EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο φόβος του «όχι»

«Ο φόβος ως μέσο χειραγώγησης ήταν ανέκαθεν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής, ήταν το δηλητήριο που παρέλυε κάθε αντίσταση στην επέλαση της οποιασδήποτε εξουσίας».
Οι ουρές και το μαζικό άδειασμα των AΤΜ των τραπεζών -που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση ελέγχου των κεφαλαιακών ροών, η κοσμοσυρροή στα σουπερμάρκετ και τα βενζινάδικα, που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν αναμφίβολα προϊόν αυτής της πολιτικής. Φορείς αυτής της πολιτικής ήταν οι αξιωματούχοι των θεσμών και των πιστωτών, πολιτικοί, φίλια εγχώρια και ξένα ΜΜΕ. Στόχος ήταν φυσικά η χειραγώγηση των Ελλήνων ψηφοφόρων λίγο πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο πολίτης έπρεπε να πάει στην κάλπη υπό το κράτος ενός συναισθήματος -του φόβου- και όχι της λογικής. Ετσι διαμορφώνεται, άλλωστε, η κατάλληλη εκλογική μάζα για το κατάλληλο εκλογικό αποτέλεσμα.
Το παρήγορο, όμως, είναι ότι στην περίπτωσή μας φόβο δεν νιώθουν μόνο οι αδύναμοι, αλλά και οι ισχυροί.
● Φόβο νιώθει και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μήπως στο τέλος αυτής της περιπέτειας αποδειχθεί η ηγεμών της Ευρώπης που θα συνδέσει το όνομά της με τη διάλυση του ευρώ.
● Αντίστοιχο φόβο κατάρρευσης της ευρωζώνης νιώθει και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κατάφερε με τόσο κόπο να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν και φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά του με την οικονομική ανάκαμψη της Ε.Ε. μέσω του γνωστού του πακέτου.
● Φόβο νιώθει και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που φιλοδοξεί να επανεκλεγεί στην προεδρία του θεσμού.
● Φόβο νιώθει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα φορτωθεί τις ατυχείς επιλογές που οδήγησαν το Ταμείο σε τεράστιες απώλειες.
● Φόβο -για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο- νιώθει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που έχει καλέσει επανειλημμένα πιστωτές και Αθήνα σε συμφωνία.
● Φόβο νιώθει ακόμη το G7 των επτά πιο ισχυρών χωρών του κόσμου -που συνεδρίαζε χθες σε επίπεδο υφυπουργών για το ελληνικό ζήτημα, αλλά και όλες οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές και οικονομικές ελίτ του πλανήτη, αφού πιθανό ελληνικό χρεοστάσιο και Grexit θα είναι ο μεγαλύτερος σεισμός για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.
Επιπτώσεις στις αγορές
Η ζημιά δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψους 320 δισ. ευρώ χρέος, που το ελληνικό κράτος ενδεχομένως θα αθετήσει, αλλά και με τις παράπλευρες επιπτώσεις στις αγορές, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα ανεβάσουν τις τελικές ζημιές σε πάνω από ένα τρισ. ευρώ.
Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στην ιταλική εφημερίδα La Stampa η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Κάθριν Μαν, οι «αγορές δεν είναι έτοιμες» για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Μαν τόνισε ακόμη ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι ακόμη εύθραυστη και εξαρτάται έτσι από κάθε κατάσταση που ενέχει έναν κίνδυνο.
Οσον αφορά την ετοιμότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, είπε ότι «εδώ και καιρό αυτές συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος, σαν ο πληθωρισμός ή η μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών να μην μπορούν να συμβούν… Εάν με ρωτάτε για το αν είναι έτοιμες γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, σας απαντώ πως όχι. Δεν έχουν προβλέψει, στις εκτιμήσεις τους, κανέναν κίνδυνο».

Πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID