EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σε ισπανικά χέρια η ρύθμιση των κόκκινων δανείων της Alpha - Όλη η συμφωνία

Οι Ισπανοί θα αναλάβουν να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια της Alpha Bank.

Της Έφης Καραγεώργου.

H Alpha Bank, είναι η δεύτερη ελληνική συστημική τράπεζα -μετά την Πειραιώς- που ξεκινά την ενεργή διαχείριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου και σε συνεργασία με ξένο επενδυτή, την ισπανική Aktua Soluciones Financieras, προχωρά στην δημιουργία της εταιρείας Aktua Hellas, που θα έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση.

Στη νέα εταιρεία η Alpha Bank θα συμμετέχει με ποσοστό 45% και το υπόλοιπο 55% θα ανήκει στην Aktua καθώς και στις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank -όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της- «δεν πουλάει χαρτοφυλάκιο δανείων» και υπογραμμίζει ότι αποκλειστικό αντικείμενο της Aktua Hellas θα είναι η ενεργή διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Μάλιστα από την πλευρά της Alpha Bank, υπογραμμίζεται πως: «η τράπεζα θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των εν λόγω δανείων και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών της», ενώ το βασικό αντικείμενο εργασιών της Aktua Hellas θα είναι η διαχείριση δανείων σε καθυστέρηση δίδοντας έμφαση στην προώθηση φιλικών διακανονισμών και στην εξεύρεση συναινετικών λύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία της Alpha Bank με την Aktua αφορά μόνο το retail χαρτοφυλάκιο, δηλαδή «κόκκινες» οφειλές από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, και όχι τα προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή της Aktua, θα είναι συνδεδεμένη με την επίδοση στη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου.

Με βάση τα στοιχεία 9μηνου ο δείκτης καθυστερήσεων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ήταν στο 29,7% και στην καταναλωτική πίστη στο 41,3% με το απόθεμα προβλέψεων να ανέρχεται στο 34% και 81% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Aktua, ιδρύθηκε το 2008 από τον Όμιλο Santander, και είναι πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και εξυπηρέτησης δανείων (special servicing). Παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της διαχείρισης δανείων, ακινήτων και πιστώσεων, καθώς και της εμπορικής αξιοποίησης και πωλήσεως μεγάλου εύρους ενσώματων στοιχείων ενεργητικού σε όλη την ισπανική επικράτεια. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,2δισ ευρώ και μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Ισπανίαςδιεθνείς τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας.

Για τις ελληνικές τράπεζες είναι κομβικής σημασίας η αποτελεσματική διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών, προκειμένου:
  • να περιορίσουν τον σχηματισμό νέων προβλέψεων
  • να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους, ώστε να μπορέσουν να απελευθερώσουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
  • να καταστεί εφικτή η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.
Διότι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δέσμευση ιδίων κεφαλαίων από τις τράπεζες ώστε να σχηματιστούν επαρκείς προβλέψεις έναντι του πιστωτικού κινδύνου που ενέχουν τα προβληματικά στοιχεία, από τις οποίες μελλοντικά θα πρέπει να καλυφθούν οι επισφάλειες. 

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID