EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αυτές είναι οι εταιρείες που θα πληρώσουν το «κρυφό χαράτσι» - Ονόματα και ποσά

Eνα από τα πιο βαριά μέτρα της φετινής χρονιάς –καθώς το ποσό του πρόσθετου φόρου θα φτάσει στα 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών- θα κληθούν να «σηκώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες οι μεγάλες επιχειρήσεις – ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ).

Το πρώτο «χτύπημα» θα προέλθει από την αναδρομική αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 80% που ήταν μέχρι τώρα στο 100%.

Δεδομένου ότι το μέτρο αφορά στη χρήση του 2014, το πρόσθετο ποσό θα πρέπει να καταβληθεί φέτος. Και επειδή οι φορολογικές δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα τρέξει τη διαδικασία ώστε το επιπλέον ποσό να φανεί στο TaxisNet μέσα στις επόμενες ημέρες. Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα μέσα στο επόμενο 10ήμερο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώσουν την πρώτη δόση του επιπλέον φόρου μέχρι το τέλος του μήνα.

Πόσες είναι οι εταιρείες που θα πρέπει να βάλουν και πάλι χέρι στο ταμείο; Αν και η διαδικασία της συμπληρωματικής εκκαθάρισης τώρα ξεκινάει, τα στοιχεία που συγκέντρωσε το «MoneyPro» δείχνουν ότι τη μερίδα του λέοντος του φετινού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων πλήρωσαν μόλις 12.200 επιχειρήσεις –σε σύνολο 230.000 εταιρειών που διαθέτει η χώρα- καθώς αυτές οι εταιρείες εμφάνισαν φορολογητέα κέρδη 8,27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιο είναι το σύνολο των κερδών που μοιράζονται όλα τα νομικά πρόσωπα; 10,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Που σημαίνει ότι το 5% των επιχειρήσεων εμφανίζει πάνω από το 80% των συνολικών φορολογητέων κερδών.

ΣΕ ΠΙΟ ΛΙΓΟΥΣ. Να σημειωθεί δε ότι το «χαράτσι» των 350 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί φέτος σε ακόμη λιγότερα μερίδια λόγω… μορφής της επιχείρησης. Κρίθηκε σκόπιμο η αναδρομική αύξηση του συντελεστή να ισχύσει μόνο για τα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ). Οι εταιρείες με απλογραφικά βιβλία (ΟΕ και ΕΕ) που είναι όμως και η μεγάλη πλειοψηφία θα υποστούν τις συνέπειες του χρόνου καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής θα είναι 55% για φέτος, 75% για το 2016 (και θα εφαρμοστεί στα κέρδη του 2015) και 100% από το 2017 (που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί στα κέρδη του 2016).

Αυτό το χαράτσι, έχει μια «ιδιαιτερότητα»: Τα περισσότερα τα πληρώνουν αυτοί που έχουν ήδη πληρώσει τα περισσότερα σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Η επεξεργασία 14.948 δηλώσεων από την εταιρεία ICAP ανέδειξε τους «πρωταθλητές», δηλαδή τις εταιρείες που θα πληρώσουν και τα περισσότερα. Στην πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά βρίσκεται ο ΟΠΑΠ. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ανήλθε για τη χρήση του 2014 στα 104 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η εταιρεία θα κληθεί επιπλέον να πληρώσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ (καθώς η πρόσθετη επιβάρυνση ουσιαστικά θα διαμορφωθεί για όλες τις κερδοφόρες εταιρείες στο 20% επί του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την φετινή εκκαθάριση).

Στη δεύτερη θέση είναι ο όμιλος του ΟΤΕ καθώς θα επιβαρυνθεί και η μητρική με περίπου 10 εκατ. ευρώ (ο φόρος εισοδήματος ήταν πέρυσι 52 εκατ. ευρώ) αλλά και η Cosmote (πληρώνει για τη χρήση του 2014 περίπου 51,6 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν στη λίστα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ο φόρος ήταν 34,8 εκατ. ευρώ), η Jumbo (φόρος εισοδήματος 26,6 εκατ. ευρώ), ο ΑΔΜΗΕ, ο Καρέλιας,, η ΕΥΔΑΠ, η Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Σημαντική θα είναι επίσης η επιβάρυνση για την Αττική Οδό και την Aegean.


Σοκ για τα ταμεία παρά τις… ευκολίες

Το γεγονός ότι το πρόσθετο χαράτσι των 350 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε μικρό αριθμό επιχειρήσεων, σημαίνει ότι αυτοί που θα πληρώσουν θα αντιμετωπίσουν και σοβαρό ταμειακό πρόβλημα το οποίο δεν είχε προϋπολογιστεί. Και αυτό διότι το μέτρο ψηφίστηκε μεν τον Ιούλιο αλλά η αρχική μορφή της διάταξης προέβλεπε εφαρμογή από τα κέρδη του 2015 (που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα πληρωνόταν του χρόνου).

Η αναδρομικότητα, πέρασε με το μνημονιακό νομοσχέδιο του Αυγούστου. Για να γίνει πιο… εύπεπτο το μέτρο, ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων Εξόδων με εγκύκλιό της καθόρισε… ευκολίες πληρωμής. Οπως αναφέρεται «για όσες δηλώσεις των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (100%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός του φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον φορολογούμενο.

Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης και η πρώτη δόση καταβάλλεται ως την τελευταία εργάσιμη του μήνα εκκαθάρισης». Οι δόσεις θα είναι πέντε που σημαίνει ότι ο πρόσθετος φόρος θα καταβληθεί από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2016 με την κάθε δόση να διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες που πληρώνουν τον μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος








ΠΗΓΗ









ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID