EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βόρεια προάστια: Τα μισά σπίτια που πωλούνται είναι κάτω από την αντικειμενική τους αξία

Σε ποσοστό από 36% έως και 49%, ανάλογα με την περιοχή, διαμορφώνονται πλέον οι πωλήσεις ακινήτων κάτω από την αντικειμενική τους αξία στα βόρεια προάστια. Ειδικά για το Μαρούσι, έστω κι αν αποτελεί το δήμο με τις περισσότερες αγοραπωλησίες στα βόρεια της Αθήνας, ωστόσο, πάνω από τα μισά σπίτια- ή αλλιώς ποσοστό 53%- πωλήθηκαν από τις αρχές του 2013, κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων κάτω από την αντικειμενική αφορούσε ακίνητα που πουλήθηκαν από ιδιώτες.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την τελευταία έρευνα της μεσιτικής εταιρείας REMAX Aθμονον με βάση τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους έως και το Νοέμβριο στα βόρεια προάστια. Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας:

-Παρ' όλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, τελικά, στο Μαρούσι το 52% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%. Σημειωτέον ότι το 95% των πωληθέντων κατοικιών διέθετε parking και αποθήκη.

-Στο Μαρούσι το 60% των πωληθέντων διαμερισμάτων είναι από 70 έως 120 τμ, στα Βριλήσσια το 52%, στα Μελίσσια είναι το78%.

Οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις σε αυτές τις δημοτικές ενότητες είναι αισθητά μικρότερες απ' ότι πριν από μερικά χρόνια. Οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των ακινήτων πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 47%) και η Δροσιά (το 46%), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 30-33%. Οι τιμές στα Βριλήσσια παρουσιάζουν μικρότερη μείωση σε σχέση με το Μαρούσι.

Το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια με δεύτερη τη δημοτική ενότητα της Κηφισιάς. Σε όλες τις περιοχές (με εξαίρεση την Εκάλη) οι πωλήσεις επικεντρώνονται σε διαμερίσματα (57% -89%). •Συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, στην αγορά συνεχίζει να υπάρχει, αν και μικρό, ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά οικοπέδων.Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας συνεχίζει να είναι ικανοποιητικό, απλώς οι αγοραστές διαθέτουν πλέον περιορισμένα κεφάλαια, αναζητούν ακίνητα «ευκαιρία», μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν την παλαιότητα του ακινήτου.

protothema
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID