EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι εξελίξεις στις πέντε μεγάλες αναπλάσεις της Αθήνας

Προχωρά η μεταμόρφωση της Αθήνας με 5 μεγάλα έργα. Πέντε έργα ανάπλασης που θα αλλάξουν σημαντικά το πρόσωπο της Αθήνας είναι μπροστά μας. Άλλωστε η κατάσταση στην πόλη αυτή τη στιγμή επιβάλλει μία νέα ακόμα πιο σύγχρονη εικόνα. Από το 2000 και μετά η πρωτεύουσα έχει να επιδείξει σειρά από μεγάλα έργα υποδομής που βελτιώνουν την συγκοινωνιακή της ταυτότητα. Σε αυτό που ακόμα υστερεί είναι η φυσική ομορφιά των ανοιχτών χώρων της.

Αυτή την χρονική στιγμή από τα πέντε μεγάλα projects που έχουν δρομολογηθεί, μόνο το ένα έχει αρχίσει: η κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που περιλαμβάνει και τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.  Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Ίδρυμα Σ.Νιάρχος και τους τελευταίους μήνες το εργοτάξιο "έχει πάρει φωτιά" μιας και το χρονοδιάγραμμα είναι σε πλήρη συγχρονισμό με την απαίτηση του Ιδρύματος για ολοκλήρωση στο τέλος του 2015.


Το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος χρηματοδοτεί τη μελέτη και την άλλη μεγάλη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο του Φαλήρου, από το Δέλτα και το γήπεδο του τάε κβον ντο μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μέσα στο καλοκαίρι περιμένουμε τους 3 πρώτους διαγωνισμούς που περιλαμβάνουν μετατόπιση και βύθιση του δρόμου προς τη θάλασσα, νέο πάρκο, σύνδεση με τους όμορους Δήμους, αντιπλημμυρικά κλπ. Αυτό το έργο έχει καθυστερήσει σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα κατασκευαστεί με πορους του ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ). Αν όμως τα καταφέρει, τότε το 2017 θα έχουμε διπλά εγκαίνια και στο Πολιτιστικό Πάρκο (τέλος το2016) και στο παραλιακό μέτωπο και μάλιστα με την ίδια υπογραφή, του Ρέντσο Πιάνο.
 
Ο διαγωνισμός για το κέντρο της Αθήνας (Rethink Athens) με βασικό άξονα την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου «τρέχει» το έργο έχει έτοιμες μελέτες με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση και την εμπειρία της Αττικό Μετρό. Τις τελευταίες μέρες έχει κυριολεκτρικά γκαζώσει καθώς έχουν εγκρίνει την παρέμβαση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στόχος είναι πλέον να δημοπρατηθεί μέχρι τον Ιούνιο.  Αντικείμενο της ανάπλασης είναι η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, η ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας  και η επέκταση του Τραμ από το Σύνταγμα μέχρι την συμβολή Πατησίων και Αλεξάνδρας. Τα έργα θα απαιτήσουν 24 μήνες για να ολοκληρωθούν με πιο πιθανό χρονοδιάγραμμα τα τέλη του 2016.
 
Η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας κάνει βήματα μπρος και πίσω. Αν και πριν από λίγους μήνες εγκρίθηκε η μελέτη ωστόσο από τότε δεν έχουμε καμία ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών ή το ΥΠΕΚΑ.  Πιθανότατα θα το δούμε με να υλοποιείται με το νέο ΕΣΠΑ και ίσως η έκπληξη να είναι από την Περιφέρεια Αττικής. Πάντως σχετικά με τα γηπεδικά, δεν περιμένουμε πλέον ούτε νέο γήπεδο στον Βοτανικό ενώ ο Παναθηναϊκός επέστρεψε (για 5 χρόνια όπως δήλωσε) στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο το έργο περιλαμβάνεται στο Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας.
 
Το Ελληνικό μετά την θετική έκβαση στην προσφορά της Lamda Devleopment αναμένεται να μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα. Η σύμβαση παραχώρησης θα υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και τα έργα θα χωριστούν σε φάσεις με τελικό πλάνο να έχουν ολοκληρωθεί άπαντα σσε περίπου 15 χρόνια. 6.500 χιλιάδες στρέμματα περιμένουν τον τολμηρό επενδυτή και μία νέα πόλη μαζί μέ ένα πάρκο θα ανατείλουν προς τα τέλη της δεκαετίας. Το έργο θα δώσει απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους όλων των τομέων και κλάδων και είναι η ναυαρχίδα των αποκρατικοποιήσεων.

Τα πέντε μεγάλα προγράμματα
1. Ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με σημείο αναφοράς την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου (Rethink Athens).

2. Κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην έκταση του παλιού Ιππόδρομου.

3. Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και κατασκευή τοπόσημου μέσα στη θάλασσα.

4. Διπλή Ανάπλαση (κατασκευή νέου γήπεδο ΠΑΟ στον Βοτανικό, κατεδάφιση εγκαταστάσεων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας).
 
5. Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID