EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο «σφυρί» η «χρυσή κότα» του Δημοσίου. Έναρξη διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ

 
Αποτελεί ίσως τη σπουδαιότερη ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου. Για τον έλεγχό του έχει ξεσπάσει επιχειρηματικός και εκδοτικός πόλεμος. Μιλάμε για τον ΟΠΑΠ, τον σπουδαιότερο αιμοδότη κάθε λογής επιδοτήσεων του Δημοσίου.
Το 2011 ο ΟΠΑΠ είχε έσοδα 4,3 δις. και καθαρά κέρδη 537 εκατ. Σήμερα, βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης του ΧΑ στις κεφαλαιοποιήσεις (1,3 δις.), ενώ σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται η μετοχή (3,7 ευρώ).
Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ξεκίνησε τη διαδικασία για τη διάθεση του 33%, αντί του 29%, της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ως προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίζεται η 19η Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια συμμετοχής, για τις εταιρικές οντότητες απαιτείται ο μέσος όρος των EBITDA της τελευταίας τριετίας να ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ. Εάν πρόκειται για fund, το άθροισμα των κεφαλαίων (ενεργών και μη επενδεδυμένων) απαιτείται να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ για τις κοινοπραξίες οι ίδιοι όροι ισχύουν αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους.


Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί
γρήγορα και μόλις σε δύο φάσεις: στην πρώτη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν εγγράφως στους οικονομικούς συμβούλους της ιδιωτικοποίησης (με την ένδειξη “Expression of Interest submission re: Project Olympus”) έως τις 19 Οκτωβρίου 2012 το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ποσοστού στον ΟΠΑΠ.
Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και επιλεγούν από το ΤΑΙΠΕΔ όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των επιλεγέντων υποψηφίων
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID