EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά: Δηλώσεις και παρασκήνια



Η συνάντηση  της Γερμανίδας Καγκελάριου με τον Αντώνη Σαμαρά διήρκεσε -όπως ήταν προγραμματισμένο- περίπου μία ώρα και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης.
Mε στρατιωτικές τιμές υποδέχτηκε η Μέρκελ τον έλληνα πρωθυπουργό στην πρώτη επίσκεψη του στην καγκελαρία. Στην είσοδο περίμενε στις 12.45 τον κ. Σαμαρά η κα Μέρκελ αλλά και ο υπουργός οικονομικών Βολφγκανγκ Σόϊμπλε.

Στις 11.45 (ώρα Γερμανίας) ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι της γερμανικής Καγκελαρίας, με μοναδικό στόχο να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συζητήσει, σε μία πρώτη φάση, τις ελαφρύνσεις που επιδιώκει η Αθήνα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

Με χειραψία και χαμόγελα υποδέχθηκε η κα Μέρκελ τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Καγκελαρία, ενώ, στο πλαίσιο της υποδοχής, φιλαρμονική έπαιξε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας» πρόσθεσε η κα Μέρκελ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν θα βγάλουμε κανένα συμπέρασμα χωρίς στοιχεία στα χέρια μας και με αυτό εννοούμε την έκθεση της τρόικας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της».

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο. Μία πρώτη γεύση για τις επιδιώξεις του Βερολίνου εισέπραξε χθες η Αθήνα με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που υποδεχόταν στη γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, με μία λακωνική αναφορά στην Ελλάδα, ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν στον καλό δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας πως όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Πιο διαχυτικός ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και αόριστος, ανέφερε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένο ότι οι «ιέρακες» του Βερολίνου, οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ, επεσήμαναν την Πέμπτη ότι μία επιμήκυνση δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και πως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση είναι ζοφερή και πως οι προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά, σε αυτήν τη φάση, εξαντλούνται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τους δανειστές της.

Με τη φράση «οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους», ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στον γερμανικό και γαλλικό Τύπο να καθησυχάσει τους δηλητηριασμένους από απαξιωτικά δημοσιεύματα -κυρίως των γερμανικών Μ.Μ.Ε.- της τελευταίας περιόδου Γερμανούς πολίτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν αρκούν μόνον οι επικοινωνιακού τύπου αντεπιθέσεις.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει πως η Αθήνα θα εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και ως πειστικό επιχείρημα θα παρουσιάσει το απεχθέστατο νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο

Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων «φιγουράρει» η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. «Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία, Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».

Στην Ελλάδα αναφέρεται και η «Frankfurter Allgemeine» της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, η εκτενέστερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι πελατειακές σχέσεις, κοινώς το «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.

Προβοκάτσια της «Bild»

Η γνωστή για τα πικρόχολα σχόλια εις βάρος της Ελλάδας γερμανική εφημερίδα «Bild» προκαλεί και πάλι, δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση εγγυητική επιστολή, στην οποία αναφέρονται οι «δεσμεύσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία.

Η εγγυητική επιστολή, η οποία είναι γραμμένη με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες, ζητεί από τον Αντώνη Σαμαρά να εγγυηθεί και να υπογράψει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, ότι δεν θα προκληθεί καμία ζημιά στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η νέα προβοκάτσια από τη γερμανική εφημερίδα σημειώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και λίγα 24ωρα μετά τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην «Bild».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:

«Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου δεν θα προκληθεί στον Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά».

«Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών, εάν είναι απαραίτητο».

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει».
ΩΡΑ 14:39 (Άνγκελα Μέρκελ) Είπα και επαναλαμβάνω ότι θέλω την Ελλάδα στο ευρώ και δεν ξέρω κανέναν στη γερμανική κυβέρνηση που θα θέλει κάτι άλλο. Θα κάνω τα πάντα ώστε η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο καθρέφτης που θα απεικονίσει την πραγματικότητα είναι η έκθεση της τρόικας.

ΩΡΑ 14:38 (Αντώνης Σαμαράς) Κανείς δεν είναι αναμάρτητος. Η προσπάθειά μου ήταν πάντα προς την ανάπτυξη. Και πιστεύω ως οικονομολόγος ότι αυτό είναι το γιατρικό για την Ελλάδα. Πρέπει να φέρουμε εις πέρας τη δημοσιονομική προσαρμογή. Να κλείσουμε στο παρελθόν φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή. Δεν έχει σημασία τι κάναμε χθες αλλά να φτάσουμε σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

ΩΡΑ 14:35 (Άνγκελα Μέρκελ) Διαβάζω κάθε μέρα την ελληνική επισκόπηση του Τύπου για να ξέρω τι σκέφτονται εκεί. Πρέπει τις δυο πραγματικότητες που υπάρχουν να τις κάνουμε μια. Δεν μπήκαν οι όροι στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν προβλήματα αλλά για να οδηγήσουν στο φως στο τέλος του τούνελ. Υπάρχει και η πραγματικότητα στη Γερμανία που λέει πως έχουμε δώσει πολλά λεφτά και δε γίνεται αυτό που πρέπει και δημιουργείται ανυπονονησία. Πρέπει Έλληνες και Γερμανοί να βλέπουν τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα αλλά αυτή η συνάντηση είναι η αρχή.

ΩΡΑ 14:33 (Αντώνης Σαμαράς) Την ώρα που ένας λαός περνάει τόσα χρόνια τόσες μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει δει σημεία ανάκαμψης, την ώρα που είμαστε στον πέμπτο και βαδίζουμε στον έκτο χρόνο ύφεσης, αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες τοξικές δηλώσεις (σ.σ. περί τεμπέληδων Ελλήνων) μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Η κακοφωνία δημιουργεί προβλήματα. Έχεις την αίσθηση πως δίνεις αγώνα μάταια. Ζήτησα και μου το είδε και η ίδια η κα Μέρκελ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει απ' όπου κι αν προέρχεται.

ΩΡΑ 14:29 (Αντώνης Σαμαράς) Εμείς με θυσίες επαναφέρουμε το πρόγραμμά μας στη σωστή τροχιά. Σήμερα θέσαμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης. Δε ζητάμε άλλα χρήματα. Ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάναμε για να φτάσουμε μακρύτερα στο στόχο μας. Υπάρχει η έκθεση της τρόικα και τότε θα τα δούμε όλα.

ΩΡΑ 14:28 (Άνγκελα Μέρκελ) Θα κρίνουμε την Ελλάδα από τις πράξεις της. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας. Το ίδιο και ο Γάλλος πρόεδρος.

ΩΡΑ 14:26 Σήμερα κάναμε μια νέα αρχή στις σχέσεις των δυο χωρών. Κανείς δεν περιμένει να λυθούν όλα από την αρχή

ΩΡΑ 14:23 Η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Για την αλήθεια, αυτό ήδη συμβαίνει. Έχω τη βεβαιότητα ότι η έκθεση της τρόικας θα το επιβεβαιώνει. Θέλω να στείλω τρία μηνύματα: 1. θα φέρουμε αποτελέσματα. 2. Αυτή τη στιγμή εξαλείφουμε ταυτόχρονα δυο ελλείμματα: το δημοσιονομικό και το έλλειμμα αξιοπιστίας. 3. η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε υπερήφανος λαός. Δε μας αρέσει να εξαρτόμαστε από δανεικά. Θέλουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας. Και θα τα καταφέρουμε

ΩΡΑ 14:22 Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ελλάδα, χρειάζεται όμως δουλειά και προσπάθεια.

ΩΡΑ 14.20 Η ευρωκρίση έχει να κάνει με το γεγονός ΄ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία και την εμπιστπσύνη. Περιμένουμε από την Ελλάδα να κάνει ότι έχει δεσμευθεί. Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει από την γερμανία ότι δεν θα φτάσουμε σε συμπεράσματα χωρίς να έχουμε στοιχεία στα χέρια μας. Περιμένουμε δηλαδή την έκθεση της τρόικας.

ΩΡΑ 14.18 Πληροφορήθηκα τι κάνει ακριβώς η νεα ελληνική κυβέρνηση και είμαι πεπειεμένη ότι η νεα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση. 5 χρόνια σε αυτή την έρημο την οποία διανύουν χρειάζονται υποστήριξη από όλους μας. Ξέρουμε ότι το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από νόμισμα είναι μια ιδέα.

ΩΡΑ 14.17 Αρχίζει η κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Σαμαρά
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID