EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Φόρο για ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες

Φόρους για ενοίκια που δεν εισέπραξαν θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, μαζί με τον φόρο ακινήτων και το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς από την Πρωτοχρονιά, καταργείται το δικαίωμα να εκχωρούν στο δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν προκειμένου να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος για αυτά.

Με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς, το οποίο εκπνέει στο τέλος του έτους μαζί με τον υφιστάμενο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγονται μια δήλωση εκχώρησης στο δημόσιο των μισθωμάτων που δεν εισέπραξαν από κακόπιστους ή δύστροπους ενοικιαστές.

Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να δηλώσουν τα εισοδήματα αυτά στη φορολογική τους δήλωση και να φορολογηθούν.

Ωστόσο, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, δηλαδή με το κείμενο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, η δυνατότητα της εκχώρησης των μισθωμάτων που δεν έχουν εισπραχθεί καταργείται.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος και για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν έως ότου προχωρήσουν σε έξωση του δύστροπου ενοικιαστή ή έως την οικιοθελή αποχώρησή του.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς, σε μια εποχή που ο αριθμός αυτών που δεν είναι συνεπείς στην πληρωμή του ενοικίου αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες εκτός από την απώλεια των σχετικών μισθωμάτων θα πρέπει να επιβαρυνθούν και με πρόσθετους φόρους.

Ο κ. Παραδιάς εκτιμά μάλιστα ότι τα νέα αυτά δεδομένα, θα αναγκάσουν τους ιδιοκτήτες να κινούνται πολύ σύντομα νομικά εναντίον όσων δεν πληρώνουν εγκαίρως το ενοίκιό τους προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με πρόσθετο φόρο για ενοίκια που υπάρχει ο κίνδυνος να μην εισπράξουν ποτέ.

protothema
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID