EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών: επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων, επιτάχυνση των έργων οι στόχοι


Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών: επανεκκίνηση των αυτοκινητόδρομων, επιτάχυνση των έργων οι στόχοι 

Η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη των στόχων μας, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο 1ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ομίλου «Μπλούμπεργκ» στη Νέα Υόρκη. Στο ίδιο φόρουμ αναμένεται να μιλήσει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με θέμα «Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων. Το φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη επενδυτικών φορέων (funds) και επιχειρήσεων, διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Αμερικανοελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία των προσπαθειών που καταβάλλονται από την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό με σκοπό να αλλάξει η χώρα προς το καλύτερο, ώστε να είναι σε θέση να προσελκύσει περισσότερες και άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως είπε.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχαμε για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια ένα σημαντικό πλεόνασμα ύψους 850 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 μειώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και σε άλλα στοιχεία τα οποία δίνουν το στίγμα των «αλλαγών που συντελούνται στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος στις επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες, μίλησε και για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων, με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και για την αξιοποίηση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, όσον αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, επισήμανε τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση και πρόκειται, τόνισε χαρακτηριστικά, για μέτρα που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα.

Στους άμεσους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως υπογράμμισε, περιλαμβάνονται:

1. Επανεκκίνηση των 4 αυτοκινητόδρομων.

2. Επιτάχυνση απορρόφησης των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

3. Εκτέλεση μεγάλων έργων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθηση της ανάπτυξης, όπως: επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας, επέκταση του δικτύου τραμ στον Πειραιά, επέκταση των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Λαυρίου, ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς και ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής.

4. Ανάπτυξη 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ώστε να χρησιμοποιούνται ως «πόλοι τοπικής ανάπτυξης».

5. Αξιοποίηση της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

6. Δημιουργία νομικού πλαισίου και φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

7. Προσέλκυση επενδυτών, ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών.

8. Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, η οποία στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, όπως είπε: διεύρυνση της βάσης των εξαγωγών, προώθηση των εξαγωγών σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα, απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού φόρτου.

9. Επιχειρηματικό Περιβάλλον - Απλοποίηση Αδειοδότησης.

10. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

11. Μετασχηματισμός του συστήματος δημόσιων συμβάσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Καταλήγοντας, ο κ. Μηταράκης κάλεσε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ να εξετάσουν σε βάθος τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID