EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έτσι αποφεύγει την πτώχευση η Ελλάδα;

Με τα κρατικά αποθέματα της Ελλάδας να ελαττώνονται καθημερινά, οι ανήσυχοι πιστωτές παρακολουθούν στενά κάθε πληρωμή χρέους και κάθε απόδοση μισθού για να εντοπίσουν σημάδια πως η Αθήνα έχει ξεμείνει από χρήματα.

Παρά τις πολλές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα έπρεπε να έχει στερεύσει ως τώρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τους πιστωτές της – συμπεριλαμβανομένης της δόσης των 200 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έληγε σήμερα – και παρά τις κάποιες δυσκολίες, και τις συντάξεις και τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

Κάποια από τα χρήματα βρέθηκαν από τους λογαριασμούς των ανεξάρτητων κρατικών αρχών, και τελευταία η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκεντρώσει περισσότερο ρευστό, μαζεύοντας τα αχρησιμοποίητα αποθέματα των δήμων – μία κίνηση που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

Ωστόσο, αφανώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει έναν διαφορετικό, πιο παραδοσιακό τρόπο να μαζέψει περισσότερα χρήματα: λαμβάνει περισσότερους φόρους και ξοδεύει λιγότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πριν από μία εβδομάδα – τα οποία αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς δημοσιεύτηκαν την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε μια αρκετά αμφιλεγόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα – η ελληνική κυβέρνηση τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με το περασμένο έτος στη συλλογή φόρων, τις μειώσεις δαπανών και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτή είναι μια αρκετά σημαντική εξέλιξη, ύστερα από το συλλογικό ρίγος στην ευρωζώνη όταν οι αριθμοί του Ιανουαρίου έδειχναν πως η Αθήνα είχε συγκεντρώσει κατά 1 δις ευρώ λιγότερους από τον στόχο της φόρους, κάτι που εξαφάνισε ένα μεγάλο ποσοστό από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαρτίου έχουν σχεδόν πλήρως ανατρέψει αυτήν την τάση. Όχι μόνον έχουν τα έσοδα από τους φόρους επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του περασμένου έτους (και ενδείξεις προ κρίσης) για το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε τέτοιον βαθμό που η κυβέρνηση ξόδεψε κατά 1,5 δις ευρώ λιγότερα απ’ ότι αναμενόταν.

Αυτά έχουν δημιουργήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,7 δις ευρώ, δηλαδή 1,6 δις ευρώ πάνω από τις προβλέψεις. Και όλα αυτά είναι χρήματα που η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει για να επιβιώσει ενώ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για να λάβει τα υπολειπόμενα 7,2 δις ευρώ του προγράμματος διάσωσής της.

Σίγουρα, τα πράγματα δεν είναι όλα τέλεια. Η μείωση στις δαπάνες έχει αυξήσει τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, και μελετώντας τα βιβλία εξόδων του υπουργείου θα βρείτε τεράστια κενά δαπανών.

Έχουν χτυπηθεί συγκεκριμένα οι δαπάνες περίθαλψης. Η καταχώρηση για «κάλυψη νοσοκομειακού ελλείμματος» για παράδειγμα, αναγράφει μόλις 43 εκατ. ευρώ που έχουν πληρωθεί ως τώρα, ενώ τελικά θα κοστίσει 1,1 δις ευρώ για αυτό το έτος. Οι δαπάνες επένδυσης, προϋπολογισμένες στα 6,4 δις ευρώ, είχαν μόλις 542 εκατ. ευρώ σε εκταμιεύσεις. Συνεπώς, αυτοί οι λογαριασμοί θα προκύψουν αργότερα μέσα στο έτος.

Παρ’ όλα αυτά, αν ο Απρίλης κατάφερε να επαναλάβει την απόδοση του Μαρτίου, αυτό θα βοηθούσε σημαντικά στην εξήγηση του πώς η Αθήνα έχει καταφέρει να παραμείνει φερέγγυα μέσα από όλα τα σενάρια χρεοκοπίας.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID