EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Βρόμικη» συμφωνία


ΗΠΑ και Κίνα, οι δύο πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη, «ξεπέρασαν ένα πολιτικό αδιέξοδο 20 ετών», αλλά ο στόχος του 2030 που διάλεξε το Πεκίνο σημαίνει ότι η χώρα που σήμερα παράγει το 25% και πλέον του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, έχει 15 χρόνια περιθώριο να συνεχίσει να κάνει το ίδιο

Παρουσιάστηκε και από τις δύο χώρες που την υπέγραψαν ως «ιστορική» και «πρωτοπόρο», αλλά στην πραγματικότητα τη χαρακτηρίζει... βαθιά υποκρισία: ο λόγος για τη χτεσινή συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, σε μια προσπάθεια –υποτίθεται– να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να πείσουν και άλλες χώρες να προβούν σε εξίσου φιλόδοξα μέτρα, εν όψει και της επόμενης διάσκεψης κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αιφνιδίασε τους πάντες καθορίζοντας πρώτη φορά μια συγκεκριμένη χρονολογία για το προβλεπόμενο «ζενίθ» των ρυπογόνων εκπομπών της, στο μακρινό 2030, με την «πρόθεση» να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα. Με άλλα λόγια, δεσμεύτηκε πως η «κορύφωση» των εκπομπών της, δηλαδή το έτος από το οποίο και μετά οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα αντιστραφεί, θα έρθει σε... 15 χρόνια. Οσο για τις ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να εκλύουν 26%-28% λιγότερα καυσαέρια σε δέκα χρόνια, δηλαδή το... 2025, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2005.

Μετά την υπογραφή

Τα δύο έθνη έχουν επιτύχει «μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, την τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (ΟΣΑΕ). Η συμφωνία αποτελεί «ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας», συμπλήρωσε ο Ομπάμα: «Δείχνει τι είναι δυνατόν, όταν δουλεύουμε μαζί σε μια επείγουσα παγκόσμια πρόκληση».

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν είναι απλά οι δύο χώρες με τις μακράν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, αλλά και οι πλέον «απείθαρχες» όσον αφορά την έως τώρα συμμόρφωσή τους στις διεθνείς αποφάσεις για τη μείωση των ρύπων, από το αλήστου μνήμης Πρωτόκολλο του Κιότο έως και σήμερα. Η Κίνα, παρά την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει στις πόλεις και τις επαρχίες της λόγω της ραγδαίας και «βρόμικης» εκβιομηχάνισης των τελευταίων δεκαετιών, αρνούνταν κατηγορηματικά να μειώσει τις εκπομπές της, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και τα άλλα πλούσια κράτη του βορείου ημισφαιρίου οφείλουν να μειώσουν πρώτα τα καυσαέρια που παρήγαγαν για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Μάλιστα, με τη στάση της αυτή, η Κίνα έδωσε επιχειρήματα και σε πολλά μικρότερα, φτωχότερα κράτη να υποστηρίξουν το ίδιο, ώστε να αποφύγουν να υπογράψουν τα υπάρχοντα διεθνή πρωτόκολλα.

Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, αρνούνταν κατηγορηματικά να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις «βρόμικες» πηγές ενέργειας, αν πρώτα δεν δεχόταν η Κίνα –ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής τους και «πρωταθλητής»– στις συνολικές εκπομπές καυσαερίων από το 2006- να φερθεί πιο ώριμα και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι κάποιο φτωχό αφρικανικό κράτος. Και επέμεναν σε αυτό το επιχείρημα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ομπάμα το 2008 – τις οποίες επανέλαβε και το 2012– για «στροφή 180 μοιρών» στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μετά την πλήρη άρνηση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωση των ρύπων – άρνηση που του χάρισε άλλωστε το παρατσούκλι «Τοξικός Τεξανός»!

Πολλοί αναλυτές από μεγάλα ΜΜΕ έσπευσαν να χαιρετίσουν τη νέα συμφωνία. Οι «Financial Times» υποστήριξαν μάλιστα πως οι δύο πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη «ξεπέρασαν ένα πολιτικό αδιέξοδο 20 ετών», αλλά παρακάτω σημειώνουν ότι «ο στόχος του 2030 που διάλεξε το Πεκίνο σημαίνει ότι η χώρα που σήμερα παράγει το 25% και πλέον του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, έχει 15 χρόνια περιθώριο να συνεχίσει να κάνει το ίδιο»!

«Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η όποια συμφωνία προκύψει από το Παρίσι, θα είναι αρκετή για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997, η μόνη νομικά δεσμευτική κλιματική συνθήκη του πλανήτη, ήταν αρκετά φιλόδοξο αλλά δεν το επικύρωσαν αρκετές χώρες ώστε να έχει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η συμφωνία των Παρισίων προδιαγράφεται πιο χαλαρή, ώστε να είναι ευκολότερο να την επικυρώσουν οι χώρες», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID