EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ξορκίζουν το τρίτο μνημόνιο, αλλά …

Ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «ξόρκισε» για άλλη μια φορά την περασμένη Παρασκευή το τρίτο μνημόνιο, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν το χρειάζεται, στον προϋπολογισμό η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα ανέλθει σε 7,75 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, στον πίνακα για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2014 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι ο μηχανισμός στήριξης θα συμβάλει με 25.246 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση το ισχύον, δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η συνεισφορά της τρόικας για το 2014 προβλέπεται ότι θα είναι 17.500 εκατ. ευρώ (8.600 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκές πηγές και 8.900 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Ο προϋπολογισμός δεν διευκρινίζει αν σε αυτό το ποσόν περιλαμβάνονται τα περιβόητα ANFAs, δηλαδή η επιστροφή από τι κεντρικές τράπεζες των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν. (Το 2013 μόνο ένα μέρος τους επιστράφηκε στην Ελλάδα και το ζήτημα δεν έχει ακόμη λυθεί.) Το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει για το 2014 ANFAs 2.400 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και αυτό το ποσόν (αυθαίρετα και παρακινδυνευμένα) θεωρώντας ότι εντάσσεται στη χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης, τότε η πρόβλεψη για το χρηματοδοτικό κενό μειώνεται σε 5.346 εκατ. ευρώ.

Στην καλύτερη περίπτωση, λοιπόν, η κυβέρνηση «παραδέχεται» χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ίσο με 5.346 εκατ. ευρώ. Στη χειρότερη, 7,75 δισ. ευρώ. Για να κάνουμε μια σύγκριση, το ΔΝΤ υπολογίζει το κενό σε 4,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση συλλαμβάνεται υποκρινόμενη: από τη μια μιλάει «αντιμνημονιακά» και από την άλλη εμφανίζεται να αποδέχεται «οικειοθελώς» όσα υποτίθεται ότι αρνείται!

Άλλη μια απόδειξη ότι στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί όλες οι απαιτήσεις των δανειστών, «απλώς» δεν έχουν ακόμη εξειδικευτεί όλα τα μέτρα που θα τους υπηρετούν…

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID