EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Εφεδρεία: Αλλάζει όνομα και σχήμα. Σενάρια


Η εφέδρεια φαίνεται να αλλάζει και πάλι όνομα και σχήμα.
Περί τους 150.000, ίσως και περισσότεροι, υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015.
«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. Μεταξύ άλλων, διευκρίνισαν ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου θα επιτευχθούν μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και πιο ποιοτικό Δημόσιο.
Όλοι όσοι θέλουν περί τα τρία χρόνια να βγουν στη σύνταξη, θα δοθούν αντικίνητρα παραμονής και ουσιαστικά η κυβέρνηση θα τους σπρώξει στη σύνταξη κάνοντας ασύμφορη την παραμονή τους στο δημόσιο.
Αν όμως ο στόχος των 150.000 που απαιτεί η τρόικα δεν επιτευχθεί τότε στο στόχαστρο μπαίνουν οι υπάλληλοι των οργανισμών που βρίσκονται προς συγχώνευση ή κατάργηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι δημόσιοι υπάλληλοι των παραπάνω ομάδων  που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα λαμβάνουν επί έναν χρόνο το 75% του μισθού τους και στη συνέχεια θα συνταξιοδοτούνται. Ανοικτό είναι δε το ενδεχόμενο για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων το χρονικό διάστημα της εφεδρείας-διαθεσιμότητας να επιμηκυνθεί έως και τα τρία χρόνια. Για παράδειγμα, όσοι χρειάζονται τόσα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη.

Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κριθούν επίορκοι. Πρόκειται για υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και για τους οποίους έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Τώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται ότι οι διαδικασίες αυτές θα επιταχυνθούν ώστε να μπουν άμεσα σε διαθεσιμότητα. Ερωτηματικό παραμένει τι γίνεται για αυτήν την δεξαμενή υπαλλήλων μετά τον ένα χρόνο διαθεσιμότητας, αν δηλαδή θα βγαίνουν σε σύνταξη ή θα απολύονται οριστικά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από αυτούς που θα αξιολογηθούν αρνητικά, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη κι από την εφαρμογή του κανόνα 1:10, θα αποχωρήσουν πάνω από 150.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2015, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει από τη διαφορά μισθών- συντάξεων. Το τελικό λόγο θα έχει, βέβαια, η Τρόικα που περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά για το 2012 όπου υπάρχει υποχρέωση αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων, στόχος ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συνταξιοδοτήσεων...
Οι υπάλληλοι αυτοί των περίπου 250 οργανισμών στους οποίους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μπει λουκέτο και ειδικά όσοι ανήκουν στις κατηγορίες βασικής ή μέσης εκπαίδευσης πολύ δίσκολα θα βρουν μια θέση στους νέους οργανισμούς και έτσι όλα δείχνουν πως θα είναι αυτοί που θα συμπληρώσουν τους αριθμούς που απαιτούνται για τις αποχωρήσεις.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ενστόλων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ενστόλων» τόνιζαν χαρακτηριστικά.


Η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί, ουσιαστικά, από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία, δια του εκπροσώπου της, Ανδρέα Παπαδόπουλου, είχε επισημάνει νωρίτερα την Τετάρτη ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς για τη διαδικασία των ωριμάνσεων, δηλαδή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μπορεί να αντικαταστήσει το ζήτημα της εφεδρείας».
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID