EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εξεταστική για το Μνημόνιο: Στόχος οι 120 ψήφοι


 

Ρωγμές στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και μία πρώτη συσπείρωση της αντιπολίτευσης, προκαλεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο. Η πρόταση για πολιτική συζήτηση σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής έρχεται σε μία περίοδο που η Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φτάσει η δικογραφία που συνέταξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Πολιτικά το κρίσιμο είναι α) να συγκεντρωθούν 120 θετικές ψήφοι και β) οι αρνητικές ψήφοι να είναι λιγότερες από τις θετικές. Με δεδομένο ότι η πρόταση υπογράφεται από τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η κατάσταση στα άλλα κόμματα διαμορφώνεται ως εξής;
- Ν.Δ. (128 βουλευτές): Ο Α. Σαμαράς έχει δεσμευθεί για "μία και μόνη εξεταστική που θα αφορά το Μνημόνιο", όμως το Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει πληγές στην κυβέρνηση σε μία περίοδο που σοβεί εσωτερική κρίση ικανή να την ανατρέψει. Ωστόσο βουλευτές (Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Κοντογιάννης) ζητούν να διερευνηθούν οι συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Η "γραμμή" του Μαξίμου είναι να επικαλεστούν την ανάγκη να πάρει η χώρα τη δόση των 31 δισ. του Οκτωβρίου και μετά να δουν το θέμα της εξεταστικής.
-ΠΑΣΟΚ (33 βουλευτές): Ο Ευ. Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να δώσει πλήρη στήριξη στον Γ. Παπανδρέου, και το έκανε - άλλωστε το όνομά του αναφέρεται στους υπεύθυνους για το Μνημόνιο 2. Ο Γ. Παπανδρέου αυτοθυματοποιείται και θεωρεί ότι υφίσταται πολιτική δίωξη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
-Ανεξάρτητοι Έλληνες (20 βουλευτές): Υπάρχει δυσαρέσκεια, επειδή έχουν καταθέσει κι εκείνοι πρόταση για εξεταστική (που όμως δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 60 υπογραφών). Ωστόσο βάσιμα εκτιμάται ότι θα στηρίξουν την πρόταση, καθώς το κύριο για τον Π. Καμμένο είναι να υπάρξει έρευνα για το Μνημόνιο.
-Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές): Ο Ν. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι θα την ψηφίσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα έδινα ψήφο ακόμα και στο ΚΚΕ για μια μέρα, αν πρόκειται να φύγουμε από το Μνημόνιο".
-ΔΗΜ.ΑΡ. (17 βουλευτές): Στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον Φ. Κουβέλη (και αγωνίστηκαν για να μπει το κόμμα στη συγκυβέρνηση) έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν. Όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Τσούκαλης τόνισε ότι η εξεταστική είναι μονόδρομος εφόσον έρθει η δικογραφία Πεπόνη (που θα έχει έρθει όταν θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή).
-ΚΚΕ (12 βουλευτές): Το κόμμα δεν έχει εμποδίσει την διερεύνηση υποθέσεων, αν και πιστεύει ότι οι εξεταστικές "συγκαλύπτουν" και "συσκοτίζουν". Με αυτά τα δεδομένα δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα είναι η ψήφος του, ειδικά στην περίπτωση που κρίνεται αν θα γίνει εξεταστική.
-Ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει να συσταθεί εξεταστική.

Οι υπεύθυνοι
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ "διευκολύνει" τα κόμματα και τους βουλευτές (εκτός από το ΠΑΣΟΚ) για να ψηφίσουν θετικά και δεν είναι τυχαίο ότι τα συστημικά ΜΜΕ (ακόμα και εκείνα που στήριξαν την ένταξη στο Μνημόνιο) δεν κράτησαν ενιαία στάση. Ζητώντας "να αποδοθούν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ" εστιάζει την κριτική του σε συγκεκριμένα πρόσωπα: Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Παπαδήμος, Ε. Βενιζέλος και ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος (που βγαίνει από το απυρόβλητο της θέσης του).

Τα κρίσιμα ερωτήματα
Τα πολιτικά ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αφορούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και δη:
- Την αύξηση του δημόσιου χρέος από το 1994 ως το 2007 παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Την πολιτική περιορισμού των φορολογικών εσόδων που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (στοχευμένες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των υψηλών εισοδημάτων, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, ανασφάλιστη εργασία).
- Το εξοπλιστικό πρόγραμμα (1996) κόστους 60 δισ. ευρώ.
- Την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
- Την υπερτιμολόγηση προμηθειών και δημοσίων έργων.
- Το κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα.
- Τη σχέση του Ελληνικού Δημοσίου με την Goldman Sacks και την επιρροή των αμαρτωλών swaps που συνήπτε από το 2001 έως το 2007.
- Πράξεις και παραλείψεις που επιδείνωσαν την οικονομική θέση της χώρας, υπονόμευσαν την πιστοληπτική της ικανότητα και απέκλεισαν άλλες διεξόδους μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
- Τις καταγγελίες Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει και αν ήταν εν γνώσει του τότε πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
- Την καταγγελία Ρουμελιώτη ότι ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να ακολουθήσει την υπόδειξη του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
- Τις ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στην τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του έτους 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με καταγγελίες πρώην μελών της.
- Την ακατανόητη αναθεώρηση του ελλείμματος με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο 13,5%, που αποτέλεσε σημείο καμπής για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και έδωσε το έναυσμα σε κεδοσκοπικές επιθέσεις.
- Το σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων από τον Οκτώβριο του 2009 και μέχρι τον Απρίλιο του 2010, όταν η ΤτΕ επιμήκυνε τον χρόνο εκκαθάρισής τους κατά επτά ημέρες (από Τ+3 σε Τ+10) δίνοντας χρόνο για χειραγώγηση της τιμής των ομολόγων και υποτιμητική κερδοσκοπία από τη μεριά του πωλητή.
- Αν χειραγωγήθηκε η αγορά των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).
- Αν Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου γνώριζαν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, τι συζήτησαν με τον Στρος Καν πριν και μετά τις εκλογές του 2009.
- Γιατί έγιναν δηλώσεις που εξέθεσαν την ελληνική οικονομία (του Γ. Παπανδρέου στις 4 Μαρτίου 2010 για προσφυγή στο ΔΝΤ, του Γ. Παπακωνσταντίνου για τον Τιτανικό, αξιωματούχων της Ε.Ε. κ.ά.).
- Τις καθ’ υπέρβαση του κρατικού προϋπολογισμού απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ.
- Τις συνθήκες που οδήγησαν στο δεύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI Mk2).
- Τις δηλώσεις Παπαδήμου και Βενιζέλου ότι θα περιοριστεί το δημόσιο χρέος με το δεύτερο Μνημόνιο.
- Γιατί περιλήφθηκε η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων ΝΠΔΔ στο "κούρεμα".
- Γιατί η ΤτΕ δεν ενημέρωσε τα ταμεία ότι θα "κουρευτούν" τα ομόλογα που είχε αγοράσει στο όνομά τους με τις καταθέσεις τους (18,67 δισ. ευρώ).
- Αν υπήρξε εσωτερική πληροφόρησε σε ταμεία για το "κούρεμα".
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID