EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ισχυροί κυβερνητικοί τριγμοί για τη συμφωνία με Siemens


 

Ισχυρούς τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δημιουργεί η τροποποίηση της συμφωνίας συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, που επιχείρησε να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή, αλλά βρέθηκε απέναντι στις σθεναρές αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το υπουργείο Οικονομικών έκανε στροφή 180 μοιρών μετά τις αντιδράσεις ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων και αποφάσισε πως δεν χρειάζεται να κυρώσει η Βουλή τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση της ΔΗΜΑΡ αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, απέσυρε την παράγραφο 4, που αποτελούσε το σημείο αιχμής και αναφερόταν στον χρόνο έναρξης ισχύος της συμφωνίας.

Αν η ΔΗΜΑΡ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν «όχι»», το πρόβλημα θα ήταν κυρίως πολιτικό, καθώς θα επρόκειτο για την πρώτη καταψήφιση στη Βουλή από κυβερνητικό εταίρο. Και η παρούσα φάση που διέρχεται η ελληνική οικονομία δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους πολυτέλειες.

Oπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, η επίμαχη τροπολογία εισήχθη προς ψήφιση για να μην αμφισβητήσει η Siemens τη συμφωνία, η οποία όπως τόνισε: «Είναι επωφελής για το Δημόσιο». Eξάλλου, χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης «δημαγωγία και συνωμοσιολογία».

Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ήδη η Siemens με επιστολή της αποδέχεται ότι έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και «άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος» να επιμείνει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η τροπολογία αποσύρθηκε «ως περιττή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για «άτακτη οπισθοχώρηση της κυβέρνησης» και «νίκη της κοινοβουλευτικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένος διερωτήθηκε εάν η απόσυρση της τροπολογίας σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω ή παρακάμπτει τη Βουλή, ενώ κατήγγειλε τη συμφωνία ως επαίσχυντη για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID