EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παράταση για την απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου


Παράταση για την απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Μετατίθεται χρονικά για το τέλος Δεκεμβρίου η απορρόφηση του υγιούς τμήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από ελληνική συστημική τράπεζα, καθώς χωρίς τη χορήγηση της δόσης του δανείου προς τη χώρα δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η συμφωνία του προηγούμενου Μαρτίου με τους πιστωτές της χώρας προέβλεπε ότι έως το τέλος Νοεμβρίου θα έπρεπε να έχει προωθηθεί το σχέδιο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπό την προϋπόθεση ότι η δόση του δανείου θα είχε χορηγηθεί, αφού περιλαμβάνει και το β' πακέτο κεφαλαίων για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πάντως, όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι έτοιμοι εφόσον η δόση χορηγηθεί και η νέα προθεσμία που έχει τεθεί, σύμφωνα με πηγές, είναι το τέλος Δεκεμβρίου.
Τα τρία ενδεχόμενα που εξετάστηκαν για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν: 1) Διαχωρισμός σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και η απορρόφηση της «καλής» από κάποια από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, 2) διαγωνισμός για εξαγορά του και 3) εκκαθάριση. Από τις τρεις λύσεις επιλέχθηκε η πρώτη, δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς για τη δεύτερη ενδιαφερόμενος δεν υπήρχε από τις διεθνείς τράπεζες και κάποια από τις ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να καλύψει περί τα 4 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κόστος εκκαθάρισης θα ήταν μεγαλύτερο για το Δημόσιο.
Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα και αφορούσε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα τρία μεγάλα τραπεζικά σχήματα -ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς- έχουν δηλώσει «παρών».Η δεύτερη φάση προβλέπει την κατάθεση ενδεικτικών προτάσεων από τις τράπεζες που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους, ενώ η τρίτη και τελική προβλέπει δεσμευτικές προσφορές.
Εργαζόμενοι
Τα στοιχεία του ενεργητικού θα ενταχθούν στην «κακή» τράπεζα από ειδικούς εκκαθαριστές, ενώ αγκάθι κρίνεται ότι αποτελεί το σύνολο των εργαζόμενων, που σήμερα αριθμούν περίπου 3.200 για μία τράπεζα με ενεργητικό που δεν ξεπερνά τα 13,5 δισ. ευρώ. Η πρόθεση του ελληνικού δημοσίου είναι να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας η τράπεζα που θα προκριθεί.
Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημα του ΤΤ είναι το ύψος των καταθέσεών του, που ξεπερνούν τα 11,5 δισ. ευρώ και είναι σε μικρά ποσά, που σημαίνει ότι δεν είναι εφικτή η μεταφορά τους στο εξωτερικό αλλά και σε άλλη ελληνική τράπεζα, αφού τα οφέλη θα ήταν μηδενικά ή ιδιαίτερα μικρά.

 Της Ελένης Κομίνη
ΠΗΓΗ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID