EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πλέον οι συντάξεις θα περνούν από κόσκινο!


Πλέον οι συντάξεις θα περνούν από κόσκινο!

Τέλος στις μαϊμού συντάξεις και τη φοροδιαφυγή των συνταξιούχων θέλει να βάλει το Υπουργείο Εργασίας, μετά και τη δημοσιοποίηση στοιχείων-σοκ για τις πλασματικές συντάξεις και τις απάτες εις βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα λοιπόν με νέο σχέδιο του Υπουργείου, από το 2013 οι συνταξιούχοι θα καταγράφουν υποχρεωτικά το ποσό της σύνταξης τους στο έντυπο Ε1 της εφορίας, το οποίο θα διασταυρώνεται μέσω του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) από το 2013.

Στο στόχαστρο των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών έχουν ήδη μπει συντάξεις και επιδόματα, που από τον Οκτώβριο θα καταβάλλονται εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν δηλώσει στα ασφαλιστικά τους ταμεία τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους.

Ειδικότερα, με βάση την εγκύκλιο, τα Ταμεία πρέπει:

-Να στείλουν αμέσως όσα ηλεκτρονικά αρχεία δεν έχουν ήδη στείλει, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

-Να καλέσουν τους συνταξιούχους σε αυτοπρόσωπη παρουσία για τη συμπλήρωση είτε του ΑΜΚΑ είτε και του ΑΦΜ.

-Να διακόψουν άμεσα την καταβολή της σύνταξης σε όσους δεν δηλώσουν τα στοιχεία εντός προθεσμίας δύο μηνών από την αποστολή των παρατηρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προθεσμία μόλις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, για την ταυτοποίηση των δικαιούχων και για την επικαιροποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων.

Ποια στοιχεία θα πρέπει να δίνουν οι συνταξιούχοι;

ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ταχυδρομική διεύθυνση, ποσό σύνταξης μεικτό, ποσό σύνταξης καθαρό, αναλογούν φόρος και παρακρατηθείς φόρος!!

Τα  στοιχεία που θα προκύψουν από τους ελέγχους θα χρησιμοποιηθούν  με στόχο να εντοπιστούν οι μαϊμού συντάξεις, αλλά και όσοι από τους συνταξιούχους δηλώνουν μικρότερο ποσό σύνταξης, ή ακόμη και καθόλου!!

Στη διασταύρωση των στοιχειών καταλυτικό ρόλο θα παίξει  η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Παράλληλα, η  Γενική Γραμματεία θα παραλαμβάνει τις βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπληρώνει τον αντίστοιχο κωδικό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Στο μέλλον δηλαδή, το ποσό της σύνταξης  θα είναι «προτυπωμένο» στο έντυπο κάθε συνταξιούχου, ο οποίος θα πρέπει να συμπληρώνει τα πιθανά συμπληρωματικά εισοδήματά του.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αμφισβητεί το ποσό της σύνταξης που αναγράφεται , ο συνταξιούχος θα πρέπει να καταθέτει ,σύμφωνα με το «Capital», τα σωστά παραστατικά ώστε να αποδεικνύει το τελικό ποσό της σύνταξης.
Με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με εκατοντάδες συνταξιούχους είτε να μη δηλώνουν καθόλου τις συντάξεις τους, είτε να δηλώνουν μέρος ή μία από τις πολλές (διπλές και επικουρικές).
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID