και πιο προσοδοφόρο γύρο που αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ένα project περί τα 100 εκ. ευρώ.

Εδώ όμως δεν παίζουν μόνοι τους, αφού στο «τερέν» εισέρχεται και ο όμιλος Μπόμπολα, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις σε επίπεδο συμμαχιών. Έτσι, η Unisystems του Θ. Φέσσα, που στο διαγωνισμό για την Τηλεματική είχε κατέβει μαζί με τον Γ. Περιστέρη (Τέρνα Ενεργειακή) τώρα έχει κοινοπραξία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Μπόμπολα. Το βαρύ πυροβολικό του Μπόμπολα κατέχει ηγετική θέση στο εγχώριο κατασκευαστικό τοπίο με κυρίαρχο ρόλο στα περισσότερα μεγάλα έργα, συμμετέχοντας και στις αντίστοιχες εταιρίες εκμετάλλευσης της λειτουργίας τους. Για το συγκεκριμένο έργο καλύπτει το κομμάτι της πληροφορικής με τη Unisystems που θεωρείται μία από τις από τις ισχυρότερες εταιρίες λύσεων λογισμικού και επικοινωνιών με εμπειρία σε μεγάλα projects κυρίως του τραπεζικού τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α.).

Ισχυρές συμμαχίες

Ο Περιστέρης σε αυτό το διαγωνισμό κατεβαίνει με ένα ιδιαίτερα ισχυρό σύμμαχο, την LG - CNS CO, θυγατρική του γιγαντιαίου LG Group, στον τομέα υπηρεσιών πληροφορικής, ολοκληρωμένων λύσεων λογισμικού και διαχείρισης δικτύων, με πωλήσεις πάνω από 2 δις δολ το χρόνο και παρουσία σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Βραζιλία κ.α.

Ο Κόκκαλης θεωρεί ότι μετά τη νίκη του στην Τηλεματική έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους, καθώς το ηλεκτρονικό εισιτήριο θεωρείται «δίδυμο έργο». Στη μάχη μπαίνει και εδώ αυτόνομα, επιστρατεύοντας όμως όλες τις μεγάλες δυνάμεις του ομίλου, (Intracom IT Services - Intrasoft International - Intracom Telecom – Intrakat). Οι άλλοι δύο Έλληνες μνηστήρες από την πλευρά τους θεωρούν ότι ο Κόκκαλης, ακριβώς λόγω του ότι πήρε τον πρώτο διαγωνισμό, είναι δύσκολο να πάρει και τον δεύτερο, ακόμη και για λόγους εντυπώσεων και πολιτικού κόστους. Έτσι πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα καταλήξει σε κάποιον από αυτούς.

Οι τρείς ισχυροί διεκδικητές έχουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο Ισπανικό όμιλο της Indra Sistemas που ειδικεύεται σε θέματα ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης δικτύων και αμυντικού εξοπλισμού, ενώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές συστημάτων έλεγχου εναέριας κυκλοφορίας στον κόσμο. Oι Ισπανοί έχουν έντονη διεθνή παρουσία στον τομέα ελέγχου εισιτηρίων στα μετρό Παρισιού, Μαδρίτης, Βαρκελώνης, Λισαβόνας, Μπουένος Αίρες, Σαντιάγο, ενώ είχαν συνεργασία και με το μετρό της Αθήνας. Το «παρών» δίνουν ακόμη η ERICSSON HELLAS, της γνωστής Σουηδικής πολυεθνικής και η ΑΤΕΣΕ Α.Ε., του Κ. Χούμπαυλη, με παρουσία από το 1998 στις κατασκευές και στον τομέα των αμυντικών συστημάτων, που συμμετείχαν και στο διαγωνισμό για την Τηλεματική.

Οι έξι υποψήφιοι θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, εγκατάσταση, υποστήριξη λειτουργίας, συντήρηση και τεχνική διαχείριση ενός ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρίες του ομίλου ΟΑΣΑ για 12 έτη, μέσω ΣΔΙΤ. Το σύστημα θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, δηλαδή τόσο των σταθερών συγκοινωνιών (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ), όσο και των οδικών.

Νέα γενιά ΣΔΙΤ

Tο ηλεκτρονικό εισιτήριο μαζί με την Τηλεματική εγκαινιάζουν τη νέα γενιά ΣΔΙΤ στον τομέα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών στο πλαίσιο των οποίων αξιοποιούνται πλέον και κοινοτικοί πόροι σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 94 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοτική χρηματοδότηση, που θα καταβληθεί ως επιχορήγηση από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ μπορεί να φτάσει το 40% του κόστους της αρχικής επένδυσης, ενώ ο ΟΑΣΑ, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή του με 35 εκ. μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Αυστηρό πλαίσιο

Σε αυτή τη νέα γενιά ΣΔΙΤ υπάρχει αυστηρό πλαίσιο τόσο για τα χρονοδιαγράμματα όσο και για την αποπληρωμή, που θα πραγματοποιηθεί μέσω της καταβολής ετήσιων πληρωμών διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οποιαδήποτε υπέρβαση κόστους ή χρονοδιαγράμματος κατά την περίοδο εγκατάστασης και οι όποιες αστοχίες κατά την περίοδο λειτουργίας, δεν επιφέρουν αναπροσαρμογή του τιμήματος, αλλά βαρύνουν αποκλειστικά τον ανάδοχο. Επιπλέον, το ύψος των ετήσιων πληρωμών θα καθορίζεται βάσει μηχανισμού ο οποίος θα αξιολογεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

25-38 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες

«Έξυπνες κάρτες» για να χτυπηθεί η λαθρεπιβίβαση

Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες ελέγχου η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειες εισπράξεων λόγω λαθρεπιβίβασης που για το σύνολο των εταιριών του ΟΑΣΑ υπολογίζονται από 25-38 εκ. ευρώ ετησίως.

Το σύστημα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο από την ανακήρυξη του αναδόχου, θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος πυλών στους σταθμούς του μετρό, ενώ σταδιακά, το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες», που θα επιτρέψουν την εφαρμογή κλιμακωτών χρεώσεων στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά θα υπάρχουν τρεις τύποι εισιτηρίων. Το Πολλαπλό εισιτήριο (ηλεκτρονική κάρτα μνήμης με μαγνητική ταινία) στο οποίο θα αποθηκεύεται συγκεκριμένος αριθμός μετακινήσεων, που θα αφορά κυρίως περιστασιακούς χρήστες των μέσων μεταφοράς και θα «γεμίζει» από σημεία πώλησης εισιτηρίων. Η «Έξυπνη Κάρτα» που θα αντικαταστήσει τις σημερινές μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα είναι απεριορίστων διαδρομών ή μεγάλης διάρκειας και θα απευθύνεται σε σταθερούς χρήστες. Τέλος, για όσους χρησιμοποιούν τα μέσα του ΟΑΣΑ λίγες φορές και σποραδικά θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου με την αποστολή γραπτού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου ή e-banking.

ΠΗΓΗ

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε1 στη φορολογική δήλωση

Στη δημοσιότητα έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών έναν Οδηγό για τη συμπλήρωση των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Οικονομικού Έτους 2013.

Μέσω του φυλλαδίου, παρέχονται οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι κατά το οικονομικό έτος 2013 και θα περιλαμβάνουν τα εισοδήματα που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2012.
Στο πρώτο μέρος του φυλλαδίου παρέχονται πληροφορίες για τις βασικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή της δήλωσης, ενώ στο δεύτερο μέρος δίνονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Σύμφωνα με τον Οδηγό, υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.

Όπως τονίζεται, στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο. Αναγράφεται δε υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Στον οδηγό διευκρινίζεται πως από τη ΓΓΠΣ θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Τέλος, αναφορικά με τις αποδείξεις δαπανών σημειώνεται πως δεν θα συνυποβάλλονται, αλλά θα φυλάσσονται από τους φορολογουμένους, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Από in.gr

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ βλέπει ο Δένδιας


 

Το θέμα της οριοθέτησης των μικρών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, θα συζητήσει, εκτός των άλλων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ο κ. Δένδιας θα ζητήσει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι, από μικρές διαδηλώσεις, για να μη δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Ο υπουργός θα ζητήσει, το μέτρο αυτό να ισχύει για την τουριστική περίοδο, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες στην ελληνική πρωτεύουσα.

Επίσης, θα συζητηθεί το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αυτά που θα θέσουν οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοίνωση Ο.ΣΥ. ΑΕ (Τρολλευ )

 Από την 1/06/2013 η υπηρεσία θα ανακοινώσει τους μηνιαίους πίνακες βραδιών σε όλους τους οδηγούς.

Ερρίκος Ντυνάν: Μισθοί 18.000 ευρώ, Cartier, Louis Vuitton και άνθη 200.000 ευρώ


 

«Γενναιόδωρη» η διοίκηση του θεραπευτηρίου Ερρίκος Ντυνάν. Τσάντες Louis Vuitton, κοσμήματα Cartier, άνθη ετήσιας δαπάνης 200.000 ευρώ δώριζε, μεταξύ άλλων, σε συμβούλους, επώνυμους ασθενείς και κρατικούς αξιωματούχους. Με την ευκαιρία ονομαστικών εορτών σε γραφεία και οικίες προς σύσφιξη των δημόσιων σχέσεων, όπως εξηγήθηκε αρμοδίως…

Τα στοιχεία προκύπτουν από καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου και διανθίζουν την έκθεση που συνέταξε ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος το 2010 και η οποία έχει διαβιβαστεί ήδη στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση κακοδιαχείρισης στο Ερρίκος Ντυνάν. Ο Λιαρόπουλος είχε οριστεί ελεγκτής με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας , Ανδρέα Λοβέρδου.

Διαπιστώθηκαν, λοιπόν, διπλά βιβλία και επιλεκτικές πληρωμές σε συγκεκριμένους εργαζόμενους και προμηθευτές αλλά και προνομιακή τιμολογιακή μεταχείριση σε μεμονωμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Στην έκθεση υπάρχει αναφορά για νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που νοσηλεύονταν στις σουίτες του θεραπευτηρίου –από αστυνομικούς, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, δικαστικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ορκωτούς ελεγκτές αλλά και εκπροσώπους της Δικαιοσύνης.

Εκπληκτοι, εξάλλου, έμειναν οι ελεγκτές από τις υψηλές αποδοχές που απολάμβαναν στελέχη της διοίκησης αλλά και από το πλεονάζον προσωπικό που είχε «χρεωθεί» το νοσοκομείο, προκειμένου να εξυπηρετήσει παράγοντες και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, που ζητούσαν την πρόσληψή τους. Από τους συνολικά 800 εργαζόμενους στο νοσηλευτικό και διοικητικό τομέα, τουλάχιστον 150 πληρώνονταν μεν, αλλά δεν εμφανίζονταν στο νοσοκομείο και δεν παρείχαν καμία υπηρεσία. Τουλάχιστον 50 άτομα δε, λάμβαναν αμοιβές από 5.000 έως και 18.000 ευρώ τον μήνα.

Στην κορυφή της μισθοδοσίας, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται πρώην Γενική και Οικονομική Διευθύντρια του Ερρίκος Ντυνάν με μηνιαίες αποδοχές ύψους 18.000 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΡΤ – Δήμοι: Σε ρόλο «Ιφιγένειας» με απολύσεις – εξπρές

Η κατάργηση μεγάλων δημόσιων φορέων προκρίνεται προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 2000 απολύσεων. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και μεγάλοι δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΡΤ, ενώ διευρύνονται και οι δεξαμενές των προς αποχώρηση υπαλλήλων μέσω της σκέψης για «ξαφνικό θάνατο» σε δομές που οδηγεί σε αυτόματη κατάργηση των θέσεων εργασίας.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά, με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η λίστα με τους φορείς από τους οποίους θα προκύψουν οι 2.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν καθώς και οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέα εμπλοκή με την τρόικα.

Ανακοίνωση Ένωση Εργαζόμενων ΗΛΠΑΠ

 Η δικηγόρος και νομική σύμβουλος του σωματείου Παπουτσή Μαρία , δέχεται τα μέλη της Ένωσης κάθε Τρίτη και Πέμπτη ,στο γραφείο της Ζαΐμη 31-33 στα Εξάρχεια και ώρες 16:00 έως 17:00.

H ανάπτυξη(....) περνά μέσα από νέες μειώσεις μισθών ....

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News” η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία της “εσωτερικής υποτίμησης της οικονομίας”, ολοκληρωνεται φέτος με την επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων κατά 10-12% σε μέσους όρους. 

Το σχέδιο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων δε θα γίνει με οριζόντιες νέες περικοπές αλλά με την εφαρμογή των κρυφών διατάξεων του μνημονίου όπως για παράδειγμα την κατάργηση των ελάχιστων επιδομάτων που έχουν απομείνει. Επίσης παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή πολλών επιδομάτων όπως για παραδειγμα το τεχνικό επίδομα, το νοσοκομειακό, ή το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Αυτός είναι ο κρυφός όρος δηλαδή για να ανοίξει ο δρόμος για κούρεμα του χρέους της τάξεως του 20%-30% και το οποίο χρονικά τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Οι ανατροπές αυτές αφορύν τον ιδιωτικό τομέα αφού στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ οι νέες μειώσεις των αποδοχών θα προκύψουν έμμεσα μέσα από το σχέδιο κινητικότητας και το νέο καθεστών προσλήψεων, δηλαδή τις νέες συμβάσεις εργασίας που θα προσαρμοστούν στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 586 ευρώ το μήνα, μεικτά.

Αναστέλλεται η καταβολή 96.333 συντάξεων

Σε ποσοστό 99.14% έχει φθάσει ο βαθμός συμπλήρωσης του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στα μητρώα συντάξεων των ταμείων και σε βαθμό 98,67% του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), μετά την ολοκλήρωση από την ΗΔΙΚΑ της ροής για τις συντάξεις του Ιουνίου 2013.

Χωρίς καταχωρημένο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ παραμένουν ωστόσο, 96.333 συντάξεις, 54.193 κύριες και 42.140 επικουρικές για τις οποίες δεν θα γίνει αυτό το μήνα καταβολή στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων.

Οι συνταξιούχοι αυτοί, θα πρέπει να επικοινωνήσουν ή να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου τους προκειμένου να συμπληρώσουν στο μητρώο τους τα στοιχεία που λείπουν, και να πληρωθούν τη σύνταξή τους ενώ συνεχεία θα συνεχιστεί η πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για το θέμα αυτό και για τον καλύτερο συντονισμό των ταμείων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑ Αθανάσιος Αθανασίου, ο πρόεδρος του ΜΤΠΥ Παύλος Περράτης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης.
«Το νοικοκύρεμα και η εξυγίανση του ασφαλιστικού μας συστήματος βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη» δήλωσε μετά τη λήξη της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:
«Στην πορεία αυτής της διαδρομής, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις συντάξεων, οι οποίες καταβάλλονται χωρίς να υπάρχει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Αναγκαζόμαστε να προβούμε σε προσωρινή αναστολή αυτών των συντάξεων μέχρις ότου οι δικαιούχοι συμπληρώσουν ως όφειλαν τα στοιχεία που λείπουν και οι συντάξεις θα καταβληθούν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ταμείων προετοιμαζόμαστε ώστε να μην υπάρξει καμία ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Αντίθετα, το όφελος και για τους ίδιους, αλλά και για την σταθερότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, θα είναι εξαιρετικά μεγάλο» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Από ethnos.gr

Καταργούνται τα δώρα και στον Ιδιωτικό Τομέα ...

Με σημερινό της Δελτίο Τύπου η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την Διοίκηση του Κολεγίου Αθηνών για την απόφαση της , να μειώσει κατά 20% τους μισθούς και να καταργήσει τα Δώρα !
Μετά την μη υπογραφή της ΕΣΣΕ απο τον ΣΒΕ , έρχεται  το Κολέγιο Αθηνών - του οποίου οι σχέσεις με την Κυβερνητική Εξουσία είναι γνωστές κατά την ΓΣΕΕ - να δώσει το τελειωτικό χτύπημα  προάναγγέλοντας  τι έπεται για τους Έλληνες εργαζόμενους.
 
Το Δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ >



H ΓΣΕΕ καταγγέλλει την παράνομη απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών η διοίκηση του οποίου προχώρησε σε μείωση κατά 20% των αποδοχών των εκπαιδευτικών του και παράλληλα στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι παράνομη καθώς όπως έχει γνωματεύσει και η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων δεν δικαιούνται, με βάση όσα προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, να καταργήσουν τα δώρα που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.
Η απόφαση του Κολλεγίου Αθηνών έχει και πολιτικό χαρακτήρα καθώς είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της διοίκησής του με την κυβερνητική εξουσία και η στόχευση της συγκεκριμένης ενέργειας, δεν είναι άλλη από την επέκταση της κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας στον ιδιωτικό τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολλέγιο Αθηνών αφενός μεν δεν έχει υποστεί μειώσεις μαθητών και αφετέρου τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τα δίδακτρά  του κατά περίπου 30%.
Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας για να ανακληθεί η απόφαση της διοίκησης του Κολλεγίου Αθηνών να καταργήσει το 13ο και το 14ο μισθό και να τροποποιήσει μονομερώς και βλαπτικά τους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Δηλώνει, επίσης, πως θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο πολιτικό και νομικό τρόπο την ΟΙΕΛΕ και το πρωτοβάθμιο σωματείο των συναδέλφων για να ανατραπεί η απόφαση αυτή που ναρκοθετεί τις εργασιακές σχέσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

   ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ......................

Μπροστά σε ένα ευχάριστο πρόβλημα βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά την αποκάλυψη πως φέτος δεν θα επισκεφθούν την Ελλάδα 17 εκατομμύρια τουρίστες αλλά 170 εκατομμύρια τουρίστες. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζαλιστεί από τα πολλά μηδενικά στα χρέη και ξέχασε να προσθέσει ένα όταν έκανε λόγο για 17 εκατ. τουρίστες.

Κάτι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, κάτι το μουστάκι του Αγάθωνα στην Γιουροβίζιον εκτόξευσαν τον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας στα 170 εκατομμύρια.

Τα 170 εκατομμύρια τουρίστες που θα επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα θα αφήσουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, ενώ, αν προσθέσουμε σε αυτά τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια που είναι η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως κάθε Έλληνας είναι ένας μικρός Ωνάσης, αλλά δεν το ξέρει ακόμα και θα πρέπει να του το πούμε με τρόπο για να μην πάθει κάνα εγκεφαλικό, αφού μπορεί σήμερα να μην έχει να αγοράσει ούτε τυρόπιτα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Αντώνης Σαμαράς σκέφτεται να μην ζητήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία και να τις χαρίσει στους Γερμανούς -που είναι φτωχαδάκια σε σχέση με εμάς-, για να πιούνε καμιά μπύρα στην υγειά μας.

Βέβαια, η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να φιλοξενήσει 170 εκατομμύρια τουρίστες, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν αεροδρόμια, λιμάνια και κρεβάτια για τόσους τουρίστες, ενώ πρόβλημα θα παρουσιαστεί και στις αποχετεύσεις, αφού θα ξεχειλίσουν οι βόθροι και θα πνιγεί η Ελλάδα στο σκατό.

Ήδη, η κυβέρνηση ετοιμάζει καμπάνια στο εξωτερικό που θα αποτρέπει τους τουρίστες που δεν έχουν κάνει κράτηση να επισκεφθούν την Ελλάδα, γιατί μπορεί να πλακώσουν κι άλλα 170 εκατομμύρια, και δεν θα μπορεί να κουνηθεί άνθρωπος στη χώρα από τον συνωστισμό.

Η κυβέρνηση ζητάει από τους Έλληνες που δεν ασχολούνται με τον τουρισμό να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μέχρι να φύγουν οι τουρίστες, ενώ θα δημιουργηθεί στους δρόμους ελληνική λωρίδα κυκλοφορίας –στα πρότυπα της Ολυμπιακής Λωρίδας- ώστε σε αυτήν να κυκλοφορούν οι Έλληνες και οι υπόλοιπες λωρίδες να είναι για τους τουρίστες.

Τις επόμενες ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον ελληνικό λαό και θα ανακοινώσει πως όσοι Έλληνες επιθυμούν μπορούν να πάνε διακοπές σε όποια χώρα θέλουν από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το κράτος, ώστε να χώσει μερικά εκατομμύρια τουρίστες στα σπίτια των Ελλήνων και να μην κοιμούνται στους δρόμους.

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ… (…Υπάρχει ζωή πέρα από αυτό…;)

Τη ζωή μέσα σε μια χρηματική κοινωνία, σαν αυτή που ζούμε όλοι μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δεν θα την έλεγες και ιδανική…ό,τι το καλύτερο θα μπορούσε να σου τύχει…την πιο δίκαιη και ασφαλή…ε;
…θα έλεγα ότι αν θελήσεις να δεις το θέμα αυτό λίγο σοβαρά, ίσως αρχίσεις να διαπιστώνεις την κόλαση μέσα στην οποία βρέθηκες…έναν εφιάλτη που δεν φέρνει ποτέ εκείνο το πρωινό που θα έχεις ξυπνήσει και θα έχει επιτέλους τελειώσει…
…ίσως περισσότερο να μοιάζει με μια συνήθεια, μια δεδομένη κατάσταση, ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο βρέθηκες…χωρίς να το επιλέξεις…

Ξέρεις…είναι πραγματικά εντυπωσιακό, λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι η κοινωνία μας, τα μέλη και οι φορείς της, προτιμούν να αντιπαρατίθενται ιδεολογικά και να συγκρούονται για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες που έχει το κατεστημένο γενικότερα στις ζωές τους και το οποίο κυριαρχεί στον κόσμο μας για πάρα πολλά χρόνια και να αποφεύγουν να αμφισβητήσουν ή να αλλάξουν τα θεμέλια επάνω στα οποία βασίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της σύγχρονης κοινωνίας.
Οι άνθρωποι γκρινιάζουν, απελπίζονται, διαμαρτύρονται και φωνάζουν, για επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με το χρήμα, μα ουσιαστικά το αποδέχονται στις ζωές τους, έχουν πειστεί για την αναγκαιότητά του…νομίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς, δεν ξέρουν και δεν ενδιαφέρονται οι περισσότεροι για το αν υπάρχει και κάτι πέρα από αυτό…
Προτιμούν να αντιμετωπίζουν επιφανειακά και επί μέρους τα ζητήματα, τα προβλήματα αντί να πηγαίνουν να βρίσκουν τις ρίζες που τα γεννάνε…
…και εφαρμόζουν διαρκώς τους ίδιους τρόπους ελπίζοντας ότι θα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα…
Κάτι τέτοιο είναι εντελώς τρελό!!!!

Το χρήμα λοιπόν, το μονεταριστικό σύστημα, είναι μια συνήθεια, ένα κουσούρι απ τα παλιά…που οι άνθρωποι μοιάζει να μην είναι σε θέση να το αποβάλλουν, να το αντικαταστήσουν, όσο εφιαλτική και αν κάνει τη ζωή τους…
…το έχουν αποδεχτεί a priory και αυτό…σαν τόσα άλλα…

Ο τρόπος που λειτουργεί το χρήμα μέσα από τους φορείς που το εκπροσωπούν, τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και αρκετά ακαταλαβίστικος…
…και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια…φαντάζεστε να ήταν απλός και κατανοητός;

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα επινοήθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται σε μια εποχή πραγματικής στέρησης σημαντικών αγαθών, μια εποχή έλλειψης επαρκούς τεχνογνωσίας, που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα κατανομής των αγαθών και των πόρων στους ανθρώπους.
Χρειάστηκε λοιπόν να υπάρξει ένας πρακτικός τρόπος.
Τώρα το γιατί, μετά από εκατοντάδες χρόνια, σε μια εποχή που ο τρόπος αυτός θεωρείται εντελώς παρωχημένος και αναποτελεσματικός για το σύνολο των ανθρώπων και αποδεικνύεται όλο και πιο επικίνδυνος και καταστροφικός, χρησιμοποιείται ακόμη στις κοινωνίες μας, είναι ένα ζήτημα που θα δούμε παρακάτω…

Τα νούμερα, οι αριθμοί και οι στατιστικές αυτού του τερατώδους συστήματος δεν αφορούν τη δική μας προσέγγιση εδώ…
…οι ηθικές προεκτάσεις και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων μέσα σε αυτό το σύστημα είναι αυτό που ενδιαφέρει πάνω απ όλα.
…και ξέρεις…υπάρχουν μερικά εξαιρετικά σοβαρά, θεμελιώδη δεδομένα της ζωής μας μέσα στην κοινωνία του χρήματος, που θα πρέπει να απασχολήσουν κάθε σοβαρό, χωρίς προκαταλήψεις και υπεύθυνο ερευνητή που ενδιαφέρετε να ξετυλίξει το κουβάρι και να καταλάβει τι συμβαίνει…

- Η κοινωνία του χρήματος λοιπόν ΔΕΝ μπορεί, κατ αρχάς και σε καμία περίπτωση, να είναι μια κοινωνία δίκαιη, ασφαλής και βιώσιμη για ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους.
Στην κοινωνία του χρήματος ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ την ίδια πρόσβαση στα αγαθά, τις υπηρεσίες και τους πόρους και το γεγονός αυτό καθεαυτό γεννάει αυτόματα τις ανισότητες και τη στρωματοποίηση της κοινωνίας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα στις τριτοκοσμικές και αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη, δεν έχουν πρόσβαση σε απολύτως απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες για την διαβίωσή τους, με άμεσα δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία και τη θνησιμότητά τους.
Αφού λοιπόν δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι άμεση πρόσβαση στα αγαθά, είναι αναγκασμένοι να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο, σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να αποκτήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα…σε βάρος των άλλων…
Όπως καταλαβαίνεις, ένας τέτοιος προσανατολισμός δεν επιτρέπει στους ανθρώπους την “πολυτέλεια” να είναι ηθικοί στη σχέση τους με τους άλλους.
Καθένας αγωνίζεται για το δικό του όφελος, για τα μεγαλύτερα κέρδη γι αυτόν.
Και όσο οι στερήσεις του μεγαλώνουν, όσο η πρόσβασή του στα αγαθά περιορίζεται και δυσκολεύει, τόσο πιο ανήθικος χρειάζεται να είναι…

Αν είχατε, για παράδειγμα, ένα εμπορικό κατάστημα, ένα κατάστημα που πουλάει πχ παπούτσια και απέναντι από το δικό σας άνοιγε ένα ίδιο με παπούτσια…και μαθαίνατε πχ ότι τα παπούτσια του άλλου είναι πολύ καλύτερα από τα δικά σας, φθηνότερα κλπ…θα λέγατε ποτέ κάτι τέτοιο στους πελάτες που θα μπαίνανε στο δικό σας μαγαζί σας;

- Στην κοινωνία του χρήματος και της επιδίωξης του προσωπικού όφελους, αν δεν κοιμάσαι εντελώς επάνω σου, έχεις την διαρκή αίσθηση ότι ΟΛΟΙ σε κοροϊδεύουν, ότι σου λένε ψέματα, σε εξαπατούν, υποκρίνονται, σε παραπλανούν, σε εκμεταλλεύονται για ένα και μοναδικό λόγο…το κέρδος τους.
Σχεδόν οι πάντες στοχεύουν να κερδίσουν κάτι από σένα…
Η τηλεόραση, οι διαφημίσεις, οι πολιτικοί, οι εταιρείες, οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι ασφαλιστές, ο μηχανικός, ο μπακάλης, ο μανάβης…ΟΛΟΙ σε εξαπατούν δίνοντάς σου ψεύτικες πληροφορίες για ένα και μόνο λόγο…για να αγοράσεις τα προϊόντα τους.
Είσαι απλά ένας πελάτης, ένας καταναλωτής, τίποτε άλλο…
Το κέρδος είναι η μοναδική κοινή κοινωνική συνισταμένη πάνω στην οποία συνωστίζονται οι πάντες.
Το χρήμα είναι μια κατασκευασμένη αξία, μια «συμφωνία» ανάμεσα σ αυτόν που πουλάει και σ αυτόν που αγοράζει…οι «αξίες» των αγαθών εξαρτώνται από τη σπανιότητά τους, η οποία στην κοινωνία του χρήματος είναι τεχνητή…
το χρήμα είναι ο σημαντικότερος μα και τόσο περιορισμένος στόχος ολόκληρης της ανθρώπινης φυλής.

Σου θυμίζει κάτι από ζούγκλα όλο αυτό; Κάτι από κοινωνία αγελών;
Κι όμως…μιλάμε για την ανθρώπινη κοινωνία, την κοινωνία που έχει δημιουργήσει το πιο θαυμαστό και νοήμον πλάσμα της δημιουργίας…

- Κάτι άλλο εξαιρετικά σημαντικό που πρέπει να δεις είναι το προς τα πού είναι προσανατολισμένη η κοινωνία του χρήματος…τι τελικά εξυπηρετεί δηλαδή.
Η κοινωνία του χρήματος, το καταλαβαίνεις ή όχι, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα…τα προβλήματα μόνο φέρνουν κέρδη και χρήματα…το χρήμα σε μια κοινωνία που ξέρει να λύνει τα προβλήματά της με δημιουργικούς και αλληλέγγυους τρόπους δεν έχει καμία θέση, θα ήταν ξεπερασμένο…
Τα πράγματα πρέπει να χαλάνε, τα αγαθά να μην παρασκευάζονται με τα καλύτερα υλικά, να νοθεύονται τα πάντα, να αρρωσταίνεις…γενικά ΠΡΕΠΕΙ να έχεις συνέχεια ανάγκη και να εξαρτάσαι από αυτό το χρηματικό μοντέλο σε κάθε σου κίνηση…
Το βιώνεις παντού και με κάθε τρόπο…
η κοινωνία μας δεν είναι προσανατολισμένη στο να δίνει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, να σου παρέχει ό,τι έχεις ανάγκη, ό,τι η εφευρετικότητά μας, οι γνώσεις μας και η τεχνολογία παρέχει, αν δεν έχεις την ικανότητα να τα πληρώσεις με χρήματα…
Αυτό το γεγονός μας οδηγεί σ ένα πολύ οδυνηρό συμπέρασμα.

Η ελευθερία σου σε αυτή την κοινωνία είναι τόση όση η αγοραστική σου δύναμη!!!
Αν έχεις χρήματα τότε έχεις πρόσβαση σε αγαθά, αν δεν έχεις χρήματα τότε είσαι καταδικασμένος να τα στερείσαι… να αγωνίζεσαι να τα φτάσεις…
Δεν είναι και πολύ δίκαιο ε;

- Οκ, δούλεψε σου λένε, για να μπορείς κι εσύ…
..κι εσύ το κάνεις…με κάθε τρόπο…σπαταλάς ολόκληρη τη ζωή σου σε δουλειές που συνήθως μισείς για να μπορείς να αποκτάς τα αγαθά που χρειάζεσαι…χάνεις τον ελεύθερό σου χρόνο, την οικογένεια, τους φίλους και καταφέρνεις να αποκτάς μερικά αγαθά, να έχεις σπίτι, αυτοκίνητο, εξοχικό…να δανείζεσαι από τράπεζες, να πληρώνεις φόρους…και γενικότερα να χαλάς τα χρήματά σου εκεί που σου υπαγορεύει το μοντέλο αυτό ώστε να κυκλοφορεί το χρήμα και φυσικά…να κερδίζουν οι μεγάλες εταιρείες…
…και «ξαφνικά» είσαι απλά ένας σκλάβος, ένας σύγχρονος σκλάβος αυτού του κατεστημένου, που δεν δικαιούσαι ούτε την τροφή σου δωρεάν.
Να θυμάσαι ότι πάντα τα χρήματα επιστρέφουν στην πηγή τους αφού κάποια από αυτά περάσουν για λίγο από τα χέρια σου…
..την ικανότητα συσσώρευσης πλούτου την έχουν πάντα οι λίγοι…και αυτοί οι λίγοι δεν είναι και τα ηθικότερα στοιχεία της κοινωνίας μας…

Για την ακρίβεια, ο κόσμος μας κυβερνάται και κατευθύνεται από μια εξαιρετικά μικρή ελίτ των ιδιοκτητών του παγκόσμιου χρήματος, οι οποίοι φυσικά έχουν φροντίσει να τους ανήκουν και οι σημαντικότεροι πόροι της γης, για να φτιάχνουν το παιχνίδι σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και να έχουν την παγκόσμια κυριαρχία.
Κατέχουν την ενέργεια, τις επικοινωνίες, την διατροφή, τα φάρμακα, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία…τα πάντα δηλαδή.
…και πέρα από το ότι κατέχουν τους πόρους του πλανήτη, εφευρίσκουν διαρκώς τρόπους που θα τους αποδώσουν περισσότερα χρήματα και εξουσία…
…μερικοί από τους καλύτερους και σοβαρότερους τρόπους είναι οι πόλεμοι, οι διχασμοί που σπέρνουν στους ανθρώπους, τα ναρκωτικά, η πορνεία…καταστάσεις παγιωμένες μέσα στις κοινωνίες μας, προβλήματα που δεν λύνονται ποτέ!!!

- Η ύπαρξη του χρήματος και η αδιάκοπη παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων ευθύνεται για την καθαρά υλιστική εικόνα του κόσμου μας σε βάρος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, της συμβιωτικότητας, της ενότητας και της ανθρώπινης δημιουργικότητας για το όφελος ΟΛΩΝ.
Κάθε τι συμβαίνει για να επιφέρει κέρδος και παραπάνω χρήματα.
Ακόμα και η επιστήμη και η τεχνολογία, τα κυριότερα και σημαντικότερα ανθρώπινα «εργαλεία» προόδου και εξέλιξης, εξυπηρετούν σήμερα τους περιορισμένους σκοπούς εταιρειών και μονοπωλίων.
Σκέψου, η επιστημονική γνώση και το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας που διαθέτουμε σήμερα επιτρέπει άνετα την αντικατάσταση των ανθρώπων από μηχανές και συστήματα αυτοματισμού σε σχεδόν ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία σε όλα τα είδη.
Αν όμως συνέβαινε κάτι τέτοιο, στην κοινωνία του χρήματος που βρισκόμαστε, η ανεργία θα έφτανε σε απίστευτα ρεκόρ, οι άνθρωποι δεν θα είχαν αγοραστική ικανότητα και τότε…το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε…

…που τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;
Ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα εμποδίζει την εξέλιξή μας ως είδος!!!
Ότι το ανθρώπινο είδος ενώ μέσα από τις γνώσεις, τη δημιουργικότητά του, τις ικανότητες του, έχει φτάσει σ ένα επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο πολύ υψηλό το οποίο θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ώθηση στο πολιτιστικό μας επίπεδο και στην ποιότητα της ζωής ΟΛΩΝ των ανθρώπων, δεν το κάνει γιατί υπάρχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα!!!
Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη δεν ενσωματώνεται μέσα στα κοινωνικά μας συστήματα ώστε να τα εξελίξει παράλληλα…
Αντί αυτού, που αν συνέβαινε θα άλλαζε ολοκληρωτικά και ριζικά τις ζωές όλων των ανθρώπων του πλανήτη, όλη αυτή η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος περνάει μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι εκεί εγκλωβίζεται…

Κι εσύ, που ίσως τα καταλαβαίνεις όλα αυτά, αναρωτιέσαι «…και τώρα τι γίνεται, τι κάνουμε;»

Μέσα σε όλο αυτό το άθλιο κατασκευασμένο τοπίο, το αυτονόητο μοιάζει να μην έχει θέση, να μην φαίνεται, να είναι πέρα από το οπτικό μας πεδίο…
Το αυτονόητο αναζητείται…
Όπως θα κατάλαβες, όλο το παιχνίδι ξεκινά με την κατοχή και διακίνηση των πόρων.
Όσο αυτοί θα είναι διαχειρίσιμοι από την ελίτ που αναφέραμε, το τοπίο δεν μπορεί να αλλάξει…
Οι πόροι ολόκληρης της γης χρειάζεται να ανακηρυχτούν κοινή παγκόσμια κληρονομιά ΟΛΩΝ των ανθρώπων και να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και έξυπνα για το όφελος ΟΛΩΝ.

Η οικονομία του χρήματος είναι μια οικονομία που εξυπηρετεί ελάχιστους και θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και την βιωσιμότητα του πλανήτη μας.
Η αυτονόητη οικονομία που θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα και τον πλανήτη σ ένα περιβάλλον βιώσιμο και ασφαλές είναι η Οικονομία που Βασίζεται στους Πόρους και ΟΧΙ στο χρήμα.
Μια οικονομία των Πόρων που θα υπάρχει για το όφελος ΟΛΩΝ των ανθρώπων της γης και θα λειτουργεί με «εργαλείο» της την διαρκώς εξελισσόμενη επιστημονική και τεχνολογική γνώση.
Μια τέτοια οικονομία μπορεί επιτέλους να δημιουργήσει ένα ολοκληρωτικά άλλο περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι άνθρωποι θα καλλιεργούν πραγματικά πανανθρώπινες αξίες και θα απελευθερωθούν από τον σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους.
Είναι απολύτως απαράδεκτο να αντιμετωπίζουμε ακόμα προβλήματα τα οποία είμαστε σε θέση να επιλύσουμε άμεσα, προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν λυθεί πριν από πολλά χρόνια…

Τάσος Π.
Πανγαία – The Venus Project
Ramnousia