EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Προς αποφυγή των αυξήσεων στα ΜΜΜ τον Οκτώβριο, αν αυξηθούν τα έσοδα 5-10%

Προσπάθειες προκειμένου να μην ισχύσουν ούτε τον Οκτώβριο του 2013 οι αυξήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς διεξάγει το υπουργείο Μεταφορών. Οι αυξήσεις 25% στις τιμές των εισιτηρίων των ΜΜΜ προβλέπονταν, βάση Μνημονίου, ως το Μάρτιο του 2013. Ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών, επιδεικνύοντας στην τρόικα την αυξητική τάση των εσόδων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων των συγκοινωνιακών φορέων, πέτυχε την μετάθεση των αυξήσεων για τον Οκτώβριο.
Σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρόθεση του υπουργείου αποτελεί η αποφυγή των αυξήσεων (και) του Οκτωβρίου, μέσω της πάταξης της εισιτηριοδιαφυγής και της αύξησης των ετήσιων εσόδων σε ποσοστό 5-10% (σε απόλυτο μέγεθος περί τα 25 εκατ. ευρώ).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφηκε αύξηση 12% των πωλήσεων, ενώ τον Νοέμβριο το συγκεκριμένο μέγεθος ήταν 4,7% (εξαιρούνται οι μέρες των απεργιών).

Αναλυτικότερα, ο υπουργός σημείωσε ότι «σε διάστημα 10 εβδομάδων ελέγχου βεβαιώθηκαν 10.295 πρόστιμα αξίας 815.000 ευρώ περίπου. Όμως, ο έλεγχος, ως προς τα πρόστιμα, δεν γίνεται για εισπρακτικούς λόγους.

Το θέμα είναι να αυξηθούν οι πωλήσεις. Με βάση αυτά τα θετικά στοιχεία, λοιπόν, δεν πρόκειται να γίνει αύξηση τον Μάρτιο. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια έτσι, ώστε τον Οκτώβριο του 2013, όπου μετατέθηκε η επαναξιολόγηση, να έχουμε περιορίσει τόσο τα ελλείμματα, ώστε ούτε και τότε να απαιτηθεί αύξηση».

Ενισχύεται η λειτουργία των ΜΜΜ με μετακίνηση προσωπικού

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών, το υπουργείο προχωρά σε τροποποίηση της πολιτικής είσπραξης προστίμων. Εάν το πρόστιμο πληρώνεται άμεσα ή εντός 10 ημερών, τότε θα καταβάλλεται μόνο το 50% της αξίας του.

Παράλληλα, ενισχύεται το προσωπικό ελέγχου, με αναδιάταξη των Οργανογραμμάτων της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ. Δηλαδή, σημαντικό μέρος του προσωπικού θα φύγει από τα γραφεία και θα μετακινηθεί στην πώληση και των έλεγχο των εισιτηρίων.

Από το 2014 έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Η δεύτερη πρωτοβουλία του υπουργείου είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα διαθέτει αυτόματες πύλες εισόδου- εξόδου, τις λεγόμενες "μπάρες", ενώ τα χάρτινα εισιτήρια και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν σταδιακά από ηλεκτρονικές κάρτες. Η "φόρτιση" με μονάδες θα γίνεται ακόμη και μέσω ιντερνέτ, κινητού ή πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας. Επιπλέον, ο ΟΑΣΑ θα έχει πλήρη εικόνα για το συγκοινωνιακό έργο από τις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις του συστήματος πώλησης και οικονομικής διαχείρισης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξης των 82 εκατ. ευρώ. Θα γίνει με ΣΔΙΤ και συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το έργο θα παραδίδεται σταδιακά σε χρήση από το 2014.

Πιστοποίηση συγκοινωνιακών υπηρεσιών

Η πιστοποίηση θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με βάση το Πρότυπο ΕΝ 13816, που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι η αξιολόγηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών από φορείς ανεξάρτητους, που δεν θα συνδέονται με το εποπτεύον υπουργείο και τους συγκοινωνιακούς παρόχους. Βασίζεται σε μία σειρά από κριτήρια όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η ασφάλεια, η παροχή πληροφοριών στο κοινό κ.ά.

Σχετικά με τη ΣΤΑΣΥ, η πιστοποίηση αφορά καταρχάς την υπηρεσία εκδοτηρίων εισιτηρίων και έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του.

Μέσω των σχετικών μετρήσεων και ερευνών, θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση με σκοπό:

-να επιλυθούν τα προβλήματα των επιβατών,

-να αξιοποιηθεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό των φορέων

-και να αντιμετωπισθεί η εισιτηριοδιαφυγή.

Η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών από σήμερα, ενώ συνολικά το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Παρόμοιο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί και στην ΟΣΥ.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID