EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η πρώτη επέτειος της φρίκης

Ενα χρόνο μετά την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Σχολής της Αγιοτσινάπα, η οργή περισσεύει, καθώς η αλήθεια για όσα συνέβησαν συνεχίζει να «εκπονείται» από τις αρχές σαν να μην είχε συντελεστεί και ανακοινώνεται μέσω διαταγμάτων.

Αυτό έκανε ο πρόεδρος του Μεξικού Πένια Νιέτο, υιοθετώντας πανηγυρικά το πόρισμα του γενικού εισαγγελέα Μουρίγιο που τον Ιανουάριο έκλεισε εσπευσμένα τον σχετικό φάκελο, ορίζοντας ρητά ως «ιστορική αλήθεια» ότι οι νέοι δολοφονήθηκαν από μέλη του καρτέλ ναρκωτικών Ενωμένοι Πολεμιστές, που τους έκαψαν σε χωματερή της γειτονικής Κοκούλα κι έπειτα πέταξαν τις στάχτες τους σε ποταμό.

Αν έχει κάτι από αλήθεια αυτή η συμβολική πυρά που με πάθος και λεπτομέρειες περιέγραψε ο εισαγγελέας Καράμ, όπως λένε οι συγγενείς των φοιτητών, είναι ότι έχει στόχο να εξαφανίσει κάθε ίχνος αλήθειας, ώστε να είναι πειστική η εκδοχή που βολεύει την Πολιτεία. «Αν τους έκαψαν οι ναρκέμποροι, το πολιτικό πρόβλημα για τους δολοφονημένους φοιτητές, για τις επιθέσεις των αστυνομικών, για την –αν μη τι άλλο– απάθεια των στρατιωτικών δεν χρειάζεται εξήγηση: φταίνε τα καρτέλ».

Τώρα αυτή η «ιστορική αλήθεια», που στηρίζεται στις αντιφατικές μεταξύ τους μαρτυρίες πέντε εκ των συλληφθέντων και ποτέ δεν έγινε πιστευτή από τις οικογένειες των αγνοουμένων, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα μιλούν για πλημμελή έρευνα και μη εξέταση άλλων εκδοχών για τις οποίες υπήρχαν ισχυρά στοιχεία.

Οπως ότι ένα από τα πέντε λεωφορεία που κατέλαβαν οι φοιτητές για να επιστρέψουν στη Σχολή τους ήταν εν αγνοία τους φορτωμένο με ναρκωτικά, κάτι που προκάλεσε τη λυσσαλέα απάντηση ναρκεμπόρων και των συνεταίρων και συνενόχων τους αστυνομικών έπειτα από εντολές πολιτικών της τοπικής κυβέρνησης.

Κουκούλωμα

Οι ανακριτικές αρχές παραποίησαν τα στοιχεία του επίμαχου λεωφορείου, παρουσιάζοντας άλλο στη θέση του. Απέκρυψαν ρούχα των φοιτητών που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Κατέστρεψαν μαγνητοσκοπήσεις από κάμερες ασφαλείας. Δεν μελέτησαν τις συνομιλίες από το σύστημα ενδοεπικοινωνίας της αστυνομίας.

Αγνόησαν καταθέσεις επιζώντων. Και δεν ζήτησαν να καταθέσουν (τουλάχιστον) 25 στρατιώτες του 27ου Τάγματος Πεζικού που παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των φοιτητών πριν ξεκινήσει η καταδίωξή τους, ενώ μια ομάδα τους ανέκρινε και φωτογράφισε κάποιους φοιτητές που είχαν βρει καταφύγιο σε νοσοκομείο, από όπου απήχθησαν και εξαφανίστηκαν μαζί με τους υπόλοιπους.

Μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης; Η CDIH αποφεύγει στην έκθεσή της να το διατυπώσει με τόσο ρητό τρόπο, απορρίπτοντας ωστόσο εκ θεμελίων την «ιστορική αλήθεια» του εισαγγελέα Μουρίγιο. «Ενα λάθος σε μια έρευνα μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά εδώ έχουμε πολλά. Τίποτα δεν είναι συνεπές. Ως εμπειρογνώμονες πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεση».

Σε ντοκουμέντο 300 σελίδων, η Επιτροπή Εξαναγκαστικών Εξαφανίσεων του ΟΗΕ στηρίζει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της CIDH και ζητά να γίνει δεκτό το πάγιο αίτημά της να ανακριθούν στρατιωτικοί που ήταν παρόντες το βράδυ της σφαγής.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν επιτρέπει να αμφισβητηθεί η ακεραιότητα του στρατού, πόσο μάλλον να ανακριθούν μέλη του. Το τελευταίο που θα ήθελε είναι να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο για τον ρόλο των στρατιωτικών, ιδίως όταν ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» που διεξήγαγαν έως πρόσφατα άφησε πίσω του περισσότερους από 100.0000 νεκρούς και 25.000 αγνοούμενους.

Δεν συμβιβάστηκαν

Εκείνοι που πίστεψαν πως με μια «πυρά» χάνονται τα ίχνη και μαζί οι υπεύθυνοι, λάθεψαν, διαμηνύουν οι συγγενείς. Φαντάστηκαν πως ακόμη μια φορά οι γονείς των θυμάτων θα συμβιβάζονταν με την «επίσημη πραγματικότητα», θα κουράζονταν να φωνάζουν και θα επέστρεφαν σπίτι τους.

Δεν διανοήθηκαν τις πανεθνικές πορείες, τις γενικές απεργίες συμπαράστασης, το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και την παγκόσμια κατακραυγή. Υποτίμησαν την πιθανότητα η οργή να μεταλλαχθεί σε δράση.

Συγκέντρωση για τους 43 εξαφανισθέντες φοιτητές της σχολής Αγιοτσινάπα στο Μεξικό

Από χθες, άρχισε να στήνεται στην πλατεία του Σόκαλο, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ένας καταυλισμός όπου συγγενείς και φίλοι των 43 φοιτητών μετά την πορεία που έχουν οργανώσει για το Σάββατο, ανήμερα της επετείου του ενός χρόνου από την εξαφάνισή τους, θα ξεκινήσουν απεργία πείνας επί 43 μέρες.

Μαζί τους και οι συγγενείς πολλών ακόμη αγνοούμενων: μετά την εξαφάνιση των 43 φοιτητών και μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο τουλάχιστον 292 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των αγνοουμένων στην Ιγουάλα και τα περίχωρά της.

Το Associated Press κατάφερε να μιλήσει με συγγενείς 158 από αυτούς τους «άλλους αγνοούμενους». Τρομαγμένοι και συνάμα οργισμένοι, μίλησαν για τα παιδιά, τα αδέλφια, τους άντρες τους που απήχθησαν μπροστά στα μάτια τους. Για μασκοφόρους με στολή παραλλαγής που κάνουν επιδρομές στα σπίτια τους.

Για εκείνους που πήγαν στη δουλειά τους και δεν επέστρεψαν ποτέ. Για την οπιούχα παπαρούνα που έχει πλημμυρίσει τα βουνά. Για αστυνομικούς που με πολιτικά κάνουν χρέη φρουρών των μελών του καρτέλ των Ενωμένων Πολεμιστών. Και για πολιτικούς που τους προστατεύουν.

Για όλα αυτά καλείται να απαντήσει ο πρόεδρος Πένια Νιέτο που, αναγκασμένος από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, θα συναντηθεί αύριο με τους γονείς των αγνοούμενων νέων. Παρουσία μάλιστα των εμπειρογνωμόνων της CIDH που κατεδάφισαν την «ιστορική αλήθεια» για την πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησής του.

Τόσο μαύρη, ώστε η σφαγή της Αγιοτσινάπα και η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο τoυ Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.

Ενα τραγούδι για την Αγιοτσινάπα

Ενα τραγούδι για την Αγιοτσινάπα

Συναυλία διαμαρτυρίας για την εξαφάνιση των 43 φοιτητών από την Αγιοτσινάπα θα γίνει το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 21.00 (είσοδος δωρεάν) στο Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδη 2, στου Ψυρρή, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Martha Moreleón, Alejandro Díaz, Pedro Fabián, Herman Mayr, Daniela Bolaño, René Villanueva Maldonado (videoclip), Los Tre, Abanicoro, Alfonso Álvarez και της μουσικοθεατρικής ομάδας Αδέσποτες Σκύλες. Την εκδήλωση, με κεντρικό θέμα «Δεν Ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε την κυβέρνηση που επιδιώκει τη λήθη με στόχο τη συνέχιση της ατιμωρησίας» διοργανώνουν μεταξύ άλλων το καφέ Lacandona, ο συνεταιρισμός ΣΥΝ ΑΛΛΟΙΣ και το περιοδικό ΑΛΑΝΑ.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID