EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πορτογαλία: Νέες περικοπές 3,9 δισ. ευρώ

Υπερψηφίστηκε την Παρασκευή, παρά τις ογκώδεις διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο, σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος προβλέπει έναν νέο γύρο λιτότητας με περικοπές δαπανών που φτάνουν τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ναι» στον προϋπολογισμό είπαν οι 132 βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο σύνολο των 230 εδρών. Τα υπόλοιπα κόμματα τον καταψήφισαν, συμπεριλαμβανομένου του Σοσιαλιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στην πορτογαλική βουλή στις 26 Νοεμβρίου.

Όμως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που στο παρελθόν έχει κρίνει αρκετά μέτρα της κυβέρνησης αντισυνταγματικά, αναγκάζοντάς την να τα αναιρέσει. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα γίνει από τον Πρόεδρο της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, αλλά ακόμα κι αν δεν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα το κάνουν αυτά, αλλά τότε η διαδικασία θα πάρει αρκετό καιρό.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, υπερασπιζόμενος τον προϋπολογισμό ανέφερε στην ομιλία του ότι «είμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του εφιάλτη που μετέτρεψε την Πορτογαλία σε ασθενή στην εντατική» και επέκρινε την αντιπολίτευση επειδή αγνοεί τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Πορτογαλίας. Σημειώνεται ότι η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τετράμηνο του έτους και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αυτή ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,8%.

Αντίθετα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι «ένα πρόγραμμα φτωχοποίησης που προκαλεί μόνο πόνο στους Πορτογάλους, χωρίς να προσφέρει βιώσιμη ανάταξη των δημοσιονομικών».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει παραδεχθεί ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες προληπτικές πιστώσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου.

Όμως η Λισσαβόνα υπογραμμίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης.

(defencenet)

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID