EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας του ΙΚΑ

Ζημιά ύψους 700.000 ευρώ προκάλεσε στο ΙΚΑ μεγάλο κύκλωμα που εξέδιδε «μαϊμού» πιστοποιητικά αναπηρίας. Στην απάτη συμμετείχε ένας 53χρονος υπάλληλος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ, ένας καρδιολόγος και μία γυναίκα, γνωστή στις Αρχές από το παρελθόν για τις ευρηματικές «απατεωνιές» που στήνει.

Συνολικά συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου εφτά άτομα, τα οποία είχαν βρει 253 «πελάτες» από τους οποίους έπαιρναν περίπου 2.500 ευρώ για να τους εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά με τα οποία εξασφάλιζαν επιδόματα αναπηρίας.

Προηγήθηκε πολύμηνη και ενδελεχής οικονομική αστυνομική έρευνα, με τη συνδρομή των αρμόδιων Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., μετά από καταγγελία του Ιδρύματος.

Κατά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι, με αρχηγικό μέλος 50χρονη γυναίκα, και σε «ρόλο - κλειδί» 53χρονο υπάλληλο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., είχαν συστήσει τουλάχιστον την τελευταία τριετία εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι φερόμενοι ως «πελάτες» προσέφευγαν στους «μεσάζοντες» της οργάνωσης (τρεις γυναίκες ηλικίας 52, 69 και 77 ετών και δύο άντρες 59 και 84 ετών), προκειμένου να λάβουν επιδόματα πρόνοιας, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Οι «μεσάζοντες» με τη σειρά τους επικοινωνούσαν με την 50χρονη «αρχηγό», την οποία ενημέρωναν για τις λεπτομέρειες και τις «απαιτήσεις» των «πελατών».

Στη συνέχεια, η 50χρονη «αρχηγός», με ιδιαίτερα τεχνάσματα και πρακτικές, πλαστογραφώντας έγγραφα που της παρέδιδε ο 53χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α., κατάρτιζε πλαστές αποφάσεις υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, τις οποίες μετά κατέθετε σε διάφορους Δήμους και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, επιτυγχάνοντας την χορήγηση ανάλογων επιδομάτων πρόνοιας για τους πελάτες.

Η εγκληματική οργάνωση, εκτός από την παροχή επιδομάτων πρόνοιας, δραστηριοποιούνταν επίσης στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για δικαστική χρήση. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση κατά την οποία η 50χρονη «αρχηγός» με τη συνδρομή 66χρονου καρδιολόγου, εφοδίασε κατηγορούμενο για υπόθεση πλαστογραφίας με ψευδή ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου αυτός να τύχει αναβολής για την εκδίκαση της υπόθεσης του. Ο καρδιολόγος συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία και κατηγορείται για χορήγηση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων ενώ δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, απάτης κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφίας και κατάχρησης σε βάρος του Δημοσίου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID