EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι βόθροι της Ευρώπης

Καζάνι που βράζει είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες εβδομάδες, με βαριές καταγγελίες, πολεμικό κλίμα μεταξύ παραγόντων, βίαια περιστατικά και εισαγγελικές διερευνήσεις, όμως αν δει κανείς ολόκληρο το παζλ του διεθνούς ποδοσφαίρου, τότε θα διαπιστώσει πως η διαφθορά ζει και βασιλεύει σχεδόν παντού!

Το μείγμα είναι εκρηκτικό ακόμα και στα κορυφαία και πιο εμπορικά πρωταθλήματα ή ακόμα και σε χώρες υπεράνω... υποψίας, όπου το ποδόσφαιρο δεν ταλαιπωρείται από τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού.

Ο τζίρος γύρω από την μπάλα διαρκώς αυξάνεται τόσο ποσοτικά όσο και σε τομείς δραστηριοτήτων διεθνώς, με το πλήρως εμπορευματοποιημένο «προϊόν» να μην έχει πιάσει ακόμα ταβάνι κερδοφορίας. Αυτό έχει (μάλλον αναπόφευκτη) συνέπεια, οι υποθέσεις διαφθοράς να βρίσκονται στο απόγειό τους, με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου πια.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες τα κάθε λογής σκάνδαλα σκάνε το ένα μετά το άλλο στον παγκόσμιο χάρτη της μπάλας.

Είναι πολλά τα λεφτά, βλέπετε. Και συχνά «εύκολα» λεφτά. Αεριτζίδικα... Κι όπως όλοι γνωρίζουν, τα χρήματα, ειδικά σε ένα παγκοσμιοποιημένο σκηνικό, δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε σημαία ούτε σύνορα.

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τη... δυσωδία στη Γαλλία και την Ισπανία, αλλά και στη λιγότερο προβεβλημένη ποδοσφαιρικά Βουλγαρία, με τη FΙFΑ, πάντως, να δίνει... πρώτη το παράδειγμα των κουκουλωμάτων. Κι όσο τα σκαλίζει κάποιος τόσο περισσότερα βρίσκει.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ΔΟΕ και οι παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες έχουν υπερεξουσίες, που συχνά υπερβαίνουν αυτές των κρατών. Συνεπώς κάνουν ό,τι θέλουν ουσιαστικά και λογαριασμό δεν δίνουν...

Αν κάποιος έχει μείνει ακόμα στις διαβόητες υποθέσεις του «Calciopoli» στην Ιταλία το 2006 ή του «λαδιάρη» διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ το 2005, τότε θα μείνει έκπληκτος από τα σημερινά παράλληλα ανοιχτά μέτωπα διαφθοράς και τη «μαύρη τρύπα» αξιοπιστίας που ολοένα μεγαλώνει στην παγκοσμιοποιημένη μπάλα, που όσο κυλιέται στο χορτάρι τόσο περισσότερες ακαθαρσίες μαζεύει...

Φεύγουν τρέχοντας οι χορηγοί

 
  REUTERS

Η FΙFΑ έβγαλε λάδι τον εαυτό της για τις σκανδαλώδεις υποθέσεις ανάθεσης των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα. Μετά τη διεθνή κατακραυγή, αλλά και τις αποκαλύψεις περί δωροδοκιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε, απρόθυμα, να προβεί σε διερεύνηση. Οπως τη βόλευε, εννοείται...

Το πόρισμα της... «Επιτροπής Ηθικής» της FΙFΑ, που ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, διαπιστώνει πως «όσα στοιχεία βρέθηκαν δεν μπορούν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα δύο Μουντιάλ».

Κι όλα αυτά, ενώ η ίδια επιτροπή βρήκε σωρεία παρατυπιών και ανήθικων συμπεριφορών από τις αντιπροσωπείες της Αγγλίας και της Αυστραλίας, και όχι μόνο.

Η επιτροπή της FΙFΑ έκλεισε την υπόθεση με κουκούλωμα, κάνοντας λόγο μόνο για ενδεχόμενες μεμονωμένες κυρώσεις φυσικών προσώπων, ο Μπλάτερ νομίζει ότι ψιχαλίζει, στη Ρωσία και στο Κατάρ πανηγυρίζουν, ωστόσο οι μεγάλοι χορηγοί της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεν τρώνε κουτόχορτο. Και φεύγουν... τρέχοντας με όσα συμβαίνουν.

Η Sony, μία εκ των έξι «βασικών» χορηγών της FΙFΑ, σκοπεύει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο ύψους 277 εκατ. δολ. για οκτώ χρόνια. Ο λόγος; Τα σκάνδαλα όπου ενεπλάκησαν παράγοντες της FΙFΑ για τα δυο Μουντιάλ του 2018 και του 2022. Και η «Emirates», επίσης στο κλαμπ των μεγάλων χορηγών, θα κάνει το ίδιο, ενώ τις ανησυχίες της έχει εκφράσει και η Coca-Cola.

Οι απώλειες της FΙFΑ από τη Sony και την Emirates θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. δολ. Αντικαταστάτες μπορεί να βρει η παγκόσμια ομοσπονδία, όμως το κλίμα ήδη έχει βαρύνει πολύ στις διεθνείς αγορές.

Κακά μαντάτα από τη Βουλγαρία


Στη γειτονιά μας, εδώ στα Βαλκάνια, ήρθε την περασμένη εβδομάδα ένα σκάνδαλο που ταρακούνησε όλο το βουλγαρικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν από το ντέρμπι κορυφής ΤΣΣΚΑ Σόφιας - Λουντογκόρετς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών Νικολάι Ντζουγκάνσκι, αποφάσισε να αντικαταστήσει ξαφνικά, ανεξήγητα κι ετσιθελικά τον διαιτητή.

Οπως ήταν αναμενόμενο ξέσπασε ντόρος. Ο πρόεδρος της βουλγαρικής ΚΕΔ κατήγγειλε πως δέχεται απειλές για τη ζωή του και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Η Γαλλία (πάλι) στο επίκεντρο

 
  REUTERS

Στη δίνη δύο σκανδάλων βρίσκεται το γαλλικό ποδόσφαιρο. Στις 17-18 Νοεμβρίου με μια συντονισμένη επιχείρηση των Αρχών συνελήφθησαν τρεις πρόεδροι (πρώην και νυν) της πρωτοπόρου Μαρσέιγ. Ετσι, η τροπαιούχος τσάμπιονς λιγκ του 1993 συνέχισε την παράδοση που ξεκίνησε από την εποχή του διεφθαρμένου Μπερνάρ Ταπί.

Από τους τρεις συλληφθέντες προέδρους, ο ένας είναι νυν, ο Βενσάν Λαμπρίν. Οι παράγοντες της γαλλικής ομάδας βρέθηκαν στο στόχαστρο για μίζες και αδιαφανείς διαδικασίες στις παλαιότερες μεταγραφές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των Αντρέ Πιερ Ζινιάκ (από την Τουλούζ στη Μαρσέιγ με 18 εκατ. το 2010), Σαμίρ Νασρί (από τη Μαρσέιγ στην Αρσεναλ με 17 εκατ. το 2008), Ντιντιέ Ντρογκμπά (με 37 εκατ. στην Τσέλσι το 2004) κ.ά.

Παράλληλα, στην ίδια χώρα «τρέχει» και η δικαστική διερεύνηση για στημένα παιχνίδια. Με πρωταγωνιστή τον Σερζ Κασπαριάν, βασικό χορηγό της Νιμ και ιδιοκτήτη χαρτοπαικτικών λεσχών στο Παρίσι. Τόσο ο ίδιος όσο κι άλλοι συνεργοί του συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Τα «σημαδεμένα» από τις Αρχές παιχνίδια της Νιμ είναι αυτά με την Ντιζόν, την Ανζέ και την Καέν. Τα ματς έγιναν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2014.

Για υποθέσεις προσυνεννοημένων παιχνιδιών συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία παράγοντες, αλλά και προπονητές της Νιμ, της Καέν, της Ντιζόν και της Κρετέιγ.

Η διαδρομή του χρήματος

 
  EPA

Ακόμα και η Πριμέρα Ντιβιζιόν τσαλαβουτάει σε λασπόνερα στημένων. Σημεία και τέρατα έχει φέρει στο φως η έρευνα του γενικού εισαγγελέα Καταπολέμησης Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, Αλεχάνδρο Λουθόν.

Ενας από τους αγώνες που εξετάζεται είναι αυτός μεταξύ Μάλαγα και Ελτσε την περασμένη άνοιξη, ματς στο οποίο η Ελτσε ήθελε να νικήσει για να μείνει στην κατηγορία. Και τα κατάφερε με 1-0.

Η εισαγγελία, όμως, ψάχνει τη διαδρομή μισού εκατομμυρίου ευρώ που ταξίδεψε από τα ταμεία της Ελτσε λίγα 24ωρα πριν από τον αγώνα, με την κατάληξη του ποσού να αγνοείται.
Να αναφέρουμε ότι μετά το ματς ο γκολκίπερ της Μάλαγα, Καμπαγέρο, είχε καταγγείλει πως κάποιοι του πρότειναν λεφτά τηλεφωνικά για να δεχτεί γκολ. Η καταγγελία έγινε τον Μάιο, ωστόσο γνωστοποιήθηκε τον Οκτώβριο.

Το 2011 είχε γίνει σάλος για ματς Λεβάντε - Σαραγόσα. Τότε, περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια για τον ίδιο λόγο, με τους ηττημένους της αναμέτρησης παίκτες της Λεβάντε να πληρώνουν με μετρητά τις επόμενες μέρες για να αγοράζουν διάφορα πανάκριβα δώρα.

Πριν από λίγες μέρες, οι υποψίες ενισχύθηκαν κι άλλο. Στις 2 Οκτωβρίου προσήλθε αυτοβούλως και κατέθεσε και ο Γκάμπι, τότε παίκτης της Σαραγόσα και νυν της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο οποίος τόνισε πως «ο πρόεδρος της ομάδας μας μάς είπε πριν γίνει το παιχνίδι να μην ανησυχούμε για την έκβασή του».

Της φυλακής τα σίδερα

 
  EPA

Τη σεζόν που η Μπάγερν Μονάχου χαιρόταν την πρωτοκαθεδρία της στην Ευρώπη, μετά την κατάκτηση του Champions League, άρχισαν τα δύσκολα για τον Ούλι Χένες, τον ισχυρό άντρα της ομάδας.

Ο Χένες, που ένιωθε υπεράνω υποψίας με το προφίλ του δοξασμένου παλαίμαχου και του διοικητικού ηγέτη της Μπάγερν Μ., καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2014 για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με συνέπεια να παραιτηθεί από την προεδρία του συλλόγου του Μονάχου.
Από τον Ιούνιο ο Χένες βρίσκεται στη φυλακή. Η καταδίκη του είναι για φυλάκιση 3,5 ετών χωρίς αναστολή. Ο Χένες, αισθανόμενος προφανώς ότι θα βρίσκεται διαρκώς στο απυρόβλητο, είχε αποκρύψει το τεράστιο ποσό των 27,2 εκατ. ευρώ σε μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα.

«Ο Μέσι κινδυνεύει με φυλάκιση»

 
  EPA

Μέχρι και στην Μπαρτσελόνα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Από τη μια η βαριά τιμωρία από τη FΙFΑ για την παραβίαση των κανονισμών σε δέκα περιπτώσεις μεταγραφών ανήλικων ποδοσφαιριστών κι από την άλλη το σκάνδαλο φοροδιαφυγής του Μέσι, που του προκαλεί ακόμα και τάσεις φυγής, βαραίνουν το κλίμα αρκετά.

Στις 22 Νοεμβρίου ο βρετανικός Τύπος ανέφερε πως «ο Μέσι κινδυνεύει ακόμα και με φυλάκιση, παρ' όλο που πλήρωσε το πρόστιμο των 5 εκατ. ευρώ που έπρεπε».

Στην Πριμέρα, εξάλλου, οι περισσότερες ΠΑΕ έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς το Δημόσιο, που κλείνει τα μάτια, με τη φούσκα να είναι έτοιμη να σκάσει για να φέρει στο φως άλλο ένα σκάνδαλο.

Η Κομισιόν, μάλιστα, έχει ήδη αρχίσει να ερευνά από πέρυσι τις καταγγελίες για παράνομη στήριξη επτά ομάδων με κρατικά κι ευρωπαϊκά κονδύλια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Οι ισπανικές ομάδες έλαβαν κρατική στήριξη αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω δανείων και φοροελαφρύνσεων. Εκτός από Ρεάλ Μ. και Μπαρτσελόνα εμπλέκονται και οι Οσασούνα, Μπιλμπάο, Βαλένθια, Ελτσε και Χέρκουλες.

Φοροδιαφυγή, ξέπλυμα κ.λπ.

 
EPA

Πέρυσι το καλοκαίρι, η ιταλική οικονομική αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία περισσοτέρων των 40 ομάδων (Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ κ.ά.) για εκτεταμένη έρευνα αφού υπήρχαν υπόνοιες φοροδιαφυγής, αλλά και σκάνδαλα που σχετίζονται με μεταγραφές.

Ο λόγος που η Εισαγγελία της Νάπολης διέταξε την έρευνα είχε να κάνει με «φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος σε αγοροπωλησίες ποδοσφαιριστών και σύσταση συμμορίας με σκοπό τη διακίνηση παράνομου χρήματος». Στο στόχαστρο βρέθηκαν και 12 μάνατζερ ομάδων.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID