EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Διάβασαν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα της ελονοσίας



Αμερικανοί επιστήμονες διάβασαν το γονιδίωμα ενός από τα παράσιτα (πλασμώδια) της ελονοσίας, συγκεκριμένα του Plasmodium vivax, που προκαλεί την πιο συνηθισμένη διεθνώς μορφή της νόσου.

Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι το παράσιτο εμφανίζει τις ίδιες γενετικές παραλλαγές (μεταλλάξεις) ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες μεταξύ τους ηπείρους. Η ανακάλυψη αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, γιατί δείχνει ότι πιθανώς οι τοπικές μεταλλάξεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα του παράσιτου απέναντι στα φάρμακα κατά της ελονοσίας, μπορεί να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, δυσκολεύοντας κι άλλο τις προσπάθειες να ξεριζωθεί η ασθένεια.

Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τη γενετική ομοιότητα των δειγμάτων που προέρχονταν από ασθενείς στην Καμπότζη, την Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αμερική. Ο ιδιόμορφος κύκλος ζωής του παρασίτου τού επιτρέπει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς παραμένει αδρανές έως ένα έτος στον οργανισμό των φορέων, στο ήπαρ τους, ακόμα κι όταν αυτοί νιώθουν καλύτερα. Στη συνέχεια, το παράσιτο ενεργοποιείται ξανά και κάνει την επανεμφάνισή του στο αίμα των φορέων, οι οποίοι μπορεί πλέον να βρίσκονται πολύ μακριά από την πατρίδα τους, π.χ. λόγω μετανάστευσης.

Στο νέο τόπο διαμονής τους, τα κουνούπια μολύνονται με το αίμα των φορέων του παρασίτου και κατόπιν μολύνουν με το τσίμπημά τους άλλους ανθρώπους, εξαπλώνοντας έτσι την ασθένεια. Οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την ελονοσία και μόνο ένα φάρμακο μπορεί να σκοτώσει σήμερα το παράσιτο στο ήπαρ. Όπως φοβούνται, μπορεί σταδιακά να αναπτυχθεί μια παγκόσμια αντίσταση του παρασίτου σε αυτό φάρμακο, εξαιτίας των ταξιδιών και της μετανάστευσης.

Μέχρι τώρα η επιστημονική μελέτη του παρασίτου Plasmodium vivax ήταν δύσκολη, γιατί το πλασμώδιο πεθαίνει όταν απομακρυνθεί από τον ξενιστή-φορέα του, συνεπώς δεν είναι δυνατό να μελετηθεί εργαστηριακά. Η ανάγνωση του γονιδιώματός του θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της βιολογίας του συγκεκριμένου παθογόνου μικροοργανισμού. Για παράδειγμα, θα ρίξει φως στο γιατί οι Αφρικανοί δεν μολύνονται με αυτό το πλασμώδιο, αλλά με ένα άλλο παράσιτο της ελονοσίας.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID