EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πολιτική Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για την Ελλάδα και το Ευρώ



Το απόγευμα της Πέμπτης 23 Αυγούστου συναντώνται ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να διαμορφώσουν μία κοινή πολιτική έναντι της διάσωσης της Ευρωζώνης από τη μία και επί του ελληνικού ζητήματος από την άλλη.

Η συνάντηση κρίνεται σημαντική, διότι αποτελεί πρελούδιο των διαδοχικών και κρίσιμων ραντεβού που θα έχει την Παρασκευή στο Βερολίνο και το Σάββατο στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Κατά τα φαινόμενα, που συνήθως απατούν, η συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ δεν θα καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα.

Το περιεχόμενο της συζήτησης, ωστόσο, θα διαμορφώσει σίγουρα έναν «οδικό χάρτη», στο πλαίσιο του οποίου θα κινηθεί η Ευρωζώνη έως και τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, που θα είναι και η κορύφωση όλων αυτών των διεργασιών για το ευρώ και την Ελλάδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ, που εισπράττει τον τελευταίο καιρό σειρά αρνητικών σχολίων, θα πρέπει να επιδείξει κάποια πυγμή έναντι της καγκελαρίου, η οποία βρίσκεται στο απόγειο της δημοφιλίας της, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, την ώρα που η Γερμανία εισέρχεται και επισήμως σε προεκλογικό κλίμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος κατηγορείται για έλλειμμα δυναμικών ενεργειών σε περιβάλλον επερχόμενης οικονομική κρίσης στη Γαλλία, επιθυμεί να ηγηθεί ενός μετώπου που περιλαμβάνει, βεβαίως, τον Ευρωπαϊκό Νότο αλλά ενδεχομένως και άλλες χώρες που δεν συμφωνούν πλέον με τις επιταγές του Βερολίνου και την υφεσιακή προοπτική που επιβάλλει η εμμονή της Γερμανίας σε άτεγκτη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ολλανδία, ενδεχομένως, να είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθεί στις κάλπες της 12ης Σεπτεμβρίου η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Ελληνικό Ζήτημα


Όσον αφορά στην Ελλάδα τώρα, το κλίμα που κυριαρχεί στις κεντροευρωπαϊκές Καγκελαρίες είναι αυτό που εξέφρασε, σχεδόν ξεκάθαρα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την Τετάρτη έπαιξε τον ρόλο του προπομπού - διαμεσολαβητή.

Ενημέρωσε, δηλαδή, την Αθήνα για τα περιθώρια που διαθέτει ο κ. Σαμαράς στο διαπραγματευτικό οδοιπορικό του σε Βερολίνο και Παρίσι. Η άποψη Γιούνκερ δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής στάσης έναντι του ζητήματος αλλά μάλλον κοινή συνισταμένη των δανειστών. «Επιδείξτε αξιοπιστία και θα δούμε» είναι το μότο αυτής της στάσης.

Τώρα, όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος και από ακριτομυθίες που συνέλαβε το πολιτικό μικρόφωνο (από διαρροές) αλλά και από τα συμφραζόμενα από τις επίσημες δηλώσεις Γιούνκερ προκύπτουν τα εξής:

Α) η Ευρωζώνη συζητά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ως προς τα ομόλογα που διατηρεί ο επίσημος τομέας (Κεντρικές Τράπεζες, κράτη και ΕΚΤ), αλλά το θέμα δεν συζητείται δημόσια επί του παρόντος

Β) η επιμήκυνση είναι ένα δύσκολο ζήτημα, αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί, αν δεν συνεπάγεται επιπλέον οικονομική βοήθεια, στην καταβολή της οποίας η Γερμανία και οι δορυφόροι της είναι αντίθετοι.

Γ) ναι, συζητείται η μείωση των επιτοκίων, αλλά και αυτό το θέμα δεν τίθεται επί του παρόντος.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι Ολάντ και Μέρκελ θα συζητήσουν προκειμένου να συμφωνήσουν στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, έτσι ώστε να διαμορφωθεί το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου θα κινηθεί η «Τελευταία Ευκαιρία για την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup την Τετάρτη στο Μαξίμου. Από τη στιγμή που ακούγεται αυτή η φράση, τότε υφίσταται η διάθεση αλλά και η απόφαση «να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία», όπως επισημαίνουν με νόημα (και σωστά) οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Ως εκ τούτου, με άλλοθι την έκθεση της τρόικας, η Ευρωζώνη επιφυλάσσεται να διαμορφώσει την πολιτική της έναντι της Αθήνας έως τα μέσα - τέλη Οκτωβρίου, έτσι ώστε η πολυπόθητη δόση να είναι στην Αθήνα περί τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου, αφού πρώτα θα έχει διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός ως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ως προς τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας (μισθοί, συνάξεις κ.λπ.), η Ευρωζώνη φέρεται να πιστεύει πως η στενότητα και το έλλειμμα ρευστότητας λειτουργούν εκτονωτικά (;) και άρα «εκφοβιστικά» προς την ελληνική κοινωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος εσωτερικής παύσης πληρωμών.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID