EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η Ρωσία δημιουργεί το σύστημα "Anti-PRO"

Στις αρχές Οκτωβρίου οι πατριωτικές πύλες του ρωσικού διαδικτύου δημοσίευσαν μια πρωτάκουστη είδηση - "οι νέοι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι της θαλάσσιας εγκατάστασης για την εγκατάσταση των οποίων ο Πούτιν δήλωσε στην πρόσφατη σύσκεψη στο Νοβοροσσίσκ, «μηδενίζουν» τη δύναμη της Αμερικής και την υπεροχή της Ουάσινγκτον σε μια τεράστια γεωπολιτική περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι το Καμπούλ, από τη Ρώμη στη Βαγδάδη.
 
" Το άρθρο έφερε τον τίτλο "Πυραυλική έκπληξη του Πούτιν " και το περιεχόμενό του ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη. Δε θα παραθέσουμε όλο το άρθρο, θα θέλαμε μόνο να εφιστήσουμε την προσοχή σε εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν τον συντάκτη σε τέτοια πρωτοφανή συμπεράσματα.

Το πρώτο και το βασικό γεγονός βασίζεται στη δήλωση του αρχηγού του Στόλου της Μαύρης θάλασσας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ναυάρχου Αλεξάνδρ Βιτκό, ότι οι νέοι πύραυλοι με τους οποίους θα εφοπλιστούν τα νέα υποβρύχια για το Στόλο της Μαύρης θάλασσας, έχουν βεληνεκές πάνω από 1,5 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ο ναύαρχος ταυτόχρονα απαντούσε στην ερώτηση του Πούτιν και, φυσικά, οι πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά των δημοσιογράφων, προορίζονταν ειδικά για αυτούς. Δεν παραμιλούν έτσι οι ναύαρχοι και δεν αποκαλύπτουν τα στρατιωτικά μυστικά. Ήταν με άλλα λόγια το σήμα. Το σήμα που δόθηκε στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα, όπου λεγόταν για την ανάγκη της απότομης ανάπτυξης του ρωσικού αμυντικού και βιομηχανικού συγκροτήματος στον τομέα των όπλων υψηλού στόχου, καθώς και για νέες απειλές που σχετίζονται με την ανάπτυξη του συστήματος της Αντιπυραυλικής προστασίας (PRO) και την έλευσή των υποδομών του στα σύνορα της Ρωσίας.

Όπως συμπεραίνει ο συντάκτης του άρθρου, οι ρωσικοί πύραυλοι θα μηδενίσουν τις απειλές αυτές. Τόσο σοβαρά συμπεράσματα χρήζουν ελέγχου και ταυτόχρονα πρέπει να ελεγχθούν και όλα τα αρχικά δεδομένα για αυτά. Και, πιθανόν, θα γίνουν άλλα συμπεράσματα... Λοιπόν. Για τον πύραυλο και το υποβρύχιο. Βεβαίως, πρόκειται για το γνωστό "Varshavyanka", το υποβρύχιο με κινητήρα ντίζελ τύπου 636, αρκετά εκσυγχρονισμένο, αφού ο τύπος πήρε τον αριθμό 636.3.

Συνολικά το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας σχεδιάζει να κατασκευάσει στα Ναυπηγεία Admiralteyskie για το Στόλο της Μαύρης θάλασσας έξι υποβρύχια με κινητήρα ντίζελ τύπου 636.3. Τρία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της συναρμολόγησης, το κύριο υποβρύχιο B-261 «Novorossiysk» (εργοστασιακός αριθμός 01670), το δεύτερο – B-237 «Rostov-na-Donu» (01671) και B-262 «Stary Oskol» (01672).

Ο Υποναύαρχος εν αποστρατεία Βλαδίμιρ ζαχάροφ παρατήρησε ότι «τα έξι «Varshavyanka» μπορούν να γίνουν μια καλή αρχή για τον επανεξοπλισμό του Στόλου της Μαύρης θάλασσας και έπειτα, μάλλον, και το «Lada» θα το ολοκληρώσουν». Όπως είπε ο αρχηγός του Στόλου της Μαύρης θάλασσας, υποναύαρχου Αλεξάνδρ Φεντονέτκοφ αυτή η ένωση μέχρι το 2017 θα παραλάβει στη σύνθεσή της έξι υποβρύχια τύπου 636: «Τα πρώτα τρία υποβρύχια θα παραλάβουμε το 2014, ένα το 2015 και δύο το 2016 για τη διαμόρφωση μιας πλήρους ταξιαρχίας».

Θα εγκαθίστανται στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού «Sevastopol» και «Novorossiysk». Έτσι προγραμμάτιζαν, σήμερα όμως το κύριο υποβρύχιο "Novorossiysk" ήδη από τον Αύγουστο βρίσκεται στο σύνολο του Στόλου, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ. Τα υποβρύχια τύπου 636.3 "Varshavyanka" είναι τρίτης γενιάς, έχουν χωρητικότητα 3,95 χιλιάδες τόνους, ταχύτητα 20 κόμβους, βάθος βύθισης 300 μέτρα, πλήρωμα 52 άτομα. Τα υποβρύχια έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο θορύβου, γι’ αυτό στο ΝΑΤΟ τα υποβρύχια του τύπου αυτού αποκαλούν «μαύρη τρύπα».

Στον οπλισμό τους έχουν τορπίλες διαμετρήματος 533 χιλιοστά (έξι συσκευές), νάρκες, πυραυλικό σύστημα κρούσης "Kalibr" το οποίο και θεωρείται το μυστικό του σχεδίου αυτού (για την εξαγωγή το σύστημα αυτό ονόμασαν "Club-S"). Για την εκτόξευση πυραύλων χρησιμοποιείται η συσκευή τορπιλών και δεν χρειάζονται ειδικές συσκευές εκτόξευσης. Το ίδιο το υποβρύχιο είναι πολύ καλό, σε μεγάλο βαθμό υπερβαίνει τα δυτικά αντίστοιχα μοντέλα από την άποψη των χαρακτηριστικών και είναι αναντικατάστατη για την άμυνα των παράλιων περιοχών.

Το πυραυλικό συγκρότημα όμως με το νέο πύραυλο προσδίδουν στο υποβρύχιο απολύτως νέο κύρος. Επειδή το βεληνεκές των 1,5 χιλιάδων χιλιομέτρων το οποίο δηλώνουν, το κάνει ένα πολύ δυνατό όπλο και με τον τρόπο αυτό διευρύνει σημαντικά τη διαπασών της εφαρμογής του. Νωρίτερα τον οπλισμό αυτός εγκαθιστούσαν μόνο σε πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλού στόχου, επειδή ήταν αρκετά ακριβό και δυνατό σύστημα και επηρέαζε σημαντικά στο υπάρχον ισοζύγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και τα στρατηγικά σχέδια.

Τώρα μάλιστα και απλά υποβρύχια με ηλεκτρικό κινητήρα ντίζελ άρχισαν να έχουν οπλισμό στρατηγικής σημασίας. Αρκεί να σημειωθεί ότι βρισκόμενα στη λεκάνη της Μαύρης θάλασσας, τα υποβρύχια αυτά μπορούν να καταστρέφουν στόχους και στη Μεσόγειο θάλασσα και, μάλιστα, τόσο μεγάλους, όπως είναι ένα αεροπλανοφόρο. Δεν είναι μόνο αυτά, οι πύραυλοι "Kalibr" είναι πολλαπλών στόχων και μπορούν να καταστρέφουν στόχους και στη στεριά. Με άλλα λόγια, όλη η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο πυραύλων από αυτή τη θαλάσσια βάση. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, έλεγε το άρθρο που ανέφερα στην αρχή.

Και η υπόθεση δεν περιορίζεται μόνο από νέα υποβρύχια, ακόμα και μικρά πυραυλοφόρα πλοία τύπου 21631 «Buyan-М» που κατασκευάζονται για το Στόλο της Κασπίας θάλασσας, строящиеся для Каспийской флотилии γίνονται βάσεις για εκτοξεύσεις πυραύλων. Μέχρι το 2018 στη σύνθεση του Στόλου της Κασπίας θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχεδιάζεται να ενταχθούν εννέα παρόμοια πλοία, προς το παρόν όμως εντάχτηκαν μόνο τρία.

Τα πλοία είναι μικρά, με μικρή βύθιση που επιτρέπει να γίνεται πλεύση ακόμα και στον ποταμό Βόλγκα, στην κατασκευή τους όμως οι σχεδιαστές κατάφεραν να ενσωματώσουν κάθετα συστήματα εκτόξευσης για 8 πυραύλους μήκους άνω των 6 μέτρων. Για το Στόλο της Κασπίας θάλασσας τα πλοία φαίνονται πολύ αρμονικά, αλλά κι εκεί υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, επειδή στην Κασπία δεν έχει και δε θα έχει στόχους για τους πυραύλους τους, οι πύραυλοι όμως μπορούν να καλύψουν και τη λεκάνη της Μαύρης θάλασσας και τα παράλια της.

Τα πλοία έχουν χωρητικότητα μόλις 950 τόνους, μεταφέρουν όμως ολόκληρους 8 πυραύλους "Kalibr" και το γεγονός αυτό αυξάνει το κύρος τους ως πολικών συστημάτων. Τα ίδια τα πλοία είναι καλά, κατασκευάστηκαν με χρήση υπερσύγχρονων τεχνολογιών «στελθ» με νέο καταπληκτικό σύστημα του πυροβολικού και τα μέσα της αντιαεροπορικής προστασίας.

Το μυστικό πάλι είναι οι πύραυλοι "Kalibr" που καλύπτουν πολλές χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Ευρώπης. Τέτοιου είδους πλοία σχεδιάζουν να ενταχθούν και στο Στόλο της Μαύρης θάλασσας και το γεγονός αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το συνολικό ισοζύγιο δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή πάλι λόγω του νέου πυραυλικού οπλισμού.

Η λογική της εγκατάστασης τέτοιου είδους οπλισμούς είναι κατανοητή, αφού το ΝΑΤΟ εγκαθιστά τις βάσεις ραντάρ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, οι βάσεις αυτές πρέπει επίσης να βρίσκονται στο στόχαστρο. Θα ήταν πολύ εύκολο, αν ο Γκορμπατσιόφ κάποτε δεν είχε υπογράψει τη σύμβαση για τους πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς: στις 8 Δεκεμβρίου 1987 στη Ουάσιγκντον έγινε η ρωσο-αμερικανική συνάντηση κορυφής κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μιχαήλ Γκορμπατσιόφ και ο Ρόναλντ Ρήγκαν υπέγραψαν τη Σύμβαση για την καταστροφή των πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς αορίστου διάρκειας η οποία άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιουνίου 1988.

Οι πλευρές της Σύμβασης υποσχέθηκαν να μην παράγουν και να μην εγκαθιστούν βαλλιστικούς και αεροδυναμικούς πυραύλους στεριάς μεσαίου (από 1000 έως 5500 χιλιόμετρα) και μικρού (από 500 έως 1000 χιλιόμετρα) βεληνεκούς. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τελικά η κατάταξη αυτή εισήχθη μόνο από τη Σύμβαση του 1987. Μέχρι την υπογραφή της στις ΗΠΑ οι βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίζονταν σε διηπειρωτικούς (άνω των 5000 χιλιομέτρων), μεσαίου βεληνεκούς (από 500 έως 5000 χιλιόμετρα) και μικρού βεληνεκούς (από 150 έως 500 χιλιόμετρα).

Στην ΕΣΣΔ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεχωρίζονταν και οι πύραυλοι της άμεσης τακτικής δράσης (από 1 έως 500 χιλιόμετρα). Στις ΗΠΑ οι τακτικοί (άμεσης τακτικής δράσης) πύραυλοι είχαν διάρκεια πτήσης από 1 έως 150 χιλιόμετρα. Το 1987 διαμορφώθηκε η τελική κατάταξη. Για το λόγο αυτό όσον αφορά στην περίοδο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 σε ιστορικές μελέτες δικαιολογημένη είναι η χρήση των δύο κατατάξεων.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση καταστρέψαμε 1846 πυραυλικά συστήματα, οι ΗΠΑ — 846 συστήματα και το γεγονός αυτό μας κάνει να αμφισβητούμε για την ισοτιμία της ανταλλαγής αυτής. Οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς είχαν στο στόχαστρο όλη την Ευρώπη. Τώρα δεν υπάρχουν, δηλαδή δεν μπορούμε να απειλούμε την Ευρώπη. Όσο και η Ευρώπη δεν μας απειλούσε, όλα ήταν καλά. Η κατάσταση άλλαξε με την εγκατάσταση των βάσεων ραντάρ στην Ευρώπη.

Αν και έχουν τυπικά αμυντικό χαρακτήρα, με τον τρόπο αυτό υποτιμούν το ρωσικό πυρηνικό δυναμικό το οποίο βρισκόταν σε ισορροπία με το αμερικάνικο. Με άλλα λόγια βλέπουμε ότι εμφανίζεται ένα μονομερές πλεονέκτημα, η Ρωσία είναι αναγκασμένη να αντιδράσει. Επειδή οι συνομιλίες αυτές δεν είναι επιτυχημένες, την απάντηση αυτή έλαβε και η Ευρώπη. Νέοι πύραυλοι. Ταυτόχρονα η Ρωσία δεν παραβίασε τη Σύμβαση για περιορισμό πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, οι νέοι φορείς είναι θαλάσσιοι.

Οι ΗΠΑ, όταν υπέγραφαν τη Σύμβαση για περιορισμό πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, είχαν πλεονέκτημα από την άποψη αυτών των φορέων και για το λόγο αυτό τους αφαίρεσαν από τη Σύμβαση. Σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς το όφελός της. Ώστε τα συμπεράσματα του συντάκτη του άρθρου για την "πυραυλική έκπληξη " αν και φαίνονται υπερβολικά πρωτάκουστα, όμως εγκυμονούν μια λογική βάση. Θα απαγοητεύσω όμως εν μέρει τους αναγνώστες, αφού ο συντάκτης του άρθρου βασίστηκε μόνο σε ένα «λάθος» του ναυάρχου.

Ενώ και νωρίτερα τύγχανε να παραμιλούν για τεχνικά στοιχεία των νέων ρωσικών πυραύλων. Και το βεληνεκές αναφερόταν εντελώς άλλο: το βασικό πυρηνικό υποβρύχιο κρούσης «Severodvinsk» τύπου 885 της τάξης «Yasen» θα εφοπλίσουν με υπερηχητικούς αεροδυναμικούς πυραύλους «Kalibr» που δεν έχουν αντιστοιχία στον κόσμο και έχουν την μέγιστη απόσταση πτήσης άνω των 2,5 χιλ. χλμ, ανέφερε την Τρίτη η πηγή στο αμυντικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Το «λάθος» αυτό πρόσεξε και η αγαπημένη από όλους Wikipedia η οποία συχνά διαστρεβλώνει τις πληροφορίες για θέματα ιστορικού και πολιτικού χαρακτήρα, όμως σχετικά με τα ρωσικά όπλα προσπαθεί να είναι κατά το μέγιστον ακρινής και πλήρης. Με άλλα λόγια είναι μια κατασκοπική βάση δεδομένων που συμπληρώνουν όλοι οι άνθρωποι που κατέχουν πληροφορίες. Ώστε τα χαρακτηριστικά ενός νέου πυραύλου μπορούν να είναι και άλλα. Για να γίνει η απογοήτευση πιο δυνατή και μεγαλύτερη, θα "ρίξω βενζίνη στη φωτιά ": η Ρωσία δημιουργεί το σύστημα "Anti-PRO ".

Επίτηδες αντέγραψα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου αεροδυναμικού πυραύλου X-101 αέρος από ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην τηλεόραση. Κανένας δεν θα με κατηγορήσει για τη διάδοση του στρατιωτικού μυστικού; Θα με ρωτήσετε, τι σχέση έχει εδώ ο Х-101; Ο κινητήρας είναι ο ίδιος, πυρηνικός κινητήρας ντίζελ RD-95TM-300 με δύναμη 500 kN (σύμφωνα με τα στοιχεία της Wikipedia).

Για τους ανθρώπους που δεν έκαναν κοπάνα τα μαθήματα της φυσικής στο σχολείο, γίνεται κατανοητό ότι ο "Kalibr" πρέπει να έχει το αντίστοιχο βεληνεκές... Υπάρχει, βεβαίως, μια διαφορά, αφού εάν η εκτόξευση θα γίνει από το ύψος των 10 χιλ., ο πύραυλος θα πάει πιο μακριά σε σύγκριση με την εκτόξευση που θα γίνει από το υποβρύχιο "Varshavyanka"...

Όντας φυσικός, αντιλαμβάνομαι ότι το βεληνεκές θα αλλάξει. Ένα μέρος των καυσίμων θα δαπανηθεί στην άνοδο. Τι μέρος; Ας υποθέσουμε ότι ο πύραυλος από 5 ώρες πτήσης 20 λεπτά δαπανά στην απογείωση... Αφαιρούμε αυτό το μέρος από το βεληνεκές. Ας είναι 4500-5000 χλμ... Αυτή την "απογοήτευση" θα έχει ένας διανοούμενος αναγνώστης, διαβάζοντας τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί. Αυτό το γεγονός αναμφισβήτητα, προσδίδει περισσότερη πικάντικη γεύση στην κατάσταση.

Ο πύραυλος παρά λίγο να γίνει στρατηγικός. Και η πυρηνική κεφαλή είναι πολύ κατάλληλη. Ας προσθέσουμε κι άλλα στοιχεία τα οποία θα κάνουν εντελώς εξωτική τη γεύση του «φαγητού» αυτού. Ο "Kalibr" είναι ανάπτυξη του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος S-10 «Granat» την επεξεργασία του οποίου πραγματοποίησε ακόμα το Κατασκευαστικό Γραφείο Σχεδίασης «Novator» υπό την ηγεσία του γενικού κατασκευαστή Λ.Β.Λιούλιεφ (την ιστορία αυτού του κατασκευαστικού γραφείου μπορεί κανείς να διαβάσει στην βιβλιοθήκη της ιστοσελίδας).

Ήδη την εποχή εκείνη ο πύραυλός του KS-122 (δείκτης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού: 3М10) είχε το βεληνεκές 2500 χλμ, εντάχτηκε στον οπλισμό το 1984. Ο πύραυλο είχε τη δυνατότητα να εκτοξεύεται και από τη συσκευή τορπιλών (υποθαλάσσια εκτόξευση). Ήταν η απάντηση της Σοβιετικής Ένωσης στους αμερικανικούς πυραύλους "Tomagavk", αεροδυναμικούς πυραύλους με βεληνεκές έως 1600 χλμ. Η τελευταία τροποποίηση του "Tomagavk" έχει το βεληνεκές ήδη άνω των 2500 χλμ, ώστε να μιλάμε για την απόσταση της πτήσης των απογόνων του "Granat" αξίζει από την άποψη πιο μακρινών σχεδίων.

Το σύστημα S-10 είχε και η μετακινούμενη εκδοχή τους συστήματος εκτόξευσης εδάφους 9V2413 για το σύστημα εδάφους RK-55 «Relief». Αυτά τα συστήματα εκτόξευσης καταστράφηκαν λόγω της Σύμβασης την οποία υπέγραψε ο Γκορμπατσιόφ. Όμως οι θαλάσσιες εκδοχές του πυραυλικού συστήματος συνέχιζαν να υπάρχουν και ήταν εγκατεστημένα σε πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών στόχων τύπου 971 «Shchuka-B», 6 από τα υποβρύχια του τύπου αυτού ακόμα είναι σε λειτουργία.

Και, κατά πάσα πιθανότητα, είναι εξοπλισμένα με εκσυγχρονισμένες εκδοχές του "Granat", δηλαδή το "Kalibr". Σε τι άλλο μπορούν να διαφέρουν οι νέοι πύραυλοι από τον πρόγονό τους εκτός από το αυξημένο βεληνεκές; Το κατασκευαστικό γραφείο "Novator" που επεξεργάστηκε τον πύραυλο, εδώ και καιρό πωλεί στο εξωτερικό το εξαγωγικό σχέδιο του συστήματος που έχει διάφορες εκδοχές: το "Club-U" είναι ένα σύστημα για την εγκατάσταση σε πλοία που εξασφαλίζει την καταστροφή θαλάσσιων και επίγειων στόχων, το "Club-S" είναι μια εκδοχή για υποβρύχια και η εκτόξευση γίνεται από συσκευές τορπιλών, το "Club-M" είναι ένα μετακινούμενο σύστημα εδάφους και το "Club-К" είναι μια εκδοχή του συστήματος σε μορφή του κοντέινερ.

Το τελευταίο σύστημα έχει καταπληκτικό στοιχείο απόκρυψης, επειδή δεν είναι δυνατό να το ξεχωρίσουν από ένα κανονικό κοντέινερ για μεταφορές για θαλάσσης ή με το σιδηρόδρομο. Στους δρόμους υπάρχουν πολλές χιλιάδες κοντέινερ, στη θάλασσα είναι σε πλεύση τα φορτηγά πλοία με εκατοντάδες κοντέινερ παρόμοια.

Ποιος μπορεί να εντοπίσει έναν τέτοιο στόχο; Όλες οι μυστικές υπηρεσίες «θα βγουν από τα ρούχα τους». Υπάρχει επίσης ένας άλλος εκπληκτικός νεωτερισμός που εντοπίστηκε στην εκδοχή του πυραύλου που προορίζεται για το εξωτερικό. Στο νέο πύραυλο 3М54E διατηρήθηκαν τα μεγέθη, το φτερό, κινητήρες εκκίνησης και προώθησης, ένα μέρος του συστήματος διαχείρισης, ένα μέρος του σώματος από το παλιό 3М10, εμφανίστηκε όμως ένα νέο μαχητικό στάδιο το οποίο πήραν από το πύραυλο ραντάρ 9М82 το σώμα του οποίου μετέτρεψαν από το κωνικό σε κυλινδρικό. Ως αποτέλεσμα ο πύραυλος έγινε υπερηχητικός στο τελικό τμήμα της πτήσης!

Το βασικό μέρος της πτήσης του ο πύραυλος περνάει σε αυτόματο ρυθμός με υποηχητική ταχύτητα 800-900 km/h, και 20 χλμ πριν το στόχο από το σώμα αποσπάται ο πύραυλος ραντάρ με επιταχυντή με μπαρούτι ο οποίος επιταχύνει τον πύραυλο μέχρι 3000 km/h. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει σχεδόν καμία περίπτωση να τον καταρρίψουν. Και η εκδοχή προς πώληση στο εξωτερικό διαφέρει από την εκδοχή για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις μόνο με μειωμένη διάρκεια της πτήσης, έως 300 χλμ. Φανταστείτε, πόσο μειονεκτικά αισθάνονται οι Κινέζοι που αγοράζουν πλοία και πυραύλους με το σύστημα αυτό, όμως με πυραύλους βεληνεκούς έως 300 χλμ;

Δέκα φορές χειρότερα. 300 χλμ όμως δεν αναφέρονται εδώ μόνο για την εξαγωγή... Αφού εάν το μετακινούμενο σύστημα της στεριάς θα εφοπλίσουν με τον πύραυλο με βεληνεκές έως 4,5 χιλ. χιλιόμετρα, θα είναι παράβαση της Σύμβασης για περιορισμό πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς! Ρωτάω, τι εμποδίζει να εφοπλίσουμε το σύστημα εκτόξευσης της «εκδοχής για το εξωτερικό» με το «εσωτερικής χρήσης» πύραυλο; Τυπικά μπορούμε να δεχτούμε στον οπλισμό το "Club-M" με βεληνεκές έως 300 χλμ; Ποιος όμως θα ελέγξει το πραγματικό βεληνεκές των πυραύλων του; Θεωρώ ότι και οι δυτικοί ειδικοί ήδη σπάζουν τα κεφάλια τους σκεφτόμενοι για την προοπτική αυτή. Και σε λίγο θα μας κατηγορήσουν ότι η Ρωσία παραβιάζει τη Σύμβαση για περιορισμό πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Όμως, η παράβασή της εδώ και καιρό είναι λογική, αφού οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τη Σύμβαση για την αντιαεροπορική προστασία μονομερώς και περικύκλωσαν τη Ρωσία μα βάσεις ραντάρ, η έξοδος της Ρωσίας από τη Σύμβαση για περιορισμό πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς είναι μια φυσιολογική απάντηση, είναι τα όπλα ενάντια στις βάσεις ραντάρ και του πλεούμενου σχεδίου τους, των μαχητικών Egis. Η Ρωσία, σε περίπτωση πολέμου, θα αναγκαστεί να καταστρέφει πρώτα από όλα με τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς το σύστημα ραντάρ των ΗΠΑ και μετά να εκτοξεύει τους στρατηγικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Είναι μια φανερή λογική και δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό με επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ. Είναι κατανοητό ότι η Ρωσία έφτασε σε αυτή την απόφαση με καθυστέρηση, αφού οι διαπραγματεύσεις για τα ραντάρ γίνονταν εδώ και πολύ καιρό. Εδώ και πολύ καιρό ετοιμαζόταν και η απάντηση αυτή. Είναι άραγε ξαφνική; Ναι, η Ρωσία δεν ανακοινώνει προς το παρόν αυτή την απόφαση, τα θαλάσσια σχέδια εγκατάστασης των πυραύλων προς το παρόν επιτρέπουν να τηρούμε τυπικά τη σύμβαση.

Το επόμενο βήμα όμως θα είναι φανερό, όσο μάλλον δεν θα αλλάξει τίποτε πλέον στην κατάσταση, επειδή η Ρωσία de facto έχει τους πυραύλους μεσαίους βεληνεκούς που εξυπηρετούν πολλαπλούς στόχους και μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και στο κοντέινερ. Κανένας δε θα μπορέσει να είναι σίγουρος τι πυραύλους έχει. Και το στοιχείο της απόκρυψης της εκδοχής των "Kalibr" είναι άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Αφού η Κούβα αυτή τη στιγμή πορεί να έχει γεμίσει με τέτοια κοντέινερ!

Τι συμφώνησε ο Πούτιν, όταν πήγε στην Κούβα; Η εταιρία Rosneft θα αρχίσει την εξόρυξη πετρελαίου εκεί, η Ρωσία θα εγκαταστήσει 4 ενεργειακούς σταθμούς για τα σταθμό παραγωγής της θερμικής ενέργειας και άλλα τέτοιου είδους ασήμαντα πράγματα... Το βασικό όμως είναι ότι "η Ρωσία ενδιαφέρεται για την κατασκευή των επίγειων κέντρων για το σύστημά της GLONASS ". Και όχι μόνο στην Κούβα. Θα τα εγκαταστήσουν και στο Νικαράγκουα. Υπενθυμίζω ότι πρώτος στόχος για τέτοιου είδους συστήματα της πλοήγησης είναι το σύστημα της επιλογής του στόχους για τα όπλα υψηλού στόχου. Ανάμεσά τους είναι και οι "Kalibr". Και δε θα φανεί καθόλου περίεργο, εάν δίπλα στους σταθμούς αυτούς θα βρίσκεται καμιά δεκαριά κοντέινερ. Με τον "εξοπλισμό".

Και εκτός από τους σταθμούς αυτούς πρόκειται "για τη δημιουργία στο νησί μεγάλων διαμετακομιστικών κόμβων, και πρώτα από όλα, εναερίων κόμβων ". Στην ουσία θα είναι οι εναέριες βάσεις, αεροδρόμια τα οποία θα είναι σε θέση θα δέχονται τα ίδια τα TU-160 για τον επαναφοδιασμό και ανάπαυση. Πάλι εκεί θα βρίσκονται κοντέινερ με τον "εξοπλισμό".

Στην ουσία αυτές οι χώρες της Λατινικής Αμερικής τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκτόξευσης για εκατοντάδες "Kalibr" οι οποίοι, επισημαίνω, μπορούν να διαχειρίζονται από έξω. Από τον δορυφόρο. Στη Μόσχα πάτησαν το κουμπί, στη Κούβα σε καμιά δεκαριά κοντέινερ θα ανοίξουν τα καπάκια και θα σηκωθούν τα συστήματα εκτόξευσης.

Και σε ένα λεπτό στον αέρα θα βρίσκεται καμιά εκατοσταριά από πυραύλους, ικανούς να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Αυτή την απειλή οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δε μπορούν να αποφύγουν. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί αντιμετώπισης. Να αρχίσει ο πόλεμος με την Κούβα και το Νικαράγκουα; Και μετά την κατάληψή τους θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ελέγχουν όλα τα κοντέινερ; Τα κοντέινερ όμως μπορούν να βρεθούν και στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Στο φορτηγό πλοίο της Σιγκαπούρης με ρωσικό πλήρωμα. Είανι πρόβλημα; Είναι τραγωδία! Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά την Καραβαϊκή κρίση βρέθηκαν υπό τόσο μεγάλη και σοβαρή απειλή. Μάλλον, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως. Αν και ο Πούτιν στέλνει απολύτως διαφανή σήματα. Πολλοί το θεωρούν μια απλή πολιτική δημαγωγία, ο Πούτιν όμως σπάνια μιλάει άσκοπα. Πρέπει να τον ακούει προσεκτικά κανείς. Για κάθε αιτία και λόγο στέλνει πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα μηνύματα.

Δε θέλουμε τον πόλεμο. Μην ανησυχείτε όμως για την απάντηση... Σε γενικές γραμμές, με άλλα λόγια, η έκπληξη πέτυχε και μάλιστα είναι πολύ πιο μεγάλη, απ’ ότι περιέγραψε ο συντάκτης του σχετικού άρθρου. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε αλλιώς τα σημαντικά στοιχεία. Δεν είναι η νέα απειλή του Πούτιν.

Είναι μια λογική απάντηση της Ρωσία για την εγκατάσταση του συστήματος των ραντάρ στα σύνορα της Ρωσίας. Η Ρωσία δημιουργεί το δικό της σύστημα «Anti-PRO». Βασικός στόχος των νέων πυραύλων θα είναι όχι οι πόλεις της Ευρώπης, αλλά τα μαχητικά πλοία "Egis" με θαλάσσιο σύστημα PRO και οι βάσεις εδάφους του συστήματος PRO στην Ευρώπη.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID