EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εφεδρεία: Νέο μοντέλο και σενάρια για τη "διαθεσιμότητα"



Σεπτέμβριο οι οριστικές αποφάσεις για εφεδρεία με τελικό κριτή  την τρόικα για τα σχέδια Στουρνάρα - Μανιτάκη. Θα δοθεί έμφαση σε συνταξιοδοτήσεις.
Επίορκοι υπάλληλοι, οι μετεξεταστέοι των τεστ αξιολόγησης που αναμένεται να εφαρμοστούν στο Δημόσιο, το πλεονάζον προσωπικό των υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα βρεθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή για υπαγωγή σε ένα καθεστώς διαθεσιμότητας - όπως πλέον συζητείται να ονομάζεται η νέα μορφή εφεδρείας.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών για «νέου τύπου» εφεδρεία έως και 40.000 υπαλλήλων, οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης είχαν χθες μακρά συνάντηση με κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης τον τρόπο εφαρμογής της εφεδρείας. Παρ’ ότι, όμως, αυτό ήταν το καυτό ζήτημα της συνάντησης, η λέξη «εφεδρεία» δεν υπάρχει στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι δύο υπουργοί.

«Προτιμήσαμε να αποφύγουμε τις λέξεις που μας χωρίζουν και να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν» εξήγησαν στελέχη των δύο υπουργείων, αποκαλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία για τη μέθοδο «ψαλιδίσματος» προσωπικού και μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, από την οποία θα προκύψει μείωση προσωπικού κατά 150.000 άτομα και μόνιμη εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο.

Στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών τονίζεται ότι προχωρούν «σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού, καθώς και σε εξορθολογισμό φορέων του Δημοσίου για να αξιοποιήσουμε τους άξιους υπαλλήλους», και με αυτή τη διαδικασία θα επιτευχθεί «η αναγκαία και επιβαλλόμενη μείωση του προσωπικού και το συνακόλουθο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Αυτή η γενική αναφορά κρύβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μυστικό της εφεδρείας «νέου τύπου», που η κυβέρνηση πασχίζει να δείξει ότι δεν έχει ομοιότητες με την εφεδρεία όπως εφαρμόσθηκε πέρυσι και έχει χαρακτηρισθεί ως «φιάσκο» από τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Η νέα εφεδρεία, με καταβολή για τρία χρόνια (αντί του ενός) των τακτικών αποδοχών των υπαλλήλων, οι οποίοι θα απολύονται μετά την παρέλευση της τριετίας, σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί μόνο για τους υπαλλήλους που θα... πέσουν κάτω από τη βάση στη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Επιπρόσθετα, θα εφαρμοσθεί ρύθμιση για πρόωρη συνταξιοδότηση όλων των υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν σε φορείς και οργανισμούς που βάζουν λουκέτο ή συγχωνεύονται και που βρίσκονται έως και τρία χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για να βγουν στη σύνταξη.

Πάντως, το σχέδιο αυτό, αν και φαίνεται ότι είναι περισσότερο δίκαιο και λειτουργικό από το μοντέλο της εφεδρείας που εφαρμόσθηκε το 2011, αναμένεται να προσκρούσει σε αρκετές ενστάσεις, αν όχι αντιρρήσεις της τρόικας. Η σύνδεση της εφεδρείας με την αξιολόγηση προσωπικού και δομών, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί σήμερα να προεξοφληθεί με βεβαιότητα, δεν επιτρέπει στην τρόικα να μετρήσει με ακρίβεια τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν, ώστε να αποφανθεί αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής με τη δέσμευσή της για τα 3 δισ. ευρώ.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ

«Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη για να φθάσουμε σε ένα σχέδιο που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολιτικούς αρχηγούς και θα είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της τρόικας» ομολογούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Σημειωτέον, επίσης, ότι η τρόικα θα εξετάσει με μεγάλη προσοχή πώς σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τη δέσμευσή της για εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012. Από τη χθεσινή σύσκεψη προκύπτει πως η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθεια να αποφύγει αυτή την υποχρέωση από το μνημόνιο, με το επιχείρημα πως ο ρυθμός των αποχωρήσεων φέτος από το Δημόσιο θα επιτρέψει να υπάρξει «ισοδύναμη» μείωση προσωπικού χωρίς τις εφεδρείες.

Ομως, η τρόικα θα αντιτείνει πως αυτή η μείωση δεν πετυχαίνει την ίδια εξοικονόμηση πόρων με την εφεδρεία, καθώς οι υπάλληλοι που αποχωρούν συνταξιοδοτούνται και εξακολουθούν να επιβαρύνουν το Δημόσιο, ενώ με την εφεδρεία όπως είχε σχεδιασθεί αρχικά, από τα τέλη του 2013 θα απολύονταν και θα έπαυαν να επιβαρύνουν το Δημόσιο.

Με αυτά τα δεδομένα και παρ’ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» με ένα πρόγραμμα που θα συνδυάζει υψηλές εξοικονομήσεις και χαμηλό πολιτικό κόστος, όλα δείχνουν ότι οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας από τη Δευτέρα δεν θα είναι καθόλου εύκολες και είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση τελικά θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μέτρα υψηλού πολιτικού κινδύνου.
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID