EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Επικοινωνιακή επιδότηση της…. ανεργίας

Το φιάσκο του… μεγαλόπνοου προγράμματος που θα έδινε εργασία σε 400.000 ανέργους οι οποίοι ζουν σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο ήγειρε τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που πλέον μιλά για προγράμματα που θα δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε 45.000 ανέργους το 2013 και σε 75.000 ανέργους το 2014…

Ωστόσο, στελέχη που γνωρίζουν άριστα την αγορά εργασίας ήδη μιλούν για προγράμματα-φιάσκο που στο μόνο που θα στοχεύσουν είναι να μειώσουν στατιστικά τον δείκτη ανεργίας, χωρίς επί της ουσίας να προσφέρουν τίποτε στην αύξηση και κυρίως διατήρηση θέσεων εργασίας.

Θέσεις στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα

Στις στοχεύσεις του υπουργείου είναι για το 2014 να αυξηθούν από 10.000 σε 15.000 οι επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης στον τουρισμό και άλλες 10.000 θέσεις να διατεθούν στον τομέα που παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική αυτή την περίοδο, δηλαδή στον πρωτογενή και αγροτοδιατροφικό τομέα. Σ’ αυτές βέβαια ρέπει να προστεθούν οι φετινές δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας που ευελπιστούν να δώσουν επιδοτούμενη εργασία σε 45.000 νέους ανέργους.
Στην πράξη, βέβαια, πρόκειται για προγράμματα που δίνουν πρόσκαιρη εργασία 4-6 μηνών σε νέους ανέργους έως 29 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στα προγράμματα χωρίς ασφάλιση και ουσιαστικά είναι υποαμειβόμενοι, αφού ουσιαστικά λαμβάνουν από 400 έως 480 ευρώ για κάθε μήνα (δηλαδή από 16 έως 19 ευρώ την ημέρα).

Πρέπει δε να επισημανθεί ότι σήμερα αυτά τα προγράμματα δεν δίνουν τίποτα στη χειμαζόμενη αγορά εργασίας, αφού δεν παράγουν θέσεις απασχόλησης, αλλά απλώς συντελούν, ανακυκλώνοντας ανέργους, στη στατιστική και μόνο συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας.

Από τα προγράμματα αυτά τα οποία έχουν κοινό προγραμματισμό (κατάρτιση, πρόσκαιρη απασχόληση-εργασιακή εμπειρία) δεν ενισχύεται ουσιαστικά η αγορά εργασίας, αφού το πρόβλημα της αγοράς εργασίας δεν έγκειται στην έλλειψη προσόντων ή δεξιοτήτων, αλλά στη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης συνταξιούχων, εργαζομένων και ανέργων.

Ωστόσο, και προκειμένου να πετύχει μόνο τη στατιστική συγκράτηση του ποσοστού ανεργίας, η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία και μια παγίδα για τους ανέργους που θα ενταχθούν στα προγράμματα αφού θα χάσουν την ιδιότητα του ανέργου, με αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βρεθούν ξανά χωρίς θέση απασχόλησης, αλλά θα χάσουν και το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!!!

Κέρδος 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας

Με τα προγράμματα αυτά λοιπόν στα οποία θα «απασχοληθούν» 120.000 άνεργοι το 2013 και το 2014 η τρικομματική κυβέρνηση θα «κρύψει» 2,5 περίπου ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας, φτάνοντας στο σημείο να… επιδοτήσει την επιβίωσή της με επικοινωνιακά παιχνίδια, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες μεσομακροπρόθεσμες αρνητικές τάσεις στην αγορά εργασίας, αφού πολύτιμοι πόροι κατευθύνονται χωρίς αντίκρισμα σε θέσεις απασχόλησης. Πρόκειται για μέτρα που βολεύουν μόνο τις επικοινωνιακές στρατηγικές.

…………………………………………………..

ΤΟ «ΚΟΛΠΟ»

Πρόκειται για προγράμματα που δίνουν πρόσκαιρη εργασία 4-6 μηνών σε νέους ανέργους έως 29 ετών. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στα προγράμματα χωρίς ασφάλιση και ουσιαστικά είναι υποαμειβόμενοι, αφού λαμβάνουν από 400 έως 480 ευρώ για κάθε μήνα. Δεν παράγουν
θέσεις απασχόλησης, αλλά ανακυκλώνοντας ανέργους συντελούν στη στατιστική συγκράτηση της
ανεργίας

……………………………………………….

Η ΠΑΓΙΔΑ

Προκειμένου να πετύχει μόνο τη στατιστική συγκράτηση της ανεργίας, η κυβέρνηση έχει θέσει σε λειτουργία και μια παγίδα για τους ανέργους που θα ενταχθούν στα προγράμματα αφού θα χάσουν την ιδιότητα του ανέργου, με αποτέλεσμα, μόλις ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βρεθούν ξανά χωρίς θέση απασχόλησης, αλλά θα χάσουν και το δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID