EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Στεγνώνει» από ρευστό το Δημόσιο. Κάτω από 500 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα

 
Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών από τη δραματική συρρίκνωση που παρουσιάζουν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τα οποία έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη οι ανάγκες του κράτους για το μήνα Νοέμβριο ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, με το μέγεθος τους να προκαλεί ίλιγγο στην κυβέρνηση από τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα είναι περιορισμένα και η δόση από το δάνειο της Τρόικας έχει καθυστερήσει σημαντικά.
Πρόκειται για τα ποσά που πρέπει να πληρώσει τον τρέχοντα μήνα το Δημόσιο σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και σε προμήθειες που αντιστοιχούν στα ποσά των δανείων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η χώρα μας από την Τρόικα.
Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερη ασφυκτική για την κυβέρνηση, αφού μέσα στον Νοέμβριο λήγουν έντοκα γραμμάτια αξίας 6,6 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθούν. Όπως όλα δείχνουν, οι τίτλοι αυτοί δεν θα αποπληρωθούν με χρήματα από την δόση των 31,5 δισ. ευρώ που αναμένει διακαώς η Αθήνα, αλλά με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Το «θρίλερ» με την καταβολή της δόσης συνεχίζεται με όλα τα ενδεχόμενα ως προς την εκταμίευσης της να παραμένουν ανοικτά. Τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για αποδέσμευση αυτού του ποσού ακόμη και τον Δεκέμβριο, με την έγκριση να δίνεται σε νέο Eurogroup που θα ακολουθήσει μετά από αυτό της Δευτέρας 12 Νοεμβρίου.
Μετά από αυτό, η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στο «κόκκινο», αφού το σενάριο που θέλει την χώρα μας να μην παίρνει ολόκληρη την δόση από τον μηχανισμό στήριξης βρίσκεται «επί θύραις».
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε «ψηθεί» από την δέσμευση των εκπροσώπων της Τρόικας ότι «η δόση θα απελευθερωθεί μόνο όταν ψηφισθούν τα μέτρα των 18,9 δισ. ευρώ».
«Τεστ» το οποίο θα δείξει για το τι μέλλει γενέσθαι με τη δόση του δανείου θα είναι το σημερινό στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group.
Εκτός από τα σχόλια των εκπροσώπων των κρατών της ευρωζώνης ως προς το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας των μέτρων στην Βουλή, στην «ατζέντα» της συνεδρίασης θα βρεθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ( σ.σ. εκκρεμεί η έκθεση από την Τρόικα).
Μέχρι το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νεότερες αποφάσεις ως προς το «φλέγον» θέμα της δόσης, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών θα κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» εξαιτίας των πέντε ταμειακών υποχρεώσεων συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ που πρέπει να εκπληρωθούν μέσα στο Νοέμβριο.
Αυτές είναι:
1. Η κάλυψη εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και ποσού 1,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 9 Νοεμβρίου.
2. Πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στις 15 του μήνα. Απαιτείται ποσό 650 εκατ. ευρώ.
3. Αποπληρωμή εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.
4. Κάλυψη αναγκών Ασφαλιστικών Ταμείων 800 εκατ. ευρώ έως τις 20 Νοεμβρίου
5. Προμήθεια 120 εκατ. ευρώ για τα δάνεια που έχει πάρει η Αθήνα από την Τρόικα (έως 30 Νοεμβρίου).
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID