EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

H σουίτα του broker της UBS και οι θυρίδες των Ελλήνων πολιτικών στο Geneva International Airport

Γράφει η Ιόλη Πιερίδη


Στην σουίτα της Μεγάλης Βρετανίας ο επικοινωνιακός και ταλαντούχος broker της UBS υποδέχονταν τους Ελληνες πελάτες του.

Πολλοί από δααύτους είχαν την απερισκεψία να φωτογραφίζονται κιόλας λες και επρόκειτο για δεξίωση.

Η ειδοποίηση ότι ο broker βρίσκεται στην Αθήνα έφτανε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα πελατάκια.

Εκείνοι φρόντιζαν να έχουν τα ποσά σε νομίσματα των 500 ευρώ (περίπου 170.000 παλιές δραχμές).
Το 500εύρο είναι το επίσημο νόμισμα του μαύρου χρήματος και διευκολύνει αφάνταστα τις συναλλαγές που κινούνται στα όρια του νόμου.

Ενας από τους λόγους που οι Αμερικανοί εκνευρίζονται με τους Γερμανούς είναι το γερμανικής έμπνευσης χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες που προσέρχονταν με φουσκωμένες βαλίτσες και γυναικείες τσάντες (γυναίκα, γνωστής από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις επιχειρηματικής οικογένειας, ανάμεσα στους πελάτες που τσίμπησαν οι Εισαγγελείς) στην σουίτα του broker ήταν μεσαίου διαμετρήματος. Ανάμεσά τους δεν υπήρχαν ηχηρά ονόματα πολιτικών.
Αντίθετα τα βαριά πολιτικά ονόματα του τόπου προτιμούσαν τους Λυγινό και Όσβαλντ. Ο τελευταίος βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Εδώ επιχειρεί να κρατήσει ως εφτασφράγιστο μυστικό τα ονόματα πρώην υπουργών με ισχυρές προσβάσεις στην Δικαιοσύνη.


20110618-043632

Οι πιο ενδιαφέρουσες λίστες πολιτικού χρήματος κρύβονται στις θυρίδες του αεροδρομίου της Γενεύης και του σιδηροδρομικού σταθμού της ίδιας πόλης. Πολιτικές οικογένειες και κορυφαίοι πρώην υπουργοί με την βοήθεια του Λυγινού φυγάδευαν εδώ τα τούβλα από προμήθειες πάσης φύσεως. Μιλάμε για πραγματικά βαριά ονόματα της  πολιτικής ζωής του τόπου.

 
GVA-Airport


O δικηγόρος και πρώην εκδότης της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ κ. Χάρης Οικονομόπουλος είχε εξασφαλίσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον τραπεζίτη-κλειδί για σεσημασμένες όσο και ιστορικές πολιτικές οικογένειες της χώρας μας κ. Φάνη Λυγινό.

Η πεντάωρη συνέντευξη δόθηκε στις 21 Μαΐου 2014 στη Γενεύη, παρουσία του νομικού παραστάτη του κ. Λυγινού, του κ. Ιωάννη Ζαΐμη, δικηγόρου Βερολίνου (photo κάτω)


Ο δικηγόρος του Φάνη Λυγινού, Ιωάννης Ζαΐμης, κρατάει στα χέρια την «Ε» της 21ης Μαΐου 2014Η συνέντευξη καταγράφει τη μαρτυρία ενός καταζητούμενου από τις ελληνικές δικαστικές αρχές Ελλληνα που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα σχετικά με δύο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σκάνδαλα διαφθοράς στην Ελλάδα: στην υπόθεση Siemens και σε υποθέσεις εξοπλιστικών. Ταυτόχρονα όμως συνιστά και κραυγή αγωνίας ενός Ελβετού πολίτη, συζύγου και πατέρα ο οποίος, είτε έρθει-είτε δεν έρθει να καταθέσει στην Ελλάδα, κινδυνεύει να καταστραφεί. Εάν δεν το έχει ήδη υποστεί, τουλάχιστον εδώ.

«Θέλω να μπορώ να έρχομαι στην Ελλάδα και να επισκέπτομαι τη μάνα, τους φίλους, τον τόπο μου. Διαθέτω από το 2000 και μετά έναν μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός αυτός βρίσκεται στην τράπεζα Credit Suisse στη Γενεύη. Θέλω να συνδράμω τις ελληνικές ανακριτικές αρχές αλλά, φυσικά, δεν μπορώ να ρισκάρω να φυλακιστώ στην Ελβετία διαπράττοντας ποινικά αδικήματα που μου ζητούνται ουσιαστικά να διαπράξω για να βοηθήσω την ελληνική Δικαιοσύνη…».

Ο Φάνης Λυγινός δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι διατεθειμένος, εάν του ζητηθεί, να εξουσιοδοτήσει για λόγους ταχύτητας της ανάκρισης ο ίδιος τους Ελληνες ανακριτές να λάβουν γνώση και στοιχεία κάθε τραπεζικού λογαριασμού, ατομικού/κοινού/εταιρικού ή οιουδήποτε άλλου, τυχόν, είχε ή έχει δικαίωμα υπογραφής, στην Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού. Οπως, χαρακτηριστικά, διευκρινίζει: «…Εχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στην ελβετική Δικαιοσύνη…».

Lebrasserie-des-eaux-vives
Γενεύη Ελβετίας, Hotel Parc des Eaux Vives, 21 Μαΐου 2014, ώρα 11 π.μ. – 5 μ.μ.

Ε: Κύριε Λυγινέ, έχετε καταστεί το πρόσωπο της επικαιρότητας εδώ και πάρα πολύ καιρό στην Ελλάδα σε σχέση με υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη για διαφθορά, ξεκινώντας απ’ την υπόθεση Siemens μέχρι τα εξοπλιστικά. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κατέχετε πληροφορίες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε υποθέσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια παραμένουν στο σκοτάδι.

Φ.Λ.: «Νομίζω πως είναι λάθος ότι κατέχω πληροφορίες. Τώρα το πώς ενεπλάκην σε όλες αυτές τις υποθέσεις είναι μεγάλη ιστορία. Νομίζω ότι οι Εισαγγελείς ή οι Δικαστές πιστεύουνε ότι είμαι “κλειδί”, όπως έχουνε πει πολλές φορές για τις υποθέσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι η αλήθεια. Οσον αφορά την υπόθεση Siemens, επαναλαμβάνω, όπως έχω πει στις καταθέσεις μου στους Ελβετούς Εισαγγελείς όπως και στους Ελληνες Εισαγγελείς με τα υπομνήματά μου, ότι δεν υπήρξα ποτέ ο κεντρικός τραπεζικός υπάλληλος/διαχειριστής του υπεύθυνου κατηγορουμένου, ενός από τους υπεύθυνους κατηγορουμένους της υποθέσεως…».

Ε: Λέτε για τον κ. Κάντα;

Φ.Λ.: «Οχι, λέω για τον κ. Μαυρίδη. Είμαστε στη Siemens τώρα».

Ε: Μάλιστα.

Φ.Λ.: «Ετσι; Δεν υπήρξα, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, δεν τον έχω δει ούτε ζωγραφιστό, δεν του έχω δώσει χειραψία, δεν ξέρω πώς είναι, πώς φαίνεται. Διαχειριστής του ήταν ο κ. Οσβαλντ. Εγώ ήμουν απλώς ο γραμματέας του κ. Οσβαλντ και εκτελούσα εντολές που ο κ. Οσβαλντ έπαιρνε από τον κ. Μαυρίδη».

Ε: Αυτά μέσω ποίας τράπεζας γινόντουσαν;

Φ.Λ.: «Της Dresdner Bank».

Ε: Για ποια περίοδο μιλάτε;

Φ.Λ.: Μιλάω για το 2001 με 2005».

Ε: Μάλιστα. Με βάση αυτά, τα οποία από τη θέση του γραμματέα του κ. Οσβαλντ μπορούσατε να γνωρίζετε, σε τι κινήσεις ποσών αναφέρεστε;

Φ.Λ.: «Κοιτάξτε, εγώ εκτελούσα τις εντολές που έπαιρνε ο Οσβαλντ από τον Μαυρίδη».

Ε: Αν μπορείτε να μας πείτε παραπάνω τι εννοείτε μ’ αυτό;

Φ.Λ.: «Ο κύριος διαχειριστής, ο άνθρωπος που είχε το λογαριασμό του Μαυρίδη, ο κωδικός του αν θέλετε, ο τραπεζικός υπάλληλος που διαχειριζόταν τον κ. Μαυρίδη ήταν ο Οσβαλντ. Κανένας άλλος».

Φ.Λ.: «Απλώς ήμουν υπάλληλος της τραπέζης και γραμματέας του Οσβαλντ και μ’ αυτήν την ιδιότητα εκτελούσα ό,τι μου έλεγε να κάνω ο Οσβαλντ σχετικά με τη διαχείριση του λογαριασμού του κ. Μαυρίδη. Δεν ήταν ο ρόλος μου να ξέρω τι κάνει ο Μαυρίδης ή πώς το κάνει ή γιατί το κάνει ή για ποιο λόγο. Γιατί ήταν δουλειά του Οσβαλντ αυτή».

Ε: Ναι, αλλά προφανώς είχατε κάποιες κινήσεις σημαντικών ποσών. Δικαιολογείτο αυτό από έναν υπάλληλο μιας εταιρείας, δικαιολογούντο τέτοια ποσά;

Φ.Λ.: «Κοιτάξτε, ο κ. Μαυρίδης, πιστεύω ότι είχε πει, είχε εξηγήσει στον κ. Οσβαλντ γιατί ελάμβανε αυτά τα ποσά στον λογαριασμό του. Το νομικό τμήμα της τράπεζας τα είχε δει και τα είχε ελέγξει και γι’ αυτό και τα δεχότανε».

Ε: Αρα εσείς δεν είχατε προσεγγίσει τον κ. Μαυρίδη ως πελάτη.

Φ.Λ.: «Ποτέ. Ποτέ. Δεν τον είχα προσεγγίσει ποτέ τον κ. Μαυρίδη. Δεν τον ξέρω καν, σας είπα. Πάντα ήταν η επαφή του… το κύριο πρόσωπο που συναντιόταν μαζί του και τον έβλεπε ο κ. Οσβαλντ μόνο».

Ε: Ο κ. Κάντας, όμως, αναφέρεται σε εσάς ως αυτόν που έχει βαθιά γνώση των προσώπων που λάμβαναν χρήματα από υποθέσεις εξοπλιστικών στην Ελλάδα και μάλιστα αναφέρει και ένα περιστατικό όπου από μια συνάντηση φύγατε απ’ το γραφείο του κ. Ευσταθίου, νομίζω, λέγοντας ότι πρέπει να πάτε να δείτε τον «πατέρα», υπονοώντας ότι έχετε να δείτε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, ένα οικονομικά «αχόρταγο» όπως περιγράφτηκε. Τον κύριο Κάντα τον προσεγγίσατε εσείς ως πελάτη;

Φ.Λ.: «Οχι. Ποτέ. Δεν έχω προσεγγίσει ποτέ κανέναν πελάτη. Οι πελάτες πάντοτε ερχόντουσαν από μόνοι τους. Οταν λέω από μόνοι τους, ή κάποιος τους έστελνε συστημένους, αυτοί χτυπάγαν την πόρτα τη δική μου…».

Ε: Τη δική σας ή της τράπεζάς σας;

Φ.Λ.: «Της τράπεζας. Ερχόντουσαν, απευθυνόντουσαν στο ελληνικό τμήμα, σε κάποιον διαχειριστή που μιλούσε ελληνικά, εννοείται, έτσι; Με αυτή την ιδιότητα που εγώ μιλούσα ελληνικά δεχόμουνα αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ερχόντουσαν συστημένοι από κάποιον».

Ε: Γιατί, δεν ξέρανε αγγλικά;

Φ.Λ.: «Πιθανόν και αυτό».

Ε: Ο κ. Κάντας μίλαγε αγγλικά;

Φ.Λ.: «Είχε ζήσει στην Αμερική».

Ε: Μάλιστα. Γιατί ο κ. Κάντας αναφέρεται με τέτοια ένταση σε εσάς;

Φ.Λ.: «Περιμένετε ένα λεπτό, να τελειώσουμε για το πολιτικό πρόσωπο που είπατε γιατί ο κ. Κάντας αναφέρθηκε ότι σε κάποια συνάντηση, που είχε γίνει στο γραφείο του κ. Ευσταθίου, με άκουσε να λέω ότι “φεύγω για να πάω να δω κάποιο σημαντικό πρόσωπο”. Αυτό είναι ψευδές και αναληθές γιατί δεν είχα δει ποτέ τον κ. Κάντα μαζί με τον κ. Ευσταθίου. Ποτέ. Μπορείτε να το επιβεβαιώσετε ρωτώντας τον κ. Ευσταθίου τον ίδιο. Δεν το είχα πει ποτέ. Δεύτερο, θέλω να διευκρινίσω και να πω οριστικά και αμετάκλητα ότι ουδέποτε είχα συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα, δικαστές, παραδικαστικά ή οποιαδήποτε άλλα “politically exposed persons” ας το πούμε, “pep” που ήταν Ελληνες πολίτες. Ποτέ. Ούτε ποτέ διαχειρίστηκα λογαριασμούς πολιτικών… (Σημ Ε: “Πολιτικά ευαίσθητα/εκτεθιμένα πρόσωπα” είναι, σύμφωνα με την τραπεζική ορολογία, πρόσωπα για τα οποία οι τράπεζες διενεργούν πλέον ειδικούς ελέγχους στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους για συμμόρφωση με τη νομοθεσία πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα)».

Ε: Με politically exposed persons, με τέτοιους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων έχετε συνεργαστεί;

Φ.Λ.: «Ποτέ».

Ι.Ζ.: Είναι απαγορευμένο.

Φ.Λ.: «Καταρχήν για να χαρακτηριστεί κάποιος ως politically exposed person περνάει απ’ το νομικό τμήμα της τράπεζας, το οποίο και αποδίδει ή όχι τον χαρακτηρισμό».

Ε: Αυτό αφορά οποιοδήποτε πελάτη;

Φ.Λ.: «Βεβαίως, υπάρχουν ελεγκτικές διαδικασίες, κατάλογοι, εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται το πώς θα κωδικοποιηθεί κάποιο πρόσωπο ως δημόσιο και μπαίνει σε αυτό το σύστημα, το οποίο η τράπεζα το συμβουλεύεται και της λέει εάν είναι έτσι ή όχι».

Ε: Εσείς όμως έχετε συνεργαστεί, λοιπόν, με τον κ. Κάντα ως πελάτη της τράπεζας.

Φ.Λ.: «Σωστά».

Ε: Ο κ. Κάντας πώς εμφανίστηκε ως πελάτης της τράπεζας;

Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας καταρχήν ήρθε, όπως το είπε και ο ίδιος ο κ. Ευσταθίου στην κατάθεση που διέρρευσε στον Τύπο στον κ. Γεωργουλέα, είπε ότι αυτός σύστησε σε εμένα τον Κάντα. Ο Κάντας ήρθε, μου χτύπησε την πόρτα και μου είπε “Γεια σας, θέλω να ανοίξω έναν λογαριασμό γιατί συνεργάζομαι με τον κ. Ευσταθίου”. Αυτό».

Ε: Ως τι συνεργαζόταν με τον κ. Ευσταθίου;

Φ.Λ.: «Συνεργαζότανε επειδή ο κ. Ευσταθίου αντιπροσώπευε τις εταιρείες οπλικών συστημάτων τις γερμανικές, ο κ. Κάντας με την ιδιότητα του συμβούλου πληροφοριών -όταν λέω πληροφοριών λέω τεχνικών ζητημάτων, χρηματοοικονομικών, μελέτες βιωσιμότητας, όλα αυτά σαν σύμβουλος, σαν “consultant” αν θέλετε για τον κ. Ευσταθίου. Ο κ. Κάντας, οφείλω να πω ότι άνοιξε το λογαριασμό αυτόν μετά το 2002 ή το 2002/2003, την εποχή, την οποία εκ των υστέρων φαίνεται ότι δεν ήτανε καν στο υπουργείο Αμύνης. Ητανε ήδη απολυμένος… είχε ήδη φύγει από το 2001 αν δεν απατώμαι, 2000/2001. Οταν ήρθε σε εμένα απέκρυψε τελείως την ιδιότητα αυτή του πρώην γραμματέα του Γενικού υπουργείου. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ίντερνετ σε τέτοιο επίπεδο το σημερινό να μπορούμε να ελέγξουμε τουλάχιστον τι έκανε, έτσι; Φόρεσε το καπέλο του καθηγητή Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι ήτανε σύμβουλος εταιρειών αριστερά δεξιά, και ότι η περιουσία του είχε αποκτηθεί από αυτές τις δουλειές που έκανε εκεί».

Ε: Λέτε ότι δεν έχετε καμία σχέση, δεν έχετε διαχειριστεί εσείς ως υπάλληλος της τράπεζας με την οποία συνεργαστήκατε λογαριασμούς πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Ο κ. Κάντας γιατί ισχυρίζεται άλλα; Εκπροσωπούσατε δικά του συμφέροντα. Τι συμφέροντα έχει να σας βγάλει στη σέντρα;

Φ.Λ.: «Σας είπα… κοιτάξτε, εγώ θα σας πω μόνο αυτό: ότι ο κ. Κάντας έχει εκφράσει ένα μίσος εναντίον μου, το οποίο το’ χει …το έχω επιβεβαιώσει μέσω του πρώην συνήγορού μου και συνήγορου αυτή τη στιγμή του Κάντα, ο οποίος είναι ο κ. Μαντζουράνης ο δικηγόρος των Αθηνών, ο οποίος συγκεκριμένα μου τηλεφώνησε κάποια στιγμή όταν διέρευσαν αυτά στον Τύπο και μίλησα με τον κ. Μαντζουράνη στο τηλέφωνο, μου εκμυστηρεύτηκε ότι όντως του είπε ότι ο Κάντας έχει ένα μίσος εναντίον μου, με θεωρεί υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οσβαλντ σήμερα και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του δυνατό για να με καταστρέψει οικονομικά, επαγγελματικά -όπως θέλετε πέσ’ τε το- όπως εμένα, τον Οσβαλντ και τον κ. Μεταξά, το οποίο αυτό κάνει. Μου το επιβεβαίωσε στο τηλέφωνο που είχαμε το μήνα Δεκέμβριο -να σηκώσετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Μαντζουράνη να το δείτε- είπε κατά λέξη ότι θέλει να με καταστρέψει, οπότε, λέει ότι, σε κάθε… ότι του δίνεται η ευκαιρία στα ανακριτικά γραφεία να λέει εναντίον μου».

Ε: Για ποιο λόγο να θέλει ο Κάντας να σας καταστρέψει; Γιατί ένα τέτοιο, τυχόν, μίσος;

Φ.Λ.: «Πιστεύει ότι είμαι η καταστροφή του».

Ε: Για ποιο λόγο; Υπάρχει κάποια εξήγηση;

Φ.Λ.: «Πιστεύει, επειδή συνδέει το… πιστεύει ότι έγινε… ότι η υπόθεση της Siemens δηλαδή επειδή ήταν μπλεγμένος και στη Siemens με μία συμψηφιστική συναλλαγή, την οποία βγήκε στο φως λόγω της υπόθεσης Siemens, πιστεύει ότι από κεί άρχισε η καταστροφή του».

Ε: Αυτή η υπόθεση ποια ήτανε;

Φ.Λ.: «Η Siemens».

Ε: Ειδικότερα;

Φ.Λ.: «Υπήρχε μία συμψηφιστική συναλλαγή που είχε γίνει με τον κ. Οσβαλντ, με τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Οσβαλντ».

Ε: Ποσού;

Φ.Λ.: «500.000 ευρώ -έχει λεχθεί αυτό στις καταθέσεις- το οποίο το συνέδεσε μαζί μου. Συνέδεσε ότι έφταιξα εκεί εγώ».

Ε: Λίστα πελατών σας έχετε στα χέρια σας;

Φ.Λ.: «Είναι αδύνατον να έχει κάποιος λίστα πελατών στην Ελβετία γιατί τα συστήματα των τραπεζών είναι κλειδωμένα και δεν μπορείς να κάνεις λίστα. Δεν μπορείς δηλαδή φεύγοντας από μία τράπεζα να πεις “Α, να φύγω να εκτυπώσω και μία λίστα μαζί μου να την έχω”. Δεν γίνεται αυτό».

Ε: Αρα προφανώς θα μπορούσατε εσείς να ζητήσετε από την τράπεζα να δώσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη τον κατάλογο των δικών σας πελατών. Αφού, όπως λέτε, δεν έχετε χειριστεί τον λογαριασμό ούτε ενός πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, ούτε ενός Ελληνα αξιωματούχου, δικαστή, στρατιωτικού ή οτιδήποτε άλλο, αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί ότι όλη αυτή η συζήτηση για την εκ μέρους σας διαχείριση χρημάτων που προέρχονται από υποθέσεις διαφθοράς δεν έχει βάση, ώστε να απαλλαγείτε.

Φ.Λ.: «Ας το κάνουν αυτό οι ελληνικές Αρχές. Ας ζητήσουν δικαστική συνδρομή και να ζητήσουνε το πελατολόγιο, αν θέλετε, αλλά η τράπεζα ούτως ή άλλως δεν θα το δώσει γιατί υπάρχουν σε αυτό άτομα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν τίποτε με αυτές τις υποθέσεις. Οπότε πώς θα δώσει η τράπεζα αθώους ανθρώπους. Αν πάει συγκεκριμένα ο δικαστής και πει “Θέλω τον κ. Παπαδόπουλο Γιώργο γιατί ξέρω ότι έχει τεκμηριωμένα κλέψει, σκοτώσει, δείξει”, τότε ασφαλώς και οι ελβετικές Αρχές θα του δώσουν πληροφορίες για το άτομο».

Ε: Αφού είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: οι ανακριτικές Αρχές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την δημοσιότητα της υπόθεσης, θέλουν αυτά τα οποία λέτε σήμερα εδώ, να τα πείτε σε αυτούς. Γιατί δεν το κάνετε;

Φ.Λ.: «Τους έχω ζητήσει να τα πω, εννοείται, τηλεφώνησα ο ίδιος προσωπικά τον κ. Γεωργουλέα, όπως κι ο συνήγορός μου κ. Ζαΐμης. Θέλουν να πάω στην Ελλάδα και να καταθέσω εκεί. Αυτό δεν θα το κάνω γιατί δεν έχω καμία απολύτως διαβεβαίωση ότι δεν θα διασυρθώ ακόμη μία φορά μπροστά στις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και δεν θα με βάλουν φυλακή για κάτι που, απλά, κάποιος (ενν. ο Κάντας) έχει ισχυριστεί εναντίον μου χωρίς στοιχεία. Τους έχω διαβιβάσει πως είμαι στη διάθεσή τους να έρθουν εκείνοι εδώ, εάν θέλουνε, να κάνουμε μία video-conference, υπάρχουνε στις μέρες μας μέσα, τα οποία μπορούνε να διαχειριστούνε μία τέτοια συνέντευξη, οπτικο-ακουστικά…».

Ι.Ζ.: Ο κ. Γεωργουλέας δήλωσε ρητά στην υπεράσπιση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί κάποια δήλωση του κ. Λυγινού με το ίδιο περιεχόμενο που είχε δώσει κάποτε ο κ. Λυγινός στην υπόθεση Siemens στο Μόναχο».

Ε: Δηλαδή;

Ι.Ζ.: Δηλαδή θεώρησε ότι η ανάκριση του κ. Λυγινού έχει μόνο νόημα εάν ο κ. Λυγινός δώσει πρόσωπα, ονόματα και στοιχεία του πελατολογίου του, που αφορούν πολιτικά ή στρατιωτικά πρόσωπα, τα οποία δεν μπορεί να παρέχει ο κ. Λυγινός γιατί πρώτον δεν έχει αυτούς τους πελάτες και δεύτερον εάν κάποιος έχει κάνει κατάχρηση μέσω τρίτων ανθρώπων, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατό, θα μπορούσε μόνο μία υπηρεσία από την Ελλάδα με το κατηγορητήριο ενός κακουργήματος να πάρει κάλλιστα τις λίστες αναζητώντας συγκεκριμένα άτομα και όχι λίστα πελατολογίου υπαλλήλου, που δούλευε για την τράπεζα».

Φ.Λ.: «Ξέροντας ότι κάνοντας εγώ μία τέτοια κίνηση για μία λίστα που δεν υπάρχει, θα ήμουνα κατηγορούμενος αυτομάτως στις Ελβετικές Αρχές γιατί θα έσπαγα το τραπεζικό απόρρητο».

Ε: Ναι, αλλά είστε Ελληνας, μιλάτε άριστα ελληνικά…

Φ.Λ.: «Είμαι Ελβετός πολίτης, μένω εδώ τα τελευταία 25 χρόνια ανελλιπώς, εργάζομαι ανελλιπώς, έχω οικογένεια εδώ».

Ε: Αρα τι; Δεν θα ξαναγυρίσετε στην Ελλάδα; Γιατί όσο είναι ανοιχτή μία τέτοια υπόθεση κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή, εφόσον βγείτε από τα σύνορα της Ελβετίας, να συλληφθείτε.

Φ.Λ.: «Σωστά. Νομίζω πως είναι πολύς κόσμος, που θα ήθελε να μένει στην Ελβετία μόνιμα».

Ε: Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία, κατά τη δική σας αντίληψη, θα μπορούσαν να διαλευκάνουν υποθέσεις που έχετε είτε ιδία γνώσει είτε έστω πληροφορηθήκατε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, με δημόσιες συμβάσεις, με κρατικές προμήθειες;

Φ.Λ.: «Οχι..».

Ε: …γενικά αυτό το οποίο λέμε «πολιτικό» ή «μαύρο επιχειρηματικό χρήμα»;

Φ.Λ.: «Οχι και θα σας πω γιατί. Ο κύριος πελάτης, ο οποίος είχα και ο οποίος το έχει πει και ο ίδιος αυτό στις ανακριτικές αρχές, στους κ. Μαλλή και Γεωργουλέα, ήταν ο κ. Ευσταθίου. Οπως δήλωσε ο κ. Ευσταθίου, ο κ. Λυγινός δεν ήξερε τίποτε για μίζες ή οτιδήποτε άλλα».

Ε: Εναν πελάτη είχατε δηλαδή; Τον κ. Ευσταθίου;

Φ.Λ.: «Είχα τον κ. Ευσταθίου, ο οποίος κ. Ευσταθίου είχε ελεγχθεί από το νομικό τμήμα της τράπεζας για αυτό και δούλευε με την τράπεζα, έτσι; Ο οποίος ο κ. Ευσταθίου είχε κάποιους συνεργάτες, τους οποίους τους συνεργάτες, αυτό ο ίδιος το δήλωσε στον Εισαγγελέα, τους πλήρωνε για …τους έδινε κάποια χρήματα για τις συμβουλές και για το έργο, το οποίο παράγανε αυτοί για τον κ. Ευσταθίου».

Ε: Μιλάμε για την Dresdner Bank αυτή τη στιγμή.

Φ.Λ.: «Για την Dresdner και Paribas».


Οι μίζες για τα υποβρύχια είχαν πολλούς αποδέκτες. Ο κ. Λυγινός ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει κανέναν...Οι μίζες για τα υποβρύχια είχαν πολλούς αποδέκτες. Ο κ. Λυγινός ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει κανέναν… Ε: Σε αυτές τις δύο τράπεζες εσείς διαχειριστήκατε ή διαχειρίζεστε μόνο Ελληνες πελάτες; Ή κατά κύριο λόγο Ελληνες πελάτες;

Φ.Λ.: «Και άλλες εθνικότητες, εννοείται. Και Ελληνες και άλλες εθνικότητες».

Ε: Αρα δεν είχατε μόνο τον κ. Ευσταθίου.

Φ.Λ.: «Οχι, δεν είχα μόνο τον κ. Ευσταθίου. Τώρα, όσον αφορά…».

Ε: Ο κ. Ευσταθίου ήταν ο κυριότερος πελάτης σας;

Φ.Λ.: «…όσον αφορά το εξοπλιστικό, μιλάμε. Επειδή ο κ. ο Ευσταθίου έμπλεξε… αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι όντως είχε τη σχέση αυτή που είχε με τα εξοπλιστικά, εγώ εκτός του κ. Ευσταθίου και εκτός των συνεργατών του κ. Ευσταθίου, οι οποίοι ήταν καθαρά και μόνο άτομα, τα οποία μου είχε συστήσει ο κ. Ευσταθίου, δεν είχα κανέναν άλλον. Δηλαδή δεν υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα. Δεν ξέρω κανένα πολιτικό πρόσωπο, που να είχε πληρώσει ο κ. Ευσταθίου».

Ε: Δεν είναι όμως εύλογο το αίτημα του κ. Γεωργουλέα, δηλαδή να δώσετε τον κατάλογο των πελατών σας καθώς, όπως λέτε εσείς ο ίδιος, ο κ. Ευσταθίου σας είχε παραπλανήσει. Δεν σας είχε πει, όπως λέτε, ότι «Εγώ παίρνω προμήθειες για αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα». Πώς αποκλείετε ότι και κάποιος άλλος ή κάποιοι άλλοι πελάτες σας, όπως ο κ. Ευσταθίου, δεν ήρθαν σε εσάς λέγοντας, φόρα παρτίδα: «Γεια σας, πλένω χρήμα. Ελάτε να συνεργαστούμε». Είναι τουλάχιστον εύλογο το αίτημα του ανακριτή να έχει μία πλήρη γνώση της λίστας των πελατών σας.

Φ.Λ.: «Συγγνώμη, μιλάμε για τον κ. Ευσταθίου, ο οποίος είναι ο υπαίτιος και ο πρωτάρχων ή ο πυρήνας εάν θέλετε αυτηνής της όλης διαδικασίας. Ας ζητήσει δικαστική συνδρομή για τον κ. Ευσταθίου και να δει ποιούς πλήρωνε ο κ. Ευσταθίου».

Ε: Ο κ. Σμπώκος ήταν ποτέ πελάτης σας;

Φ.Λ.: «Ποτέ. Τον κ. Σμπώκο δεν τον ξέρω ούτε ζωγραφιστό. Δεν ξέρω πώς είναι. Ούτε τον κ. Σμπώκο, ούτε τον κ. Ζήγρα, ούτε τον κ. Τσοχατζόπουλο, ούτε τον κ. – ποιοι είναι αυτοί; – Παπαντωνίου; Αυτά τα άτομα δεν τα ξέρω. Ποτέ. Δεν…».

Ε: Ο κ. Τραυλός;

Φ.Λ.: «Δεν μου λέει τίποτα το όνομα αυτό».

Ε: Μάλιστα.

Φ.Λ.: «Επαναλαμβάνω, από τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν αναφερθεί, δεν ξέρω κανένα. Ούτε και δικαστικούς. Το μόνο πολιτικό πρόσωπο που έχω έρθει, συμπτωματικά και ευκαιριακά σε επαφή είναι βγαίνοντας… -ο κ. Κάντας είχε το γραφείο του στην Βουκουρεστίου 34 και σε μία επίσκεψή μου στο γραφείο, που δεν έδειχνε τίποτα από το οποίο να προκύπτει ότι είχε σχέση με εξοπλιστικά, ήταν ένα γραφείο απλό, κλασικό. Μπαίνοντας στο ασανσέρ του γραφείου του μία φορά στο ισόγειο, ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Βενιζέλο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της σημερινής, τον οποίο πήρα μαζί το ασανσέρ, ανέβηκα επάνω. Διατηρούσε γραφείο πολιτικό στον ίδιο χώρο με τον κ. Κάντα. Βέβαια δεν είναι τίποτα το επιλήψιμο αυτό…».

Ε: Στο ίδιο κτήριο ή στον ίδιο χώρο;

Φ.Λ.: «Στο ίδιο κτήριο, συγγνώμη. Δεν είναι τίποτα το επιλήψιμο αυτό, ούτε και θέλω να πω κάτι…».

Ε: Στον ίδιο όροφο;

Φ.Λ.: «Σε διαφορετικό όροφο νομίζω αλλά τους άκουγα που λέγανε “Καλημέρα Βαγγέλη”, “Καλημέρα Αντώνη”».

Ε: Πείτε μου κάτι, συνεπώς με αυτά που λέτε, εσείς δεν αγρεύσατε πελάτες στην Ελλάδα.

Φ.Λ.: «Οχι, ποτέ».

Ε: Δεν ερχόσασταν ποτέ στην Ελλάδα για να βρείτε πελάτες.

Φ.Λ.: «Οχι, οι πελάτες ερχόντουσαν πάντα από μόνοι τους».

Ε: Μάλιστα. Υπάρχει μια πληροφορία για δικές σας συναντήσεις με στρατιωτικούς σ’ ένα ζαχαροπλαστείο στη Γλυφάδα στην παραλία, στον Πράπα, όπου κατά σειρά απόστρατοι αξιωματικοί ερχόντουσαν και άνοιγαν μέσω υμών λογαριασμούς στην τράπεζά σας.

Φ.Λ.: «Είναι γελοίο. Δεν μπορώ να το συζητήσω».

Ε: Χρησιμοποιήσατε ποτέ ως βάση…

Φ.Λ.: «Αν και δεν αποκλείεται να είχα συναντηθεί με κάποιο πρόσωπο στον Πράπα ή σε ένα άλλο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας ή σε άλλη καφετέρια. Δεν είναι κάτι το μεμπτό αυτό. Να κάνεις μία συνάντηση με κάποιον κάπου».

Ε: Οταν…υπήρχαν περιπτώσεις που ανοίγατε λογαριασμούς για πελάτες σας στην Ελλάδα; Δηλαδή ερχόσασταν με τα έγγραφα του ανοίγματος του λογαριασμού χωρίς να χρειαστεί οι πελάτες σας να έρθουν στην Ελβετία;

Φ.Λ.: «Ζητούσανε τα έγγραφα. Τα έγγραφα αυτά τους δινόντουσαν και τα υπογράφανε και δεν τους πίεσα… δεν τους έπαιρνα το χέρι εγώ να υπογράψουνε με το ζόρι, έτσι; Το κάνανε μόνοι τους».

Ε: Οχι, εννοώ υπήρχαν όμως λογαριασμοί, οι οποίοι άνοιγαν στην Ελλάδα;

Φ.Λ.: «Δεν ανοίγουν στην Ελλάδα. Στην Ελβετία ανοίγουν οι λογαριασμοί».

Ε: Εννοώ τα έγγραφα υπογραφόντουσαν στην Ελλάδα;

Φ.Λ.: «Πιθανόν».

Ε: Ο κ. Κάντας υπέγραψε έγγραφα στην Ελλάδα ή ήρθε στην Ελβετία;

Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας επισκεπτόταν πάρα πολύ συχνά την Ελβετία. Επισκεπτόταν πάρα πολύ συχνά την Ελβετία και εκτός απ’ αυτό ο κ. Κάντας, όπως σας είπα, άνοιξε τον λογαριασμό του στην τράπεζα το 2002 ή 3 -δεν θυμάμαι καλά- αλλά οφείλω να σας πω ότι ο κ. Κάντας διατηρούσε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες ελβετικές πριν … από την περίοδο πριν από το 2002 και πιστεύω και πριν το 2000 όταν ήταν ακόμα στη θέση του Υφυπουργού… τι ήτανε; Γενικού Γραμματέα; Θέλω να πω ότι ο κ. Κάντας έχει πάθει αμνησία αυτή τη στιγμή, φαντάζομαι, και το μόνο που θυμάται είναι το όνομά μου. Εχει ξεχάσει απλώς τους διαχειριστές του, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, οι οποίοι διαχειριζόντουσαν λογαριασμούς που είχε σε άλλες ελβετικές τράπεζες».

Ε: Μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι αυτές οι τράπεζες;

Φ.Λ.: «Κοιτάχτε, ο κ. Γεωργουλέας ο ίδιος μιλάει για την τράπεζα UBS της Ζυρίχης, την Julius Bar της Γενεύης, τη Ferrier Lullin & Cie της Γενεύης. Υπήρχανε κάποιοι ανθρώποι εκεί πέρα, οι οποίοι διαχειριζόντουσαν τους λογαριασμούς αυτούς του κ. Κάντα. Επίσης, ο κ. Κάντας κάποια στιγμή είχε συγκεντρώσει όλους αυτούς τους λογαριασμούς ή κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς σε κάποιο λογαριασμό, που διατηρούσε μαζί μου. Ουσιαστικά σε ένα λογαριασμό του Κάντα είχε λάβει χρήματα από τη UBS της Ζυρίχης, για παράδειγμα. Είναι αδύνατον να μη θυμάται σήμερα ο κ. Κάντας το όνομα του διαχειριστή του στη UBS. Και από πού προήλθαν τα χρήματα εκείνα».

Ε: Εσείς το γνωρίζετε; Το όνομα του διαχειριστή;

Φ.Λ.: «Δεν το θυμάμαι, δεν μπορώ να το θυμάμαι απλώς όταν ο κ. Γεωργουλέας στην κατάθεση του κ. Κάντα – είναι γραμμένο στην …Λέει σε κάποια στιγμή “Τι δώσατε σαν απάντηση όταν σας ρώτησε ο διαχειριστής της UBS από πού προήλθαν τα χρήματά σας” και του είπατε ακριβώς αυτό, του είπατε ότι είναι από παροχή συμβουλών για υπηρεσίες που έδωσε, παροχή συμβουλών, consulting σε κάποιον τρίτο».

Ε: Αρα…

Φ.Λ.: «Το ίδιο που έλεγε και σ’ εμένα. Ο κ. Κάντας μου είχε δώσει χειρόγραφο, ιδιόγραφο με το χέρι του βιογραφικό σημείωμα, το οποίο εξηγούσε το τι …το τι κάνει σαν επάγγελμα και δεν ανέφερε πουθενά ότι ήτανε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου. Το οποίο, το έγγραφο αυτό, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει στην τράπεζα».

Ε: Αρα λέτε ότι ο κ. Γεωργουλέας θα μπορούσε μέσω των τραπεζικών υπαλλήλων στις άλλες τράπεζες να αναζητήσει κι άλλους «Λυγινούς»;

Φ.Λ.: «Βεβαίως. Νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Κάντα ποιος ήταν διαχειριστής της περιουσίας του στη Ferrier Lullin & Cie την περίοδο προ του 2002, ποιος ήταν ο διαχειριστής της περιουσίας του στην Julius Bar, στη UBS στην Banhoff Strasse στη Ζυρίχη για παράδειγμα, ή στην Bank Leu, στην Bank Hoffmann. Ανετα, πρέπει να θυμάται. Εχει καλή μνήμη ο κ. Κάντας πιστεύω, ο οποίος…».

Ι.Ζ.: Πού έκανε έμβασμα τα λεφτά του ο κ. Κάντας όταν έφυγε από την Paribas;

Φ.Λ.: «Ο κ. Κάντας, οφείλω να σας πω ότι από το 2004, για τις βουλευτικές εκλογές που επερχόντουσαν – το 2007; – πιστεύω είχαν γίνει εκλογές; 2006;».

Ε: Το 2004 γίναν, τον Μάρτιο. Και μετά το 2007.

Φ.Λ.: «Το 2007. Νομίζω ετοιμαζόταν ή ήθελε να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Μου το είχε πει αυτό καθαρά. Μου είχε πει ότι ήθελε να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ και ότι ετοιμαζότανε να μπει στην πολιτική. Στην περιφέρεια της Ηπείρου».

Ι.Ζ.: Ποιον είχε υποστηρικτή μέσα στο ΠΑΣΟΚ για να βασιστεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα;

Φ.Λ.: «Μου είχε πει ότι τον είχε … ότι τον υποστήριζε πολιτικά, δεν ξέρω τι σχέση είχαν και δεν βά… δεν θέλω να βάλω το χέρι μου στη φωτιά -έτσι;- μου είχε μιλήσει για το πρόσωπο του Καρόλου Παπούλια, του τωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας. Οτι θα τον στήριζε. Δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι μεμπτό».

Ι.Ζ.: Οταν έρχεται κάποιος να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα, ποιος παίρνει την απόφαση για το άνοιγμα του λογαριασμού; Εσείς μόνος σας ή …

Φ.Λ.: «Κοιτάχτε, ο πελάτης έρχεται, υπογράφει τα χαρτιά από μόνος του…».

Ε: Αρα ο κ. Κάντας ήρθε στην Ελβετία για να ανοίξει τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Φ.Λ.: «Ναι».

Ι.Ζ.: Και από πού εγκρίνεται η συνέχιση της επαγγελματικής σχέσης με τον καινούργιο πελάτη;

Φ.Λ.: «Γίνεται το άνοιγμα του λογαριασμού, δίνεται μετά στο νομικό τμήμα της τράπεζας και το νομικό τμήμα της τράπεζας είναι αυτό που αποφασίζει αν θα δεχτεί τον πελάτη ή όχι. Εχει γίνει μία προεργασία βέβαια για το τι … ποιος είναι ο πελάτης, τι κάνει, που βρήκε τα λεφτά κι όλα αυτά. Και μετά…»

Ι.Ζ.: Ελεγχε κατά χρονικά διαστήματα το νομικό τμήμα το ποιον του πελάτη;

Φ.Λ.: «Βεβαίως».

Ι.Ζ.: Πώς;

Φ.Λ.: «Υπήρχαν… Κοιτάχτε, την εποχή εκείνη ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα απ’ ό,τι είναι αυτή τη στιγμή στην Ελβετία. Ελέγχανε μία φορά το χρόνο, δυο φορές το χρόνο, δεν ξέρω, σε ρώταγαν, κοιτάγανε να δούνε αν είναι κάτι το ύποπτο. Δεν είχανε δει κάτι το ύποπτο, φαντάζομαι και γι’ αυτό δεν μας είχανε ενοχλήσει και ποτέ».

Ε: Κύριε Λυγινέ, εάν είναι έτσι τα πράγματα, όπως μας τα λέτε, προφανώς οι κατηγορίες ή οι υποψίες που διοχετεύονται για εσάς, είναι αβάσιμες. Εχετε οικογένεια στην Ελλάδα. Δεν προέρχεστε από άγνωστη οικογένεια. Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Φ.Λ.: «Γι’ αυτό σας δίνω τη συνέντευξη. Γιατί προσπαθώ να σας πω ότι ο κ. Κάντας είναι ο μόνος, τελικά πιστεύω, ο οποίος έχει πει πράγματα αβάσιμα εναντίον μου. Δείχνει ότι είναι ένα άτομο, το οποίο έχει πει ότι “δεν θυμάμαι από πού τα ‘χω πάρει”, ότι έχει πει ψέματα επανειλημμένα. Οταν λέω ψέματα, έχει πει επανειλημμένα ψέματα, παράδειγμα είναι ότι ο κ. Μαντζουράνης, ο οποίος είναι ο συνήγορος του κ. Κάντα έγινε συνήγορός του όταν του τον σύστησα εγώ. Ο κ. Κάντας με ρώτησε αν ξέρω το Μαντζουράνη, του είπα “Ναι, τον ξέρω γιατί τον ξέρω σαν συμπατριώτη” -αν θέλετε- να πάει να τον δει, να συζητήσουν μαζί αν συμφωνούνε να δουλέψουνε. Οπως όντως έπραξε και όντως συμφωνήσανε να δουλέψουνε μαζί. Ο κ. Μαντζουράνης, οφείλω να σας πω, ότι ήταν και συνήγορός μου επίσης στη Siemens, στην υπόθεση της Siemens, έτσι; Κάποια στιγμή στις αρχές του 2011; μου επιδόθηκε μία αγωγή εναντίον μου εκ μέρους του κ. Κάντα που με κατηγορούσε και ζητούσε από εμένα αποζημίωση ότι τον είχα κοροϊδέψει…».

Ι.Ζ.: Λανθασμένη συμβουλή σε οικονομικές αποφάσεις.

Φ.Λ.: «Λανθασμένες συμβουλές σε οικονομικές αποφάσεις και τέτοια. Λέγοντάς μου ο κ. Μαντζουράνης βέβαια ότι αυτό είναι εικονικό…».

Ι.Ζ.: …επενδύσεις. Σε επενδύσεις.

Φ.Λ.: «Οτι είναι μία αγωγή, η οποία δεν πρόκειται να εκδικαστεί ποτέ. Οτι την έκανε (ο Κάντας) μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι… Ουσιαστικά για να έχει επιχειρήματα ο κ. Κάντας στο μέρος του για μελλοντικές, για μελλοντικά προβλήματα, τα οποία θα είχε πιστεύω. Οφείλω να σας πω ότι ο κ. Κάντας ήτανε πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος και είναι πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος. Στα οικονομικά, τουλάχιστον, θέματα ήτανε άψογος συνεργάτης, καταλάβαινε τα οικονομικά θέματα πάρα πολύ καλά και η συνεργασία μας σ’ αυτό το κομμάτι ήτανε … ήτανε υπέροχη».

Ε: Σας σύστησε σε άλλους πελάτες ο κ. Κάντας;

Φ.Λ.: «Οχι, ποτέ. Ποτέ».

Ε: Ο κ. Ευσταθίου;

Φ.Λ.: «Ο κ. Ευσταθίου ναι. Ο κ. Ευσταθίου ο ίδιος είπε τους ανθρώπους αυτούς που μου σύστησε στον κ. Μάλλη. Εδωσε ονόματα ο κ. Ευσταθίου στον κ. Μάλλη, λέγοντάς του ότι ”Αυτούς εδώ τους είχα συστήσει εγώ στον κ. Λυγινό”».

Ε: Πόσων χρόνων είστε;

Φ.Λ.: «50».

Ε: Και αυτήν την περίοδο δουλεύετε στην τράπεζα Paribas.

Φ.Λ.: «Οχι, όχι. Δεν δουλεύω στην τράπεζα Paribas».

Ε: Κύριε Λυγινέ, διαβάζω το κατηγορητήριο της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και αναφέρεται μία σειρά συγκατηγορουμένων σας μαζί με τον κ. Κάντα, όπως ο κ. Ολαφ Εσλερ, ο κ. Σπυρίδων Παπαχρήστου και ο κ. Δημήτριος Παπαχρήστου. Γνωρίζετε τον κ. Εσσλερ;

Φ.Λ.: «Δεν τους ξέρω. Δεν ξέρω ποια είναι η Krauss Maffei. Δεν ξέρω τον κ. Ολαφ. Πρώτη φορά που διάβασα το όνομα αυτό είναι εδώ, όπως και τον κ. Παπα…».

Ε: …χρήστου.

Φ.Λ.: «Παπαχρήστου. Δεν τους έχω ακούσει ποτέ τους ανθρώπους αυτούς. Δεν ξέρω ποιοι είναι».

Ε: Μα, η Krauss Maffei είναι μία πολύ μεγάλη γερμανική εταιρεία εξοπλιστικών. Δεν έχετε ακούσει; Στη Γενεύη ζείτε, δεν ζείτε στον Αρη.

Φ.Λ.: «Ναι, εντάξει, δεν… Δεν ξέρω … από τον κ. Ευσταθίου δεν είχα ακούσει ποτέ αυτό το όνομα».

Ε: Πραγματικά ακούγοντάς σας και βλέποντας μόνο το κατηγορητήριο, μου δείχνετε πεπεισμένος γι’ αυτά που λέτε και δείχνετε ότι δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα. Επανέρχομαι λοιπόν. Γιατί δεν μπαίνετε σε ένα αεροπλάνο να έρθετε στην Ελλάδα να πείτε αυτά, τα οποία λέτε τώρα εδώ και να περιμένετε την κρίση της Δικαιοσύνης.

Φ.Λ.: «Να σας πω γιατί δεν το κάνω. Δεν έρχομαι γιατί οι Εισαγγελείς, οι ανακριτές με έχουν ήδη καταδικασμένο. Από τη στιγμή που με έχουν καταδικασμένο εκ των προτέρων, πάει να πει ότι ερχόμενος με ένα αεροπλάνο, θα με συλλάβουν από την πόρτα του αεροπλάνου, θα φωνάξουνε όλες τις τηλεοράσεις και όλες τις εφημερίδες για να με εκθέσουν ακόμη μια φορά παραπάνω για κάποια πράγματα τα οποία βασίζονται μόνο σε κάποιες κατηγορίες ενός ψεύτη, ενός κλέφτη, ενός… πώς να το πω…».

Ι.Ζ.: Στο ραντεβού που είχα ως δικηγόρος του κ. Λυγινού με την κα Λαχανά και τον κ. Γεωργουλέα, δήλωσε ο κ. Γεωργουλέας ότι εάν δεν έρθει κάποια πιο ουσιαστική δήλωση από αυτήν που είχε γίνει στην υπόθεση Siemens, φυσικά θα πρέπει ο κ. Λυγινός να υπολογίζει ότι θα υποστεί όλες τις συνέπειες, που προβλέπει ο νόμος. Οπότε είναι κατανοητό τι εννοούσε με αυτό ο κ. Γεωργουλέας.

Ε: Τι εννοούσε μ’ αυτό, κ. Ζαΐμη;

Ι.Ζ.: Ξέρει πολύ καλά ο κ. ανακριτής ότι ο μόνος τρόπος ουσιαστικής άμυνας σ’ αυτήν την υπόθεση για να αποδειχθεί η αθωότητα του κ. Λυγινού, είναι να «παραδώσει» το πελατολόγιο που είχε τα χρόνια που δούλευε στην ΒΝΡ σαν τράπεζα. Ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι ποινικό αδίκημα στην Ελβετία που τιμωρείται με…

Φ.Λ.: «Φυλάκιση».

Ι.Ζ.: …με φυλάκιση. Επάνω σ’ αυτό το επιχείρημα ο κ. Γεωργουλέας δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το Ελβετικό Δίκαιο γιατί στην Αθήνα ισχύει το ελληνικό ποινικό και δικονομικό δίκαιο.

Φ.Λ.: «Επίσης, εγώ ο ίδιος τηλεφώνησα τον κ. Γεωργουλέα, πήρα εγώ, τηλεφώνησα τον κ. Γεωργουλέα και του μίλησα την επόμενη που βγήκαν στις εφημερίδες οι δηλώσεις του κ. Κάντα περί πολιτικών, πατέρα και όλα τα συνακόλουθα… Εγώ πήρα τον κ. Γεωργουλέα, του συστήθηκα ποιος είμαι και του είπα ότι όλα αυτά είναι ψέμματα, ότι δεν ισχύουν, ότι ουδέποτε είχα πολιτικά πρόσωπα, ότι μπορούμε να κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη αν θέλει να μιλήσουμε ή στο τελευταίο της γραφής του είπα τι εγγυήσεις μου δίνει ότι θα υπάρξει αυτή η μυστικότητα, η μη διαρροή αν θέλετε ή η μη φυλάκισή μου σε περίπτωση που αποφασίσω να έρθω στην Ελλάδα. Και μου είπε ότι δεν μπορεί να μου το εγγυηθεί αυτό. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να μου το εγγυηθεί αυτό ότι δεν θα με κλείσει μέσα, το οποίο θα το κάνει, πιστεύω, γιατί να πάω κάτω; Βλάκας είμαι; Και εκτός απ’ αυτό πήγανε άλλοι κάτω στην …. άλλοι από άλλες χώρες, τους οποίους τους άφησε ελεύθερους, έτσι;».

Ε: Ναι, αυτό όμως είναι επιχείρημα εναντίον σας με την έννοια ότι ο κ. Ματαντός και ακόμα και ο …

Φ.Λ.: «Ο κ. Ματαντός …ο κ. Ματαντός…».

Ε: … κ. Αβατάγγελος, ο οποίος τελικά προφυλακίστηκε μόνο και μόνο επειδή δεν κατέβαλε την εγγύηση στην ώρα του.

Φ.Λ.: «Σωστά».

Ε: Ο κ. Ματαντός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οπως τα λέτε, το πιθανότερο είναι ότι και εσείς θα αφεθείτε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Με κάποια χρηματική εγγύηση …

Φ.Λ.: «Συγγνώμη…».

Ε: … 50, 100, 200, 500.000 ευρώ…;

Φ.Λ.: «Καταρχήν, δεν έχω χρήματα. Είμαι άφραγκος, δεν έχω φράγκο, δεν έχω ένα ευρώ, έτσι; Δεύτερο, του ζήτησα να μου… γραπτώς – είμαι Ελβετός πολίτης, όπως το λέω, έτσι; Στη χώρα αυτή ζω, στη χώρα αυτή εργάζομαι, θέλω να το σεβαστούνε αυτό και να μου γράψουνε, δεν ξέρω, να μου δώσουν γραπτώς κάτι ότι δεν πρόκειται να με φυλακίσουνε».

Ε: Δηλαδή με μια τέτοια εγγύηση θα ‘σασταν διατεθειμένος εφόσον θα μπορούσε να παρασχεθεί νομικά αποδεκτά, θα ‘σασταν διατεθειμένος να έρθετε στην Ελλάδα και αυτά τα οποία λέτε, να τα πείτε.

Φ.Λ.: «Θα ήθελα, θα ήθελα να πάω πάρα πολύ. Επίσης, θα ήθελα να το γνωρίζετε – και το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Γεωργουλέας – δεν μπορώ να σπάσω το τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας. Η Ελβετία έχει ένα τραπεζικό απόρρητο, το οποίο δεν μπορείς να πεις ονόματα. Δεν μπορείς να πεις πράματα αν δεν πάει…».

Ε: Ναι, αλλά η κατηγορία για κακουργηματικές πράξεις με βάση…

Φ.Λ.: «Ναι, υπάρχει στην Ελλάδα, όχι στην Ελβετία. Εδώ είμαι ελεύθερος».

Ι.Ζ.: Και γι’ αυτό το λόγο θα παραδοθεί…

Ε: Συγγνώμη, η δωροδοκία όμως, η απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, η κατάχρηση των χρημάτων του ελληνικού Δημοσίου …

Φ.Λ.: «Εχει αποδειχθεί αυτό;».

Ε: Η κατηγορία αυτή, εφόσον υπάρχει δίωξη στην Ελλάδα για αδίκημα που τιμωρείται ως κακούργημα στην Ελβετία, οι Ελβετικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να δώσουν τα στοιχεία, τα οποία ζητούνται από τις Ελληνικές Αρχές για τη διαλεύκανση του αδικήματος.

Φ.Λ.: «Να το κάνουνε. Βεβαίως».

Ε: Δεν το έχουν κάνει ακόμη;

Ι.Ζ.: Οχι.

Φ.Λ.: «Δεν …δεν… δεν ξέρω. Δεν με αφορά αυτό το κομμάτι».

Ι.Ζ.: Αυτό δεν το έχουνε κάνει ακόμα, τουλάχιστον με τη συζήτηση που έγινε μέσα στο γραφείο του ανακριτή μέχρι εκείνη την ημέρα που ήτανε, θα έλεγα, τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου – τώρα ακριβώς δεν ξέρω πότε ήτανε».


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID