EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανατροπές στον δημόσιο τομέα φέρνει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

Μια σειρά από σημαντικές ανατροπές στον δημόσιο τομέα φέρνει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου το οποίο έχει προκαλέσει την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η επαναπρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπάλληλων, η κατάργηση της διαθεσιμότητας και τις πολιτικής επιστράτευσης των απεργών είναι μερικά από τα άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην εισήγηση του ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι πρόκειται για πρώτο πλήγμα στην «μνημονιακή πολιτική» των προηγούμενων κυβερνήσεων και αποτελεί μια «θεσμική» αποκατάσταση που επιχειρεί αυτή η κυβέρνηση.

Όσον αφορά την κατάργηση της επιστράτευσης ο ίδιος επισήμανε ότι με τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παύει να χρησιμοποιεί το κράτος ως απεργοσπαστικό μηχανισμό την επιστράτευση και της δίνει ξανά την συνταγματικότητα της.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο ότι η κυβέρνηση χωρίς καμία αξιολόγηση επιχειρεί την διόγκωση του δημοσίου για να εξυπηρετήσει πελατειακές σχέσεις. Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Νίκη Κεραμέως εκδηλώνει μια σαφή τάση οπισθοδρόμησης, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για στρεβλώσεις και «εκσυνδικαλισμό» της δημόσιας διοίκησης.

Εγείρονται σοβαρότατα ζητήματα σε τουλάχιστον τρεις άξονες: Πρώτον, διογκώνει ανεξέλεγκτα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων με την αθρόα επαναφορά προσωπικού, δεύτερον, θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα διαδικασιών και τρίτον, ευνοεί την ατιμωρησία, μεταξύ άλλων, περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων και αδρανοποιώντας εν τοις πράγμασι το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας».

Μαξίμου: Καμία αλλαγή στην Διαύγεια

Ωστόσο μια τροπολογία που κατατέθηκε παραμονή Πρωτομαγιάς και αφορά αλλαγές στην Διαύγεια προκάλεσε νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν άμεση «Και η προβοκάτσια έχει τα όρια της! Κάποιοι ανακάλυψαν ότι με προτεινόμενη τροπολογία το Υπουργείο οικονομικών «ξηλώνει την ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Μόνο που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται. Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών! Αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.» σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν δύο φορές ενισχυθεί οι μηχανισμοί της Διαύγειας, προκειμένου να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι κανόνες.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου: «Ο θεσμός της Διαύγειας, που κατοχυρώσαμε το 2010, είναι πολύ σημαντικός γιατί επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ελέγχει με άμεσο και διαφανή τρόπο τις δαπάνες του Δημοσίου και των λειτουργών του. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ξηλώνει το θεσμό της Διαύγειας και για αυτό την καταγγέλλουμε Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση».

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Πεταλωτής, αφού υπενθύμισε σε ανακοίνωσή του ότι την Διαύγεια θέσπισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τόνισε: «Η νόθευση αυτή θα αποτύχει και πάλι, γιατί ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε εδώ και πέντε χρόνια στη συνείδηση των πολιτών ως στοιχειώδης δημοκρατική λειτουργία της Διοίκησης».




Πηγη 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID