EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μετρό επέκταση προς Καλαμαριά: Ευκολότερο το νέο έργο, δεν αναμένονται προβλήματα

Το Μετρό προς Καλαμαριά ετοιμάζεται να τρέξει με ταχείς ρυθμούς, ασκώντας, όπως ελπίζεται, πίεση για να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες και το έργο του βασικού άξονα, του οποίου η ολοκλήρωση έχει ήδη μετατοπιστεί για τα τέλη του 2016-αρχές 2017, πηγαίνοντας δηλαδή τουλάχιστον μία τετραετία πίσω, αν στο μεταξύ δεν προκύψουν και νέες καθυστερήσεις.

Η επέκταση προς Καλαμαριά, της οποίας η σύμβαση υπογράφηκε με τον ανάδοχο Άκτωρα μόλις στις 25 Ιουνίου, ξεκινάει με καλύτερους οιωνούς. Οι προμελέτες είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από ό,τι ήταν στο βασικό τμήμα του Μετρό, αρχαιότητες δεν αναμένεται να…βγούνε στο δρόμο, ενώ ήδη η Αττικό Μετρό, είναι μπροστά από τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά στην παράδοση των χώρων. Η εταιρεία – κύριος του έργου, ενώ έχει συμβατικό περιθώριο εννέα μηνών για να παραδώσει στον εργολάβο το χώρο, στη Μίκρα, που θα δημιουργηθεί το φρέαρ εισόδου για τους μετροπόντικες ( ΤΒΜ), το έχει πράξει ήδη.

Να σημειωθεί ότι από τη σύμβαση προβλέπεται η σταδιακή παράδοση των χώρων που θα εγκατασταθούν τα εργοτάξια. Όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο ΕΚΕΤΑ, με συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Μεταφορών ( ΙΜΕΤ) και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ( ΣΕΣ), ο ανάδοχος αυτή την περίοδο εκπονεί το χρονοδιάγραμμα του έργου το οποίο και θα υποβάλει στην Αττικό Μετρό μέχρι τα μέσα Ιουλίου.  Παράλληλα, προχωρεί στην εκπόνηση των οριστικών μελετών ( η επέκταση κατασκευάζεται με το σύστημα της μελετο-κατασκευής), ενώ προβλέπεται ότι έως το τέλος του έτους θα μπούνε μπροστά τα μηχανήματα.

Πέραν αυτού, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στη Voria.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεννόηση με το Δήμο Καλαμαριάς προκειμένου να προχωρήσουν, μετά και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι απαλλοτριώσεις στο αδιάνοικτο τμήμα της οδού Πόντου. «Η κινητικότητα που θα δείξει ο Δήμος, θα κρίνει το χρόνο εκτέλεσης των απαλλοτριώσεων», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο κ. Τσίτουρας.

Όπως έχει γραφεί σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, η Αττικό Μετρό ΑΕ θα συνεχίσει τις απαλλοτριώσεις επί τις αδιάνοικτης οδού Πόντου, από το σημείο που σταμάτησε ο Δήμος Καλαμαριάς και ειδικά για τα τμήματα που αφορούν στο έργο του Μετρό και τούτο επειδή ο Δήμος δεν μπορούσε να διαθέσει το ποσό των περίπου 21 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.

Η επέκταση προς Καλαμαριά περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα) και 4,78 χλμ. υπόγειας γραμμής.Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε λειτουργία μέσα στο 2018.

voria.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID