EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κίνδυνοι για το νοσηλευτικό προσωπικό στο χώρο του χειρουργείου

Κείμενο: Χρυσούλα Μπαντίνου

Ποιοί κίνδυνοι ελοχεύουν στο χειρουργείο για το ίδιο το προσωπικό και ποιά είναι τα συμπτώματα που επιβαρύνουν την υγεία τους;

Θέματα που αφορούν τα προβλήματα της υγείας των νοσηλευτών στο χειρουργείο παρουσιάστηκαν σε στρογγυλή τράπεζα, στο 12ο Συνἐδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΧΕΒΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 9 -11 Οκτωβρίου.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από την κα. Θεοδώρα Κιουρτσή, νοσηλεύτρια του Χειρουργείου Γ.Ν. Καβάλας στο πλαίσιο της νοσηλευτικής ημερίδας που διαξαγόταν παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου.

Οι αιτίες, που επιβαρύνουν την υγεία, στο χώρο της νοσηλευτικής χειρουργικής, χωρίζονται σε φυσικές και μηχανικές όπως οι μυοσκελετικές κακώσεις, η πολύωρη στατική εργασία-ορθοστασία, ο χειρισμός των μηχανημάτων καθώς και η μεταφορά υλικών και ο χειρισμός των ασθενών. Επιβαρυντική επίσης μπορεί να αποτελέσει η ιοντίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ, ακτίνες γ και οι σωματιδιακές ακτινοβολίες α, β, γ), ενώ για την προστασία τους επιβάλλεται η θωράκιση της αίθουσας με ακτινοπροστατευτικό υλικό, ο συνεχής έλεγχος των μηχανημάτων καθώς και η χρήση δοσίμετρων.

Το προσωπικό επίσης που έρχεται σε επαφή με το χειρουργικό καπνό εμφανίζει συχνά πονοκεφάλους, ναυτίες, βήχα, αλλεργίες και δερματικούς ερεθισμούς.

Ακόμη και μέσα στο χώρο του χειρουργείου, ο θόρυβος αποτελεί έναν παράγοντα επιβαρυντικό στην ψυχοσωματική υγεία του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός προέρχεται τις περισσότερες φορές από τη χρήση του εξοπλισμού, όπως μετακίνηση τροχηλάτων και μηχανημάτων, πτώση μεταλλικών εργαλείων, λειτουργία και συναγερμό από monitors και μηχανήματα αναισθησίας.

Πηγή όμως θορύβου μπορούν να αποτελέσουν οι συνομιλίες του προσωπικού την ώρα της εργασίας και το σύστημα ενδοεπικοινωνίας.

Ένας σημαντικός κίνδυνος παραμένουν οι μολύνσεις, που αφορούν την επαφή του νοσηλευτικού προσωπικού με μολυσματικό υλικό του ασθενή. Αυτό κυρίως συμβαίνει είτε με τρύπημα από βελόνα, είτε με κόψιμο από νυστέρι με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, λόγω της πιθανότητας μετάδοσης ασθενειών.

Σημαντική όμως κατηγορία κινδύνων είναι αυτοί που προέρχονται από χημικά αίτια. Πολλά από τα καθαριστικά είναι επικίνδυνα για το προσωπικό, γιατί είναι καυστικά και διαβρωτικά και απελευθερώνουν αναθυμιάσεις, ενώ η επαφή μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδες, εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και καρκινογενέσεις.

Επιπλέον, τα αναισθητικά αέρια σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αναπαραγωγής, κεφαλαλγίες καθώς και ηπατική και νεφρική τοξικότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται η αποφυγή της πολύ στενής επαφής με τον ασθενή στο χώρο της ανάνηψης καθώς και η καλή εφαρμογή της προσωπίδας στο πρόσωπο των ασθενών, χωρίς να αφήνει τα περιθώρια για τυχόν απώλειες.

Οι αλλεργίες ωστόσο καραδοκούν και στο χειρουργείο και συνήθως προκαλούνται από τη χρήση χειρουργικών γαντιών και αντισηπτικών υγρών με αποτέλεσμα να προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα των χεριών καθώς και τοπικά οιδήματα. Είναι σημαντικό για την αποφυγή αυτών των αλλεργιών η συχνή χρήση ενυδατικής αλοιφής χεριών καθώς και χρήση υποαλλεργικών γαντιών.

Τέλος, στην έρευνα αναφέρθηκαν και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι με το στρες του χειρουργείου να είναι ο σημαντικότερος επιβαρυντικός παράγοντας. Ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη συνεργασίας, αλλά και η έλλειψη προσωπικού και υλικού αυξάνουν το στρες κατά την ώρα της εργασίας. Συνθήκες τέτοιες στρεσσογόνες στο χώρο του χειρουργείου θεωρήθηκαν η έλλειψη αυτενέργειας, η διακεκομμένη εκτέλεση εργασίας, οι εντολές με έντονο τόνο, οι συγκρούσεις στο χώρο της εργασίας (διαπροσωπικές και ιεραρχικές), όσο και η χρονική πίεση και η έλλειψη επιβράβευσης.

Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την εμφάνιση του συνδρόμου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out), με έντονη την αίσθηση της κόπωσης, των γαστρεντερικών διαταραχών, του εκνευρισμού και της κατάθλιψης, αλλά ακόμη και της χαμηλής αυτοεκτίμησης, της αδυναμίας συγκέντρωσης καθώς και της απώλειας libido.


Η θέση της γυναίκας στην χειρουργική

Στη φετινή θεματολογία του 12ο συνεδρίου της ΧΕΒΕ δόθηκε ξεχωριστά έμφαση στη θέση της γυναίκας στην χειρουργική και η επίδραση του φύλου στη χειρουργική σταδιοδρομία. Όπως ανέφερε στο ikypros ο πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, κ. Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, «είναι ένα θέμα που απασχολεί τα συνέδρια σε όλον το κόσμο, καθώς οι γυναίκες αρχίζουν να είναι πλειοψηφία στην ιατρική, είναι έξυπνες και μελετηρές και προχωρούν πιο εύκολα από τους άνδρες. Το επάγγελμά μας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και επιπλέον η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει αλλάξει. Οφείλουμε και εμείς να το δεχτούμε και μετά να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικά ένα σύστημα εξομοίωσης με την μορφή υπολογιστή, που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, προβάλλοντας διάφορα προγράμματα και καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ιατρός πάνω στον ασθενή σε κατάσταση προσομοίωσης.

Στόχος της εταιρείας, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηθεόκλητος, είναι η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση όλων των χειρουργών, αλλά και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην κλινική πράξη προς όφελος του ασθενούς και όχι της βιομηχανίας.

Για πρώτη φορά επίσης διεξήχθη διαγωνισμός χειρουργικών γνώσεων των ειδικευομένων με ομάδες που αντιπροσώπευαν Κλινικές αλλά και ομάδες αποτελούμενες από συναδέλφους. « Στόχος του διαγωνισμού, είναι να συνειδητοποιήσουμε τα ελλείμματα μας, αλλά και εκεί που τα καταφέρνουμε να νιώσουμε αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουμε μπροστά » ανέφερε ο πρόεδρος της ΧΕΒΕ. Aνακοίνωσε επίσης το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη στις 9-12 Νοεμβρίου 2016.





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID