EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τον Νοέμβριο η προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό

 
Τον Νοέμβριο αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτες των δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, για περίοδο ως και 40 ετών.
Την υπόθεση χειρίζεται για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο οποίος έχει οριστεί ως διαπραγματευτής και για την επίλυση του θέματος των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Με βάση την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων (ΔΕΑΑ), για την εκποίηση της Εγνατίας, θα μεταβιβαστούν και τα δικαιώματα επί των κάθετων οδικών αξόνων του έργου, τα οποία ουσιαστικά θα παραχωρηθούν ως «προίκα» στους ιδιώτες επενδυτές.
Ήδη, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεταβιβαστεί: α) το δικαίωμα επιβολής και είσπραξης διοδίων τελών από τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου και των κάθετων αξόνων, β) το δικαίωμα εκμετάλλευσης των υπαρχόντων και μελλοντικών Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και γ) το δικαίωμα κάθε νόμιμης χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου, των κάθετων αξόνων και των παρόδιων αυτών εκτάσεων, για όλη τη διάρκεια ισχύος της συναφθεισόμενης σύμβασης παραχώρησης.
«Βαρίδι» τα δάνεια. Στα 435 εκατ. οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις
Η Εγνατία Οδός, το καμάρι της Βόρειας Ελλάδας, βαρυνόταν στα τέλη του 2011 με μακροχρόνιες υποχρεώσεις 435,4 ευρώ και με βραχυχρόνιες υποχρεώσεις 261 εκατ. (παρήγορο στοιχείο ότι οι αντίστοιχες οφειλές του 2010 ήταν μεγαλύτερες).
Το 2011, αν και ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 15,9 εκατ., από 4,9 εκατ. το 2010, εξαιτίας της λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων, οι ζημιές προ φόρων εκτινάχθηκαν στα 169,6 εκατ., από 91,2 εκατ. το 2010.
Η Εγνατία Οδός των 670 χιλιομέτρων κόστισε περί τα 5,55 δις. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων ποσοστό 55,32% προήλθε από το ελληνικό Δημόσιο (3,07 δις.) και 44,68% από την ΕΕ (2,48 δις.)
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID