EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συρρίκνωση της λίστας φαρμάκων υψηλού κόστους

Περίπου 230 από τα 900 φάρμακα θα παραμείνουν στη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους που διατίθενται κυρίως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή των ασθενών. Την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η «θετική λίστα» φαρμάκων, δηλαδή του καταλόγου με τα σκευάσματα των οποίων το κόστος αγοράς από τους ασθενείς καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία με τη συμμετοχή και των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σάλμα τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν από τη λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους, συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά χωρίς να μεταβάλλεται η μηδενική συμμετοχή των ασθενών σε αυτά.


Τα περισσότερα από τα φάρμακα που παραμένουν στη λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους είναι αντινεοπλασματικά, ανοσοκατασταλτικά και ανοσοσφαιρίνες και απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς και άλλους με σοβαρά ή χρόνια νοσήματα. Οι τιμές των σκευασμάτων «υψηλού κόστους» αρχίζουν από 200 ευρώ, στη λίστα όμως περιλαμβάνονται και φάρμακα αξίας ακόμη και υψηλότερης των 3.000 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σάλμας ανακοίνωσε επίσης ότι ύστερα από δύο χρόνια καθυστέρηση, εκδίδεται το Μάρτιο το δελτίο με τα νέα καινοτόμα φάρμακα, που αφορούν νέες θεραπείες για ανθρώπους με σοβαρά και σπάνια νοσήματα.

Αναφερόμενος στην αποζημίωση των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ ο Μ. Σάλμας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει για μία θεραπευτική κατηγορία το φάρμακο που δεν θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση. «Από τα 200 σκευάσματα που υπάρχουν ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το φάρμακο -είτε αυτό είναι πρωτότυπο είτε γενόσημο- το οποίο επαρκεί για τη θεραπευτική κατηγορία. Αυτή είναι η αλλαγή σε σχέση με τον Οκτώβριο οπότε ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε το φθηνότερο γενόσημο. Στη συνέχεια ο ασθενής θα ζητεί από τον γιατρό του να του γράψει το σκεύασμα που δεν έχει πρόσθετη επιβάρυνση» ανέφερε.

Παράλληλα ο Μ. Σαλμάς δεσμεύθηκε δεν θα υπάρξει αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων και ότι δεν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID