EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σενάρια για την έκτακτη εισφορά- Κλείδωσε ο ΕΝΦΙΑ

Κλείδωσαν» οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Την Τρίτη στη Βουλή. Ολες οι αλλαγές. Σύσκεψη στο Μαξίμου και για την εισφορά αλληλεγγύης. Ποιά σενάρια παίζουν για μείωσή της.

Σε ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αλλά και της γ.γ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαίδου, κλείδωσε η νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ.

Η τροπολογία θα δοθεί την Τρίτη στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και θα κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η τροπολογία θα περιλαμβάνει και την έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, το ποσοστό της έκπτωσης θα είναι «στην περιοχή του 20%» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο theTOC.gr αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Η νομοθετική ρύθμιση περιλαμβάνει:

  •  Τη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων από πέντε σε έξι έτσι ώστε η τελική αποπληρωμή του φόρου να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου
  • Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων εκτός αντικειμενικού συστήματος έτσι ώστε η φορολογητέα αξία να προκύπτει με βάση τη χαμηλότερη τιμή, είτε αυτή προκύπτει με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013 είτε αυτή προκύπτει με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
  •  Την κατάργηση της ύπαρξης μηδενικών ή ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ως προϋπόθεση για την χορήγηση έκπτωσης φόρου.
  • Τη χορήγηση έκπτωσης –πληροφορίες του theTOC αναφέρουν ότι θα είναι κοντά στο 15%- για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η διάταξη θα προβλέπει ότι η έκπτωση θα δίδεται μόνο στα κενά ακίνητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ 12 μήνες) κάτι που θα πρέπει να προκύπτει από τη δήλωση της φορολογίας εισοδήματος.
  •  Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, θα υπάρχει τελικώς στη διάταξη και κριτήριο περιουσίας για τη χορήγηση της έκπτωσης φόρου 50% επι του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν εισόδημα εως 9000 ευρώ και επιφάνεια κτισμάτων εως 150 τμ. ( Προβλέπεται και πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ  για έχοντες εισόδημα εως 12.000 ευρώ εφόσον είναι πολύτεκνοι η ανάπηροι) . Το όριο της περιουσίας αναμένεται να μπει στις 200.00 ευρώ για μια οικογένεια με δύο παιδιά. 

Στο τραπέζι μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα έπρεπε να καταργηθεί!

Νωρίτερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Η απόφαση η μείωση της εισφοράς να είναι σταδιακή, είναι δεδομένη καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ότι οι μειώσεις θα προχωρήσουν στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Με δεδομένο ότι η εισφορά αποδίδει έσοδα άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, το τελικό ποσό της μείωσης που θα υπάρξει για το 2015, θα εξαρτηθεί από το κονδύλι που θα εξασφαλιστεί και θα εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεσοσταθμική μείωση του φόρου για το 2015 δεν θα ξεπεράσει το 30%. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η εισφορά να εκλείψει μετά το 2016.

Ούτως ή άλλως, ο συγκεκριμένος φόρος είχε προσωρινό χαρακτήρα και κανονικά θα έπρεπε να επιβληθεί φέτος για τελευταία φορά. Ωστόσο, η ενσωμάτωση του μέτρου και στους προϋπολογισμούς των επόμενων δύο ετών (2015 και 2016) κρίθηκε αναγκαία για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!
« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID