EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ντελίριο: Ο Τσίπρας μιλά για “Ελλάδα που θα καταπλήξει”, ο Σόιμπλε τον λέει “ανόητο”, οι αγρότες στήνουν μπλόκα και οι επιστήμονες κλείνουν το κέντρο (φωτός)

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πρόοδο της Ελλάδας που θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα μέσα στο τρέχον έτος, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη έριξε καρφιά εκ νέου για Grexit και τον είπε “ανόητο”. Ντελίριο απ’ το ελβετικό Νταβός και άκρη- επί του παρόντος- δεν βγαίνει.

Την ώρα που οι εταίροι μιλάνε για εφαρμογή της συμφωνίας και ο Τσίπρας για αποκατάσταση των σχέσεων με επενδυτές, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται εκ νέου στις εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, οι αγρότες κλείνουν τα Τέμπη και τα σύνορα, οι επιστήμονες/ελεύθεροι επαγγελματίες “φρακάρουν” το κέντρο της πρωτεύουσας και το… παρατράγουδο συνεχίζεται. 
Όπως και οι απεργίες παντός είδους και κάθε “κοπής”. 

“Σχιζοφρένεια, τραλαλαλά”, είναι το μότο των ημερών και, νομίζουμε, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα της ημέρας -έως τώρα τουλάχιστον- με τη σειρά.

WSJ: Ο Σόιμπλε «θα καλοδεχόταν» νέα συζήτηση για Grexit λόγω προσφυγικού

Στο τεστ προόδου στο Νταβός για την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα σαν τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για τον έλεγχο των συνόρων της Ε.Ε. και θα καλωσόριζε μια νέα συζήτηση για Grexit εντός του έτους, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές από το περιβάλλον του. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο Έλληνες αξιωματούχους, υπογραμμίζει την σημασία των συναντήσεων Τσίπρα στο Νταβός, καθώς θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις συνολικές προσπάθειες στο τελευταίο πακέτο διάσωσης και να εκταμιεύσουν τα δάνεια, χωρίς τις διαμάχες που οδήγησαν την Ελλάδα στο όριο της εξόδου από το ευρώ πέρυσι. Την ίδια ώρα, το κόμμα της Μέρκελ δικαιώνει τον Σόιμπλε και ζητά Grexit oρισμένου χρόνου. Μάλιστα, ο Σόιμπλε θα καλοδεχόταν νέα συζήτηση για Grexit λόγω προσφυγικού (hello!).



Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τους επενδυτές. Έχει πλέον την πεποίθηση πως όλα θα συνεχιστούν αίσια. Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε ότι αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, δήλωσε στο Bloomberg.

AdTech Ad“Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του Bloomberg . “Αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας”, πρόσθεσε.

“Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε”, δήλωσε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την αξιολόγηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

“Όσο γρηγορότερα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ανάκαμψη, και για την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο”, σημείωσε επίσης. “Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι εταίροι μας θέλουν μια έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν μαι επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επειδή μπορούν να καταλάβουν ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας”.

Και κατέληξε: «Δεν είναι η ώρα για “exits”, φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη», ήταν το τελικό μήνυμα που έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του Νταβός για «Το μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη «εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη».

Tip: Στις διαπραγματεύσεις του βάζει μπροστά το ασφαλιστικό και το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Tip No 2: Αυτά την ώρα που το ΙΟΒΕ βλέπει αύξηση ανεργίας για το 2016 και ύφεση κατά 1,5%.

Tip No 3: Η φράση του Σόιμπλε στον Τσίπρα “Ιt’s the implementation stupid – Είναι η εφαρμογή, ανόητο” που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών  κατά την πρωινή συζήτηση στο Νταβός, όπου “μονομάχησε” με τον Αλέξη Τσίπρα για το ελληνικό πρόγραμμα και το προσφυγικό. Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν αργότερα ότι δεν ερμηνεύουν την συγκεκριμένη έκφραση επιθετικά, ενώ επισήμαναν ότι και ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά είπε στον Γερμανό ότι κρατά την Ευρώπη στο σκοτάδι.
Παρ’ όλα αυτά στο Μαξίμου σημειώνουν ότι το θέμα δεν είναι τι φράσεις χρησιμοποιήθηκαν αλλά η συνολική συζήτηση, γιατί αυτή είχε αξία. Ενώ εστιάζουν σε δύο σημεία:  Εκτιμούν ότι ο Σόιμπλε ήταν εξαιρετικά απολογητικός για το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.
Παράλληλα ερμηνεύουν ως αμυντική και απολογητική τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών και στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού – όπως σημειώνουν – ο κ. Σόιμπλε δεν εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου και για ποιόν λόγο πρέπει να μείνει.
Σημείωναν τέλος οι ίδιες πηγές, ότι στην απάντησή του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έριξε «καρφί» για την καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι δική της άποψη (η συμμετοχή του Ταμείου) και ότι «οι αρχηγοί έχουν πάντα δίκιο». Ενώ την φράση του κυρίου Σόιμπλε ότι το να μεταφέρει στο Κοινοβούλιό του πρόταση περί του αντιθέτου θα είχε… εκρηκτικό αποτέλεσμα ερμηνεύουν ως «απολογία» Σόιμπλε ότι δεν μπορεί να φέρει στην Μπούτεσταγκ το δικό του πρόβλημα.

Οι αγρότες, πάλι, βγαίνουν στ’ άρματα: Κοβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου έκλεισαν με τα τρακτέρ από χθες, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, που προωθεί η κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μπλόκο είναι αυτό των Τεμπών, όπου εκατοντάδες τρακτέρ Θεσσαλών αγροτών έφτασαν σε φάλαγγα, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας. Η άφιξη των 1.000-1.200 τρακτέρ εκεί, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, έγινε με κόρνες και συνθήματα, με τους αγρότες να φωνάζουν «Δεν θα αντέξουν».

Στη Θεσσαλία σήμερα στήθηκε και ένα δεύτερο μεγάλο μπλόκο με τους αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ να δίνουν ραντεβού στη Νίκαια στο πλαίσιο απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στόχος των αγροτοσυνδικαλιστών είναι τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν εκεί να ξεπεράσουν τα 1.500 τρακτέρ. Πιο αναλυτικά, αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, θα λάβουν σήμερα θέση μάχης με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας.

Η Αστυνομία έχει από χθες εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τις 12 το μεσημέρια διακόπτεται η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον κόμβο Κιλελέρ και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τα προσερχόμενα στον κόμβο τρακτέρ να τακτοποιηθούν και να λάβουν θέσεις εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Τα τρακτέρ της Καρδίτσας που βρίσκονται στην Ιτέα, θα αναχωρήσουν για το μπλόκο της Νίκαιας μετά τις 11, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων « Άνοιξη», μετά τις 11 θα αναχωρήσουν τα τρακτέρ και πάνω από την πόλη των Τρικάλων, από το Μεγαλοχώρι, τα οποία και θα συναντήσουν τα τρακτέρ της υπόλοιπης γεωγραφικής περιφέρειας που βρίσκονται στο Ζάρκο και όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς το μπλόκο της Νίκαιας.

Παράλληλα, σε μια συμβολική κίνηση προχώρησαν γύρω στις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης οι αγρότες της Κοζάνης, που έκλεισαν την Εγνατία Οδο στα διόδια Πολυμύλου. Για συνολικά είκοσι λεπτά οι αγρότες απέκλεισαν το ρεύμα προς Κοζάνη στο σημείο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι από χθες το μεσημέρι.
O xάρτης των μπλόκων
1
Tip: Χθες, η οργή των αγροτών ξέσπασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο κράτησαν εγκλωβισμένο μέσα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για περισσότερες από δώδεκα ώρες. Δεν έλειψαν, μάλιστα και τα επεισόδιθα έξω από το κτίριο τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα όταν οι αγρότες επιχείρησαν να μπουν στο κτήριο. Οι αγρότες έλεγαν ότι δεν θα άφηναν τον υπουργό να φύγει, εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο.


POREIA


Κοστουμαρισμένοι μεν, οργισμένοι δε. Δεκάδες χιλιάδες πλημμύρισαν το μεσημέρι την καρδιά της Αθήνας. Μπροστά από τη Βουλή κατέληξε η μαζική πορεία των επιστημόνων, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οι επιστήμονες αντιδρούν στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και απαιτούν να αποσυρθεί, καθώς όπως σημειώνουν, τους εξοντώνει και αφανίζει τον κλάδο τους, καθώς προβλέπει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Οι διαδηλωτές φθάνοντας στη Βουλή κρέμασαν συμβολικά τις γραβάτες τους στους θάμνους που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και πριν αποχωρήσουν έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τελικής πτώσεως για να μην αναγκαστούν οι νέοι επιστήμονες να πάρουν τον δρόμο εκτός Ελλάδος.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και σταμάτησε για αρκετή ώρα μπροστά από του υπουργείο Εργασίας, όπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι άνθρωποι που δεν βγαίνουν στο δρόμο αναγκάστηκαν να το κάνουν και θέλουν να δουν διάθεση από την κυβέρνηση για συζήτηση.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID