EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Θα μας πάνε…εμπλοκή μέχρι τις γερμανικές εκλογές



Γερμανική… μπαμπεσιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εμμονής της επίσημης κυβέρνησης να απαιτεί πιστή τήρηση των σκληρών μέτρων που θα περάσουν, πιθανότατα, την Τετάρτη. Ενώ όλοι πιστεύουν ότι με τα μέτρα 13,5 δις ευρώ και με τις εργασιακές αλλαγές θα καταρρεύσει η αγορά, θα βυθιστεί στην ύφεση η οικονομία και θα εκτιναχθεί η ανεργία (η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για σχεδόν 2 εκατ. άνεργους πολύ σύντομα), εντούτοις Μέρκελ και Σόιμπλε επιμένουν στην καταστροφική συνταγή.
Αυτή η εμμονή θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και εκδικητική αν πιστεύαμε στις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας. Είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να καλύψουν τα τραγικά τους λάθη με τα Μνημόνια που έχουν καταστρέψει σχεδόν όλη την Ευρωζώνη.
Κι ενώ ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να ανακτήσει την αξιοπιστία της» επαναλαμβάνοντας ότι «τα συμφωνηθέντα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν» αφού σε αυτό το πεδίο «υπήρξαν καθυστερήσεις», εντός της Γερμανίας επικρατεί σύγκρουση απόψεων σχετικά με το πώς θα σωθεί η Ελλάδα, και κατ’ επέκταση και η Ευρωζώνη.
Διαβάστε για να καταλάβετε:  Κουρτ Λάουκ, σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ: Μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους θα ήταν οδυνηρή για τους πιστωτές μας, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνη είναι η λύση απλώς να αυξάνουμε, να επεκτείνουμε ή να συγκαλύπτουμε περαιτέρω τους κινδύνους περαιτέρω εγγύησης του χρέους της Ελλάδας».
Και συνεχίζει για τη λιτότητα λέγοντας ότι αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, ενώ για την περιβόητη πλέον έκθεση της τρόικας λέει ότι «τείνει να καταντήσει φάρσα».
Επίσης ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου, προτείνει να δοθεί νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, παρά το ότι η Γερμανία αποκλείει ως τώρα τη χρηματοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών πέραν του συμφωνηθέντων ορίων. Σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ,  και σε ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας, απάντησε: «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι». Και ξεκαθάρισε πως εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν να αρνούνται το σενάριο μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τότε σύντομα θα πρέπει να χορηγήσουν στην Ελλάδα νέες πιστώσεις».
Όσον αφορά τέλος τις αξιώσεις της Τρόικας, δήλωσε ότι αυτές «έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα»!
Τρίτο πακέτο στήριξης, το οποίο μάλιστα δεν θα είναι το τελευταίο, θεωρεί το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ.
«Οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», δήλωσε.
Όλα αυτά θα τα βλέπουμε πολύ συχνά. Τις ιδεολογικές συγκρούσεις εντός της Γερμανίας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα. Διότι δείχνει ότι δεν υπάρχει σταθερή γραμμή αντιμετώπισης της κρίσης. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι οι γερμανικές παλινωδίες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον μέχρι τις Γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο.
Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι δυστυχώς ακόμη κι αν ψηφιστούν τα μέτρα και εφαρμοστούν, ο σκληρός και σφιχτός κορσές στην Ελλάδα δε θα χαλαρώσει. Οι σκληροί με αρχηγό τον Σόιμπλε θα συνεχίσουν να μιλούν για μεταρρυθμίσεις και για αξιοπιστία. Η Μέρκελ θα πονάει η καρδιά της από τα όσα περνάμε και διάφοροι οικονομολόγοι θα λένε ότι πρέπει ν πάμε σε νέο πακέτο βοήθειας. Και μέχρι η Μέρκελ να εξασφαλίσει ότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι της δε θα την «μαυρίσουν» ακούγοντας για νέα βοήθεια, η Ελλάδα θα καίγεται στο καμίνι made in Germany.
Ας μη ματαιοπονούν ορισμένοι που πιστεύουν ότι με τα μέτρα ως διά μαγείας θα εξαφανιστούν οι πιέσεις στην Ελλάδα. Σκεφτείτε το εξής: Ήδη κατάφεραν με τις απανωτές καθυστερήσεις να μην… ματώσει ούτε ρουθούνι μέχρι να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές. Το ζήτησε ο Ομπάμα κι έγινε η θέλησή του. Η Ελλάδα δεν «έσκασε» αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αργότερα.
Πιστεύει κανείς ότι θα θελήσει η Μέρκελ με τις εκλογές να έρχονται, να αφήσει μια χώρα να καταρρεύσει διαλύοντας και την ΕΕ; Πολύ δύσκολο το βλέπουμε αυτό. Άλλωστε οι Γερμανοί στηρίζονται πολύ στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μας πάνε λοιπόν μέχρι τις γερμανικές εκλογές, όπως λένε στο στρατό… εμπλοκή. Και δε θα μπορούμε ούτε να μιλήσουμε.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID