EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έμπολα: Η μάχη κατά του ιού συνεχίζεται

Από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική που κηρύχθηκε επισήμως στις 22 Μαρτίου στη Γουινέα, έχουν χαθεί 4.492 ζωές. Το ξέσπασμα είναι το μεγαλύτερο που συνέβη ποτέ και πλήττει σήμερα τρεις χώρες: τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε.

Δύο χώρες στη Δυτική Αφρική, η Σενεγάλη και η Νιγηρία, αυτή την περίοδο μετρούν τις ημέρες που έχουν περάσει από το τελευταίο ενεργό κρούσμα για να δηλώσουν τη λήξη της επιδημίας.

Επίσης, αυτή τη στιγμή, δύο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και ένα άτομο στην Ισπανία βρίσκονται σε θεραπεία κατά του Έμπολα.



 
Στοιχεία ΠΟΥ - Τα στοιχεία βασίζονται σε επίσημες πληροφορίες των αντίστοιχων Υπουργείων Υγείας. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν λόγω της συνεχιζόμενης αναταξινόμησης, των αναδρομικών  ερευνών και της διαθεσιμότητας των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, παρατηρείται ξέσπασμα του ιού Έμπολα και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αλλά δεν σχετίζεται με τα παραπάνω. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν με προσωπικό εξήντα επτά ατόμων λειτουργώντας δύο κέντρα διαχείρισης Έμπολα. Οι ομάδες των MSF υποστηρίζουν την ανταπόκριση στο ξέσπασμα του ιού ενισχύοντας τις ικανότητες της τοπικής κοινότητας στον έλεγχο της λοίμωξης και την θεραπεία.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων των τελευταίων εβδομάδων, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια έχει σιγά σιγά κινητοποιηθεί κυρίως στις τρεις  χώρες που έχουν πληγεί. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τρέχουσες προσπάθειες για την ενδυνάμωση των ικανοτήτων με στόχο την απομόνωση των ύποπτων κρουσμάτων και την παροχή φροντίδας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Έμπολα, θα αντιμετωπίσουν επαρκώς τις ανάγκες.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Αφρική εξακολουθούν να εντοπίζουν κρίσιμα κενά σε όλες τις πτυχές της ανταπόκρισης, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης, της κατάρτισης του προσωπικού υγείας, του ελέγχου της λοίμωξης, των συστημάτων επαγρύπνησης και παραπομπής ασθενών, της εκπαίδευσης και κινητοποίησης στις τοπικές κοινότητες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στο ξέσπασμα του ιού από τον Μάρτιο του 2014 και αυτή την στιγμή διαθέτουν συνολικά 3.253 άτομα προσωπικό που εργάζεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε, θεραπεύοντας έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών. Από τον Μάρτιο είκοσι-ένα μέλη του προσωπικού της οργάνωσης έχουν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, από τα οποία έξι άτομα έχουν αναρρώσει. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λοιμώξεων δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν:

- Η επιδημία αυτή είναι απρόβλεπτη:
Αυτή τη στιγμή πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά στη μεγαλύτερη επιδημία του ιού Έμπολα που έχει καταγραφεί ποτέ. Είναι απρόβλεπτη, εξελίσσεται συνεχώς και απαιτεί μια ισχυρή ανταπόκριση.  Η τάση, αυτή τη φορά, είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ παρατηρείται  μια ανάπαυλα σε μια περιοχή, οι αριθμοί αυξάνονται ξανά κατακόρυφα αργότερα.  Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η επιδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι εξακολουθεί να χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερη βοήθεια.

- Η πρόοδος είναι αργή:
Παρότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα και η Κούβα έχουν αρχίσει να αποστέλλουν εφόδια και προσωπικό στην πληγείσα περιοχή, η πρόοδος είναι αργή. Πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα Κέντρα Απομόνωσης με εκπαιδευμένο προσωπικό υγείας.

- Η κατασκευή δομών δεν επαρκεί:
Δεν αρκεί οι δωρήτριες χώρες να κατασκευάσουν τις δομές που απαιτούνται. Χρειάζεται επίσης μια ισχυρή αλυσίδα διοίκησης και εκπαιδευμένο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό για την ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα για τους ασθενείς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται να θέσουν την επιδημία υπό έλεγχο. Δώστε τους τα μέσα να συνεχίσουν κάνοντας ένα κλικ εδώ

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID