EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολυμπία Οδός: πολύ σκληρές δηλώσεις και τοποθετήσεις για το κούρεμα του δρόμου


 

Η  απόφαση της κυβέρνησης  για ματαίωση  της κατασκευής της  μισής «Ολυμπίας οδού», δηλαδή  του τμήματος   «Πάτρα – Πύργος - Τσακώνα»,  έχει σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τα εθνικά δίκτυα μεταφορών ,  της μισής Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και των  νησιών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Πρόκειται   σε τελική ανάλυση  για  αποκλεισμό   από  το όποιο αναπτυξιακό γίγνεσθαι  και  για  καταδίκη στην στασιμότητα και το τέλμα, περισσοτέρων  του ενός εκατομμύριου Ελλήνων πολιτών.  Το μεγάλο αυτό τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού προκαλείται βάναυσα , καθώς η απόφαση Χατζηδάκη του στερεί κάθε δυνατότητα να δει αχτίδες φωτός   στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η οργή και η αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από το «κούρεμα» της Ολυμπίας οδού, ξεχειλίζουν. Το ίδιο έδειξαν ότι ισχύει και γι αυτούς, κατά την διάρκεια ευρύτατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των περιοχών που υφίστανται ζημιά από την αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση της κατασκευής του μεγάλου αυτοκινητόδρομου.

Η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα να συγκαλέσει    σύσκεψη  θεσμικών παραγόντων από τους νομούς  Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς,  βρήκε ανταπόκριση. Χθες στο δημαρχείο της Ολυμπίας, συγκεντρώθηκαν βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί  και δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής και μέλη διοικήσεων επαγγελματικών και άλλων μαζικών φορέων από τις  ανωτέρω  περιοχές.

Όλοι διατράνωσαν την σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ματαίωσης του τμήματος της Ολυμπίας οδού που διατρέχει το  δυτικό  τμήμα της  Αχαΐας, την Ηλεία και την βόρεια Μεσσηνία. Εξέφρασαν δε, την άποψη ότι αν δεν ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση, ακυρώνεται κάθε προοπτική ανάπτυξης της  Αιτωλοακαρνανίας  της Δυτικής Πελοποννήσου και των  δύο νησιών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, που συνδέονται με την υπόλοιπη Ελλάδα, συγκοινωνιακά και όσον αφορά τις μεταφορές, μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης.

Για να καμφθεί η κυβέρνηση και να προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση,  οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη αποφάσισαν  να αναπτύξουν  δυναμική δράση,   υιοθετώντας  ομόφωνα την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη  Χαρ. Καφύρα.  Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι ενέργειες που πρόκειται να γίνουν με σκοπό την επίτευξη του στόχου της ολοκλήρωσης της Ολυμπίας οδού μέχρι την Τσακώνα, είναι οι εξής:

«1)Κατασκευή της Ολυμπίας Οδού στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης και χωρίς την τροποποίηση της και χωρίς μειώσεις στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο, μέχρι την Τσακώνα Μεσσηνίας, απορρίπτοντας κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση.

2)Να συνεδριάσουν εκτάκτως όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και τα Συμβούλια όλων των φορέων, να εκδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας  για  την προωθούμενη ακύρωση κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.

3)Να πάρουν όλοι αποφάσεις για το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης άμεσα.

4)Άμεσα (πιθανότατα εντός της εβδομάδας )να πάνε σύσσωμοι οι φορείς  στην Αθήνα για να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και προηγουμένως την ίδια μέρα να κλείσουν την Εθνική Οδό στο ύψος του Ισθμού της Κορίνθου(για ένα χρονικό διάστημα), με την συμβολική  έννοια όπως αποκλείεται συγκοινωνιακά η Πελοπόννησος, έτσι κι εμείς κόβεται η  κυκλοφορία με την υπόλοιπη Ελλάδα.

5)Να κληθούν και οι 22 Βουλευτές των περιοχών μας, να έχουν ανάλογη δυναμική αντίδραση, να κρατήσουν κοινή στάση για το θέμα τόσο με την κατάθεση κοινής επερώτησης στην Βουλή, να  αρνηθούν την  ψήφιση της αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης στην Βουλή.

6)Να  προσφύγουν  στις  Ελληνικές και Ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.

7)Το Τ.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας να αποτελει τεχνικό σύμβουλο στην προσπάθεια διεκδίκησης».

Το προεδρείο της Συνάντησης που αποτελείτο από τους Κ. Τζαβάρα, Υπουργό Πολιτισμού, Χαρ. Καφύρα,  Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου,  εντέλλεται να κλείσει άμεσα  ραντεβού με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Πηγή:ilialive.gr
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID