EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βαθιά ύφεση και ανεργία προβλέπει η Κομισιόν!

Βαθιά ύφεση -3,5% του ΑΕΠ προβλέπει η Κομισιόν στην Κύπρο το 2013, χωρίς καν να συνυπολογίζονται οι «παρενέργειες» του Μνημονίου, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι θα σημειωθεί «άλμα» ανεργίας σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα», εκτιμώντας ότι από το 12,1% που σκαρφάλωσε το 2012, θα εκτοξευθεί στο 13,7% το 2013 και στο 14,2% το 2014.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος Όλι Ρεν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, παραπέμποντας σε μια «παρατεταμένη ύφεση στην Κύπρο, λόγω της μεγάλης υποχώρησης της εσωτερικής ζήτησης και της μείωσης των επενδύσεων», κάτι που υπολογίζεται στο -2,3% το 2012, σε -3,5% το 2013 και στο -1,3% το 2014.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι επιπτώσεις των απαιτούμενων μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης (μισθοί στο Δημόσιο, κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις στις συνεισφορές των εργαζομένων και έμμεσοι φόροι) σε συνάρτηση με την αύξηση της ανεργίας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών».

Στο κεφάλαιο για την Κύπρο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια, κάτι που αποδίδεται στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως επισημαίνεται, «η περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, αλλά και οι εξελίξεις στην εσωτερική ζήτηση επηρέασαν την απασχόληση το 2012 με απώλειες θέσεων εργασίας, κυρίως στις κατασκευές και τον αγροτικό τομέα». 

Παράλληλα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, αναμένεται να επηρεάσει συνολικά την οικονομία, λόγω των περικοπών στους μισθούς στον δημόσιο τομέα αλλά και στα επιδόματα. Υποδεικνύει ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, θα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας» της Κύπρου. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή, προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι θα εξακολουθούν να παραμένουν», σε δύο επίπεδα:

● Εξωτερικό περιβάλλον: Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, συνιστά κίνδυνο και για την Κύπρο

● Εσωτερικό μέτωπο: Οι κίνδυνοι εντοπίζονται στις συνθήκες παροχής πιστώσεων λόγω των εξελίξεων στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, στην πτώση της τιμής των ακινήτων περισσότερο από όσο αναμενόταν, καθώς και στις περαιτέρω απώλειες σε ό,τι αφορά στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών λόγω της παρατεταμένης οικονομικής αβεβαιότητας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κλάδο των επιχειρήσεων, ενώ διατυπώνει τη θέση ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2014, στην περίπτωση κατά την οποία πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. 

Αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 86,5% το 2012, στο 93,1% το 2013 και στο 97% το 2014, χωρίς να συνυπολογίζεται η αύξηση που θα επιφέρει η αναμενόμενη συνομολόγηση του Μνημονίου. Αντίθετα, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κινηθεί καθοδικά, από 5,5% το 2012, στο 4,5% το 2013 και στο 3,8% το 2014. 
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID