EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Περιπλέκεται το μυστήριο της Αμφίπολης

Το κεφάλι της Σφίγγας είναι το νέο εντυπωσιακό εύρημα που έρχεται να προστεθεί στις ανακαλύψεις της Αμφίπολης.  Το μαρμάρινο κεφάλι εντοπίστηκε στο εσωτερικό του τρίτου χώρου και σε βάθος 5, 20 μέτρων από την κορυφή της θόλου και σε βάθος 0,15 εκατοστά από την είσοδο του ταφικού μνημείου, σημείο δηλαδή στο οποίο βρίσκονται οι Σφίγγες.

Με άλλα λόγια, στους γρίφους που προσπαθούν οι ανασκαφείς να λύσουν προστίθεται πια και αυτός της σύλησης του ταφικού μνημείου. Οι υποψίες της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας πλέον ενισχύονται.

Το ίδιο το κεφάλι, ωστόσο, βρέθηκε ακέραιο, με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει 0,60 μέτρα και στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.

Η έδραση της διατομής σώζεται ακέραιη στο κάτω μέρος του λαιμού και ταιριάζει απόλυτα με τον κορμό της Σφίγγας. Κυματιστοί βόστρυχοι φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο και συγκρατούνται από λευκή ταινία.

Πρόκειται για ένα γλυπτό, ένα ακόμα έργο, εξαιρετικής τέχνης.

Αμφίπολη - Τύμβος Καστά - Ευρήματα

Στο σημείο βρέθηκαν επίσης θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.
Σε επίπεδο ανασκαφών έγινε δοκιμαστική τομή (2Χ2) στην είσοδο του τέταρτου χώρου και σε βάθος 0, 45 μέτρων, στον οποίο αποκαλύφθηκαν δύο τμήματα από το δυτικό θυρόφυλλο.

Αποκαλύφθηκε επίσης, το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, συνολικού μήκους 2, 15 μέτρων, πλάτους 1, 6 μέτρων και πάχους 0, 25 μέτρων. Αυτό φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυρόφυλλων.

Αμφίπολη - Τύμβος Καστά - Ευρήματα

Από τη συγκεκριμένη τομή, όπως προκύπτει, υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους που έφεραν λευκό επίχρισμα. Στα πλάγια του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώρα, οι πορώλιθοι του δαπέδου.

Στην ανατολική πλευρά της τομής, φαίνεται πως το δάπεδο έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.
Οι υποστυλώσεις τις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση του τρίτου χώρου.
 


πηγη





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID