EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


 

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εκφράζει πλέον το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο υπουργός προσπαθεί να απαξιώσει τους χιλιάδες εργαζόμενους, το κεφάλι των οποίων έβαλε «στη λαιμητόμο» της απόλυσης με το Μνημόνιο 3, «έκτρωμα» που μόνο στόχο έχει τη διάλυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ο υπουργός ενσαρκώνοντας για πολλοστή φορά το ρόλο του “Αποφασίζω, διατάσσω και εκτελώ” αρνείται να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων», προστίθεται.

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, συνεχίζονται οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτηρίων μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με στόχο να μην αποσταλούν στοιχεία συναδέλφων και να μην εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας - απόλυσης.

Για την Παρασκευή, προκηρύχθηκε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 για την πρωινή βάρδια και από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 για την απογευματινή βάρδια.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 10 το πρωί ενώ η ΠΟΕ – ΟΤΑ καλεί τα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των αιρετών (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ) να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δεν αναστείλει την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του δήμου ΑΘηναίων, του Πανεπιστημίου ΑΘηνών και των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο ο κ. Μανιτάκης δεν δέχθηκε τους εκπροσώπους τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μέσα στις επόμενες μέρες, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδη.

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες στο Ηράκλειο

Ελεύθεροι εν τω μεταξύ αφέθηκαν τρεις εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στα γραφεία της Διοίκησης στο Ηράκλειο, όταν αστυνομική δύναμη άνοιξε την πόρτα του υπό κατάληψη κτηρίου.

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του δίωξη για διατάραξη υπηρεσιακής ειρήνης από κοινού και τους άφησε ελεύθερους, παραπέμποντάς τους να δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Έκκληση του δημάρχου Χανίων στους εργαζομένους

Στα Χανιά ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους του δήμου να σταματήσουν τις καταλήψεις δημοτικών χώρων και να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Ειδικότερα ζήτησε να γίνει από το βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων, να λειτουργήσουν από αύριο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ενώ αναφέρθηκε και στον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ τεσσάρων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, αν μέχρι τη Δευτέρα -όπως είπε- δεν σταλούν στην διαχειριστική αρχή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι λόγω των κινητοποιήσεων παραμένουν απλήρωτα σε εργολάβους και προμηθευτές εντάλματα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις στη συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου «μπλοκάρουν» αποφάσεις για 80 τουλάχιστον θέματα, που είναι σε εκκρεμότητα.

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε ακόμα σε σοβαρά -όπως είπε- προβλήματα που αφορούν συναλλαγές πολιτών με υπηρεσίες του Δήμου, ενώ έκανε γνωστό ότι ο προμηθευτής καυσίμων τού Δήμου, σταμάτησε την τροφοδοσία των οχημάτων.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προωθεί απόφαση, βάσει της οποίας οι γονείς που έχουν παιδιά σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, για όσο διάστημα είναι κλειστοί, δεν θα επιβαρυνθούν με τροφεία.

Ο δήμαρχος Χανίων επανέλαβε ότι πριν από 12 ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έλαβε απόφαση στήριξης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι από αύριο το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δήμο θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Αποφασισμένο για την εφαρμογή του νόμου το υπουργείο

Την ίδια ώρα, αποφασισμένο για την εφαρμογή του νόμου εμφανίζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει η διαθεσιμότητα των 2.000 υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή να επανέλθει η τρόικα και να ζητήσει απολύσεις.

«Δεν μπορεί ένα υπουργείο να μην εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές», ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, ενώ πηγή του υπουργείου που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ξεκαθάρισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμοστεί ο νόμος».

Το υπουργείο συνεχίζει να δέχεται στοιχεία υπαλλήλων προς ένταξη στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, προκειμένου, όπως αναφέρει, να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη κενών. Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις όμως, δυσχεραίνουν την αποστολή των στοιχείων, δημιουργώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου, παρά τη σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί. Πηγές του υπουργείου επαναλάμβαναν πάντως, ότι σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος και θα υλοποιηθεί η διαθεσιμότητα με στοιχεία από την απογραφή που είχε γίνει στο δημόσιο τομέα.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ακόμη ότι με τη στάση που κρατούν οι συνδικαλιστές, δεν αποστέλλονται ούτε τα στοιχεία με τους επίορκους υπαλλήλους, αν και η ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωσε χθες ότι πρέπει να δοθούν οι λίστες με τους επίορκους. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ κάλεσε τους συλλόγους - μέλη της, «σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς, να προχωρήσουν στη συλλογή και αποστολή εκείνων των στοιχείων που αφορούν μόνο τους επίορκους υπαλλήλους». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπό την αυστηρή επιτήρηση του Συλλόγου και όχι διαμέσου των Γραφείων Προσωπικού, τα οποία συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα».

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ένταξης υπαλλήλων σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011 που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Δ.Ρέππα.

Στο πλευρό της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο Π. Καμμένος

Την αλληλεγγύη του προς τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση εξέφρασε στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για διαθεσιμότητες εκτελώντας εντολές της τρόικας, την ίδια στιγμή οι κομματάρχες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης διορίζουν 15.000 άτομα μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

«Την ίδια στιγμή που ο κ. Φούχτελ μιλάει για εξυγίανση στους δήμους, το ίδιο βράδυ της σύλληψης των εργαζομένων που αντιστάθηκαν στην επίσκεψη του και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, συνέτρωγε με τον επιχειρηματία στον οποίο έχει υποσχεθεί να δώσει τη διαχείριση των σκουπιδιών. Κάνουν στην Ελλάδα μπίζνες σε βάρος του ελληνικού λαού», σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID