EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ : ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ !!!

H Τρόικα ζητά ελέγχους, ανατροπή του σχεδίου νόμου και πρόσθετους ελέγχους όχι μόνον για τις 943 μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες και, κυρίως, όσες έχουν και άλλα δάνεια, εκτός από επιχειρηματικά !!!

ΒΑΡΕΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ !!!
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙ Η ΔΗΘΕΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!
ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ, ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Έντονη κινητικότητα υπήρξε καθ” όλη την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με το κρίσιμο για την κοινωνία θέμα των κόκκινων δανείων, στον απόηχο του ευρύτερου οικονομικού προβλήματος που αναδύεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση φερόταν να επανεξετάζει πλήρως το σχέδιο νόμου που πρόσφατα κατατέθηκε κάτω από τις πιέσεις κυρίως της τρόικας, αλλά και των τραπεζών, οι οποίες χαρακτήριζαν τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης «υπερβολικά θετικές για τους δανειολήπτες». Οντως, οι προτάσεις που ο κ. Νίκος Δένδιας με την ομάδα του έκαναν, και τις οποίες είχε παρουσιάσει στο σύνολό τους το οικονομικό site newmoney.gr, είχαν αφουγκραστεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κι ενώ η τρόικα είχε προβάλει ενστάσεις μόνο ως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις ζητώντας πρόσθετους ελέγχους για τα χρέη 943 εταιρικών σχημάτων, πηγές αναφέρονται σε παρέμβαση της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τις ρυθμίσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης υποβαθμίζει το θέμα και, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του, «οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα είναι περιορισμένες», ήδη υπάρχει αρνητικό κλίμα καθώς η τρόικα επιδιώκει και άλλες ανατροπές. Ανατροπές όμως που φαίνεται να μην κινούνται σε ρεαλιστική βάση, μια και οι ρυθμίσεις που έχουν υποβληθεί είναι ουσιαστικές. Για παράδειγμα, η νέα τάση των δανειστών είναι να ζητούν για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έλεγχο ως προς όλα τα δάνεια που έχουν πάρει. Δηλαδή να μπει στο τραπέζι της συζήτησης το εάν έχουν εκτός επιχειρηματικών και δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά ή άλλου είδους. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να υπάρξουν περαιτέρω αποκλεισμοί από τις ρυθμίσεις που θα τις ανακουφίσουν. Θα πρέπει να τονίσουμε πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει πως με το σχέδιο νόμου που θα φέρει προς ψήφιση θα ασχοληθεί μόνο με τα επιχειρηματικά δάνεια, πράξη σωστή, καθώς και χρόνος για παράλληλη ρύθμιση δεν υπάρχει και με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να ρυθμιστεί ένα θέμα με αντανάκλαση στην κοινωνία καθώς χάνονται πολλές θέσεις εργασίας. Το να ανοίγει όμως εκ νέου θέμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ είχε υπάρξει λύση δημιουργεί γκρίνια και καταδεικνύει τις σκοπιμότητες τόσο των δανειστών όσο και όλων αυτών που στη χώρα μας δεν θέλουν γενναίες ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Γνωστό εξάλλου είναι πως και οι τράπεζες δεν έχουν δει με καλό μάτι την πρόταση Δένδια, ενώ μεσαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε μεγάλο βαθμό από την αρχή σαμποτάρισαν τη σχετική παρέμβαση.

Δένδιας: Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ότι εάν η χώρα θέλει να είναι συνεπής προς τους πολίτες, οι όποιες ανατροπές στο σχέδιο νόμου θα πρέπει να είναι περιορισμένης κλίμακας και να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των μικρομεσαίων εταιρειών. «Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα – κι αυτό πρέπει να λύσουμε. Η ραχοκοκαλιά της χώρας μας είναι εκεί», αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού. Οι ίδιοι, πάντως, επιδιώκοντας να κατεβάσουν τους τόνους, υπογραμμίζουν πως «το σχέδιο νόμου δεν θα ξηλωθεί, απλώς τεχνικά θα βελτιωθεί ως προς κάποια σημεία». Το ερώτημα όμως από όλες αυτές τις ανατροπές και συνθήκες που διαμορφώνονται την τελευταία στιγμή είναι γιατί διαρκώς η τρόικα ζητά αλλαγές για θέματα στα οποία έχει συμφωνήσει, δημιουργώντας σαφή προβλήματα στη χώρα, όταν όλοι γνωρίζουν την εν γένει πορεία των χρηματιστηριακών δεδομένων και των spreads, αλλά και ποιος είναι ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επίσης με ένταση θέτουν ζητήματα ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό και επιδιώκοντας να μην κλείνουν συμφωνημένα ζητήματα. Ηδη για τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί μεγάλος εκνευρισμός, καθώς θεωρείται πλέον ότι κάποιες ομάδες τεχνοκρατών, ενδεχομένως και ερήμην των υπουργών, βάζουν κατά το κοινώς λεγόμενο «τρικλοποδιές» στις πολιτικές ηγεσίες. «Το να ζητείται ανατροπή ενός σχεδόν έτοιμου νόμου είναι κάτι που μας υποψιάζει», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Πολύ περισσότερο δε τώρα που τα spreads εκτοξεύονται και δημιουργείται εκ νέου η εικόνα του κινδύνου για τη χώρα», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID