EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Με βάση πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο νέος νόμος θα είναι επικαιροποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ίσχυσε το 2014.

Ο νέος νόμος λογικά πρέπει να είναι έτοιμος έως τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο απομένουν ακόμη 9 ημέρες και δεν έχει ξεκινήσει διαβούλευση με την τρόικα.

Οι βασικές παράμετροι του νόμου θα είναι:

1) Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίζονται μάλλον με βάση το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στο book building, δηλαδή στο βιβλίο προσφορών, κατά τη διαδικασία υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου.

Με βάση το νόμο του 2013 η τιμή των αμκ καθοριζόταν με τις εξής δύο παραμέτρους:

Α) Μέσος όρος 50 συνεδριάσεων στο χρηματιστήριο μείον -50% discount

Β) Τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή μείον ένα discount που θα το καθόριζε η αγορά.
Λόγω της δραματικής πτώσης των τραπεζικών μετοχών προκύπτει το εξής, ακόμη και με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων μείον discount -50% οι τιμές που διαμορφώνονται είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες οπότε δημιουργείται τεχνικό πρόβλημα.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου του 2014, όπου η τιμή δεν καθορίστηκε διοικητικά με ένα μαθηματικό τύπο αλλά με βάση την ζήτηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών της αύξησης.

Να σημειωθεί ότι η δραματική πτώση των χρηματιστηριακών τιμών πέραν της ανησυχίας που υποκρύπτει για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης έχει αφομοιώσει και μέρος του discount που θα εμπεριέχουν οι τιμές των αμκ.

2) Προφανώς θα υπάρξουν καθολικά reverse split.

3) Για το δυσμενές σενάριο έχουν εξεταστεί δύο λύσεις, μετατρέψιμα ομολογιακά cocos με επιτόκιο από 7% έως 9,3% και calls options, δηλαδή για τις μετοχές που θα αποκτήσει το ΤΧΣ οι τράπεζες να έχουν δικαίωμα επαναγοράς -προαιρετικά.

Το πιθανότερο σενάριο σε αυτή την φάση θεωρείται το cocos, ωστόσο θα εξαρτηθεί κυρίως από το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης.

Ορισμένα σχέδια που είχαν υπάρξει να εγγυηθεί το κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων cocos ο ESM ως σενάριο έχει αποκλειστεί γιατί εμπίπτει στο state aid δηλαδή, στις κρατικές ενισχύσεις.

Με βάση όλες τις ενδείξεις το επιτόκιο θα είναι στο πάνω εύρος, δηλαδή κοντά στο 9%.

4) Θα ενσωματωθεί πλήρως ο νόμος της BRRD, δηλαδή ο νόμος για το bail in και την εξυγίανση – resolution – στον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

5) Δεν θα περιλαμβάνεται παράμετρος για τα warrants.
Το αρχικό σχέδιο που είχε εξεταστεί, δηλαδή να υπάρξει δημόσια πρόταση από το ΤΧΣ προς τους κατόχους των warrants, έχει εγκαταλειφθεί και προκρίνεται η λύση να αφεθούν να λήξουν έως το 2018 χωρίς να εξασκηθούν.

6) Θα υπάρχει πιο αυξημένη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από το ΤΧΣ και ταυτόχρονα μέσω της BRRD θα υπάρχουν ειδικοί επόπτες –τύπου επιτρόπου– όπου θα ελέγχουν όλες τις διοικητικές αποφάσεις των τραπεζών.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID