EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ρόμπα τα παπαγαλάκια του Αλαφούζου (Βίντεο) - Το έγκλημα σε βάρος της ΔΕΗ

Του Γ. Γ.

Εκρηκτικό το κλίμα που επικράτησε στην τηλεόραση του Σκάι κατά την συζήτηση για το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ».

Στριμωγμένη και βρισκόμενη σε αδιέξοδο η βουλευτίνα της Ν.Δ. Μισέλ Ασημακοπούλου από τις σαφέστατες ερωτήσεις συνδικαλιστή της ΔΕΗ, βρήκε στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή τον απόλυτο συμπαραστάτη, κάνοντας το στέλεχος του Σύριζα Μπαλάφα, να χαρακτηρίσει τον μαρκουτσοφόρο του Αλαφούζου «κυβερνητικό εκπρόσωπο» και «απολογητή της κυβερνητικής πολιτικής» με συνέπεια να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο στο στούντιο.


Ιδια ατμόσφαιρα υπήρξε στο στούντιο και με την αντιπαράθεση συνδικαλιστή της ΔΕΗ με τον Αρη Πορτοσάλτε. Διακοπτόμενος συνεχώς ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ, αγανάκτησε, και απέδωσε στον δημοσιοκάφρο του ΣκάΙ ότι έχει αναλάβει εργολαβία να παραπληροφορεί τον κόσμο με τον Α. Πορτοσάλτε να νιώθει «προσβεβλημένος» και να απειλεί με μηνύσεις και δικαστήρια 

           
 

Πάμε επί ουσίας τώρα.

Εχουμε μια κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένη να εκτελεί ένα εγκληματικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει. (Λεπτομέρειες θα φανούν αργότερα) Το ξεπούλημα δηλαδή μέρους της ΔΕΗ με το νομοσχέδιο που φέρνει στην βουλή για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

 Γνωρίζοντας ότι είναι λίγος ο πολιτικός της χρόνος σπεύδει να ψηφίσει πράγματα που δεσμεύουν την κυβέρνηση για πολλά χρόνια, (Είναι συζητήσιμο πόσο βαρύτητα έχουν οι δεσμεύσεις του Σύριζα ότι σε περίπτωση που βρεθεί στην εξουσία θα αναθεωρήσει όλες τις σημερινές κυβερνητικές αποφάσεις).
Σήμερα, λοιπόν, έχουμε και μια ακόμα εξήγηση γιατί η κυβέρνηση έκλεισε πραξικοπηματικά την βουλή Ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο δεν περνάει από την ολομέλεια της,  αλλά υπήρξε η μεθόδευση να κλείσει και να περάσει από στημένες συνθέσεις τμημάτων της βουλής

Ένα πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Νίκου Μπογιόπουλου μας απαλλάσσει απ’ το  να  επεκταθούμε εμείς για τις σκοπιμότητες αυτής της κυβερνητικής απόφασης.
Μπορούμε να προσθέσουμε μόνο ότι στα πλαίσια  της πολιτικής του «κοινωνικού αυτοματισμού» και σε μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, η εκπρόσωπος κυβερνητικής προπαγάνδας Σοφία Βούλτεψη καθώς και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ στρέφουν τα βέλη τους σε όσους αντιστρατεύονται στο ξεπούλημα της όποιας κρατικής περιουσίας έχει απομείνει, κάνοντας λόγο ότι κάθε κινητοποίηση για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα αποτελεί «σαμποτάζ κατά του κράτους», ενώ ο γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της επιστράτευσης των απεργών.

Αυτό που πρέπει να αναμένουμε είναι ότι κι αυτή η μάχη θα εξελιχθεί στους δρόμουςΗ έκβαση της θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή στην απεργία και από την συμπαράσταση που θα υπάρξει. Πρέπει να αναμένουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα προσφύγει στα δικαστήρια και η απεργία θα κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική ενώ αν οι απεργοί επιμένουν θα προχωρήσει σε επιστράτευση.

Μένει να δούμε αν θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο λαϊκό μέτωπο που θα σταθεί ανάχωμα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. 






пнгн

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το "τελευταίο ρουσφέτι" του Στουρνάρα - καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων Ηλεκτρομηχανικής Κύμης

Χωρίς δικά μας σχόλια, αναδημοσιεύουμε ολόκληρη την ανακοίνωση των επί 18 μήνες απλήρωτων εργαζομένων:

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΕΑΣ!

    Στις 30 Μαΐου, λίγες  ημέρες πριν φύγει, ο «άμεμπτος»  Υπουργός Οικονομικών και λάτρης των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ διόρισε με Υπουργική απόφαση ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ 45 ημετέρους με την διαδικασία της απόσπασης. Ανάμεσα τους, ο μοναδικός, στην ειδικότητα του, Χημικός Επιστήμονας της εταιρείας. Κίνηση που προκαλεί εύλογες απορίες:

Ποιος υπέγραψε την απόσπαση, δεδομένου ότι στην εταιρεία δεν υπάρχει διαχειριστής;;;
Πως έγινε η απόσπαση, όταν η εταιρεία έχει μόνο 55 εργαζόμενους, υπάρχει ήδη ένας αποσπασμένος στο ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι παράνομο να γίνει άλλη απόσπαση,  τουλάχιστον χωρίς την έγκριση της εταιρείας;;;

Αν την έγκριση την έχουν δώσει τα ΕΑΣ, τότε εγείρονται εύλογες απορίες, αφού όλο αυτό το διάστημα των 18 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΗΜΚ διατείνονται ότι είμαστε ξεχωριστή εταιρία (!)...
Πως το ΥΠΟΙΚ τώρα και μας βλέπει και μας ξέρει, αφού αποσπά υπάλληλο της ΗΜΚ στην Υπηρεσία του;;; Κε Υπουργέ των Οικονομικών, είμαστε άλλοι 54.
     Και σαν να μην έφτανε αυτό, έφτασε στα αυτιά μας ότι ο Σύμβουλος των ΕΑΣ μετά από οχλήσεις που δέχτηκε από πρώην Υπουργό, Βουλευτές, δηλώνει δυσαρεστημένος "ΑΚΟΥΣΟΝ(!) ΑΚΟΥΣΟΝ(!)" γιατί έχουν καθυστερήσει τα υπηρεσιακά έγγραφα του αποσπασμένου να πάνε στο ΥΠΟΙΚ, για να αρχίσει να πληρώνεται. "ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!"
"ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΠΕΘΑΝΕ! ΖΗΤΩ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ!"  

Να θυμίσουμε λοιπόν στον κύριο Σύμβουλο των ΕΑΣ ότι:
    Οι 55 εργαζόμενοι της ΗΜΚ είναι 18 ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ και σε επίσχεση εργασίας. Την ευαισθησία που δείχνει για να ευχαριστήσει ημετέρους, ΜΑΚΑΡΙ να την έδειχνε και για την Ηλεκτρομηχανική. Ένα στρατιωτικό εργοστάσιο που παράνομα και ετσιθελικά το βαφτίζουν πολιτικό τομέα και το οδηγούν ως άλλη Ιφιγένεια στο κλείσιμο για να «σωθούν» δήθεν τα ΕΑΣ. Το ΥΠΕΘΑ και τα ΕΑΣ αντιμετωπίζουν  τους εργαζομένους της ΗΜΚ ως <<ΠΛΗΒΕΙΟΥΣ>>  και τους αφήνουν απλήρωτους και εξαθλιωμένους εδώ και 18 μήνες, ενώ όλοι οι άλλοι πληρώνονται. Επιτρέπουν σε μια περιοχή, αυτή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, που είναι χαρακτηρισμένη ως άγονη και μειονεκτική με ιδιαίτερο ανάγλυφο, απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και απομακρυσμένη από αστικό κέντρο με ανεργία που αγγίζει το 80%, να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας.

   Το εργοστάσιο που έχετε βάλει ως στόχο να κλείσετε Κύριοι & κα Γεννηματά, μπορεί να δημιουργήσει τις τριπλάσιες θέσεις εργασίας  , όχι μόνο με εξαγωγικές δραστηριότητες, αλλά με την κάλυψη του 5% των αναγκών του στρατού, αφού τα προϊόντα που παράγει η ΗΜΚ είναι ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ (ΚΡΑΝΗ, ΑΛΕΞΙΣΦΑΙΡΑ.ΣΤΟΛΕΣ ΡΒΧΠ κ.α - ΑΡΘΡΟ 346, Ν. 4028/2011,  ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΕΘΑ αριθμ.121078/2006).
   Εμείς οι απλοί εργαζόμενοι, με την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας  και ως μοναδικό όπλο την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, καταγγέλουμε κάθε απόπειρα διαχωρισμού εργαζομένων με κριτήρια ρουσφετολογικά και δηλώνουμε ότι  θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για τη διάσωση του εργοστασίου και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς μόνο η απρόσκοπτη λειτουργία του δημιουργεί τα εχέγγυα ανάπτυξης σε μια περιοχή που μαστίζεται από την  ανεργία.
Για το ΔΣ
Ο Αντιπρόεδρος                        Η Γεν. Γραμματέας
Γ. Θεοδώρου                                 Β. Γκατζιώνη   
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πλησιάζει το τέλος του καθεστώτος στην Ελλάδα; Η τρόϊκα θα διασώσει ή θα θυσιάσει τον εντολοδόχο της;

Ένα καθεστώς καταρρέει εξ αιτίας δύο παραγόντων. 

Είτε από επανάσταση και ανατροπή, είτε από διακοπή της χρηματοδότησής του. 

Το παρασιτικό καθεστώς που εξουσιάζει την Ελλάδα, δεν μπορεί πλέον να βρει χρήματα από το εξωτερικό με δανεισμό για να επιβιώσει. 

Έχει στραφεί λοιπόν αποκλειστικά στο εσωτερικό και στραγγίζει τον ελληνικό λαό με εξοντωτική και αντισυνταγματική φορολόγηση.

Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν καλά για το καθεστώς, ούτε
προς αυτή την κατεύθυνση. 

Οι
ευσυνείδητοι πολίτες, δηλαδή αυτοί που συνήθως πλήρωναν και όχι τα λαμόγια που ξεφεύγουν, βρίσκονται πλέον σε αδυναμία να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς Δημόσιο, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 158,9 δισ. ευρώ ή 87,3% του ΑΕΠ!!!!!!!!!!! 

Δηλαδή οφείλεται σχεδόν στο εσωτερικό ένα ολόκληρο ΑΕΠ…

Από το ασύλληπτο αυτό ποσό οφειλών, 

1) 66,4 δισ. ευρώ είναι οφειλόμενοι φόροι προς το δημόσιο

 2) 77 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες (δηλαδή τα δάνεια που δεν πληρώνονται και όχι αυτά που πληρώνονται ακόμα κανονικά) και

 3) 15,5 δισ. ευρώ είναι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Μόνο για το πρώτο πεντάμηνο του 2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ανέβηκαν με ρυθμό, ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου το μήνα!!!! 

Καταλαβαίνουμε άραγε τι σημαίνει αυτό;

Σε πανικό βρίσκεται πλέον το καθεστώς.

 Και ο πανικός αυτός μεγάλωσε εξ αιτίας του ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν είχαν υποβληθεί περίπου δύο εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις

. Οι δηλώσεις αυτές είναι εκείνες που αναμένεται να φέρουν έσοδα στο καθεστώς. Είναι εκείνες από τις οποίες ζει η Ελλάδα. 

Εννοείται ότι θα υποβληθούν τελικά οι φορολογικές δηλώσεις, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε ποια οικονομική δυνατότητα βρίσκονται οι αντίστοιχοι φορολογούμενοι για να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι εξαντλούνται με ταχύτατο ρυθμό και προφανώς πολλοί εξ αυτών θα προσπαθήσουν πρώτα να διασώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των οικογένειών τους και εάν και εφόσον περισσέψει κάτι θα αποδώσουν προς το καθεστώς.

Μετά από όλα αυτά τίθεται το ερώτημα: Πλησιάζει άραγε το τέλος του ελληνικού παρασιτικού καθεστώτος που κατέστρεψε τη χώρα; Είναι τελικά η οικονομική αδυναμία των Ελλήνων η ακούσια σιωπηλή τους επανάσταση; 

ΥΓ. Μια μόνο δυνατότητα έχει το καθεστώς για να επιβιώσει. Να προβεί σε ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών σε πάνω από εκατό μηνιαίες δόσεις, όπως εξάλλου έκανε στην Ιταλία ο Ματέο Ρέντσι (120 δόσεις). Κάτι τέτοιο όμως δεν το επιτρέπει η τρόϊκα στην Ελλάδα. 
 
Να δούμε λοιπόν, αν τελικά η τρόϊκα θα διασώσει ή θα θυσιάσει τον εντολοδόχο της.

пнгн

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

“Έμφραγμα” απειλεί τη νέα ΥΕΝΕΔ (ΝΕΡΙΤ)!

Με «έμφραγμα» κινδυνεύει η ΝΕΡΙΤ. 

Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί που μεταδίδει δεν είναι νόμιμοι, ενώ η εξαρχής αφαίμαξη του ποσού των 100 εκατ. ευρώ από τα συνολικά προσδοκώμενα έσοδα των 195 εκατ. ευρώ δεν επιτρέπει στη ΝΕΡΙΤ να λειτουργήσει κανονικά στη συνέχεια. 

Η ΝΕΡΙΤ, όπως παρατηρεί η νέα της διοίκηση, είναι νομικά «γυμνή». Παρότι πέρασαν 8 μήνες προετοιμασίας -κατά τη διάρκεια των οποίων ο Παντελής Καψής δήλωνε ότι σχεδόν όλα ήταν έτοιμα-, ελάχιστα σοβαρά βήματα έχουν γίνει για τη λειτουργία του φορέα. Το σημαντικό είναι πως δεν έχει προσδιοριστεί και με νόμο ο αριθμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΝΕΡΙΤ, καθώς κανείς δεν επεξεργάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας. 

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί το οργανόγραμμα και στη συνέχεια το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, για να ακολουθήσει το στρατηγικό. Για να ολοκληρωθούν όμως όλα αυτά, πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τα έσοδα του ανταποδοτικού τέλους. 

Το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει απευθείας το μερίδιο που του αναλογεί από τους λογαριασμούς που πληρώνουν τα νοικοκυριά στη ΔΕΗ, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική υπουργική απόφαση. Και δεν μπορεί να υπάρξει, διότι τυπικά ο πολίτης πληρώνει τα 3 ευρώ για ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, αλλά στην πραγματικότητα περίπου το 1,6 ευρώ είναι φόρος, κάτι που απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Το σημαντικό είναι πως με προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ η ΝΕΡΙΤ δυσκολεύεται να λειτουργήσει, κάνοντας αγορές προγράμματος, εξασφαλίζοντας δικαιώματα και πληρώνοντας μισθοδοσία. Επί της ουσίας, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αφορούσε το κλείσιμο της ισχυρής ΕΡΤ και την αντικατάστασή της από έναν κατά πολύ μικρότερο φορέα.

пнгн

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεπούλημα - Ξεσηκωμός!

Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

ΠΡΩΤΟ: Όταν βγάζεις στο σφυρί μια επιχείρηση που σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2014, ο τζίρος της άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, που τα (προ φόρων, τόκων κλπ) κέρδη της ανήλθαν στα 309 εκατ. ευρώ και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κινείται κατά μέσο όρο στα 6 δισ. ευρώ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Κινείται στα όρια της κλοπής και της αρπαγής…

   ΔΕΥΤΕΡΟ: Όταν παραδίδεις στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέρος σημαντικότατων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαζί με το δικαίωμα να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Όταν βάζεις «πωλητήριο|» σε δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων. Όταν κόβεις το 30% του σώματος της επιχείρησης, το πιο προσοδοφόρο, και το παραχωρείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όταν χαρίζεις έτοιμες υποδομές και  ταυτόχρονα με όλα αυτά παραδίδεις στον «επενδυτή» και εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα!
   ΤΡΙΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική του κράτους που λειτουργεί ως συλλογικός κομματάρχης της ολιγαρχίας. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που φτιάχτηκε με το αίμα του λαού, πίνει το αίμα του λαού για να ποτίζει επί δεκαετίες ξένους και ντόπιους πλουτοκράτες. Και αφού η ΔΕΗ έκανε το «χρέος» της, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο για το κάθε λογής χαράτσωμα του κόσμου της δουλειάς, αφού μετατράπηκε σε δυνάστη που αρμέγει με απανωτές αυξήσεις τον μικρομεσαίο καταναλωτή ρεύματος για να χαρίζει ρεύμα στις «Πεσινέ», αφού έγινε ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κοινωνική ανάγκη για ρεύμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα πολυτελείας που όποιος δεν έχει να το πληρώσει οδηγείται στο μαγκάλι, αφού αξιοποιήθηκε ως κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο μιας επιφανούς γλίτσας που συνωθείται στο ξεδιάντροπο κλαμπ των αυτοαποκαλούμενων «σωτήρων», τώρα κομματιάζεται και τεμαχίζεται. Για να κάνει την ίδια δουλειά με πριν και για λογαριασμό και πάλι των «Πεσινέ».
   Αλλά αυτή τη φορά η δουλειά θα γίνεται πιο μοβόρικα. Με όρους «Ελ Ντοράντο». Εκεί που δεν χωρούν τα περί «κοινωνικού ελέγχου» ούτε ως αυταπάτη. Εκεί που ο κανιβαλισμός της απομύζησης κέρδους αποτελεί ρουτίνα. Στα «Ελ Ντοράντο» της «ελεύθερης οικονομίας» τους, όταν τα ποσοστά κέρδους πρέπει να ανέβουν πάση θυσία, όταν το κεφάλαιο αναζητά νέα πεδία ληστρικής κερδοσκοπίας, τότε συνηθίζεται η λαϊκή αφαίμαξη να γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους και των πολιτικών υπηρετών της πλουτοκρατίας. Είναι τότε που το κράτος των «Πεσινέ» παραδίδει τις ΔΕΗ απευθείας στις «Πεσινέ».





              

 
  ΤΕΤΑΡΤΟ: Όλα τα προηγούμενα στη γλώσσα των κυβερνώντων και της ΕΕ λέγεται «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». Στη γλώσσα της πιάτσας και των κανονικών ανθρώπων λέγεται δουλεία και εκδούλευση στα μεγάλα συμφέροντα. Και στη γλώσσα της επιστήμης λέγεται κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός. Στην πιο τυπική, απροσχημάτιστη και αδηφάγα μορφή του.   
   ΠΕΜΠΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις που ξεδιπλώνεται όλη η ξετσιπωσιά της καθεστωτικής προπαγάνδας. Η σάρα, η μάρα και οι «Πορτοσάλτε» της εν λόγω συνομοταξίας, όσους διαμαρτύρονται για το έγκλημα του ξεπουλήματος τους συκοφαντούν σαν «υπερασπιστές της αμαρτωλής ΔΕΗ»! Αλλά:
   Οι πάντες γνωρίζουν πως αφενός όποιος είναι πραγματικά κατά του ξεπουλήματος ποτέ δεν υπερασπίστηκε τη ΔΕΗ που υπήρχε και υπάρχει. Υπερασπίζεται τη ΔΕΗ που θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει. Δηλαδή μια επιχείρηση, στο πλαίσιο μιας οικονομίας και μιας πολιτικής που θα αντιλαμβάνεται το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, την ενέργεια ως μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης, τις υποδομές ως κοινωνική περιουσία και την ανθούσα ΔΕΗ ως όργανο δίκαιης κατανομής αυτού του κοινωνικού πλούτου. 
   Αφετέρου, οι πάντες ξέρουν πως οι μόνιμοι ιδεολογικοί και επικοινωνιακοί βαστάζοι της πολιτικής που βάζει τη ΔΕΗ χαρατσώνει επί Μνημονίων και να  αυξάνει την τιμή του ρεύματος ανεξαρτήτως Μνημονίων, οι μόνιμοι σφουγγοκωλάριοι των κομμάτων που σήμερα ξεπουλάνε τη ΔΕΗ και που χτες την αξιοποιούσαν σαν κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο, είναι ακριβώς αυτή η σάρα και η μάρα των  «Πορτοσάλτε».  
   ΈΚΤΟ: Μέσω της ΔΕΗ επανέρχεται με κατακλυσμιαίο τρόπο η μπουρδολογία που καμώνεται τον «επιστημονικό» λόγο, όταν αξιοποιεί το  δημόσιο χρέος ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, αφετέρου το κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο - όπως ισχυρίζονται τα προπαγανδιστικά επιτελεία της εκποίησης - το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και μαζί του θα εκλείψουν και τα αίτια της λιτότητας...
   Η ζωή τι λέει για όλα τα παραπάνω; Η ζωή λέει πως η αλήθεια, θαμμένη βέβαια από εκείνους που κανοναρχούν το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση,  είναι εντελώς διαφορετική. Το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ξεπούλημα πάει χέρι – χέρι με την διόγκωση του χρέους αναλύθηκε στο χτεσινό σημείωμα της στήλης. Όπου, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του ξεπουλήματος που συντελείται επί 25 χρόνια με τα στοιχεία του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται ότι δεν μειώνεται αλλά διογκώνεται! Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι οι «σωτήρες» – εκποιητές δεν ξεπουλούν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Ξεπουλούν λόγω του ταξικού τους χρέους. Είναι το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.
   Αλλά η αύξηση του χρέους δια της ιδιωτικοποίησης του κράτους δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Στις ΗΠΑ, τη «Μέκκα του καπιταλισμού», εκεί που έχει ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και η έννοια «κράτος», το χρέος από το 2009 και μέσα σε μια 5τία πήγε από το 65% στο 102% του ΑΕΠ  - 12,7 τρισ. ευρώ. Στην Ιαπωνία το ίδιο διάστημα εκτινάχτηκε από το 174% στο 227% - 7,2 τρισ. ευρω. Στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί τα 2/3 της τρόικας των ιδιωτικοποιήσεων και των «απελευθερώσεων», το χρέος ανήλθε από 79,9% στο 87,1% -11,4 τρις. ευρώ (Χάρης Σαββίδης, «Ημερησία»).


                   

Το υπόδειγμα της Βρετανίας
 
  Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, παράδειγμα που αποκαλύπτει το ψεύδος της θεωρίας περί «επωφελών» ιδιωτικοποιήσεων είναι η Βρετανία. Εδώ και 30 χρόνια η Βρετανία του κεντροαριστεροδέξιου «θατσερισμού βασιλεύει η αρχή «η κοινωνία δεν είναι τίποτα, το άτομο είναι το παν». Στη θέση του «ατόμου» βάλτε τις περίφημες «αγορές». Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της τριακονταετούς εφαρμογής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης στη Βρετανία, σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας (στοιχεία ΟΟΣΑ, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών):

  • Το 1980, τέσσερα χρόνια μετά από την έλευση του ΔΝΤ στο Λονδίνο έπειτα από πρόσκληση των Εργατικών και ένα χρόνο μετά από την άνοδο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρισκόταν στο 58% του ΑΕΠ της. Σήμερα έχει εκτιναχτεί στο 90,6% του ΑΕΠ και ξεπέρασε το 1,7 τρισ. ευρώ.
  • Το 1980 το χρέος των νοικοκυριών στη Βρετανία ήταν στο 37% του ΑΕΠ. Σήμερα έχει τριπλασιαστεί και ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.
  • Το 1980 το χρέος των επιχειρήσεων στη Βρετανία ήταν στο 64% του ΑΕΠ. Το 2010 είχε διπλασιαστεί και είχε ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ.
  • Συνολικά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Βρετανίας ήταν το 1980 στο 160% του ΑΕΠ της. Σήμερα το συνολικό χρέος της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά το 400% του ΑΕΠ της.
   Επαναλαμβάνουμε: Αυτά είναι τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων όλων των εποχών που συντελέστηκε στη Βρετανία. Αυτά συμβαίνουν στη «Μέκκα» των ιδιωτικοποιήσεων. Το ξεπούλημα τριάντα χρόνων στη Βρετανία αυτό που είχε ως αποτέλεσμα δεν ήταν η μείωση του χρέους, αλλά ο πολλαπλασιασμός του.
   Ωστόσο στην Ελλάδα, οι κοσμοπολίτες του ξεπουλήματος, που αποκαλούν τους άλλους «επαρχιώτες», πουλούν φούμαρα περί «επωφελών ιδιωτικοποιήσεων που μειώνουν το χρέος», όταν είναι αποδεδειγμένο πως όσο περισσότερο ξεπουλούν - στη Βρετανία, στην Ελλάδα, στη Γουαδελούπη - τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνεται! Και τούτο διότι πολύ απλά το δημόσιο χρέος, με ή χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να συνιστά «το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού» που αξιοποιείται ως ένας «από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης» του κεφαλαίου μέσα από την κλοπή του λαού και μέσα από το «ξεπούλημα του κράτους (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Α' τόμος, σελ. 779).

   ΕΒΔΟΜΟ: Η σάρα και η μάρα του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, έχει βαλθεί, ήδη και προκαταβολικά, με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και της χώρας να βαφτίσει την αντίσταση στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων σαν «διασάλευση της τάξης»! Τις κινητοποιήσεις σαν «υπονόμευση του τόπου»! Τις απεργίες σαν «εκβιασμό των μειοψηφιών»! Απέναντι στον δικό τους πολιτικό εκβιασμό και την δική τους ιδεολογική τρομοκρατία, η απάντηση βρίσκεται πάλι στην επισήμανση του Μαρξ:  Φροντίστε – έλεγε – να μην είστε λίγοι όταν θα υπερασπίζεστε το δίκιο γιατί τότε θα σας χτυπήσουν στο όνομα της «πάταξης της ανταρσίας». Φροντίστε να είστε εκατομμύρια. Τότε δεν θα μπορούν να μιλούν για «παρανομία». Γιατί τότε θα πρόκειται για ξεσηκωμό!  

 ΠΗΓΗ 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το «παζάρι» της επιστροφής στην ανάπτυξη

Ένα μεγάλο «παζάρι» για το αν η Ελλάδα τελικά θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη παίζουν οι διεθνείς οίκοι. Εκεί που συμφωνούν όλοι, είναι ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2014 η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί για να έρθει η ανάπτυξη κάποια από τα επόμενα τρίμηνα.

Εκεί λοιπόν που η κυβέρνηση και η τρόικα μας έλεγαν ότι έχουμε σίγουρη την ανάπτυξη το 2014, διεθνείς οίκοι αρχίζουν και αμφιβάλλουν. Προφανώς, δεν πείθονται ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχει τρέξει με τέτοιους ρυθμούς και ευελπιστούν δανειστές και οικονομικό επιτελείο, πιστεύοντας ότι μάλλον… προτρέχουν ο καθένας για δικούς του λόγους.

Φυσικά, το αν η ανάπτυξη θα είναι 0,1% ή 0,6% το 2014 λίγη σημασία έχει και για τους οικονομολόγους, αλλά και για τον κόσμο, αφού δεν πρόκειται να καταλάβει απολύτως τίποτα στην καθημερινότητά του. Αντιθέτως, οι φόροι που θα πρέπει να πληρώσει μέχρι το τέλος του έτους, ξεκινώντας ήδη από τον Ιούλιο, θα τον κάνουν να καταλάβει ότι τα δύσκολα είναι ..μπροστά!

Οι οίκοι της… ανάπτυξης

Στους υποστηρικτές της επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, είναι ο οίκος Moody’s που πρόσφατα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του, εκτιμώντας ότι η χώρα μας δεν θα έχει τελικά μηδενική ανάπτυξη το 2014, αλλά 0,4%.
Η HSBC «βλέπει» ανάπτυξη 0,2% για φέτος, όπως και η Bank of America – Merrill Lynch (+0,3%).

Οι «μετριοπαθείς»!

Μηδενική ανάπτυξη για το 2014 προβλέπει ο οίκος Morgan Stanley, ενώ για το 2015 εκτιμά ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό της τάξεως του 1%.

Οι… αρνητικοί

Μικρή ύφεση για το 2014 και αδύναμη οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια βλέπει η Standard & Poor’s. Ο ιαπωνικός οίκος Nomura εκεί που έβλεπε ανάπτυξη 0,1% τώρα κοιτάζει προς την πλευρά της ..ύφεσης, έστω και οριακά κατά -0,1%. Για το 2015 εκτιμά ανάπτυξη 1,6%.

Τέλος, τη βαθύτερη ύφεση για φέτος επιμένει να βλέπει η Citigroup. Το -0,8% είναι η χειρότερη εκτίμηση μέχρι στιγμής για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.

Θα κάνει το 5 στα 5 η ΤτΕ;

Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας δεν έχουν πέσει μέσα για το πότε η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Σε σημείο μάλιστα, που έχουν γίνει «ανέκδοτο» οι προβλέψεις Προβόπουλου, καθώς κάθε χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη, αλλά μας ερχόταν ..ύφεση. Για φέτος, πάντως, στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας (και του Προβόπουλου) προβλέπεται ανάπτυξη 0,5%, όταν τρόικα και κυβέρνηση την τοποθετούν στο 0,6%.

Η διαφορά του 0,1% είναι σαν να μην υπάρχει, αφού όπως γράψαμε και παραπάνω, ο κόσμος δεν θα καταλάβει απολύτως τίποτα. Το θέμα είναι αν θα πέσει φέτος μέσα στις προβλέψεις. Για να είναι πάντως καλυμμένη, η ΤτΕ στην έκθεσή της βάζει αστερίσκους, γράφοντας ότι η ανάκαμψη προϋποθέτει, πρώτον, την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των επενδύσεων και, δεύτερον, την επιτάχυνση της αύξησης των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επιτάχυνση των πλειστηριασμών ζητά η τρόικα

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η απαίτηση της τρόικας για επιτάχυνση των πλειστηριασμών των ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου προκειμένου να μπει φρένο στην αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, στο τελευταίο μνημόνιο εντάχθηκε (ξανά) η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την αλλαγή του πλαισίου διεκδίκησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, με ορισμό της τιμής εκκίνησης των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει να αυξήσει την τιμή εκκίνησης σε σχέση με τις απαιτήσεις των ελεγκτών, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση, με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 3.000.000.

Ειδικότερα, με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το Δημόσιο δρομολογεί την κατάσχεση ακινήτων των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Στη συνέχεια προχωρεί στον εκπλειστηριασμό των ακινήτων του οφειλέτη, όπου βάσει νόμου του 2008 η ελάχιστη τιμή εκκίνησης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία. Αυτό, όμως, δημιουργεί πρόβλημα, λόγω της στρέβλωσης που δημιουργούν η ίδια η κυβέρνηση και η τρόικα, καθώς διατηρούν σε επίπεδα υψηλότερα των αγοραίων τιμών τις αντικειμενικές τιμές. Στο πλαίσιο αυτό, επειδή οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές, οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι.

Ο ισχύων νόμος προβλέπει πως αν πραγματοποιηθούν δύο άγονοι πλειστηριασμοί, η εφορία μπορεί να ζητήσει μέσω του δικαστηρίου τη μείωση της τιμής εκκίνησης του ακινήτου που βγαίνει στο σφυρί.

Οι ελεγκτές όμως εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή είναι «χρονοβόρα και πολυδάπανη», με αποτέλεσμα στην πράξη να μη γίνονται πλειστηριασμοί και τελικά το Δημόσιο να μην εισπράττει τα οφειλόμενα. Κατόπιν αυτών η τρόικα ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών κατάσχεσης και πλειστηριασμού των ακινήτων.

Η αλλαγή της διαδικασίας των πλειστηριασμών εντάχθηκε και στο τελευταίο μνημόνιο και η κυβέρνηση πασχίζει τώρα να περιορίσει το εύρος εφαρμογής της.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές ζητούν το ακίνητο του οφειλέτη του Δημοσίου να εκπλειστηριάζεται με αρχική τιμή εκκίνησης το 1/3 της αντικειμενικής τιμής, ώστε να τραβά το ενδιαφέρον υποψήφιων αγοραστών και το Δημόσιο να εισπράττει το σύνολο ή μέρος των οφειλών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά προτείνει την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τις κατασχέσεις ακινήτων από το Δημόσιο με όσα προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή την θέσπιση ελάχιστης τιμής ίσης με τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ή εάν μπορέσει να επιτύχει η τιμή εκκίνησης να είναι στο 80% της αντικειμενικής.

пнгн

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΥΠΟΙΚ: Δεν παρατείνεται η έκτακτη εισφορά

Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για παράταση της έκτακτης εισφοράς προέβη το υπουργείο Οικονομικών μέσω ανακοίνωσής του.

«Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!