EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια


Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια

Της Ελένης Πετροπούλου και της Χαράς Καλημέρη

Πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα μέτρα που κλείνουν το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναβρασμό, ενώ τις επόμενες ημέρες μια σειρά από κινητοποιήσεις θα παραλύσουν τη χώρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων να υπάρξει γενικό απεργιακό μπλακ άουτ που θα παραλύσει τη χώρα. Ηδη στους... δρόμους βρίσκονται εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και ιδιώτες που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιοί, ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας, δικαστικοί.
Την ίδια στιγμή τα εργατικά συνδικάτα απειλούν με 24ωρη πανελλαδικό απεργία τις επόμενες ημέρες, αναμένοντας προφανώς την ανακοίνωση του πακέτου. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σήμερα στο χώρο της Υγείας, όπου ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται ένα βήμα από την κατάρρευση, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ασφαλισμένους. Πρωτοφανής είναι, επίσης, και η κινητοποίηση των ένστολων, οι οποίοι βλέπουν να συρρικνώνεται ο μισθός τους σε εξευτελιστικά επίπεδα, αλλά και των εκπαιδευτικών, ειδικά στις χαμηλές πανεπιστημιακές βαθμίδες.

Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια

Χάος επικρατεί στον χώρο της Υγείας: χιλιάδες ασφαλισμένοι μένουν χωρίς φάρμακα, συνωστίζονται σε ουρές και εξαναγκάζονται να πληρώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί ετοιμάζουν μπαράζ κινητοποιήσεων και οι προμηθευτές του ΕΣΥ προχωρούν σε εμπάργκο υγειονομικού υλικού. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ έχουν πυροδοτήσει τις κινητοποιήσεις φαρμακοποιών και προμηθευτών, ενώ το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια κατεβάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς στον δρόμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υποστεί μέχρι στιγμής απώλειες στις αποδοχές τους που αγγίζουν το 40%. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί επιπλέον μειώσεις κατά 18% στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας από τις 17 Σεπτεμβρίου.
Κοινωνική αναταραχή για τα ειδικά μισθολόγια

Εκτός από τους γιατρούς, σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι προμηθευτές του ΕΣΥ. Από την ερχόμενη Τρίτη, οι προμηθευτές ιατρικών ειδών προχωρούν σε αναστολή των παραδόσεων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας των χρεών τους. Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μην χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, παρά την εξόφληση του Μαΐου και τη δέσμευση του ΕΟΠΥΥ για άμεση εξόφληση και του Ιουνίου». Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής κατήγγειλε την κυβέρνηση για «επιλεκτικές πληρωμές προς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, ώστε να επιτύχει τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη μη πληρωμή των φαρμακοποιών».
Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί περιμένουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πληρωμών -οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας- προκειμένου να επανεξετάσουν τη στάση τους.
«Λουκέτο» στα ΑΕΙ
Μπαράζ κινητοποιήσεων αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αιχμή τις μεγάλες περικοπές στις αποδοχές δασκάλων, καθηγητών και διδασκόντων στα ΑΕΙ. Ενδεικτικά, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού, ο οποίος καλείται να υπηρετήσει σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας του, έχουν «πέσει» στα 639 ευρώ. Την ίδια ώρα, ο πρώτος καθαρός μισθός ενός πανεπιστημιακού -που συνήθως διορίζεται στην ηλικία των 40 ετών- θα μειωθεί με τις προωθούμενες περικοπές στα 950 ευρώ μηνιαίως.
Τα στοιχεία για τη μισθολογική κατάσταση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων είναι απογοητευτικά. Στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ξεκινούν από 639 ευρώ για τον νεοδιόριστο, ανεβαίνουν στα 988 ευρώ για τον εκπαιδευτικό με 14 χρόνια προϋπηρεσίας και φτάνουν έως τα 1.400 ευρώ για τον εκπαιδευτικό με 33-35 χρόνια προϋπηρεσίας (τελικός μισθός). Οπως αναφέρει στην «ΗτΣ» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010 οι μειώσεις κυμαίνονται από 20% για τους «παλιούς» έως 40% για τους «νέους» εκπαιδευτικούς.
Χαρακτηριστικά μάς αναφέρει το παράδειγμα ενός εκπαιδευτικού, άγαμου με δύο χρόνια προϋπηρεσίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είδε το εισόδημά του να μειώνεται κατά περίπου 38%: από 15.867 ευρώ ετησίως, το εισόδημά του «έπεσε» στις 9.762 ευρώ. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη, ο τελικός μισθός ενός Ελληνα εκπαιδευτικού είναι μόλις το 50% του μέσου όρου του μισθού των εκπαιδευτικών από χώρες της Ε.Ε. Με στοιχεία του 2009, ένας Ελληνας εκπαιδευτικός με 33-35 χρόνια προϋπηρεσίας έχει ετήσιο μεικτό εισόδημα 25.744 ευρώ έναντι 51.498 του μέσου όρου του ετήσιου μεικτού εισοδήματος του Ευρωπαίου εκπαιδευτικού.
Το «ψαλίδι»
Δεκαετίες πίσω επιστρέφουν μισθολογικά οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεσοσταθμικές περικοπές της τάξεως του 17,5% στα ειδικά μισθολόγιά τους. Το μισθολόγιο των εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ, μάλιστα, είναι το μοναδικό που είναι καθηλωμένο στα επίπεδα του 2001, όταν άλλα ειδικά μισθολόγια είχαν αυξήσεις που κυμαίνονταν από 35% έως και 100%, ενώ από το 2010 οι αποδοχές τους έχουν υποστεί μειώσεις της τάξεως του 25%.
Οι μειώσεις που προωθούνται θα είναι κλιμακωτές και θα κυμαίνονται από 5% έως 35% στις μεικτές αποδοχές. Συγκεκριμένα, έως τα 1.000 ευρώ η μείωση θα είναι 5%, στα 1.001 - 1.500 ευρώ θα είναι 15%, στα 1.501 - 2.500 ευρώ θα είναι 25% και στις μεικτές αποδοχές των 2.501 ευρώ και άνω θα γίνουν περικοπές 35%. Οπως εξηγεί στην «ΗτΣ» η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγενία Μπουρνόβα, με αυτές τις μειώσεις οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές θα πέσουν στα 950 ευρώ για έναν νεοδιόριστο και στα 1.500 ευρώ για έναν αναπληρωτή καθηγητή με 25 χρόνια υπηρεσίας.
Κι αυτό όταν συνήθως η ακαδημαϊκή καριέρα ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών, αφού δηλαδή κανείς ολοκληρώσει δεκαετείς σπουδές για πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία εάν είναι άνδρας, έχει κάνει τις απαραίτητες δημοσιεύσεις και έχει εργαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια σε ερευνητικό κέντρο ή σε πανεπιστήμιο. Σημειώνεται ότι ήδη συμπληρώνονται περίπου τρία χρόνια που περί τους 800 πανεπιστημιακούς παρότι έχουν εκλεγεί σε θέσεις διάφορων ιδρυμάτων, ακόμη δεν έχουν διοριστεί από το υπουργείο Παιδείας και μένουν άνεργοι...
Θέμα ημερών είναι, επίσης, να ανακοινωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα 12-13 Σεπτεμβρίου μπαίνει «λουκέτο» στους δήμους, με τους δημάρχους να απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις.
Στους δρόμους οι ένστολοι για τις περικοπές
Ανήσυχη η κυβέρνηση για τα «πηλήκια της οργής»
Αν απ' όλα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν ψήφιζε κανείς ποια είναι τα πιο «καυτά», ποια θα προκαλέσουν μεγαλύτερους τριγμούς στο πολιτικό σύστημα, σίγουρα την πρώτη θέση θα έπαιρναν οι μισθοί των ένστολων, δηλαδή των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμη κι από τις περικοπές στις συντάξεις, πολλοί βουλευτές «τρέμουν» στην ιδέα να ψηφίσουν νέο «ψαλίδι» στους ένστολους, εξ ου και οι πολλές φανερές και κρυφές αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να προκαλούνται.
Βουλευτές από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, ειδικά αν οι περικοπές είναι οριζόντιες και θυμίζουν στον Αντώνη Σαμαρά ότι είχε ξεκάθαρα δηλώσει ότι θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να μην κοπούν οι αποδοχές των ένστολων. Μάλιστα, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, αναμένεται η αντίδραση των απόστρατων οι οποίοι έχουν καλή πρόσβαση και επηρεάζουν βουλευτές, ειδικά της Νέας Δημοκρατίας.
«Εμφύλιος»
Ηδη, τα «πηλήκια της οργής» έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, με τη σύγκρουση με τους συναδέλφους τους στα ΜΑΤ την Πέμπτη, με τη μεγάλη συγκέντρωση άνω των 7.000 ένστολων το απόγευμα της ίδιας ημέρας -όπου και στήθηκαν μέχρι και κρεμάλες έξω από το υπουργείο Οικονομικών- αλλά και με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πορεία στη Θεσσαλονίκη. Οι ένστολοι ενημερώθηκαν πριν από μερικές ημέρες ότι οι μειώσεις στις αποδοχές τους θα είναι έως 7,5% για φέτος και αναδρομικά από τον Ιούλιο και έως 13% από το 2013.
Περικοπές
Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι με τις νέες περικοπές οι αστυνομικοί των χαμηλών βαθμίδων, κυρίως άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και όσοι βρίσκονται στους δρόμους και κυνηγούν το έγκλημα, θα βρεθούν να παίρνουν 600 ευρώ ενώ ακόμη και για τον αστυνομικό διευθυντή η εκτίμηση είναι ότι θα παίρνει 1.200 ευρώ. Στην ίδια κατάσταση εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι στρατιωτικοί. Με τις μέχρι σήμερα μειώσεις σε μισθούς, δώρα και χρονοεπιδόματα οι αποδοχές στις χαμηλές βαθμίδες κυμαίνονται μεταξύ 700 και 1.200 ευρώ.
Εισαγγελείς
Ερχεται δικαστικό «έμφραγμα»
Με δικαστικό «έμφραγμα» απειλείται η χώρα καθώς το επόμενο διάστημα οι δικαστικοί ετοιμάζονται να κατέβουν από τα έδρανα λόγω συνεχόμενων κινητοποιήσεων. Στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις είναι η διακοπή των τακτικών συνεδριάσεων όλων των ποινικών δικαστηρίων της χώρας από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και για χρονικό διάστημα που θα αποφασιστεί ειδικότερα. Επίσης, οι εισαγγελείς θα χειρίζονται τις δικογραφίες αποκλειστικά μέσα στις εισαγγελίες (και όχι στο σπίτι τους) και εντός του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων (3.30 μ.μ.) και μετά το τέλος του ωραρίου, δεν θα παρευρίσκονται σε δημόσιες συγκεντρώσεις, πορείες, ποδοσφαιρικούς αγώνες κ.λπ.
Η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι η μείωση των μισθών των δικαστικών θα είναι 23%-25% στο σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο δικαστικό Σώμα. Οι έξι δικαστικές Ενώσεις ζητούν «από την πολιτεία, να σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με τη διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών».
Χθες, οι εκπρόσωποι των δικαστών πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό σε μια ύστατη προσπάθεια να πειστεί η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να πάει σε οριζόντιες περικοπές. Σε κάθε περίπτωση, και ο δικαστικός κλάδος θα περιμένει τις τελικές ανακοινώσεις του πακέτου και στη συνέχεια θα ανακοινώσει το πλαίσιο των κινητοποιήσεών του. Γίνονται, πάντως, προσπάθειες να υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις των μισθών ώστε να μη θιγούν οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο οι οποίοι ξεκινούν ήδη με χαμηλές αποδοχές.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID